Αμερικάνικες βάσεις στα παλιά τα χρόνια

misha

RetroActive
Joined
24 Φεβ 2010
Μηνύματα
390
Αντιδράσεις
339
Ειχε καποιος στην περιοχη που εμενε η κοντα σε αυτη καποια αμερικανικη βαση?

Στη δικη μου περιοχη ειχαμε μια.

Πολλες φορες οι αμερικανικες βασεις συνοδευονταν απο διαφορες φημες και "μυθους" για το τι κρυβεται σε αυτες.

Πολλες φορες υπηρχαν φημες για αποθηκευμενες πηρυνικες κεφαλες και καποιες φορες για οπλα βιολογικου και χημικου πολεμου.

Στην περιοχη μου επισης κυκλοφορουσε η φημη οτι μια ντοπια παντρεμενη ειχε κανει παιδι με εναν αφροαμερικανο.

Στην βαση που ηταν στην περιοχη μου πηγαινε ενας δρομος που ηταν απο τους πρωτους που ηταν ασφαλτοστρωμενος και ηταν και ειναι γνωστος ως "ο δρομος του ΝΑΤΟ".

Η βαση αυτη αποχωρησε το 1989.

Επισης στη βαση των αμερικανων στα Σουρμενα στο Ελληνικο αν δεν κανω λαθος υπηρχε ραδιοσταθμος με πολυ καλη ξενη μουσικη.

Σε αυτη τη βαση που ηταν μεγαλη γινοταν κατα καιρους εκποιηση αχρηστου υλικου (σκραπ) καθως και πολλα και διαφορα χρησιμα για αλλους πραγματα.

Ξερει κανεις κατι απο ολα αυτα?
 
misha είπε:
Επισης στη βαση των αμερικανων στα Σουρμενα στο Ελληνικο αν δεν κανω λαθος υπηρχε ραδιοσταθμος με πολυ καλη ξενη μουσικη.
Nαι ο σταθμος υπηρχε και εξεπεμπε στα μεσαια..τον ειχα ακουσει μερικες φορες..
 
Να εισαι καλα τελικα δεν εκανα λαθος οντως υπηρχε ραδιοσταθμος της αμερικανικης βασης στο Ελληνικο.

Θα ηθελα να μου πεις οι εκφωνητες μιλουσαν στα αγγλικα η στα ελληνικα?
 
Oσες φορες ειχα ακουσει η εκπομπη ηταν παντα στα Αγγλικα..καπου ειχα και μια κασσετα με μουσικη που ειχα γραψει απο τον σταθμο..
 
Θυμάμαι την Αμερικάνικη Βάση στις Γούρνες Ηρακλείου τη δεκαετία του 80. Αυτή ήταν η αιτία και υπάρχουν τόσα μπαρ και τα σχετικά μαγαζιά στα Μάλια και στη Χερσόνησσο Ηρακλείου. Τώρα εκεί υπάρχει εκθεσιακό κέντρο, ενυδρείο κ.α. Υπάρχουν όμως ακόμη απομεινάρια από πύλες, τουαλέτες κτλ.
 
Σχετικά με τη βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης να προσθέσω μια λεπτομέρεια που εείναι άγνωστη στους πολλούς.

Από τη βάση αυτή λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης επί ελληνικού εδάφους (φυσικά στα αγγλικά), με πρόγραμμα που απευθύνονταν κυρίως στο αμερικάνικο προσωπικό της βάσης. Το πρόγραμμα φυσικά΄μπορούσαν να το δούν και οι ελάχιστοι κρητικοί που διέθεταν τηλεοπτικούς δέκτες εκείνη την εποχή.
 
DytikaProastia είπε:
Σχετικά με τη βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης να προσθέσω μια λεπτομέρεια που εείναι άγνωστη στους πολλούς.Από τη βάση αυτή λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης επί ελληνικού εδάφους (φυσικά στα αγγλικά), με πρόγραμμα που απευθύνονταν κυρίως στο αμερικάνικο προσωπικό της βάσης. Το πρόγραμμα φυσικά΄μπορούσαν να το δούν και οι ελάχιστοι κρητικοί που διέθεταν τηλεοπτικούς δέκτες εκείνη την εποχή.
Πολυ σημαντικη πληροφορια,μια που και εγω νομιζα οτι ο πρωτος σταθμος επί ελληνικού εδάφους ηταν αυτος της ΔΕΗ στην ΔΕΘ.. :thanx2: Eδω μαλιστα αναφερεται οτι οι τεχνικοι του σταθμου της ΔΕΗ πηγαν για συντομη εκπαιδευση εκει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κι εγω αυτό νόμιζα για καιρό. Πριν λίγους μήνες όμως διάβασα την εξής ιστορία:

Ο σταθμός της ΔΕΗ στην έκθεση Θεσσαλονίκης 1961, ήταν ο πρώτος ελληνικός σταθμός αλλά δεν ήταν ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης που λειτούργούσε στη διεθνή Έκθεση. Η αρχή είχε γίνει λίγο νωρίτερα (νομίζω το 1959) που μια αμερικανική εταιρεία είχε στήσει τηλεοπτικό σταθμό στην Έκθεση Θεσσαλονίκης που μετέδιδε πρόγραμμα στα αγγλικά. Όπως είχα διαβάσει, για το στήσιμο αυτού του σταθμού είχαν εργαστεί και αμερικανοί τεχνικοί του τηλεοπτικού σταθμού της βάσης Γουρνών (που διέθεταν την απαιτούμενη τεχνογνωσία)
 
Οι εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης Νέας Μάκρης (που ουσιαστικά ήταν ο λόγος της ανάπτυξης του συγκεκριμένου μέρους τη δεκαετία του 70-80), αποδόθηκαν στο Δήμο, με συνέπεια να υπάρχουν σήμερα στη διάθεση των πολιτών - και με τις εργασίες του Δήμου, βεβαίως- υπαίθριο κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, χώρος θεατρικών παραστάσεων, κινηματογράφος, γήπεδα 5Χ5 κλπ. Νομίζω ότι δεν υπήρξε ανάλογη εξέλιξη στο χώρο του Ελληνικού, ή κάνω λάθος;
 
οταν ακουω για αμερικανικες βασεις αυτη η σκηνη μου ερχεται στο μυαλο παντα

 
misha είπε:
Επισης στη βαση των αμερικανων στα Σουρμενα στο Ελληνικο αν δεν κανω λαθος υπηρχε ραδιοσταθμος με πολυ καλη ξενη μουσικη.Σε αυτη τη βαση που ηταν μεγαλη γινοταν κατα καιρους εκποιηση αχρηστου υλικου (σκραπ) καθως και πολλα και διαφορα χρησιμα για αλλους πραγματα.

Ξερει κανεις κατι απο ολα αυτα?
Τον είχα ακούσει περιστασιακά κάποιες φορές λίγο πριν κλείσει, πιο πολύ στα πλαίσια εξερεύνησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων από ραδιόφωνο "παγκοσμίου λήψεως" του γέρου... (υπάρχει ακόμα και δουλεύει)

Τα πράγματα δεν ήταν απλά χρήσιμα για πολλούς αλλά και κάτι παραπάνω... Και ομιλώ έχοντας τρανό παράδειγμα γνωστού μου που ιδιωτεύει εμπορευόμενος αποκλειστικά το "άχρηστο υλικό" για εκείνους που το πέταξαν αλλά πολύ σημαντικό (εάν το έχεις χόμπυ) για κάποιους άλλους.
 
Επισης πρεπει να πω οτι σε εμας οι αμερικανοι τρεχαν με τα τζιπ πολυ και ακουγονταν αρκετα μακρια καθως καναν τρομερο θορυβο.

Επισης ο πατερας μου απο τη βαση στα Σουρμενα είχε παρει μια μηχανη Καβασακι και κατα καιρους εκανε επισκεψεις εκει και μου λεγε πως δοκιμαζαν τους τζετ κινητηρες οι οποιοι δεν ηταν στα αεροπλανα και τους βαζαν μπροστα με κατι μαραφετια σαν κομπρεσερ και τους γκαζωναν μεχρι τερμα.
 
Kambia είπε:
Ας μείνουμε στο θέμα.
Eίναι εκτός θέματος η ερώτηση να με ενιμερώσει κάποιος που ξέρει, τι υπάρχει σήμερα στο χώρο της βάσης του Ελληνικού;
 
Στο Μαραθώνα λειτουργούσε τηλεπικοινωνιακή αμερικανική βάση μέχρι πρόσφατα. Για την ακρίβεια υπήρχαν δύο στρατόπεδα, το ένα στη Ν. Μάκρη και το άλλο κοντά στο Σχοινιά.

Για τη βάση αυτή πάντα λέγονταν διάφορα περίεργα για UFO, μαγνητικά τούνελ κλπ.

Την πιο παλαβή ιστορία όμως την διάβασα πριν λίγο καιρό σε ένα site και συνδέει τη βάση αυτή, με μαγνητικά τούνελ, ταξίδια στο χρόνο και ένα περιστατικό από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 πΧ), το οποίο υποστηρίζει ότι προκλήθηκε από "παρέμβαση" των αμερικάνων της βάσης, μέσω ενός ταξιδιού στο χρόνο.

Το περίεργο είναι οτι η εν λόγω "παλαβή" ιστορία είναι ενυπόγραφη.

Παραθέτω τον σύνδεσμο: http://www.katohika.gr/2012/05/blog-post_4723.html
 
Έμαθα πρόσφατα ότι λόγω Αμερικανικής Βάσης, η Γλυφάδα μέχρι τις αρχές του 90 είχε πολλά αμερικάνικα εστιατόρια και προϊόντα. Είχε ανοίξει Burger King, Taco Bell και πολλά άλλα. Όλα έκλεισαν μαζί με τη βάση.
 
Στον Νέο Κόσμο (Αθήνα), οδός Λαγουμητζή και Ευρυδάμαντος, δίπλα από το σημερινό Intercontinental Hotel, λειτουργούσε μέχρι τις αρχές των 80s, αμερικανικό super market για τις ανάγκες των εργαζομένων και του προσωπικού των αμερικανικών βάσεων της Αθήνας.

Επειδή μέχρι τα 70s υπήρχαν περιορισμοί στα εισαγώμενα είδη, τα οποία και φορολογόύνταν αγρίως, η αγορά τέτοιων ειδών δεν΄ήταν εύκολη για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Στο πρατήριο αυτό μπορούσε κανείς να βρεί επώνυμα ρούχα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη καθώς και τρόφιμα (ξένα τυριά, ποτά κλπ). Δηλαδή είδη "πολυτελείας" για την εποχή εκείνη.

Η πληρωμή γίνονταν πάντα με δολλάρια (όχι με δραχμές), και δικαίωμα πρόσβασης και αγοράς των ειδών είχαν μόνο το αμερικανικό προσωπικό των βάσεων (και πιθανώς και οι έλληνες που εργάζονταν στις βάσεις).

Εκείνη την εποχή θεωρούνταν μεγάλη τύχη να γνωρίζεις κάποιον αμερικάνο ή κάποιον από το προσωπικό των βάσεων γιατί θα μπορούσες να κάνεις τα εξής:

1. Του έδινες δραχμές και στις γύρναγε σε δολλαρια, καθώς υπήρχαν συναλλαγματικοί περιορισμοί και οι έλληνες δεν επιτρέπονταν να αποκτούν ξένα νομίσματα παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους (ταξιδιωτικό ή σπουδαστικό συνάλλαγμα)

2. Με τα δολλάρια αυτά του ζήταγες να σου αγοράσει κάτι από το πρατήριο.
 
Στην ουσία γλύτωνες τους προστατευτικούς δασμούς των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως δεν ήταν και λίγοι, και προστάτευαν τη δραχμή. Είναι ένα ακόμα από τα κακά που έφερε το ενιαίο νόμισμα. Πάντα οι αμερικάνικες βάσεις συνδέονταν με ιστορίες αφορολόγητων τσιγάρων, αρωμάτων, μπλου τζην κλπ. Επίσης για τα πρατήρια μου έρχεται από τα παλιά μια έκφραση P-3 ("Πι θρι"). Είναι σωστή;
 
angel_grig είπε:
Πολυ σημαντικη πληροφορια,μια που και εγω νομιζα οτι ο πρωτος σταθμος επί ελληνικού εδάφους ηταν αυτος της ΔΕΗ στην ΔΕΘ.. :thanx2: Eδω μαλιστα αναφερεται οτι οι τεχνικοι του σταθμου της ΔΕΗ πηγαν για συντομη εκπαιδευση εκει.

Παιδιά, συγγνώμη - βγάζω λίγο τη συζήτηση off...

Γρηγόρη μου, μήπως θα μπορούσες να διορθώσεις το link διότι το παραπάνω είναι deadlink? :)

Thank you! :flower:
 
Μαριανα επειδη δεν μπορω να το διορθωσω σου στελνω το σωστο με πμ!
 
Πίσω
Μπλουζα