Αμερικάνικες βάσεις στα παλιά τα χρόνια

ΦΖΠ1 είπε:
Στην ουσία γλύτωνες τους προστατευτικούς δασμούς των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως δεν ήταν και λίγοι, και προστάτευαν τη δραχμή. Είναι ένα ακόμα από τα κακά που έφερε το ενιαίο νόμισμα. Πάντα οι αμερικάνικες βάσεις συνδέονταν με ιστορίες αφορολόγητων τσιγάρων, αρωμάτων, μπλου τζην κλπ. Επίσης για τα πρατήρια μου έρχεται από τα παλιά μια έκφραση P-3 ("Πι θρι"). Είναι σωστή;
Τα περι προστατευτισμού, δραχμής, συναλλαγματικών περιορισμών κλπ είναι πολύ μεγάλη κουβέντα για να την κάνουμε από εδώ. Η καταργηση των δασμών πάντως δεν έγινε με το ευρώ αλλά το 1979 που ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ. Οι συναλλαγματικοί περιορισμοί καταργήθηκαν σταδιακά και η οριστική κατάργησή τους ολοκληρώθηκε γύρω στο 1995. Γι' αυτό νομίζω και ότι το πρατήριο έκλεισε κάπου στις αρχές του '80 πριν ακόμα κλείσουν οι υπόλοιπες βάσεις στην Ελλάδα Ας μην το συνεχίσουμε όμως γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα και θα μπούμε στο χώρο της πολιτικής.

Το P-3 κάτι μου θυμίζει σαν όρος αλλά δεν είμαι βέβαιος.
 
Περαν της οποιας πολιτικης τοποθετησης/σκεψης/αιτιασης κλπ, ο μικροκοσμος των Αμερικανικων βασεων προσεφερε στις τοπικες κοινωνιες το κατιτις του.

Χιλιαδες ενοικιαστες, ενιοτε περισσοτερο φασαριοζοι απο τους εντοπιους, αλλα κυριως οικογενειαρχες με παιδια πελατες των παιδικων σταθμων και των φροντιστηριων. Δημιουργοι των εμπορικων συναλλαγων σε Αμερικανικα προιοντα (αυτοκινητα, μηχανες, οικοσκευες, ρουχισμος) και το κυριο πελατιακο κοινο στα καθε ειδους μπαρ/καφε που ανοιξαν τοτε. Για να μην αναφερω το ποσοι Ελληνες δουλευαν εκει - με Ελληνικους μισθους βεβαια - αλλα σε καθαρα/πολιτισμενα/στρατιωτικου υφους περιβαλλοντα.

Συγκεκριμενα, στη Γλυφαδα, κυριος προορισμος του προσωπικου της 7206 (Αμερικανικη αεροπορικη βαση Ελληνικου) μαγαζια οπως τα Sassex, Bobbys, Moonshine εκαναν χρυσες δουλειες ολη τη δεκαετια του 80. Το Burger King που ανεφερθη προηγουμενα, ανοιξε και εκλεισε μεσα σε ενα μηνα - στον οποιο και δεν πατησε ανθρωπος, λογω του οτι το Queen Burger (του Παναγιωτη Σκληρου) ηταν το απολυτο στεκι εκεινη την εποχη - ασχετο δηλαδη απο την παρουσια της βασης.

Τα στρατιωτικα πρατηρια, ονομαζονταν PX, ηταν επισης ενας παραγοντας κερδους (παρανομου ωστοσο). Η μαυρη αγορα που δημιουργησαν - κυριως οι Ελληνες υπαλληλοι (οδηγοι, αποθηκαριοι) ηταν αρκετα μεγαλου μεγεθους. Τα Νοτια Προαστια γεμιζαν για χρονια απο τσιγαρα, αλκοολ, μπανανες και walkman..

Η συγκεκριμενη βαση ηταν και τοπος δοκιμων/επισκευων κινητηρων αεροσκαφων και πραγματι σχεδον σε εβδομαδιαια συχνοτητα ακουγαμε τα "γκαζια" απο τις δοκιμες - ομως αυτο το φαινομενο ηταν μοιρασμενο - γιατι ακριβως διπλα η Ελληνικη αεροπορικη βαση εκανε ακριβως τις ιδιες δοκιμες στα Ελληνικα αεροπλανα. Μια το Διεθνες Αεροδρομιο του Ελληνικου και μια οι βασεις με τις επισκευες τους - η περιοχη ειχε σαφως αυξημενη ηχορυπανση, αλλα λογω της τοτε "απλας" δεν ηταν κατι που ενοχλουσε πολυ και το συνηθιζες με τον καιρο.

Οσο για τον Αμερικανικο (ραδιοφωνικο σταθμο) ηταν η παρεα μας για πολλα χρονια - ο μονος σταθμος που μετεδιδε real time το εβδομαδιαιο επισημο TOP40 με ολα τα τραγουδια που θελαμε να ακουσουμε και περιμεναμε ματαια πολλες φορες να δουμε στο Μουσικοραμα της ΕΡΤ. Ηταν και μια πολυ καλη πηγη πληροφορησης σε διαφορες φυσικες καταστροφες (πυρκαιες,πλημμυρες, σεισμους) γιατι μεσω της ενημερωσης για την ασφαλεια των "δικων τους", ακουγαμε και εμεις λεπτομερειες πριν ακομα βγουν στον αερα απο τα εντοπια μεσα.

Ενα ακομα σημειο που αξιζει καποια αναφορα ειναι το θεμα της καποιας σχετικης ασφαλειας - ειδικα σε συγκριση με το σημερα. Εβγαινα το 84-85 για τζογκινγκ αργα τη νυχτα στις ερημιες του Ανω και του Κατω Ελληνικου, που τοτε ηταν μεγαλες δεντροφυτες εκτασεις και μονιμα επεφτα πανω σε τεραστιους τυπους με κουκουλες και δεμενα με επιδεσμους χερια να τρεχουν κανοντας shadow boxing...(η πυγμαχικη ομαδα της Αμερικανικης βασης) που παντα χαιρετουσαν ευγενικα και συνεχιζαν τη δουλεια τους - ποτε δεν εγινε το οτιδηποτε. Τα ιδια και με τους μπασκετμπολιστες (η ομαδα που εδωσε τα περισσοτερα φιλικα με τις μεγαλες Ελληνικες ομαδες) που κραταγαν τα ανοιχτα γηπεδα της περιοχης μεχρι αργα τα βραδια, συμπληρωσε την εικονα και με τα τζιπακια της Αμερικανικης αερονομιας (που μπαγλαρωναν σε ντετε οποιον Αμερικανο τα "ετσουζε" στα μπαρ) που παντα ρωτουσαν "αν εισαι οκ, αν θες να σε μεταφερουν καπου" κλπ κλπ.

Αφηνωντας στην ακρη καθε πολιτικη τοποθετηση - οταν περπαταω τωρα τα βραδια κατω απο τον Βασιλοπουλο στη Βουλιαγμενης (κατι που δεν συνιστω γενικα) - θυμαμαι τα ataria που αγορασα σχεδον τσαμπα απο αυτους, τις ξανθες ελληνοαμερικανες του σχολειου, τις κοντρες μαζι τους στο Blanos και τα ξενυχτια στο Bobbys, και μου λειπει αυτος ο μικροκοσμος που χαθηκε με την αποχωρηση της συγκεκριμενης στρατιωτικης βασης.
 
Πολυ ωραια η αφηγηση σου herco , θα συμφωνησω μαζι σου , μην ξεχναμε βεβαια και οτι με την αποχωρηση τους αφησαν σχεδον ολη την οικοσυσκευη τους εδω, δεν θα ξεχασω ποτε τον πατερα μου που καθε Τεταρτη επαιρνε την Τα Νεα για να δει τις αγγελιες που ξεκίναγαν με την λεξη "Αμερικανος" , ανοιγαν τα σπιτια τους και σου πουλαγαν τα παντα , οτι δεν χρειάζοταν να πάρουνε μαζι τους στην Αμερικη ..

Πηρα ποδηλατο , αγορασαμε μια τηλεοραση , κουζινα , και επισης πολλα παιχνιδια , το κορυφαιο για μενα ηταν το τυπου ταμπλετ της εποχης που ηταν στην ταινια του ΕΤ , ενα πορτοκαλι αν θυμαμαι καλα που μολις το ειδαν οι φιλοι μου με μισησαν ολοι απο την ζηλια τους
 
Πραγματικα πολυ καλη η αφηγηση του Ηρακλη!! :thumbup:
 
Δύο ακόμα θέματα σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα:

Στη βάση των Γουρνών, είχε υπηρετήσει έως το 1965 ο στρατιώτης Adrian Cronauer (Williams) ( Airman First Class ), ο οποίος νομίζω ότι υπηρετούσε ως DJ στον εκεί ραδιοφωνικό σταθμό. Μετά την Κρήτη μετατέθηκε στην Saigon όπου ανέλαβε υπηρεσία στον εκεί αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Έγινε γνωστός για την φράση με την οποία άρχιζε τις εκπομπές του στη Saigon : "Good morning Vietnam!!". Βασισμένη στη ζωή του είναι και η γνωστή αντιπολεμική ταινία που γυρίστηκε πριν χρόνια με πρωταγωνιστή τον Robin Williams.

Όταν οι αμερικάνικες βάσεις έκλεισαν, οι αμερικάνοι παρέδοσαν τους χώρους με όλον τον εξοπλισμό τους (πλήν του οπλισμού φυσικά) στο Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Οι χώροι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι καθώς ήταν λειτουργικοί έως την τελευταία μέρα. Δυστυχώς, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν έδειξαν κανενα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των χώρων με αποτέλεσμα να γίνουν αντικείμενο λεηλασίας από διάφορους. Γνωρίζω, ότι η αμερικανική βάση που υπήρχε στην κορυφή του Κιθαιρώνα πλιατσικολογήθηκε αγρίως από ομάδες κυρίως τσιγγάνων, οι οποίοι επί μήνες ξήλωναν ότι έβρισκαν (είδη υγιεινής, νεροχύτες, λεκάνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικό εξοπλισμό, πόρτες, κουφώματα κλπ). Έτσι, καταληστεύθηκε περιουσία που ανήκε στον ελληνικό λαό και η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
 
Πίσω
Μπλουζα