Ανάστησες ένα πεθαμένο...(HDD;)

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Αλλος τιτλος θα μπορουσε να'ταν "Τι'ναι τουτο βρε.....". :D

Nαι ,τι ειναι αυτο που βλεπετε στην φωτο γιατι για σκληρο εψαχνα και δεν μου πολυφαινεται για σκληρος. :wait2:

Να σας εξηγησω τι βλεπετε,βλεπετε το αποκατω ενος λαπτοπ και το εσωτερικο του αφου εχει ξεβιδωθει ενα καπακι.

Τι προσπαθω να κανω.

Προσπαθω να αναστησω ενα λαπτοπι δεκαετιας μιας και οι θησαυροι απο αρχεια που εχει μεσα ειναι σιγουρο οτι θα μου θυμησουν αλλες εποχες,κατι σαν ρετρο ανακαλυψη σε μιαν αποθηκη δηλαδη.

Τι μπορει να εχει μεσα ; aπο φωτομοντελα κινητων με vga καμερα kαι εγχρωμη οθονη,μπλιαχ σημερα, αλλα τοτε οτι τελευταιο κυκλοφορουσε στο νετ,απο μοντελα αληθινα ,οτι καλυτερο τοτε ,αλλα με παιδια σημερα. :D

Μερικες επιπλεον πληροφοριες ,κανω boot μου βγαζει καποια error messages σχετικα με "τελειωμενες" μπαταριες και αλλλα αγνωστου πατρος (ειμαι ασχετος αν δεν το'χετε καταλαβει μεχρι τωρα),και το μονο που καταφερνω ειναι να φορτωσω τα Win 98 σε Safe mode οπου απο εκει δεν μπορω να κανω πολλα πραγματα μιας και......... :shake:

Τι προβληματα υπαρχουν,δεν λειτουργει το trackball ειναι ενα. :xm:

Τα αλλα ειναι οτι δεν εχω ουτε Win98 CD ,oυτε τα του λαπτοπ ,ουτε startup disk,γενικα μονο το λαπτοπ.

Ειπα να ανακαλυψω τον σκληρο να τον βγαλω και να τον βαλω σε μια θηκουλα εξωτερικου και να τον συνδεσω με το πιτσι και να κανω extract τα αρχεια (καλα δεν το'πα :D ).

Τωρα αν καταφερνα να τον ξαναλειτουργησω θα'ταν θαμα. :cry:

Α Μην ξεχασω την φωτο.

Μαλλον καλυτερα που δεν το'βγαλα μιας και δεν μου πολυφαινεται για σκληρος,αλλα τι να'ναι kai που να ειναι; :wait2:

jx4ke1magtwfzzhdtnu0.jpg
 

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
109
Αυτό που δείχνει η φωτογραφία σου είναι μνήμη RAM.

Αν δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τον σκληρό, στήσε "αυτί" την ώρα που κάνει boot για να δεις σε ποιά περίπου περιοχή μέσα στο σασί ακούγεται το χαρακτηριστικό "κροτάλισμα" του δίσκου. :)
 

pitsunami

RetroAdept
Joined
22 Αύγ 2007
Μηνύματα
838
Αντιδράσεις
8
Κάπου θα υπάρχει και άλλο καπάκι ή βίδα που θα βγαίνει ο σκληρός slotαριστός! :wait2:
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Τhanks Guys θα το ψαξω,κατι βλεπω εδω περα,στα πλαγια,βιδα για ξεβιδωμα........ :thumbup:

Μου εβγαζε ενα error message 8611 ,το'ψαξα λιγο στο νετ ,ειδα κλαταρισμενο τρακμπολ και μπηκα στο Bios και το απενεργοποιησα.

Στα τυφλα και οτι κανουμε. :D
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Το λαπτοπι μπορει να μην αναστηθηκε ακομη αλλα ο σκληρος ρολοϊ.

Βοηθησε και ο pitsunami που ειπε για slot και ειδα σε μια πλευρα βιδα για ξεβιδωμα και καπακι για ξεκαπακωμα. :D

Το λοιπον τον εβγαλα και ανακαλυψα οτι ηταν κλεισμενος σε Θωρακισμενη θηκη (προφανως για το πεσιμο γιατι οπως λενε ο "σκληρος" η απο πεσιμο θα παει η απο ........) και δεν χωραγε στην θηκη του εξωτερικου. :angry:

Βλεπω 4 βιδες δυσκολες.....λεω να τις βγαλω η να το δοκιμασω χωρις θηκη,γυμνον και παθω καμμια ηλεκτροπληξια και παπ βαζω μονο το καπακι συνδεω την usb και τσουπ φανηκαν 2 σκληροι (ηταν χωρισμενος).

Του εκανα ενα 2ωρο τσεκαπ με αβαστ (usb 1.1 :precry: ) βρηκε κανα 2 μαμουνια στα temps και τωρα ειναι ετοιμος για εξερευνηση.

Το θεμα ειναι αλλο με αυτον τον σκληρο οπως ειπα φορτωνει τα '98 μονο σε safe mode σε νορμαλ κολλαει με τα απο καποιο σημειο σε μαυρη οθονη με μια γραμμουλα να αναβοσβηνει. :shake:

Μπορω με κανα προγραμματακι (μιας και τον βλεπω τον δισκο στο αλλο πιτσι) να βρω ποια αρχεια μου λειπουν απο τα '98 η ποιο ειναι το προβλημα......... :wait2:
 

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
109
Ένα σενάριο είναι να κολλάει στο normal boot επειδή προσπαθεί να αναγνωρίσει κάποιο device που έχει βλάβη (trackball?) και δεν τα καταφέρνει. Αντίθετα στο safe mode που δεν φορτώνονται οι extra drivers, καταφέρνει να φορτώσει.

Μια δοκιμή που θα μπορούσες να κάνεις είναι να μπεις με F8 στο boot menu των Win98. Αν θυμάμαι καλά (έχω χρόνια να το κάνω) είχε κάποια επιλογή για "Step by step confirmation" ή κάπως έτσι. Με αυτήν κάθε εντολή που εκτελεί ο υπολογιστής ενώ φορτώνει, την εγκρίνεις εσύ πρώτα. Θα απαντάς θετικά σε μια-μια μέχρι (ελπίζουμε...) να φτάσεις σε αυτήν που τον κάνει να κολλάει. Από το επόμενο boot μπορεί και να καταφέρεις να boot-αρεις σε normal mode απλώς κάνοντας skip την συγκεκριμένη σε κάθε boot -εφόσον βέβαια υπάρχει όντως. Η΄να μας γράψεις εδώ τι γίνεται μπας και καταλάβουμε όλοι μαζί, αν δεν βγάζεις άκρη μόνος σου. :)
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Το τρακμπολ το απενεργοποιησα μπαινοντας στο Bios (base 128 cmos- page),και κανοντας καποιο 02,01 η το αντιστροφο.

*&(*&(^(*^ ,ξερεις ποιο ειναι το προβλημα ......;

Ξεκινησε απο διαφορα προγραμματακια τυπου "syscleaner","registrymechanic" και κατι τετοια που πανω στην τυφλα μου ολο και κατι σημαντικο θα εσβησα. :shake:

Στο μενου εχω μπει και το "step by step" το εχω δοκιμασει ουκ ολιγες φορες,αλλα ειναι τοσα πολλα yes,no που δεν βγαζεις ακρη ,εχω κανει χιλιους συνδυασμους και φως δεν ειδα.

Και να'ταν μονο αυτο δεν φτανουν τα μηνυματα λαθους των windows αλλα εχουμε και τα του λαπτοπ (Thinkpad 600E) κατι 163,170,8611 και βρασε ρυζι . :sealed:

Τα thinkpadς εχουν κατι δικα τους "παραθυρια" με τεστ σκρινς,μεμορυ τεστ ,αντε να βγαλεις ακρη.

Θα προσπαθησω να τραβηξω ενα βιντεακι με το bootαρισμα μπας και βγαλετε ακρη...... :xm:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Eνα χρονο μετα ακριβως,(καθε χριστουγεννα με πιανει) λεω να το ξαναχειρουργησω μπας και το κανω λειτουργικο.

Ειπαμε ειναι 360Mhz με 128 μνημη και Win98 μη λειτουργικα περα απο safe mode.

Μιας και φαινεται να εχω ξεπερασει τα κολληματα μου με τα Windows και μιας και σημερα i'am feeling lucky και τολμηρος συναμα λεω να δοκιμασω να του βαλω για πρωτη φορα Linux!!!!!!!

Mεσα στο πτωχο απο τεχνικες γνωσεις μυαλο μου σκεφτομαι την διαδικασια ως εξης........

Φορμαρω τον σκληρο του λαπτοπι με μια εντολη που μου ειναι ακομη αγνωστη :D ,κατεβαζω απο καπου καποιο linux OS το γραφω σε CD και με μια καποια εντολη bootarei απο το CD.

Θα προτιμουσα αν γινεται το boot να γινει απο εξωτερικο σκληρο και οχι απο cd για πρακτικους λογους. :xm:

So far so good αραγε η κουνια που με κουναγε. :flower:

Τι θελω τωρα ,βασικα θελω να το κρατησουμε as simple as possible με 5-6 βασικα βηματα του στυλ.

1) Πας [www.linux_for_nubies.com] και κατεβαζεις αυτο

2)Το περνας στο CD κανεις φορματ γραφοντας [.......]

3)Αφου εχεις μεσα το cd η συνδεδεμενο τον εξωτερικο σκληρο με το OS γραφεις [.......] και μπουταρει.

4)Βλεπεις το LINUX WELCOME SCREEN

Συμπληρωστε τα [........].
icon10.gif
 

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
224
Βρίσκεις ένα USB Stick δεν χρειάζεσαι πάνω από 2GB ίσως και το ένα να αρκεί. Πας εδώ και διαβάζεις τις οδηγίες για τη μεταφορά του Ubuntu 9.10 στο stick. Βοοτάρεις με το stick (ελπίζω να το υποστηρίζει το BIOS σου) και κάνεις την εγκατάσταση από κει.

ΔΕΝ χρειάζεται να κάνεις format πιο πριν, τα αναλαμβάνει ο installer αυτά.

ΑΝ δεν σου δουλεύει και πάλι ο δίσκος (bad sector?) μπορείς να δουλεύεις από το USB το Linux αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει το BIOS σου.

Λολ θα γίνεις και PCM (Paspartoo Certified Moderator) !!
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.698
Αντιδράσεις
94
Αντωνη, με 360mhz CPU και 128MBs RAM - δεν σηκωνει Ubuntu και Gnome που να φερουμε εδω τον ιδιο τον Stallman για την εγκατασταση.

Θα χρειαστει κατι πολυ ελαφρυτερο. Καμια ιδεα ?
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Τhnx sounds pretty simple!!!!!!

Oπου usb μπορω πιστευω, να ειναι εξωτερικος σκληρος right;;;

Bad sector δεν υπαρχουν ο σκληρος ειναι αψογος ,στα windows ειναι το προβλημα, ισως να υπαρχει προβλημα χωρου αλλα θα τα βολεψω.

2GB to Linux και δεν του φαινεται. :xm:

Παω για μελετη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Τωρα ειδα το ποστ του Herco,σερνεται το wifi.

Back to the drawing board δηλαδη. :(

.

..

..

Να το δοκιμασω τωρα η οχι;;;;
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.698
Αντιδράσεις
94
2GB to Linux και δεν του φαινεται. :xm:
Το Debian GNU/Linux ερχεται σε 3 dvds (12gb Λειτουργικο+repository)

Να το δοκιμασω τωρα η οχι;;;;
To Ubuntu οχι - δεν εχεις ελπιδες να τρεξεις γραφικο περιβαλλον.

Θελεις κατι πολυ ελαφρυ - αλλα που να ειναι και ευκολο στην εγκατασταση.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Nαι το Puppy φαινεται καλο ,θα το δοκιμασω !!!!!!!!
 

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
3
Θα σου πρότεινα να μπεις με safe mode, να κατεβάσεις drivers από εδώ και να αφήσεις το ίδιο λειτουργικό (win98).

Drivers, updates κτλ θα βρεις εδώ:

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=DSHY-3TLQ2L

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/product.do?template=/productpage/landingpages/productPageLandingPage.vm&brandind=10&familyind=50130&machineind=0&modelind=0&partnumberind=0&subcategoryind=0&doctypeind=9&doccategoryind=0&operatingsystemind=50955&validate=true&nextdocumentset=1

Τώρα για τα error codes θα σου πω σε λιγάκι.

EDIT: Εδώ θα βρεις και όλα τα error codes.

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=LWIK-3SR4PW

Οδηγός εγκατάστασης:

Installing Windows 98 and its device drivers - ThinkPad 600E

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MMER-3XRDB8

Στα παραπάνω links έχεις ότι χρειάζεσαι για να επαναφέρεις το thinkpad στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

bspus

RetroMaNiaC
Joined
24 Αύγ 2008
Μηνύματα
602
Αντιδράσεις
31
Shock είπε:
Βρίσκεις ένα USB Stick δεν χρειάζεσαι πάνω από 2GB ίσως και το ένα να αρκεί. Πας εδώ και διαβάζεις τις οδηγίες για τη μεταφορά του Ubuntu 9.10 στο stick. Βοοτάρεις με το stick (ελπίζω να το υποστηρίζει το BIOS σου) και κάνεις την εγκατάσταση από κει.ΔΕΝ χρειάζεται να κάνεις format πιο πριν, τα αναλαμβάνει ο installer αυτά.

ΑΝ δεν σου δουλεύει και πάλι ο δίσκος (bad sector?) μπορείς να δουλεύεις από το USB το Linux αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει το BIOS σου.

Λολ θα γίνεις και PCM (Paspartoo Certified Moderator) !!

Δεν υπαρχει περιπτωση να υποστηριζει boot απο USB το λαπτοπι 10ετιας. Αν εχει καν USB, αυτο θα ειναι 1.0, δηλαδη τα ζωα μου αργα.

Θυμισου, ειμαστε στα τελη της χιλιετιας. Οι CRT οθονες ακομα κυριαρχουν, η 3dfx μολις εβγαλε το voodoo3... το USB ειναι αυτες οι πλακε θυρες που εχουν οι καινουριοι υπολογιστες πισω και κανεις δεν ξερει που χρησιμευουν :xm:
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.698
Αντιδράσεις
94
To μηχανημα ειναι του 2001+ και ειναι πολυ πιθανο να υποστηριζει boot απο USB. Aς το τσεκαρει ο Aardy να ξερουμε που βρισκομαστε.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
VP74 σε safe mode δεν μπορω να μπω στο ιντερνετ για να κατεβασω τα updates. :xm:

.

.

.

.

Eπειδη εχω κανα χρονο να το πειραξω και δεν θυμαμαι και πολλα τι παταω για να δω αν bootarei απο Usb;;;;
 
Μπλουζα