Ανάστησες ένα πεθαμένο...(HDD;)

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
2
Στο bios μπαίνεις όπως στα notebooks της toshiba. Ενώ είναι κλειστό, έχεις συνεχώς πατημένο το F1 και πατάς το power on. Πατημένο συνεχώς το F1 μέχρι να σου εμφανίσει μήνυμα.

Επίσης να σου πω ότι μπορείς με έναν άλλον υπολογιστή να κατεβάσεις τους drivers, να τους γράψεις σε ένα cdάκι και να τους περάσεις σε safe mode.

Εκτός αν παρέλειψα κάτι παραπάνω και δεν το διάβασα.

EDIT: Στα νοικοκύρεψα λίγο καθώς είδα στο πρώτο post ότι δεν έχεις μεγάλη εμπειρία.

κατέβασέ τα και βάλτα σε ένα cd. Μετά μπες safe mode και κάνε εγκατάσταση τους drivers.

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=DSHY-3ZEQXSAudio driver for Windows 95/98 - ThinkPad 600E, 770X/Z [/URL]

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3ZEQXS

Infrared driver for Windows NT 4.0

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=BBOD-3MCHT3

ACP modem driver II for Windows 95/98/Me/2000/NT - ThinkPad 600/E, 770/E/ED/X/Z

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3ZBVUV

Mediamatics DVDExpress video player update - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4GV37K

TrackPoint driver I for Windows 95, 98, Me, NT - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3PWQT4

TrackPoint Accessibility driver for Windows 98/SE/Me/NT/2000/XP/XP Tablet PC Edition 2005 - ThinkPad

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4Z9QVD

CardSoft PCMCIA drivers package for Windows NT - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3NPUQX

Battery MaxiMiser and Power Management features for Windows - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-44226

Configuration utility for Windows 95, 98, 98SE, Me, 2000, XP - ThinkPad

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4ZFRG3

On Screen Display utility for Windows - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4KZQL4

PIIX IDE driver for Windows NT - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3TZP3T

Ultrabay utility driver for Windows 95/98/Me - ThinkPad 600, 770

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3TZPJ4

Video driver (NM2200) for Windows 95/98/Me - ThinkPad 380Z, 570/E, 600E

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3Y5LVT

OS/2 Warp 4 updated installation diskettes - ThinkPad General

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=YAST-3MARH8

Windows 98 installation supplement files - ThinkPad 770, 600E/X

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4FJ3SC

c.gif
Guide to installing Red Hat Linux 6.0 - ThinkPad 600E

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-4BP6Q6

c.gif



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
2
Έτσι κ αλλιώς και με win98 και με ubuntu και οτιδήποτε, δεν μπορεί να κάνει τίποτα με αυτό το laptop. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε του παιδιού να βάλει mikrotik και να τον κάνει router. Οδηγό για να τον βάλει κάτω από το δέντρο να αναβοσβήνει τα φωτάκια από την com πάντως δεν βρήκα.

ΕDIT: Ο οδηγός για τα λαμπάκια και οποιαδήποτε συσκεύη σε visual basic είναι εδώ:

http://www.rentron.com/FireCracker.htm

Καλό θα ήταν αντί να μπλαμπλαρουμε γιατί οι οδηγοί δεν ισχύουν, να λέμε και το λόγο να μαθαίνουν κ οι υπόλοιποι. Προσωπικά θα ήθελα να μάθω γιατί τελικά δεν ισχύει αυτός ο οδηγός μιας και τον κατέβασα να τον ακολουθήσω. Τον έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος και είναι άκυρος; ( Για το linux όχι για τα λαμπάκια)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.702
Αντιδράσεις
54
Δεν καταλαβα τι εννοεις οταν λες οτι "μπλαμπλαρουμε".

Ο Aardvark ζητησε μια γνωμη για το πως θα εγκαταστησει Linux στο φορητο και του δινεις 1 σελιδα με οδηγους για να βαλει win98 και ενα οδηγο για redhat (το οποιο εχει σταματησει να κυκλοφορει ως Redhat απο τοτε)

Αν εχεις κατι σχετικο να προτεινεις, γραψτο εδω - οσο για τα λαμπακια κρατησε τα, Χριστουγεννα ερχονται.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
Ολες οι ινφο θα καταχωρηθουν και θα δοκιμαστουν.

Ευχαριστω για την βοηθεια.

Πλακα πλακα μεχρι πριν καμποσο καιρο για να μου περασουν τους παραπανω drivers Μου επαιρναν 50αρικα. :xm:

Θελω να δοκιμασω πρωτα το linux αλλα κωλυομαι μιας και τα error messages ολο και ανανεωνονται. :(

Θα τα κοιταξω σε τι αντιστοιχουν και θα ενημερωσω.

Α και με αυτο το λαπτοπακι μεχρι και το 2006 εκανα τα ιδια που κανω και σημερα με πιο καινουργιο μοντελο.

Δηλαδη τα παντα εκτος απο το να παιζω καινουργια παιχνιδια.

Με το F1 μπηκα στο Windows startup menu ,σου λεει πως να ξεκινησεις τα windows, 1)normal 2)logged 3) safe mode 4)step by step κ.ο.κ

Πως θα δω αν μπουταρει απο usb;;;;
 

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
2
Διάβασα το πρώτο post

Μερικες επιπλεον πληροφοριες ,κανω boot μου βγαζει καποια error messages σχετικα με "τελειωμενες" μπαταριες και αλλλα αγνωστου πατρος (ειμαι ασχετος αν δεν το'χετε καταλαβει μεχρι τωρα),και το μονο που καταφερνω ειναι να φορτωσω τα Win 98 σε Safe mode οπου απο εκει δεν μπορω να κανω πολλα πραγματα μιας και......... :shake:
Τι προβληματα υπαρχουν,δεν λειτουργει το trackball ειναι ενα. :xm:

Τα αλλα ειναι οτι δεν εχω ουτε Win98 CD ,oυτε τα του λαπτοπ ,ουτε startup disk,γενικα μονο το λαπτοπ.
και αφού δεν δώθηκαν drivers γι'αυτό τους έβαλα.
Την αργκό του forum την μπέρδεψα δλδ το "αστο αυτό δεν παίζει", δεν κατάλαβα εξ'αρχής ότι είναι για το link αλλά πίστεψα ότι δεν παίζει ο οδηγός για κάποιο λόγο. Ναι το link είναι για το doc. Οπότε δίνω νέο link τον οδηγό για όσους μπορεί να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν:

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-4BP6Q6.html

Οι drivers είναι διαλεγμένοι για την εργοστασιακή ρύθμιση και τους έβγαλα από 3 σελίδες.

No hard feelings μερικές φορές το forum μπερδεύει τα γραφόμενα καθώς σε έχω συνηθίσει να φωνάζεις. :p

Aardvark είπε:
Με το F1 μπηκα στο Windows startup menu ,σου λεει πως να ξεκινησεις τα windows, 1)normal 2)logged 3) safe mode 4)step by step κ.ο.κΠως θα δω αν μπουταρει απο usb;;;;
Θέλει συνεχώς πατημένο το F1 και άνοιγμα του notebook (δηλαδή έχεις συνεχώς πατημένο το F1 πριν το ανοίξεις και συνεχίζεις να το πατάς μέχρι να σου δώσει επιλογή για bios). An dεν ήταν δικό σου εξ'αρχής θα χρειαστείς κωδικό. Αν δεν καταφέρεις να μπεις bios με πατημένο συνεχώς το f1 και power on, δοκίμασε το F12 για boot selection.

Αν τα μηνύματα errors που παίρνεις είναι τα 173,163,161 τότε έχεις μέλλον. Πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία του bios, να αφαιρέσεις τον σκληρό, ή να χρησιμοποιήσεις τις δισκέτες για επαναφορά στα παραπάνω links. Η επαναφορά δεν πιάνει πάντα συνήθως σου πετάει τα ίδια errors μέχρι να αντικαταστήσεις την μπαταρία. Εύχομαι να σου δουλέψει το f12.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.702
Αντιδράσεις
54
No hard feelings επισης, αλλα επιμενω οτι "δεν παιζει" εννοωντας παντα οτι η διανομη Red Hat Linux 6.0 (ημερομηνια 1999) που αναφερεται το κειμενο, δεν υπαρχει εδω και 10 χρονια. Δεν θα τον βοηθησει δηλαδη να ακολουθησει αυτο το link.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
173,301,8611,163 ειναι ως τωρα.

Σιγουρα το ενα ειναι για να αλλαξω την μπαταρια του ρολογιου που την ρυθμιζω απο την αρχη σε καθε restart. :xm:

Ναι το F12 πρεπει να κανει δουλεια ,θα το δοκιμασω κατι μου θυμιζει!!!!!!!!

Edit: Το 301 μου το βγαζει και με "07 301" επισης βγαζει και 8613 και ενα περιποιημενο I9990305
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
2
173,301,8611,163 ειναι ως τωρα.Σιγουρα το ενα ειναι για να αλλαξω την μπαταρια του ρολογιου που την ρυθμιζω απο την αρχη σε καθε restart.
Bios διάφοροι τρόποι για μπεις:

a).Δοκιμάζεις πρώτα με το F1 πατημένο και το power on.

Συνεχίζεις να πατάς το F1 μέχρι να σου βγάλει setup.

b). Δοκιμάζεις με F12 για να αλλάξεις συσκευή για boot.

c). Πατάς Control-Alt-Insert όταν δεις τον κέρσορα.

d). Αν έχει phoenix bios τότε πατάς Control-Alt-F11.

Errors:

173: Πρόβλημα κράτησης ρυθμίσεων (configuration). Πρόβλημα system board. Αλλαγή μπαταρίας.

301: Πρόβλημα keyboard. Πρόβλημα system board.

8611: System bus error.

163: Time and date not set. Πρόβλημα system board.

8613: Pointing device error. (trackball, mouse). Πρόβλημα system board. Αντιστοιχία με το 8611.

I9990305: Νο bootable device. Είτε δεν έχεις επιλέξει hd για εκίνηση, είτε ο hd δεν έχει

λειτουργικό, είτε το λειτουργικό είναι κατεστραμένο, είτε έχεις επιλέξει (τυχαία) κάποια

συσκευή η οποία δεν είναι bootable. (με το f12 ίσως ;)

Βασική προυπόθεση για να δουλέψει, είναι να του φέρεσαι σαν να είναι 4πύρηνος. Αυτή την στιγμή σου λέει επανηλειμένα με διάφορα errors ότι δεν μπορεί να κρατήσει τις ρυθμίσεις. Οπότε θέλει να του αλλάξεις την μπαταρία. Πως; Έχουμε σχηματάκι.

[deadlink]

ξεβιδώνεις την βίδα 1. Αφαιρείς το καπάκι dimm. Με ένα κατσαβιδάκι χαλαρώνεις την σύνδεση του connector και αφαιρείς την μπαταρία. Αντικατάσταση με μια καινούργια και επαναλαμβάνεις για να "δέσεις".

Αφού πλέον θα θυμάται τις ρυθμίσεις, δεν θα σε ζαλίζει με τα 163,173 μετά την ρυθμιση date time. Το 301 τώρα. Μην αγχωθείς για system board. Πιστεύω ότι αλλάζοντας την μπαταρία θα στρώσει κ αυτό. Αν δεν στρώσει, θα τσεκάρεις τον conector που συνδέει το keyboard με το system board.

Το 301 επίσης μπορεί να συνδέεται με το 8611 και το 8613 μιας και έχεις πρόβλημα με το trackball.

Για να μην σε ζαλίζω άλλο, άλλαξε την μπαταρία για να βγάζει τα λάθη όταν πρέπει και να ξέρουμε ότι ισχύουν. Αφού αλλαχτεί, δοκιμάζεις πάλι με τους επάνω τρόπους να μπεις στο bios.

Αν δεν αλλάξεις μπαταρία, έστω ότι καταφέρεις να εγκαταστήσεις κάτι με bootable device, θα χάνει πάλι τις ρυθμίσεις και θα σου έχει default σαν εκίνηση το cdrom ή την δισκέτα. Κάνε το παραπάνω στο σχηματάκι και συνεχίζουμε με τα επόμενα errors ένα προς ένα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
Πανω που χαρηκα που εβγαλα την φωτο και θα λυθουν ορισμενα προβληματα βλεπω το παρακατω. :(

Νομιζα οτι θα ηταν ρολογιου και θα εμπαινε ευκολα,αυτο ειναι ερμητικα κλεισμενο σε θηκη με ενσωματωμενα καλωδια.

Πειτε οτι ειναι ευκολο να την βρω και οτι εχουν ολα τα μαγαζια με ρολογια μεχρι και σε μαναβικα τις βρισκεις. :xm:

picture.php
 

Ethaniel

RetroActive
Joined
17 Ιουν 2008
Μηνύματα
475
Αντιδράσεις
14
ενταξει μωρε δεν ειναι και τοσο ενσωματωμενα... :)

απλα το καθε καλωδιο εχει στην ακρη του ενα λαμακι τα οποια ακουμπαν σε καθε πολο (πλευρα) της μπαταριας και ολο αυτο το πραμα (μπαταρια, καλωδια, λαμακια) ειναι "ενωμενα" με θερμοσυστελωμενο...μακαρονι...

οποτε πας και αγοραζεις μια μπαταρια 2025, κοβεις με ενα μαχαιρι το θερμοσυστελωμενο, πετας την παλια (προσεχεις ποιο λαμακι ακουμπαει σε καθε πολο), κοτσαρεις μεσα την παλια και μετα το κλεινεις ολο αυτο με ταινια ή με καινουριο μακαρονι. αν πας να παρεις τετοιο πραμα, να ξερεις οτι συστελεται με ζεστη. δλδ μολις βαλεις ολο το μπουγιο μεσα στο μακαρονι, απλα το ζεστενεις με ενα αναπτηρα και ΒΟΥΑΛΑ. brand new ;)
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιουν 2006
Μηνύματα
9.122
Αντιδράσεις
122
Κάνε ότι σου είπε ο Paspartoo. Θα στο φτιάξουν μια χαρά το μπαταριάκι!!!
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
Την εφτιαξα μονος μου την μπαταρια τελικα,τα μαγαζια αλλου για αλλου.

Δεν ηταν και οτι πιο ευκολο κατω απο το κιτρινο πλαστικο ειχε 2 λαμακια τα οποια ηταν κολλημενα με οξυγονοκοληση και δεν ξεκολλαγαν με τιποτα.

IBM μαλλον ,τα φτιαχνει γερα για να κρατανε.

Παρακατω εκανα ενα εσωτερικο τεστ του μηχανηματος (κουβεντα να γινετε δηλαδη) γιατι δεν βγαζω ακρη.

Παραθετω φωτο .

Μου εβγαλε προβλημα μονο σε System Board και Serial ,ευτυχως το Infared ειναι ενταξει (χαχαχα......χα).

Τα κοκκινα που δεν φαινονται στην φωτο τα βαζω κατω.

System Board

DEV 001

ERR 41

FRU 1110

Serial

DEV 011

ERR 10

FRU 0010

Προχωραω ,ψαχνoντας για boot devices.

picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιουν 2006
Μηνύματα
9.122
Αντιδράσεις
122
Δεν είναι κολλημένο με οξυγονοκόλληση!!!

Λέγεται ηλεκτροπόντα και είναι κοινός τρόπος "συγκόλλησης" μπαταριών. Αν ανοίξεις επαναφορτιζόμενες που αποτελούνται από συστοιχίες στηλών, όλες μα όλες είναι κολλημένες με τον ίδιο τρόπο.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
Βασικα ηθελα να βαλω "λες και ηταν κολλλημενα με οξυγονοκοληση",βιαστηκα.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
To βρηκα πως διαλεγεις boot DEVICE,ουτε με F1 oυτε F12 .

Εχει ανεβει ηδη βιντεο απο καποιον (τελειως χαλια) αλλα στο 29-30 sec παταει exit απο το test devices και βγαινει στο easy setup oθονη (1η φωτο) οπου εχει τα εξης 6 παραθυρια.

Απο αριστερα προς τα δεξια Config-Date Time-Password-Start Up-Test-Restart.

Eμας μας ενδιαφερει το Start Up.

Πατωντας το start up βγαινει η 2η φωτο που απο οτι καταλαβαινω σου δειχνει με ποια σειρα προτιμησης θελεις να μπουταρει.

Εμενα ειναι 1 φλοπυ 2 cd 3 σκληρος 1.

Με το reset Που φαινεται κανει κενα τα παραθυρα και βαζω εγω οτι device βλεπετε απο κατω.

Και εγω να μην κανω τιποτα τετοιοι οδηγοι στα ελληνικα δεν υπαρχουν. ;)





http://www.youtube.com/watch?v=rRpAuRMp504
 

dpol

Retro Member
Joined
4 Οκτ 2009
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
8
Άργησα να πάρω χαμπάρι το παρόν θέμα...

Καταρχήν ξέχνα το usb boot, με την καμμία δεν θα παίξει...

Επίσης ξέχνα και οτιδήποτε σε ubuntu, ούτε αυτό το σηκώνει.

Το puppy linux είναι το μόνο που θα λειτουργήσει σε τόσο παλιό μηχάνημα και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.

Tο καίς σε cd και σετάρεις να ξεκινάει πρώτα από το cd και μετά από το δίσκο.

Από ότι φαίνεται τώρα, είτε έχει πρόβλημα το μπόρντ οπότε το ξεχνάμε γενικά, είτε από την πολυκαιρία άδειασε η μπαταρία και με την αντικατάσταση της θα επανέλθει.

Αφού μπαίνει σε win98 safe mode μάλλον είναι οκ, απλά άφηνε το στο ρεύμα για να μην χάνει ρυθμίσεις date/time κλπ και να μην σου πετάει errors.

Try puppy πάντως και θα πάθεις πλάκα... ;)
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.259
Αντιδράσεις
2.155
Την αλλαξα την μπαταρια οποτε απο εκει δεν φοβομαστε.

Απο οτι θυμαμαι την ζημια την επαθα παιζοντας με καποιο registry προγραμμα και εσβησα κατι που δεν επρεπε,ισως το Himem.sys και απο τοτε μαλλον δεν φορτωναν τα windows.

Αλλα ας μην το μπερδευω περισσοτερο μιας και δεν ειμαι και σιγουρος,φτιαχτηκα με το Puppy και αυτα που εγραψες.

Και το λοιπον πεταω το iso που κατεβασα οπως ειναι μεστο στο cd και το cd στο λαπτοπ και ρυθμιζω πρωτο boot απο cd και 2ο απο σκληρο και ο θεος βοηθος. :)
 

dpol

Retro Member
Joined
4 Οκτ 2009
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
8
Το ποιό απλό πράμα στα 98άρια είναι να φτιάξεις το πρόβλημα που έχεις... :)

Μπούταρε με μία δισκέττα dos ή την πρώτη δισκέττα εγκατάστασης των win98 και τρέξε την εντολή sys c:, θα στρώσει αμέσως. :)
 
Μπλουζα