@Wally
Καταρχάς οι φτηνοί SSD ειναι πολύ πιο αναξιόπιστοι από οποιονδήποτε HDD, κατα την δική μου εμπειρία. Μου έχει τύχει να χαλάσουν 4 ή 5 SSD μέσα σε ένα χρόνο, από μάρκες Intenso, PNY, Western Digital Green και δεν θυμάμαι τι άλλο. Μιλάμε για καινούριους SSD του κουτιού, με λιγότερο από 1 χρόνο ελαφριάς χρήσης (καθόλου gaming) και ούτε 50% γεμάτοι. Περνάνε από τα χέρια μου πολλοί, λόγω των arcade setup και διάφορων service.
Αν σου χαλάσει ο SSD δεν θα αρχίσει να σου "κάνει νερά" ή περίεργους ήχους ή οτιδήποτε άλλο. Απλά μια μέρα θα ανοίξεις το PC και δεν θα τον βλέπει το σύστημα και τέλος. Μία και καλή.
Οσο για την περίπτωσή σου, δηλαδή το Backup του setup σου και το θέμα της ταχύτητας, θα σου προτείνω να κάνεις ότι κι εγώ, δηλαδή τα εξής:
Χωρισε τα αρχεία σε δύο μέρη. Αυτά που αντικαθιστώνται εύκολα και αυτά που δούλεψες με ιδρώτα να τα φέρεις σε μια σειρά. Σε γενικές γραμμές, τα πιο εύκολα αρχεία είναι τα ROMs/ISOS. Και να τα χάσεις όλα, τα ξαναβρίσκεις πολύ εύκολα. Η μόνη δουλειά που ίσως να χρειάζονται είναι πιθανά renames που έχεις κάνει αλλά μόνο αυτό. Μπορείς να βρεις και έτοιμα ISOS συμπιεσμένα σε CHD άρα ούτε αυτό (που είναι χρονοβόρο) χρειάζεται να ξανακάνεις. Οπότε αυτά ένα απλό backup και τέλος.
Τα frontend setup και οι emulators είναι τα πιο σημαντικά αρχεία. Ολα τα config, τα media assets, τα xmls, τα paths, κλπ, είναι αυτά που σου έχουν φάει το 95% του χρόνο σου να τα φτιάξεις. Αυτά ειναι που πρέπει να επικεντρωθείς να κανεις ΠΟΛΛΑ backup.
Επίσης αυτά είναι που χρειάζονται περισσότερη ταχύτητα και ευτυχώς είναι και αυτά που χρειάζονται λιγότερο χώρο. Δεν έχει νόημα να γεμίσεις εναν SSD με ROMs και ISOS. Εχει όμως νόημα να έχεις τα frontend και το RetroArch εκεί. Αυτό σου λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα της ταχύτητας εύκολα και αναίμακτα.
Αυτό που έχω κάνει εγώ είναι να εχω το setup και τα ROMs/ISOS σε ξεχωριστά partitions. Εναν καλό SSD 250GB όπου έχω το κεντρικό setup με όλα τα emulators/frontends/assets και έναν 4TB HDD με όλα τα roms/ISOS. Tον HDD τον έχω backup μία φορά (γιατί είναι μονο αρχεία που τα ξαναβρίσκω στην χειρότερη) ενώ τον SSD, αφού είναι μικρός, τον έχω κάνει 6 φορές backup. Ναι, ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ. Σε τρεις διαφορετικούς 500ριδες HDD, χωρισμένους σε 2 partitions ο καθένας. Οι 500ριδες HDD έχουν 5-10 ευρώ μεταχειρισμένοι o κάθε ένας με 100% υγεία. Η μπορείς να βρεις από πεταμένα PC. Πάρε με το κιλό να έχεις.
Οπότε, κάθε φορά που ξοδεύω αρκετό χρόνο να κανω αλλαγές, απλά σβήνω ένα από τα 6 partitions και κάνω backup το φρέσκο με ένα partition tool. Ετσι έχω άλλα 5 partitions προηγούμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση που κανω backup τον SSD ενώ έχουν χτυπήσει αρχεία για κάποιο λόγο. Και όταν χτυπήσει ένας από του τρεις HDD έχω δύο ακόμα (συν τον SSD) και μπορώ εύκολα να αντικαταστήσω τον χαλασμένο με 5 ευρώ. Επίσης έτσι έχω έναν μικρό (οπότε φτηνό) SSD για να έχω ταχύτητα και όχι έναν μεγάλο 2 ή 4 TB, οπότε κάνω την δουλειά μου φτηνά. Ακόμα και ένας φτηνιάρικος SSD των 15 ευρώ κάνει, δεν χρειάζεται να τον εμπιστεύεσαι όταν έχεις πολλά διαφορετικά backup από πίσω.
Αν κάνεις τις πράξεις, με μόλις 30 ευρώ (15 o SSD και άλλα 15 οι τρεις 500ριδες HDD) έχεις και ταχύτητα και ασφάλεια. Τώρα θα μου πεις, γιατί τρεις 500ριδες και όχι έξι 250ρηδες? Οι 500ριδες είναι πιο εύκολοι να τους βρεις και συμφέρουν πιο πολύ χρηματικά. Επίσης είναι πιο γρήγοροι οπότε τα συχνά backup παίρνουν λιγότερο χρόνο.
Αν δεν έχεις τα RetroArch/Launchbox σε διαφορετικά partitions, δεν πειράζει. Μπορείς εύκολα να τα μεταφέρεις σε ένα και να διατηρήσεις τα paths με το "mklink /J" ή symbolic links, ή όπως λέγονται τέλος πάντων. Aυτό έχω κάνει κι εγώ ουσιαστικά.