Αξιοπιστοι HDD

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Chris27
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Λογικα ο αργος θα παραμεινει για backup. Aν και οι 2 ειναι γεματοι κατα 98%, ισως χρειαστει να τους ξαλαφρωσεις και τους 2 σε καποιον τριτο, για να εχεις καλυτερες λειτουργιες
 
Αυτο το σεναριο εχω. Ο κυριος ηταν ο Baracuda και καθε 2 βδομαδες εκανα ενα backup με το FreeFileSync στον WD Blue.
Τωρα εβαλα ως κυριο τον WD Blue αλλα επισης δεν μπορω να αφαιρεσω 400GB για να φτασω το 20% free που απο οτι καταλαβαινω απαιτει ενας SSD.
Δυσκολη εξισωση...
 
@Wally

Καταρχάς οι φτηνοί SSD ειναι πολύ πιο αναξιόπιστοι από οποιονδήποτε HDD, κατα την δική μου εμπειρία. Μου έχει τύχει να χαλάσουν 4 ή 5 SSD μέσα σε ένα χρόνο, από μάρκες Intenso, PNY, Western Digital Green και δεν θυμάμαι τι άλλο. Μιλάμε για καινούριους SSD του κουτιού, με λιγότερο από 1 χρόνο ελαφριάς χρήσης (καθόλου gaming) και ούτε 50% γεμάτοι. Περνάνε από τα χέρια μου πολλοί, λόγω των arcade setup και διάφορων service.

Αν σου χαλάσει ο SSD δεν θα αρχίσει να σου "κάνει νερά" ή περίεργους ήχους ή οτιδήποτε άλλο. Απλά μια μέρα θα ανοίξεις το PC και δεν θα τον βλέπει το σύστημα και τέλος. Μία και καλή.

Οσο για την περίπτωσή σου, δηλαδή το Backup του setup σου και το θέμα της ταχύτητας, θα σου προτείνω να κάνεις ότι κι εγώ, δηλαδή τα εξής:

Χωρισε τα αρχεία σε δύο μέρη. Αυτά που αντικαθιστώνται εύκολα και αυτά που δούλεψες με ιδρώτα να τα φέρεις σε μια σειρά. Σε γενικές γραμμές, τα πιο εύκολα αρχεία είναι τα ROMs/ISOS. Και να τα χάσεις όλα, τα ξαναβρίσκεις πολύ εύκολα. Η μόνη δουλειά που ίσως να χρειάζονται είναι πιθανά renames που έχεις κάνει αλλά μόνο αυτό. Μπορείς να βρεις και έτοιμα ISOS συμπιεσμένα σε CHD άρα ούτε αυτό (που είναι χρονοβόρο) χρειάζεται να ξανακάνεις. Οπότε αυτά ένα απλό backup και τέλος.

Τα frontend setup και οι emulators είναι τα πιο σημαντικά αρχεία. Ολα τα config, τα media assets, τα xmls, τα paths, κλπ, είναι αυτά που σου έχουν φάει το 95% του χρόνο σου να τα φτιάξεις. Αυτά ειναι που πρέπει να επικεντρωθείς να κανεις ΠΟΛΛΑ backup. Επίσης αυτά είναι που χρειάζονται περισσότερη ταχύτητα και ευτυχώς είναι και αυτά που χρειάζονται λιγότερο χώρο. Δεν έχει νόημα να γεμίσεις εναν SSD με ROMs και ISOS. Εχει όμως νόημα να έχεις τα frontend και το RetroArch εκεί. Αυτό σου λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα της ταχύτητας εύκολα και αναίμακτα.

Αυτό που έχω κάνει εγώ είναι να εχω το setup και τα ROMs/ISOS σε ξεχωριστά partitions. Εναν καλό SSD 250GB όπου έχω το κεντρικό setup με όλα τα emulators/frontends/assets και έναν 4TB HDD με όλα τα roms/ISOS. Tον HDD τον έχω backup μία φορά (γιατί είναι μονο αρχεία που τα ξαναβρίσκω στην χειρότερη) ενώ τον SSD, αφού είναι μικρός, τον έχω κάνει 6 φορές backup. Ναι, ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ. Σε τρεις διαφορετικούς 500ριδες HDD, χωρισμένους σε 2 partitions ο καθένας. Οι 500ριδες HDD έχουν 5-10 ευρώ μεταχειρισμένοι o κάθε ένας με 100% υγεία. Η μπορείς να βρεις από πεταμένα PC. Πάρε με το κιλό να έχεις.

Οπότε, κάθε φορά που ξοδεύω αρκετό χρόνο να κανω αλλαγές, απλά σβήνω ένα από τα 6 partitions και κάνω backup το φρέσκο με ένα partition tool. Ετσι έχω άλλα 5 partitions προηγούμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση που κανω backup τον SSD ενώ έχουν χτυπήσει αρχεία για κάποιο λόγο. Και όταν χτυπήσει ένας από του τρεις HDD έχω δύο ακόμα (συν τον SSD) και μπορώ εύκολα να αντικαταστήσω τον χαλασμένο με 5 ευρώ. Επίσης έτσι έχω έναν μικρό (οπότε φτηνό) SSD για να έχω ταχύτητα και όχι έναν μεγάλο 2 ή 4 TB, οπότε κάνω την δουλειά μου φτηνά. Ακόμα και ένας φτηνιάρικος SSD των 15 ευρώ κάνει, δεν χρειάζεται να τον εμπιστεύεσαι όταν έχεις πολλά διαφορετικά backup από πίσω.

Αν κάνεις τις πράξεις, με μόλις 30 ευρώ (15 o SSD και άλλα 15 οι τρεις 500ριδες HDD) έχεις και ταχύτητα και ασφάλεια. Τώρα θα μου πεις, γιατί τρεις 500ριδες και όχι έξι 250ρηδες? Οι 500ριδες είναι πιο εύκολοι να τους βρεις και συμφέρουν πιο πολύ χρηματικά. Επίσης είναι πιο γρήγοροι οπότε τα συχνά backup παίρνουν λιγότερο χρόνο.

Αν δεν έχεις τα RetroArch/Launchbox σε διαφορετικά partitions, δεν πειράζει. Μπορείς εύκολα να τα μεταφέρεις σε ένα και να διατηρήσεις τα paths με το "mklink /J" ή symbolic links, ή όπως λέγονται τέλος πάντων. Aυτό έχω κάνει κι εγώ ουσιαστικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για ολα σχεδον μοντελα/μαρκες των hdd, εχω διαβασει θετικα και αρνητικα σχολια.
Για συνγχρονο PC, η γνωμη μου ειναι, ενας Μ2 500gb για το λειτουργικο και εφαρμογες καθημερινης χρισης, αν η μητρικη υποστηριζει και 2ο Μ2, αλλος ενας 2ΤΒ για παιχνιδια, κι απο εκει και περα οσοι ssd sata χρειαστουν, οχι μεγαλυτεροι των 2ΤΒ ο καθενας. HDD μονο για μπακ απ πλεον. Για ssd προτιμω Samsung.
Oι ssd, απο οτι διαβαζω, πρεπει ναναι γεματοι το πολυ κατα τα 2/3 για να λειτουργουν σωστα. Εμπειρικα και οι HDD δεν πρεπει ναναι φουλ γεματοι, εγω μεχρι 80-85% της χωριτικοτητας τους δουλευα.
Αν πρεπει ναναι γεματοι το πολυ κατα τα 2/3 για να λειτουργουν σωστα οι ssd ας αρχισουμε την εγκατασταση μερικων συγχρονων παιχνιδιων :biglaugh::biglaugh::biglaugh::biglaugh:

Ark: Survival Evolved - 400 GB.
Call Of Duty: Modern Warfare - 235 GB
Borderlands 3: Director's Cut - 135 GB
Call Of Duty: Black Ops Cold War - 175 GB
Red Dead Redemption 2 - 120 GB
Final Fantasy 15 Windows Edition - 110 GB
κλπ κλπ
Καταρχάς μακριά από φτηνούς SSD. Είναι πολύ πιο αναξιόπιστοι από οποιονδήποτε HDD, κατα την δική μου εμπειρία.
Για αυτο τον λογο ειχα βαλει hdd 1tb πριν καιρο μιας και οι τιμες για ssd που δεν χαλανε μεσα σε λιγες εβδομαδες και ηταν ποιο αξιοπιστοι ηταν ακομα πολυ ψηλα.

Θυμαμαι το τι κραξιμο ειχαν φαει στις κρητικες κατι οικονομικοι ssd intenso - western wigital κλπ που με εκαναν και πηγα και πηρα με κλειστα ματια εναν φθηνο εσωτερικο hhd toshiba 1tb με 30 € για συγχρονα παιχνιδια και ολα κομπλε.
 
Για ssd προτιμω Samsung.
Τωρα τελευταια που εψαχνα για οικονομικο ssd 1tb μεχρι 55 - 60 € περιπου για τα συγχρονα παιχνιδια ο samsung δεν με επεισε μιας και ειχε και αυτος καμποσες αρνητικες αναφορες (αλλα γενικα ειναι στους αξιολογους ssd δισκους) και ετσι κατεληξα στον ssd Crucial MX500 με πολλες και εξαιρετικες κρητικες.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Aχριαστα ναναι, αλλα πολυ χρισημα τα κολπακια του Imgema, ιδιως το 2 partitions στους σκληρους, οποτε καταχωρουνται ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ. (Μαθε τεχνη κι αστηνε, κι αν πεινασεις πιαστηνε). Οπως ξαναειπα εχω διαβασει θετικα κι αρνητικα σχολια για ολες σχεδον μαρκες/μοντελα των hdd, και ειμαι μπερδεμενος. Στα 20-25 χρονια που ασχολουμαι, ειχα 3 απωλιες. Ενας νεκρος απο το εργοστασιο, μου τον αλλαξαν αμεσως. Ενας χαλασε μετα 2-3 χρονια. Τελος ο τριτος εχει μισοχαλασει. Το S.M.A.R.T. τον βρισκει με προβλημα και συστηνει αμεση αντικατασταση, οντως δημιουργει διαφορα προβληματα σαν κυριος δισκος. Σαν τριτος για αποθηκη, μια χαρα ανταποκρινεται, σε δυο συστηματα που τον δοκιμασα. Αντε τωρα εσυ να βγαλεις ακρη.
Κατι αλλο που λενε, πολλοι, ειναι να μην προτιμουνται hdd/ssd, μεγαλυτεροι των 2ΤΒ γιατι ειναι πιο ευπαθεις. Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει, το ακολουθω ομως αφου δεν χρειαζομαι και μεγαλυτερο δισκο.
Για ssd, εχω διαβασει υπερ και κατα για καποιες μαρκες. Εγω χρισημοποιω μονο Samsung. Kαι επιμενω, σαν κυριο δισκο, να εχω εναν μικρο π.χ. 500gb, για το λειτουργικο, και κανα δυο αλλους μεγαλυτερους για τα υπολοιπα.
Στο κυριο PC μου εχω nvme 970 evo plus 250gb (λειτουργικο), 860 evo sata 1TB (παιχνιδια) κι εναν hdd 500gb (αποθυκη)
Στο 2ο, εχω εναν ssd sata Kingston 120gb και 2 hdd. Eκει συνδεω και το dockingstation. Δεν με απασχολουν οι ταχυτητες, κατεβασματα, μεταφορες μεταξυ δισκων και στικακιων, αφου δεν απασχολω το κυριο PC.
Aκολουθοντας και Imgema system, Θα χτυπισω και 3-4 των 2ΤΒ ναχουμε αποθυκες και εχει ο θεος (παντα ειχε αυτος, λεμε τωρα). Κατα το 25 με βλεπω για ανακαταταξεις, που θαχει πεσει και η τιμη της 4090
 
Λοιπον, μολις με πληροφορισαν απο CIA, KGB, Foreing Office, DIA, GRU κι αλλοι συνεργατες μου οτι, καποια μοντελα samsung, 980pro, 990pro, δεν ειχαν προβλημα οι δισκοι αλλα το firmware τους, που εδινε λαθος δεδομενα στον controler κτλ κτλ, δεν θα κατσω τωρα να λυσω τα προβληματα της samsung, ασ τα λυσει μονη της. Ειπαμε οι μηχανικοι του εμπορικου ναπτικου, ειμαστε πιπινια, αλλα οχι και διχως κερδος κερατα. Εκεινο που πρεπει να ξερουμε σαν γνησιοι retropouragers ειναι:
Αποφευγουμε αγορα μοντελα κατασκευασμενα σε Κορεα κατα το 2021 και με firmware 3B2Q μπλα μπλα μπλα και επιλλεγουμε απο Ταιβαν του 2022 και με firmware 4B2Q μπλα μπλα μπλα η 5Β2Q μπλα μπλα μπλα που ειναι πιο καινουργια και χωρις το προβλημα. Οι ινφο μου δεν ειναι κονφερμαρισμενες, ουτε διασταυρομενες, αλλα "καλλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε" dont you think? που λενε και στα αρβανητικα.
Τι να κανω? Σας προσεχω, για να σας εχω, να τα λεμε, δωπερα μεσα.
 
Τα τελευταία χρόνια μόνος ένας WD Green του 1 TB, μου έχει χτυπήσει το 2012 και φυσικά έχασα όλα τα δεδομένα.

Στον Τulip AT 386 25 που πήραμε καινούριο το 1992, είχε έναν Western Digital Caviar 2170 που δεν μας πρόδωσε ποτέ. Τότε δεν είχαμε ούτε σταθεροποιητές τάσης, ούτε τίποτα. Τον αλλάξαμε τον Μάη του 1995, επειδή μετά από διακοπή ρεύματος έγινε πιο αργός. Αντικαταστάθηκε με τον Seagate ST3655A Medalist ο οποίος το 1999 που παροπλίστηκε ο Tulip μπήκε σε PC με Windows 95 και παρέμεινε μέχρι το 2003 σε λειτουργία. Τον αναζήτησα το 2019, πήγα να αντιγράψω τα αρχεία και δυστυχώς παρέδωσε το πνεύμα του, ενώ κανονικά είδα τα αρχεία που είχα από το 1991 που έγραφα κείμενα σε PFS κτλ. Ευτυχώς αρχεία κειμένου κτλ βρίσκονται σε backup. Παιχνίδια και saves χάθηκαν, όπως από τα Monkey Island, Fate of Atlantis κτλ που έπαιζα στα 1990s.

Το 1998 που αναβαθμιστήκαμε σε P55c, θυμάμαι ο σκληρός ήταν ένας Seagate πάλι, o ST36421a, που είχε πλαστικό κάλυμμα για όποιον θυμάται. Μετά θυμάμαι έναν Maxtor 91301U3, 13.1 GB που αναβάθμισα τον Seagate το καλοκαίρι του 1999 (με AMD K6-2), ο οποίος Maxtor δυστυχώς σε μια δεύτερη εγκατάσταση με τα Windows 2000 μας άφησε χρόνους τον Νοέμβριο του 2002. Επίσης το 2001 θυμάμαι είχα αναβαθμίσει το PC του πατέρα μου (P55c) με τον Quantum Fireball QML20000LD-A των 20 GB, που είχε τον ST36421a, οι οποίοι κάπου βρίσκονται παραχωμένοι και λειτουργικοί. Το 2001 στο πρώτο έτος, είχα φτιάξει και το καινούριο μηχάνημα με Athlon XP 1900+, GF3 Ti 500, Audigy Gamer, GA-7Dxr+ κτλ και είχα βάλει έναν Western Digital WD400BB 7200 rpm, ο οποίος είναι λειτουργικός ακόμα και σήμερα. Θυμάμαι ότι όταν άρχισα να αγοράζω σκληρούς δίσκους για αποθήκη το 2003 και μετέπειτα, πάντα έπαιρνα Western Digital.
 
Aκου να δεις και κοιτα να ακουσεις, τι μου καρφωθηκε στο διεστραμενο μου μυαλο τωρα. Οσο πέφτουν οι τιμες των απανταχου ειδων δισκων, πλην αυτων του σερβιρισματος, τοσο πιο σκαρτα υλικα θα χρισημοποιουν οι κατασκευαστες για την κατασκευη τους. Και θα ερθει μια μερα λεει, που πλεον δεν θα αξιζει να τους αγοραζουμε, λεει. Και απο εκεινη τη μερα και μετα, λεει, θα αναγκαστουμε να νοικιαζουμε συνεφακια, και μεχρι και τα λειτουργικα μας θαχουμε εκει πανω , λεει. Λετε να? Μπααα, οχι μωρε, το διεστραμενο μου μυαλο!
Αλλα παλι κατι τετοιο δεν εγινε και με τις ψηφιακες βιβλιοθυκες παιχνιδιων?
Παντως το λεω και το υπογραμμιζω, οι ρεγγες αρχισαν να μας κλαινε, απο εκεινη την ημερα που ο λακαμας ο Ουιτ-Ουιτ με τις ελιες, θεωρησε το Αge of Empires, τυχαιρο παιχνιδι
 
Ακομα και αν οι HDD σταματήσουν να υπάρχουν, θα συνεχίσουν να βγάζουν SSD μεγάλων χωρητικοτήτων οποτε ας χρησιμοποιούμε αυτούς για backup. Για αυτόν τον σκοπό, η μόνη διαφορά στην ουσία είναι η σχέση τιμής/χώρου. Μόνο γι αυτό ακόμα αγοράζουμε HDD δίσκους
 
Ναιαιαι! Εμεις οι retropouragers, θα βρισκουμε λυση. Τους κληρονομους μας κλαιω
 
Σκεφτομαι να χτυπισω κανα seagate HAMR 32TB, η να περιμενω τους 50ΤΒ λέτε? Να ξενιαζουμε με το θεμα, ρε παιδι μου
 
Ακομα και αν οι HDD σταματήσουν να υπάρχουν, θα συνεχίσουν να βγάζουν SSD μεγάλων χωρητικοτήτων οποτε ας χρησιμοποιούμε αυτούς για backup. Για αυτόν τον σκοπό, η μόνη διαφορά στην ουσία είναι η σχέση τιμής/χώρου. Μόνο γι αυτό ακόμα αγοράζουμε HDD δίσκους
Οι NAND μνήμες, αν δεν ενεργοποιηθούν, πάρουν ρεύμα δηλαδή, για κάποιο χρονικό διάστημα, χάνουν τα δεδομένα που είναι σωσμένα επάνω τους. Όσο πιο πολλά bits per NAND cell , τόσο μικρότερο και το χρονικό διάστημα που κρατάνε τα δεδομένα, δηλαδή η SLC NAND ήταν καλύτερη σε αυτό από την MLC που ήταν καλύτερη από την TLC που είναι καλύτερη από την QLC. Υπολογίζεται ότι οι QLC SSDs κρατούν τα δεδομένα εκτός ρεύματος μερικούς μήνες. Επειδή λοιπόν οι φτηνοί SSD στο μέλλον θα είναι QLC ή ακόμα χειρότερα, PLC ( 5 bits per NAND cell ) ή και ακόμα περισσότερα bits/NAND cell, δεν ξέρω κατα πόσον οι SSDs στο μέλλον θα είναι χρήσιμοι για offline backup/data retention ..
 
Good to know! για τις ινφορμασιονες. Οποτε υπολογιζουμε, καμια 15αρια χρονια μεχρι το χειλος της υψικαμινου, ενα συστηματακι ακομα, παει στα κοματια, θα το φτιαξουμε. Οποτε μητρικη με 2 σλοτια Μ2 500gb/2TB. Η μητρικη και το κουτι που εχω, δεν ειναι τιποτα σπουδαιο,αλλα 6 usb τα εχει και χωραν 8 ssd. Dld 14TB συνολο. Αφηνουμε εναν για γραψε/σβησε αποθηκη, και μας μενουν οι 6 για παιχνιδια/σοβαρες δουλειες. Ταινιες/μουσικη απο hdd μεσω docking station (6TB). Oλοι οι ssd στο PC και στο ρευμα. Μια χαρα τα ρυθμισα παλι. Ειναι και ο quad με 3-4 μικρους hdd, χωρος απλετος. Μενει μονο να βρουμε και κανα καλο κληρονομο/μους και καθαρισαμε με τουτη τη ζηση. Στην επομενη θα ξεκινησουμε με QQQLED οθονη, i7 20700 cpu, 9090 gpu και βλεπουμε. Λετε ναχουμε bottleneck μεταξυ 20700 και 9090? Nα κοιταζω για i9?

Oσο για τους Samsung ssd, δεν ειναι αναγκη να παρουμε τους pro. Mια χαρουλα ειναι και η σειρα evo. Αξιοπιστοι, γρηγοροι, σχετικα καλη τιμη.
Και εδω που τα λεμε, προσωπικα, μεταξυ nmve και sata 3, δεν εχω μετρισει, αλλα σε απλες καθημερινες δουλεις, με το ματι δεν εχω διακρινει και καποια διαφορα, ταχυτητας. Ενω αναμεσα στα Taunus 2000 και Rover coupe 2.0 η μερα με την νυχτα
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι NAND μνήμες, αν δεν ενεργοποιηθούν, πάρουν ρεύμα δηλαδή, για κάποιο χρονικό διάστημα, χάνουν τα δεδομένα που είναι σωσμένα επάνω τους. Όσο πιο πολλά bits per NAND cell , τόσο μικρότερο και το χρονικό διάστημα που κρατάνε τα δεδομένα, δηλαδή η SLC NAND ήταν καλύτερη σε αυτό από την MLC που ήταν καλύτερη από την TLC που είναι καλύτερη από την QLC. Υπολογίζεται ότι οι QLC SSDs κρατούν τα δεδομένα εκτός ρεύματος μερικούς μήνες. Επειδή λοιπόν οι φτηνοί SSD στο μέλλον θα είναι QLC ή ακόμα χειρότερα, PLC ( 5 bits per NAND cell ) ή και ακόμα περισσότερα bits/NAND cell, δεν ξέρω κατα πόσον οι SSDs στο μέλλον θα είναι χρήσιμοι για offline backup/data retention ..

Nαι, πολύ κακό αυτό με τους SSD. Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί η τεχνολογία κάπως ώστε να αρχεία να κρατάνε πιο πολύ και να είναι ασφαλή. Αλλιώς αν σταματούσαν να παράγουν HDD και οσοι υπάρχουν αρχίσουν να πεθαίνουν με τον χρόνο, θα ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για το data preservation γενικότερα. Ισως στο μέλλον το cloud να είναι ο μόνος τρόπος για backup/preservation και αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο. Δεν νοείται για μένα τον έλεγχο των αρχείων σου να τα έχει κάποιος τρίτος. Αλλά κάτι τέτοιο θα το ήθελαν όλες οι εταιρίες που παράγουν media οπότε δεν μου φαίνεται και πολύ απίθανο σαν μακρινό σενάριο.

Μήπως να αρχίσουμε να στοκάρουμε σκληρούς δίσκους όσο υπάρχουν ακόμα και είναι φτηνοί?
 
Για την ώρα δεν φαίνεται να εγκαταλείπονται οι σκληροί δίσκοι, έχει πέσει το ποστοστό χρήσης τους και η συνολική αγορά τους, αλλά ακόμα είναι η πιο φθηνή λύση για πολλή χωρητικότητα/κόστος σε low IOPS χρήση, πρόσφατα η seagate παρουσιάζε τους HAMR HDDs της με χωρητικότητα 30ΤΒ, η WD 28TB κλπ, όσο υπαρχουν οι HDDs για servers κλπ δεν θα εξαφανιστούν από την αγορά. Όσον αφορά τους SSD να έχουν καλύτερο retention, υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες, θα μπορούσαν πχ να έχουν SSDs με ενσωματωμένη μπαταρία ή κανένα supercapacitor να ενεργοποιεί τα NAND cells κάθε μερικούς μήνες κλπ, κάτι θα ανακαλυφθεί όταν προκύψει η ανάγκη.
 
Περα απο την πλακα, κι εγω πιστευω οτι οι hdd θα υπα;ρχουν για πολλα χρονια ακομα. Φοβαμαι μηπως περιοριστει η χριση τους σε μεγαλης χωρητικοτητας, για επαγγελματικη χριση και με εξωφρενικη τιμη. Λογικα κατι θα βρεθει, ωστε να χρισημοποιηθουν και οι ssd, για αποθηκευση εκτος PC. OK τα συνεφακια ειναι μια λυση, αλλα συμφωνω με Ingema, δεν πρεπει ναναι και η μοναδικη.
 
Πίσω
Μπλουζα