Απεγνωσμένη αναζήτηση καλωδίου

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
202
Παιδιά όποιος μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμήσω πολύ γιατί έπαθα μεγάλη ήττα. Αν και το θέμα αφορά Amiga κάνω έκκληση σε ηλεκτρονικούς πάσης φύσεως.

Είχα αγοράσει έναν adapter που σου επιτρέπει να συνδέσεις compact flash card (CF) στον IDE controller της Α1200.

CF1.jpg


Τον παρέλαβα σήμερα, μαζί με το IDE καλωδιάκι που βλέπετε πάνω.

Η Amiga μου έχει μια ιδιαιτερότητα. Ο χασάπης που μου είχε εγκαταστήσει τον σκληρό μου δίσκο το μακρινό 1993, για να τον συνδέσει εξωτερικά αντί να χρησιμοποιήσει βύσμα είχε κολλήσει τα καλώδια πάνω στα pins του controller με τον κτηνώδη τρόπο που βλέπετε:

CF2.jpg


Παρατηρήστε ότι είναι συνδεδεμένο στα 20 από τα 22 pins. Θα καταλάβετε μετά.

Η παραπάνω μαεστριά όσο κι αν φαίνεται έτοιμη να διαλυθεί μου έχει επιτρέψει να χρησιμοποιώ ένα σκληρό δίσκο εξωτερικά της Amiga για 17 συναπτά έτη! Έτσι όμως όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να συνδέσω κάτι απ' ευθείας στα pins. Πίστευα πως αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού νόμιζα ότι θα συνέδεα τον CF adapter στο IDE καλώδιο που είναι κολλημένο στα pins.

CF3.jpg


Με περίμενε όμως μια δυσάρεστη έκπληξη: το καλώδιο αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που συνδέεται στον adapter! Συγκεκριμένα, το παλιό καλώδιο που είναι εσαεί κολλημένο στην Amiga μου έχει 20 τρύπες ενώ το νέο έχει 22. Δείτε (το παλιό είναι το πάνω):

CF4.jpg


Και τώρα; Λογικά η μόνη μου ελπίδα είναι να βρω κάποιο καλώδιο που να συνδέει τα 2. Ακόμα και τότε όμως, θα δουλέψει; Διότι το καλώδιο είναι κολλημένο μόνο στις 20 ακίδες του controller.

Έχει κανείς υπόψη του αν υπάρχει κάτι τέτοιο που ψάχνω και που μπορώ να το βρω;
 
Ερωτηση κρισεως... Αφου ολο αυτο το καιρο χρησιμοποιουσες σκληρο, γιατι τωρα θελεις να το γυρισεις στην Compact Flash???
 
τα 2 καλώδια που δεν είναι κολλημένα είναι το ground και +5v , για να παίρνει ρεύμα ο 2.5" δίσκος... ακόμα και adaptor να βρεις (που υπάρχει) για το καλώδιο σου, πώς θα παίρνει ρεύμα το cf-adaptor ; Γνώμη μου είναι να βρεις καλύτερα κάποιον να ξεκολλήσει το καλώδιο και να βάλεις κανονικά πάνω το cf.

Έχω να σου κάνω δώρο 2.5->3.5" καλώδιο adaptor αν σου χρειάζεται πάντως (μπαίνει στα πιν για 2.5" και σου βγάζει ένα πινς σαν μητρική για να βάλεις εκεί ένα κανονικότατο IDE καλώδιο , αλλά έτσι όπως είναι τώρα δεν μεταφέρεις ρεύμα...)
 
Για τους εξής λόγους:

1) Ο σκληρός είναι μόνο 340ΜΒ. Βέβαια έχω συνδεδεμένο και USB stick που λύνει το πρόβλημα του χώρου, αλλά όσο να'ναι...

2) Ο θόρυβος που κάνει είναι σαν να απογειώνεται Boeing.

3) Το θαύμα του ότι λειτουργεί από το 93 χωρίς κανένα πρόβλημα κάποτε θα πάψει να υφίσταται.

4) Η φορητότητα της Amiga μου θα αυξηθεί κατά πολύ με έναν εσωτερικό CF reader αντί για έναν εξωτερικό σκληρό.
 
Μπορείς να ξεκολήσεις το καλώδιο, να καθαρίσεις τα πινς με μία τρόμπα για το καλάι και θα είσαι οκ.
 
Καλά τι πράγμα είναι αυτό; Ασέλγεια στη μητρική της Amiga σε υπερθετικό βαθμό!

Έλεος τι παλαβός ήταν ο τύπος; Απορώ πως δεν ξεκόλλησε κάτι τόσο καιρό..... ή δεν βραχυκύκλωσε ακόμα καλύτερα.
 
keropi είπε:
Γνώμη μου είναι να βρεις καλύτερα κάποιον να ξεκολλήσει το καλώδιο και να βάλεις κανονικά πάνω το cf.
Ευχαριστώ. Όμως το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι, αν για κάποιον λόγο το CF δεν λειτουργήσει, εγώ με τι θα μείνω; Δεν θα έχω ούτε τον σκληρό σε αυτή την περίπτωση.
 
Ok! Μαζι σου!

Δεν εχω να σου προτεινω κατι εγω, μιας και ειχα ξεκινησει να κανω την κινηση που εκανες εσυ αλλα κατεληξα υπερ του σκληρου τελικα. Αλλα νομιζω οτι μπορεις οπως ειπε και ο ASiC να καθαρισεις τα πινακια.
 
ASiC είπε:
Μπορείς να ξεκολήσεις το καλώδιο, να καθαρίσεις τα πινς με μία τρόμπα για το καλάι και θα είσαι οκ.
Η καλύτερη λύση!! Χρειάζεται λίγη υπομονή μονο. Πρέπει να ομολογήσω ότι στα 20+ χρόνια που ασχολούμαι με κομπιούτορες, είναι η πρώτη φορά που συναντώ τέτοια...."παντέντα". :eeek:

Η αλλη λύση ειναι αντάπτορας από 40 σε 44 πινς (επίσης από ΕΒΑΥ γιατί από Ελλαδα μαλλον θα απογοητευτείς), αλλά και παλι η ουσία είναι να έχεις την CF εντός του σασί. Βεβαια με τον αντάπτορα, μπορείς να διπλώσεις το καλώδιο και εν τελει να το χωρέσεις εντός του σασί, αλλά και παλι είναι μπακαλοδουλειά. Σκοπός ειναι να απαλλαγείς από την απείρου κάλλους πατέντα. Μα κι εσύ ρε παιδί μου! 17 χρόνια;; Και μαλιστα...συναπτα; :D :D:D:D

Η CF θα λειτουργήσει 1000%. Εδώ δούλεψε στην Α500 μου και όχι μονο CF αλλά και SD και Micro SD. Το θεμα είναι να αποφασίσεις να ακολουθήσεις μια από τις πιο πανω λύσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ίδια ερώτηση που έκανα στον keropi... αν το CF δεν λειτουργήσει, εγώ δεν θα έχω ούτε σκληρό;
 
Δεν υπαρχει περίπτωση να μη δουλέψει!! Εάν δε δουλέψει, κατι αλλο συμβαίνει! Τη CF θα τη στήσεις μεσω Winuae.

Και τώρα που το ξανασκέφτηκα. Ο ανταπτορας 40-44 δε θα δουλέψει γιατί πρέπει να του δώσεις και ρεύμα, απο πού θα το κάνεις; Μονο από τη μητρική. Αλκη, σίγουρα θα έχεις καποιο φίλο/γνωστό που να ξέρει να χρησιμοποιεί καλα το κολητήρι. Ζητα του απλώς να σου το ξεκολλήσει και καθάρισες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν υπάρχει; Έχω διαβάσει δεκάδες περιπτώσεις που δεν δούλεψε στο EAB! Και κανείς από αυτούς δεν είχε κάνει την αγγειεκτομή που θα χρειαστεί να κάνω εγώ... Το φοβάμαι πολύ ρε συ.
 
Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να είμαι απόλυτος, ότι ναι θα δουλέψει. Απλώς επιμένω γιατί δε βλέπω, το λόγο να μη δουλέψει, εκτός ίσως από μια πιθανή ασυμβατότητα της CF καρτας. Δοκίμασε να τη στήσεις στο Winuae. Και οπωσδήποτε απαλλάξου από το έκτρωμα! Μια αηδία σκέτη είναι! Θυμίζει "Σε βλέπω"!
 
Δεν έχω card reader (που να υποστηρίζει τέτοια κάρτα) για να την στήσω στο WinUAE, βασικά σκόπευα να εγκαταστήσω το Workbench και το Poseidon και μετά απλά να αντιγράψω όλα τα αρχεία που χρειάζομαι από τα USB sticks.

Υποθέτω πως αυτό που ρωτάω είναι:

1) Υπάρχει -μη δυσεύρετο- καλώδιο που να συνδέσει τον controller με τον σκληρό μου για κάθε ενδεχόμενο; Ώστε αφού καθαρίσουν τα pins, στη χειρότερη περίπτωση να ξανασυνδέσω τον HD με καλώδιο αυτή τη φορά.

2) Σε περίπτωση που η απάντηση στο (1) είναι καταφατική, υπάρχει κάποιος γενναίος γνώστης ανάμεσά σας που να μπορεί να με βοηθήσει με το εγχείρημα;

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τον δισταγμό μου να "πειράξω" ένα μηχάνημα που λειτουργεί τέλεια απλά για να έχω λίγη περισσότερη ευκολία.
 
Άλκη άστο όπως είναι και προμηθεύσου άλλο μηχάνημα για το CF. Ότι λειτουργεί δεν το πειράζουμε.
 
ρε συ Άλκη, πάρε το ρίσκο σου! αν δε δουλέψει πάρε άλλο από eBay! Στην τελική κάνε Boot από δισκέττα και να έχεις από πριν τα αρχεία σου σε μια pcmcia->cf κάρτα... αυτό θα παίξει 99.9%.

Ούτως η άλλως έτσι όπως έχει η κατάσταη τώρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ide->cf adaptor που είναι 40πιν και παίρνει τροφοδοσία από molex. Για να δουλέψει αυτό που έχεις πρέπει να του συμπληρώσεις τα 2 καλώδια που λείπουν.

Άλλη λύση δεν υπάρχει δυστυχώς.

Επίσης ΔΕΝ διάβασες τί σου έγραψα, έχω να σου δωρήσω καλώδιο που μετατρέπει το 44πιν 2.5" IDE σε 40πιν IDE. Οπότε αν το έχεις και δε σου δουλέψει το cf, δε μένεις χωρίς δίσκο. Απλά πρέπει να καθαρίσεις τα πινς της μητρικής!!! :D Στείλε ένα πμ με διεύθυνση να στο ταχυδρομήσω, τη Δευτέρα θα το έχεις!
 
Χίλια ευχαριστώ φίλε. Πραγματικά αν έχω αυτό το καλώδιο θα μπορώ να δράσω με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά.

Απομένει να βρω έναν γενναίο που θα αναλάβει το καθάρισμα...
 
Αλκή έχω τα κατάλληλα εργαλεία και γνώση αν θέλεις να καθαρίσουμε τις κολλήσεις από το βύσμα. Στείλε αν θέλεις Email για να κανονίσουμε συνάντηση και να το επισκευάσουμε.
 
Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την προσφορά. Περιμένω απάντηση από έναν φίλο που είναι σε ταξίδι στο εξωτερικό αυτές τις μέρες, αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί θα σε ενημερώσω.

Κατά τη γνώμη σου είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα χωρίς κίνδυνο ζημιάς;
 
Kαι η καρτα Αλκη θα δουλεψει 1000% ακομη κι αν δε μπλεξεις με WinUAE. Εχω στησει ετσι 3-4 για μενα και γενικα δεν ειχα κανενα προβλημα. Σε μερικες περιπτωσεις χρειαζεται απλα να κανεις καποια τρυκακια μεσα στο HDToolbox αλλα και παλι ακρη βρισκεται. ΑΝ χρειαστεις βοηθεια σφυρα!
 
Πίσω
Μπλουζα