Απόλλων 11: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η απομυθοποίησή τους!

nkarytia

RetroAdept
Joined
26 Μάρ 2007
Μηνύματα
932
Αντιδράσεις
17
Αρκετά ενδιαφέρον (copy/paste)

Η NASA γιορτάζει τα 40 χρόνια από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, στις 21 Ιουλίου 1969, πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Όμως οι συνωμοσιολογικές θεωρίες συνεχίζουν να αφθονούν γύρω από την ιστορική αποστολή «Απόλλων 11», φθάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα κι αν συνέβη ποτέ το γεγονός.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων θεωριών και η απομυθοποίησή τους (η οποία όμως συχνά δεν φαίνεται να πείθει τους «επαγγελματίες» συνωμοσιολόγους!), σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph:

1. Όταν οι αστροναύτες έστησαν την αμερικανική σημαία, αυτή φαίνεται να κυματίζει, πράγμα αδύνατο, αφού στο φεγγάρι δεν υπάρχει άνεμος: Στην πραγματικότητα, η σημαία συγκρατείται ανοικτή από μια οριζόντια ράβδο και απλούστατα κινείται, όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγουν και καθώς το κάθετο κοντάρι της στερεώνεται στο έδαφος. Το κοντάρι είναι πολύ ελαφρύ, από εύκαμπτο αλουμίνιο, και έτσι συνεχίζει να δονείται ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αστροναυτών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι κυματίζει στον (ανύπαρκτο) αέρα.

2. Δεν διακρινόταν, κατά την προσελήνωση και τις βόλτες των αστροναυτών, καμία πληθώρα λαμπών άστρων στον σκοτεινό ουρανό της Σελήνης, παρόλο που δεν υποφέρει από τη φωτορύπανση, αντίθετα με τη Γη: Στην πραγματικότητα, η προσελήνωση έλαβε χώρα κατά το σεληνιακό πρωινό, με τον ήλιο να λάμπει έντονα. Απλώς οι τεχνικοί της NASA ρύθμισαν έτσι τον χρόνο έκθεσης στις κάμερες, ώστε ο χρόνος έκθεσης του φιλμ να είναι πολύ σύντομος προκειμένου να μην εισέλθει πολύ φως και θολώσει τις λεπτομέρειες της λήψης. Τα άστρα, αν και ήταν ορατά από τα μάτια των αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι, δεν ήταν αρκετά λαμπερά για να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες.

3. Δεν φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, κανένας μικρός κρατήρας να έχει δημιουργηθεί κάτω από το σημείο προσελήνωσης του σκάφους: Στην πραγματικότητα, η διαστημική σεληνάκατος προσεληνώθηκε σε στερεό βράχο, καλυμμένο από ένα στρώμα λεπτής σκόνης, έτσι δεν ήταν λογικό να έχει δημιουργηθεί κάποια τρύπα κάτω από το σκάφος. Αλλά ακόμα κι αν η σεληνιακή επιφάνεια σε εκείνο το σημείο ήταν λιγότερο στερεή, η ωστική ισχύς των κινητήρων από την προσελήνωση και την αποσελήνωση της ακάτου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τη Γη, λόγω της συγκριτικά μικρότερης βαρύτητας.

4. Η σεληνάκατος που ζυγίζει 17 τόνους, δεν φαίνεται να αφήνει κανένα αποτύπωμα στην σεληνιακή άμμο, όμως ακριβώς δίπλα είναι ορατά τα ίχνη των παπουτσιών των κατά πολύ ελαφρύτερων αστροναυτών: Στην πραγματικότητα, την ώρα που οι κινητήρες της ακάτου ενεργοποιούνται για την προσελήνωση, η λεπτή σκόνη τινάζεται μακριά και το σκάφος ακουμπά πάνω στο σκληρό βράχο που βρίσκεται κάτω από το λεπτό στρώμα της άμμου. Λίγο μετά όμως, η σκόνη έχει πια κατακαθίσει ξανά στην επιφάνεια του δορυφόρου και οι αστροναύτες αφήνουν τα αποτυπώματά τους σε αυτήν, όταν αρχίζουν να περπατούν.

5. Τα ίχνη των παπουτσιών στη λεπτή σκόνη, παρά την ανυπαρξία υγρασίας ή ατμόσφαιρας ή ισχυρής βαρύτητας, είναι απρόσμενα έντονα και καλοδιατηρημένα, σαν να έχουν γίνει από το περπάτημα ποδιών σε βρεγμένη άμμο: Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ανέμου στο φεγγάρι σημαίνει ότι τα αποτυπώματα διατηρούνται πολύ καλύτερα από ό,τι στη Γη, καθώς η ξερή σεληνιακή άμμος δεν διασκορπίζεται τόσο εύκολα όσο θα συνέβαινε στον πλανήτη μας.

6. Τη στιγμή που η σεληνάκατος φεύγει από τη Σελήνη, δεν διακρίνεται κάποια φλόγα να βγαίνει από τους πυραύλους της: Στην πραγματικότητα, οι πύραυλοι του σκάφους τροφοδοτούνταν με καύσιμα που περιείχαν ένα συνδυασμό υδροζίνης και τετροξειδίου του διαζώτου, που καίγεται χωρίς ορατή φλόγα.

7. Αν κανείς παίξει γρήγορα το φιλμ του περιπάτου των αστροναυτών στο φεγγάρι, φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και μετά παίχτηκε σε αργή ταχύτητα: Στην πραγματικότητα, φαίνεται ίσως έτσι, αλλά απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

8. Οι αστροναύτες δεν μπορεί να επιβίωσαν σε ένα τέτοιο ταξίδι λόγω της έκθεσής τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία από τη «ζώνη Βαν Άλεν»: Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός αυτός -που βασίζεται σε δηλώσεις ενός ρώσου κοσμοναύτη- δεν έχει βάση, επειδή ο σύντομος χρόνος που χρειάστηκε για να διασχίσει το «Απόλλων 11» τη ζώνη Βαν Άλεν, σε συνδυασμό με την προστασία που προσέφερε το διαστημόπλοιο, σημαίνει ότι η έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία ήταν πολύ μικρή.

9. Οι βράχοι που συνέλεξαν οι αστροναύτες και έφεραν πίσω στη Γη, είναι ίδιοι με αυτούς που βρήκαν οι επιστημονικές αποστολές στην Ανταρκτική: Στην πραγματικότητα, μερικοί σεληνιακοί βράχοι έχουν βρεθεί στον πλανήτη μας, αλλά όλοι είναι «τσουρουφλισμένοι» και οξειδωμένοι από το πέρασμά τους, ως αστεροειδείς, μέσω της ατμόσφαιρας της Γης. Οι γεωλόγοι έχουν επιβεβαιώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι οι βράχοι που έφερε το «Απόλλων», προήλθαν όντως από τη Σελήνη.

10. Και οι έξι προσεληνώσεις περιέργως συνέβησαν κατά την διάρκεια της προεδρίας Νίξον. Κανείς άλλος ηγέτης των ΗΠΑ ή άλλης χώρας δεν κατάφερε ποτέ να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν από τότε: Στην πραγματικότητα, απλώς οι Αμερικανοί έχασαν το ενδιαφέρον τους γιατί είχαν κερδίσει την κούρσα εναντίον των Σοβιετικών και δεν υπήρχαν πια διαθέσιμοι πακτωλοί κυβερνητικών κονδυλίων, που στράφηκαν πλέον σε άλλα «μέτωπα» του Ψυχρού Πολέμου. Η ΕΣΣΔ, από τη δική της πλευρά, δεν είχε κάποιο κίνητρο πια απλώς να έρθει δεύτερη στην κούρσα, άρα εγκατέλειψε το στόχο της προσελήνωσης δικών της κοσμοναυτών και αναζήτησε κι εκείνη άλλες προτεραιότητες. Τελικά και οι δύο υπερδυνάμεις συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι τα διαστημικά ταξίδια σε χαμηλότερες τροχιές είχαν -και έχουν- πολύ μεγαλύτερη εμπορική και στρατιωτική σημασία.

Φυσικά υπήρξαν στο μεταξύ και πιο «προχωρημένες» συνωμοσιολογικές θεωρίες -π.χ. για θέαση εξωγήινων διαστημοπλοίων στο φεγγάρι- αλλά η απομυθοποίησή τους αποτελεί...προχωρημένο έργο.


«Σφίγγα» ο Ν.Άρμστρονγκ


Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ο Νιλ Άρμστρονγκ, λέγοντας τη διάσημη πλέον φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», αρνείται να δώσει συνεντεύξεις, να φωτογραφηθεί και να υπογράψει αυτόγραφα. Ο «ντροπαλός» αστροναύτης παραμένει επίμονα καχύποπτος απέναντι τόσο στον Τύπο, όσο και στο κλαμπ των πολυπληθών θαυμαστών του (αντίθετα με τον άκρως εξωστρεφή συνάδελφό του Μπαζ Όλντριν, που περπάτησε δεύτερος στη Σελήνη), ειδικά από το 2005, όταν ανακάλυψε ότι ο κουρέας του στο Οχάιο πούλησε μερικές από τις κομμένες του τρίχες σε ένα συλλέκτη αντί 3.000 δολαρίων!

Ο Όλντριν, ο οποίος προσελήνωσε την άκατο και μέχρι σήμερα δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία για δηλώσεις και την προβολή του, περίμενε ότι θα λάβαινε αυτός την εντολή να βγει πρώτος για να περπατήσει στο φεγγάρι, όμως η NASA επέλεξε τον εσωστρεφή Άρμστρονγκ, ίσως ακριβώς επειδή ήξερε ότι ο πρώτος θα έστρεφε πάνω του όλο το κατοπινό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προτίμησε κάποιον αστροναύτη με αυτοσυγκράτηση που δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τη δημοσιότητα.

Ο νέος δικτυακός τόπος - που στήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 40ής επετείου- www.wechoosethemoon.org αναπαριστά βήμα-βήμα την αποστολή του «Απόλλων 11» μέχρι τα πρώτα βήματα του Άρμστρονγκ στη Σελήνη.

Πηγή: Daily Telegraph
 
Χάνεις τα λόγια σου δυστυχώς... διότι δεν νομίζω κανείς σοβαρός άνθρωπος να πίστεψε στιγμή αυτή την βλακώδη θεωρία συνωμοσίας, κι όσο για τους "υπόλοιπους"... αυτοί δεν θα σε πιστέψουν ακόμα κι αν τους πας στο φεγγάρι να δουν τη σημαία με τα ίδια τους τα μάτια (speak of the devil)

Υπάρχει μια Κινέζικη παροιμία που λέει "Είναι ανώφελο να προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι το φεγγάρι δεν είναι φτιαγμένο από τυρί". Όταν κάποιος δεν είναι αρκετά έξυπνος να αντιληφθεί από μόνος του το προφανές, καμία εξήγηση δεν θα τον πείσει.
 
Λαθος εποχη ανοιξε το θρεντ,τοσο καιρο ισως να υπηρχε μια μικρη πιθανοτητα να ισχυει.

Ηρθε η ωρα ολοι οι συνομοσιωλογοι να σωπασουν.

Πριν κανα 3αρι μερες βγηκαν οι φωτο για να συμπεσουν με τα 40χρονα.

NASA - LRO Sees Apollo Landing Sites
 
Εκτός αυτού πλέον υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα από το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter),

369228main_ap14labeled_540.jpg


Πολύ ενδιαφέρον είναι και αυτό το post από τον κύριο Phil Plait στο αγαπημένο μου blog bad astronomy.

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/07/17/apollo-landing-sites-imaged-by-lro/
 
Aardvark είπε:
Λαθος εποχη ανοιξε το θρεντ,τοσο καιρο ισως να υπηρχε μια μικρη πιθανοτητα να ισχυει.Ηρθε η ωρα ολοι οι συνομοσιωλογοι να σωπασουν.

Πριν κανα 3αρι μερες βγηκαν οι φωτο για να συμπεσουν με τα 40χρονα.

NASA - LRO Sees Apollo Landing Sites
Δεν παύει όμως πολλοί να το αμφισβητούν ακόμα...!

alkis21 είπε:
Χάνεις τα λόγια σου δυστυχώς...
Δεν είναι δικά μου λόγια! ;) Αποτελούν όμως την απόλυτη απάντηση σε αυτούς που ακόμα αμφιβάλουν (ειδικά σ' αυτό με τη σημαία να κυματίζει εγώ δεν είχα να τους αντιπαραθέσω τίποτα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλα ,παντα θα υπαρχουν ατομα που και στο φεγγαρι να τους πας,παλι δεν θα το πιστευουν.

Παντως πολυ ενδιαφερον θεματακι και καλα εκανες και το ανοιξες ,το 97-99 ειχα μια ελαφρια πορωση με το αντικειμενο και διαβαζα τον περιοδικο τυπο της εποχης μιας και δεν υπηρχε νετ. :)

Να διαβασετε το "Εναλακτικη λυση 3".

Νομιζω αυτος ηταν ο τιτλος.
 
Πριν πολλά χρόνια είχα μια αντιπαράθεση σε ένα forum με.. χμμ.. έναν άλλον Έλληνα που αργότερα έγινε δημιουργός adventure games -δεν είναι δύσκολο να τον μαντέψετε μια και δεν είμαστε πολλοί-, και είχα καταρρίψει ένα-ένα τα επιχειρήματα πριν αναρτηθούν σελίδες που το έκαναν αυτό. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο άλλωστε για κάποιον που έχει στοιχειώδεις έστω γνώσεις Φυσικής.

Aardvark είπε:
Να διαβασετε το "Εναλακτικη λυση 3".
Πω πω, που το θυμήθηκες; Ναι έτσι λεγόταν! Μπροστά του ο Λιακόπουλος είναι ένας συντηρητικός που πιστεύει ό,τι του λένε.. μόνο ότι ο Έλβις ζει στον Άρη και παίζει Leisure Suit Larry 4 δεν έγραφε! :D
 
Θα το κουβεντιάσω με το πατέρα μου σήμερα το απόγευμα (πιστεύει φανατικά ότι ήταν σικέ)! Αν δεν έχετε νεα μου αύριο σημαίνει ότι... μ' έσφαξε :)
 
Έχω διαβάσει την "Εναλλακτική Λύση 3".

Ασφαλώς και δεν την πιστεύω, αλλά και δεν μπορώ να την απορρίψω.

Εξάλλου, ποιός θα μπορούσε να είναι σίγουρος, για οποιαδήποτε απάντηση ;

Μου κάνει εντύπωση πώς κάποιος είναι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι είναι ψέμματα

( αλλά και το αντίθετο φυσικά ).

Δηλαδή τι θα περίμενε κάποιος ; Να βγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο διοικητής

της ΝΑΣΑ και να το παραδεχτεί δημόσια ;

Μου θυμίζει κάποιους που είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι υπάρχει θεός

και τσακώνονται με κάποιους άλλου που είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ πώς ΔΕΝ υπάρχει.

Λες και μπορούν να ξέρουν ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μισό λεπτό βρε Κωνσταντίνε... Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δέχομαι, όπως ο περισσότερος κόσμος φαντάζομαι, ως ιστορικά δεδομένα. Είμαι έτοιμος να προβληματιστώ και να εξετάσω την αντίθετη άποψη αν μου παρουσιαστούν σοβαρά επιχειρήματα και ντοκουμέντα τα οποία να κάνουν την πίστη μου να κλονιστεί. Με αυτό τον τρόπο για παράδειγμα, και μετά από πολύ εξέταση και διασταύρωση πηγών, πείστηκα πριν από κάποια χρόνια ότι η θεωρία του Global Warming είναι μια πατάτα (όχι, δεν θέλω να το συζητήσω).

Όταν όμως τα επιχειρήματα που μου προβάλει η άλλη πλευρά για να με πείσει περί "συνωμοσίας" είναι αστεία (πχ. ότι δεν φαίνονται τα άστρα), τότε δεν μπορώ παρά να γελάσω και να μην δώσω σημασία. Δεν γελάω επειδή είμαι τόσο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι πήγαμε, γελάω γιατί τα επιχειρήματα για το αντίθετο είναι γελοία.

Φυσικά και δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος για το ότι πήγαμε στην Σελήνη, όπως δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος για το ότι ο πληθυσμός της Νιγηρίας ήταν περίπου 124 εκατομμύρια στην τελευταία απογραφή του 2003. Αυτό όμως δεν θα με κάνει να αρχίσω να αμφισβητώ τους πάντες και τα πάντα ως πιθανές συνωμοσίες.
 
Θεωρίες συνωμοσίας...Αν το είχαν σκηνοθετήσει δεν θα το είχαν πάρει χαμπάρι οι Σοβιετικοί (που σίγουρα θα έκαναν εξονυχιστική μελέτη των εικόνων αλλά μάλλον θα είχαν και κατασκόπους που θα το είχαν μάθει) και δεν θα έβγαιναν να τους κάνουν ρόμπα; Απλά δεν στέκει με τίποτα! Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε αποδείξεις.
 
Αναφέρομαι κυρίως στην "Εναλλακτική Λύση 3".

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τη διάβασα, και δυστυχώς θυμάμαι μόνο την κεντρική ιδέα.

Ως ιδέα μου φαίνεται λογική (δηλ. όχι απίθανη).

Έστω ότι ισχύει : Υπήρχε ποτέ πιθανότητα να το παραδεχτεί κάποιος δημόσια ;

Δηλαδή τι θα έλεγε, "εμείς οι φραγκάτοι στήνουμε καβάτζα στη Σελήνη,

και εσείς κόψτε το κεφάλι σας" ;

Ως λογική, ισχύει ήδη, με παραπλήσιο τρόπο. Στα μεγάλα καταφύγια , σε περίιπτωση πυρηνικής καταστροφής, θα φυγαδεύονταν μόνο "σημαντικοί άνθρωποι" (πολιτικοί, στρατιωτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, επιστήμονες κλπ). Οι άλλοι θα ήταν αναλώσιμοι.

Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για μια γενικότερη καταστροφή του πλανήτη ;

Δε λέω ότι ισχύει σίγουρα η Εναλλακτική Λύση 3, αλλά δε νομίζω να μην πέρασε ποτέ

κάτι αντίστοιχο από το μυαλό των "ισχυρών". Έστω και σα σκέψη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παίδες, κράξτε με όσο θέλετε, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το πραγματικό του γεγονότος... Μία παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι στο επιχείρημα 7 και ειδικότερα στην εξήγησή του ("Στην πραγματικότητα, φαίνεται ίσως έτσι, αλλά απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.").. Είναι σοβαρή απάντηση στη θεωρία; Και εγώ μπορώ να πω ότι "απλώς δεν πήγαν στο φεγγάρι"... Συγνώμη, αλλά νοιώθω σαν να λένε ότι οι Πύργοι έπεσαν από την Αλ Κάιντα (την ποια.. ;) ...
 
mimidon είπε:
Παίδες, κράξτε με όσο θέλετε, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το πραγματικό του γεγονότος... Μία παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι στο επιχείρημα 7 και ειδικότερα στην εξήγησή του ("Στην πραγματικότητα, φαίνεται ίσως έτσι, αλλά απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.").. Είναι σοβαρή απάντηση στη θεωρία; Και εγώ μπορώ να πω ότι "απλώς δεν πήγαν στο φεγγάρι"...
Δεν νομίζω κανείς να έχει διάθεση να κράξει κανένα. :)

nkarytia είπε:
7. Αν κανείς παίξει γρήγορα το φιλμ του περιπάτου των αστροναυτών στο φεγγάρι, φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και μετά παίχτηκε σε αργή ταχύτητα: Στην πραγματικότητα, φαίνεται ίσως έτσι, αλλά απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Κάτι χάθηκε στην μετάφραση εδώ νομίζω. Το "επιχείρημα" έχει να κάνει με το ότι δήθεν αν παίξεις σε γρήγορη ταχύτητα το βίντεο των αστροναυτών, φαίνεται σαν να κινούνται κανονικά, πράγμα που αποτελεί πιθανή ένδειξη για το ότι το βίντεο γυρίστηκε στην Γη και κατόπιν επεξεργάστηκε σε αργή κίνηση.

Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται αν επικεντρωθείς στο περιβάλλον, και συγκεκριμένα στη σκόνη, η οποία σε οποιαδήποτε ταχύτητα έχει ακριβώς την συμπεριφορά που περιμένει κανείς στο κενό. Πάντως για την ιστορία έχω "παίξει" με την ταχύτητα του βίντεο και σε κανένα σημείο δεν μου δόθηκε αυτή η εντύπωση που λέει στο (7).

Τα περί δίδυμων πύργων δεν τα σχολιάζω γιατί απαγορεύεται από τους κανονισμούς του forum.
 
Αλκη διαβλεπω ενα εξαιρετικο σεναριο για μελλοντικο παιχνιδι :)
 
δυστηχως τα η απαντησεις που δινει η εφημεριδα δεν ειναι και οτι καλυτερο ,αρκει να ριξει κανεις μια ματια στο δικτυο και θα καταλαβει τι εννοω .δηλαδη ενω σηκωθηκε σκονη κατα την προσεληνωση (ολοι εχουμε δει το βιντεακι... )τελικα η σκονη εκατσε στο πεδιο προσεληνωσης εκτος απο τα πελματα δισκους της σεληνακατου τα οποια σε ολες τις φωτο φαινονται πεντακαθαρα.τα δεκαδες βιντεακια και φωτογραφιες με το ιδιο background αλλα με διαφορετικους αστροναυτες απο διαφορες αποστολες?το οτι η αποσεληνωση φαινεται λες και ειναι μαριονετα ?το οτι ο neil armstrong δεν μιλα στα μεσα μαζικης ενημερωσης ενω ο buzz εγινε αλκοολικος και τα εκανε μπαχαλο στο γαμο του ,οτι οι μισοι απο τις υπολοιπες αποστολες εγιναν παπαδες χωρισαν κλπ ?και σκεφτητε οτι ολα αυτα τα ατομα ηταν επιτυχημενοι επαγγελματικα οικογενειακα και ειχαν επιλεχθει για τον ιδιατερο σταθερο και ισσοροπημενο χαρακτηρα τους.να πουμε για το οτι μετα το apollo σχεδον δεν μπορουσαν να φερουν σε περας το skylab?

δεν ξερω βαθια μεσα μου θελω να πιστεψω οτι ο ανθρωπος πατησε στο φεγγαρι αλλα τοτε ηταν πονηρη εποχη με λιγα media και μπορουσες να πιστεψεις τα παντα με μια ασπρομαυρη τηλεοραση!!

παρολά αυτα συνεχιζω να μεγαλωνω την συλλογη μου απο αυτοβιογραφιες αστροναυτων της χρυσης εποχης καθως και να μαζευω ολα τα mission reports απο τις αποστολες apollo..

αφηστε που δεν εχω κλεισει ματι τις 3 τελευταιες μερες με την αναπαρασταση του ταξιδιου στο φεγγαρι!!

6 ωρες και 25 λεπτα μεχρι την πρωσεληνωση
 
Εγω δεν εχω αποψη για τις συνομωσιες, ειμαι γενικα πολυ ευπιστος και γιαυτο δε θελω να μπω στο τριπακι.

Παντως βρισκω υπερβολικη την υπεραναλυση των φωτογραφιων. Δε μπορεις να βγαλεις ακρη με κατι που δεν ησουν μπροστα, μονο και μονο απο παλιες φωτογραφιες.

Δηλαδη τι σημαινει "εκει επρεπε να σηκωθει σκονη και δε σηκωθηκε", "εκει επρεπε να υπαρχει σκια", "εκει το φως επρεπε να ηταν αλλιως"; Εχεις ξαναπαει στο φεγγαρι για να ξερεις πως συμπεριφεροντα ολα; Εδω και στη γη τα πραγματα δεν ειναι οσο consistent οσο θα θελαμε. Το χωμα, οι σκιες, το φως, δεν πηγαινουν παντα εκει που λεει η "λογικη" μας.

Πχ. Εκει που περιμενεις η σκια σου να ειναι ετσι, βλεποντας "με το ματι" τον ηλιο, η πραγματικοτητα σε εκπλησσει, και βλεπεις οτι η σκια σου ειναι αλλιως.

Δεν μπορουμε πανω σε αυτες τις "λόγικες" να κρινουμε τοσο υποθετικα καποιες φωτο
 
Θυμήθηκα μία εκπομπή των Mythbusters που θέλανε να καταρίψουνε τον μύθο, κατασκευάζοντας (...) όλες τιε θεωρίες συνομωσίας σε στούντιο. Τελικά, απέδειξαν (στο στούντιο!!!) ότι οι φωτογραφίες ΔΕΝ είναι από στούντιο! Καλό;
 
Πίσω
Μπλουζα