"Από τα 12 στα 18" και γενικά βιβλία με συμβουλές για έφηβες κι εφήβους

Cathy

Retro Member
Joined
23 Σεπ 2012
Μηνύματα
127
Αντιδράσεις
29
Αυτο ήταν ένα πολύ χοντρο και βαρυ βιβλίο με συμβουλές για εφηβες. Υπήρχε σε διάφορες παραλλαγές απο διάφορους συγγραφεις. Αυτο που λέω είχε στο εξωφυλλο μια ασπρομαυρη ξανθουλα και απευθυνοταν σε κοριτσια. Καποιος μου ειχε πει πως υπηρχε και σε εκδοχη για αγορια. Καλυπτε σε κεφαλαια ολα τα θεματα που αφορουσαν και αφορουν μια εφηβη, το σχολειο, τις σπουδες, την επαγγελματικη αποκατασταση, την σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση, συμβουλες για ντυσιμο, ομορφια και σωστη διατροφη. Ειχε ωραια ρετρο 70ς σκιτσα (ολα τα παρομοια βιβλια ειχαν σκιτσα ελπιζψ να μην το μπερδευω με αλλο) και ασπρομαυρες 70ς φωτογραφιες. Γενικα ελεγε σωστα πραγματα αλλα τα κεφαλαια σε σχεση με τα πιο πρακτικα θεματα και τα δικαιωματα που ειχαμε ως εφηβοι συνφωνα με τον νομο ηταν ανεφαρμοστα και καπως ασχετα με την ελληνικη πραγματικοτητα (οπως και σε πολλα αλλα μεταφρασμενα βιβλια σαν το ᾽Κοκκινο βιβλιαρακι των μαθητων᾽). Δεν ξερω αν προβλεποταν απο τα δικαιωματα του εκδοτικου οικου αλλα θα επρεπε να ειχε γινει μια προσαρμογη. Ενα αλλο θεμα ηταν πως αυτο το βιβλιο γραφτηκε νομιζω στα 70ς και ηταν δημοφιλες ως δωρο στα κοριτσια μεταξυ 1985-1995. Ειχαν γινει κοσμογονικες αλλαγες και στον κοσμο αλλα και στην μοδα που φυσικα δεν φαινοταν πουθενα!!!! Ετσι ενω αναφεροταν πχ τα αντισυλληπτικα δεν υπηρχε και η αντιστοιχη ενημερωση για τα σεξουλικα μεταδιδιμενα νοσηματα και το Ειτζ ή τουλαχιστον οχι με την ιδια ενταση που γραφοταν στα πιο επικαιρα αρθρα και βιβλια (αν θυμαμαι ειχα πολλα τετοια βιβλια και μπορει να εχω μπερδεψει τις πληροφοριες).

Το πιο κοντινο του βιβλιο που εχει αναφερθει και εδω στο φορουμ ηταν ενα παρομοιο γραμμενο απο μια Γερμανιδα πρωην Μις Κοσμος. Εμοιαζε σαν αντιγραφη του Ἀπο τα 12 στα 18᾽. Μου ειχε κανει εντυπωση διοτι ειχα και τα δυο και εμοιζαν πολυ και στην αισθητικη, στην εκδοση, στις εικονες και στην δομη των κεφαλαιων. Αν θυμαστε για πιο λεω γραψτε και σεις τις αναμνησεις σας απο αυτο και απο τα αλλα παρομοια βιβλια! Σας βοηθησαν καθολου?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπήρχε πράγματι και το αντίστοιχο βιβλίο (ογκώδες!) για αγόρια στην εφηβεία. Μετα από αναζήτηση βρήκα ότι είναι από τις εκδόσεις Βλάσση.

Είχα ένα βιβλίο για έφηβες της Sylvia Schneider που λεγόταν ''Το κορίτσι στην εφηβεία'' από τις εκδόσεις Πατάκη (1999, δεν είναι ρετρό!). Το είχα διαβάσει (με ευλάβεια!) και προσπαθούσα να βρω κοινά σημεία ανάμεσα σε αυτά που περιέγραφε και στον εαυτό μου...

81493.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι αυτο είναι ευχαριστω που το ανεβασες!!! Μηπως ειναι ευκολο να μου πεις πως λεγεται ο συγγραφεας, απο ποια χωρα ειναι και ποτε εκδοθηκε? Θα ηθελα να μαθω πώς σου ειχε φανεί και αν κάποιο αγόρι ειχε το αντιστοιχο αγοριστικο πως ηταν! Εμενα το ᾽απο τα 12 εως τα 18᾽ που το ειχαν δωρο δυο τρεις φορες καθως και πολλα αλλα αντιστοιχα! Πολλες συμβουλες ειδικα για την ομορφια ηταν χρησιμες αλλα σε αλλα ειτε η εποχη μας ειχε ξεπερασει αυτα τα βιβλια ειτε η χωρα μας ειχε μεινει πολύ πιο πίσω απο τα βιβλια αυτα!!! Υπηρχε δηλαδη μια αντιφαση μεταξυ αυτων που διαβαζαμε, αυτων που συνεβαιναν στον υπολοιπο κοσμο και αυτων που μας μαθαιναν στο σπιτι και το σχολειο!
 
Ξανά μια αναζήτηση, βρήκα ότι είναι συλλογικό έργο (πολλοί συγγραφείς), σε μετάφραση Φ. Λαυρεντάκη, εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση και περιέχει 520 σελίδες (!).

Για τα αγόρια βρήκα ότι το αντίστοιχο βιβλίο (δεν βρήκα σχετική εικόνα) έχει 495 σελίδες από τις εκδόσεις Βλάσση. Περιλαμβάνει τις ενότητες:

Λίγο πριν γίνεις άντρας - Τί είναι ένας άντρας; Το σεξουαλικό πρόβλημα, Εσύ και το άλλο φύλο, Σεξουαλική διαπαιδαγώγησηΕπαγγελματικός προσανατολισμός - Το επάγγελμά σου, Το μέλλον των επαγγελμάτων, Επαγγελματική σταδιοδρομία

Η εποχή της ταχύτητας - Ο σιδηρόδρομος, Αγωνιστικά αυτοκίνητα, Διαστημικοί πύραυλοι, Πτήση ταχύτερη από τον ήχο, Πόσο γρήγορος θα γίνει ο άνθρωπος

Σπορ και αθλητισμός - Οδοιπορία, Ορειβασία, Ποδηλασία, Τένις, Κολύμβηση, Γυμναστική ενόργανη, Κλασικός αθλητισμός, Ποδόσφαιρο, Πάλη, Καράτε

Ελεύθερος χρόνος και χόμπυ - Ζωγραφική και σχέδιο, Κεραμική - αγγειοπλαστική, Φωτογραφία, Ξυλογλυπτική, Μαστορέματα, Μουσική και χορός, Βιβλιοθήκες, Μουσεία

Ψυχολογία χαρακτήρων - Οι ανθρώπινοι τύποι, Εσύ και οι άλλοι, Γνώρισε τον εαυτό σου

Ναρκωτικά - Είδη και ταυτότητα των ναρκωτικών, Συγκλονιστικές μαρτυρίες ναρκομανών, Αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά

 


Προφανώς ανάλογη η δομή στα θέματα στο βιβλίο για τις έφηβες.

Δεν είχα αγοράσει το βιβλίο, θα μου άρεσε όμως αν το είχα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστω και πάλι! Νομιζω πως πρεπει να ειχε γραφτει στην τοτε Δυτικη Γερμανια αν κρινω απο τα συμφραζομενα και το γεγονος που εμοιαζε με το αλλο γερμανικο αντιστοιχο βιβλιο που λεω. Κυκλοφορει ευρεως στα παλαιοβιβλιοπωλεια του κεντρου. Ειναι και φτηνο λογω που θεωρειται πια ξεπερασμενο αν και πολλα κεφαλαια παραμενουν το ιδιο επικαιρα. Εντυπωση που ειχε κανει το θεωρουμενο για τοτε φυσιολογικο βαρος που ηταν πολυ πιο κατω απο το τι τωρα θεωρουμε φυσιολογικο. Ομως οι φωτος των κοριτσιων εδειχναν πιο υγιη προτυπα σωματοτυπων!
 
Το περιοδικό "Αγόρι" δημοσίευε εκείνη την εποχή κάποια άρθρα με τον τίτλο "Απο 12 έως 18".

Λογικά ήταν από αυτό το βιβλίο.

Αν ενδιαφέρεστε μπορώ να το ψάξω και να σκανάρω κάποια...
 
Είναι από τα βιβλία που για κάποιον ανεξήγητο λόγο βρίσκεται ακόμη στη βιβλιοθήκη μου... :D

 


Δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να το διαβάσω, αφού όταν ήμουν στην κατάλληλη ηλικία είχα άλλα ενδιαφέροντα
ενώ όταν μεγάλωσα (λέμε τώρα...) ήταν ήδη παρωχημένο...

 


Στην Ελλάδα, πρέπει να μεταφράστηκε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '70 (στο βιβλίο δεν αναγράφεται κάτι από μιά ματιά που του έριξα) αλλά στη Γερμανία πρέπει να εκδόθηκε σίγουρα μια δεκαετία πριν...
:xm:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχει τύχει να το δω στη σχολική βιβλιοθήκη στο γυμνάσιο (μια αξιοζήλευτη και πολύ καλά οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη, πράγμα σπάνιο για δημόσιο σχολείο) στο ράφι με τα δωρισμένα στη βιβλιοθήκη βιβλία. Το είχα ξεφυλλίσει, παρότι δε με απασχολούσε σε πρώτη φάση. Ήταν πολύ καλά δομημένο, με πλούσιο περιεχόμενο και με αρκετά καλή αισθητική, που για τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 σίγουρα ήταν σούπερ. πλέον έχει απίστευτη ρετρό αξία και αξίζει κοινωνιολογικής ανάλυσης για το πώς οι συμβουλές και τα πρότυπα αισθητικής έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Το είχα σχεδόν ξεχάσει, γιατί το είχα δει μια φορά που βαριόμουν. Θυμάμαι ότι είχε σκληρό εξώφυλλο, με ανάγλυφο τον τίτλο του "από τα 12 έως τα 18", και νομίζω ότι είχε διπλό εξώφυλλο, δηλαδή χαρτί που σκέπαζε το σκληρό εξώφυλλο.
 
Θυμασαι σωστα ειχε σκληρο εξωφυλλο απο μεσα και απεξω χαρτινο. Το κυριο προβλημα με αυτο το βιβλιο και τοτε και τωρα δεν ηταν το ηδη παρωχημενο των συμβουλων του αλλα το ανεφαρμοστο λογω των διαφορετικων νομων και των παραδοσεων σε σχεση με Ελλαδα και Γερμανια. Αν μπορει καποιος να σκαναρει καλο θα ηταν!

Καποιες ασχετες συμβουλες παντως ολων των παρομοιων βιβλιων ειχαν κανει πολυ κακο παρα το θετικο συνολο ειδικα σε οτι αφορουσε τα επαγγελματικα (στα υπολοιπα ηταν γενικα πολυ σωστα και προοδευτικα αυτα που ελεγαν αν θυμαμαι καλα με καποιες οπως αυτες για την ομορφια να ειναι ακομα επικαιρες).

Δεν θυμαμαι αν ηταν απο αυτο ή απο αλλο αλλα γενικα τα κυριως γερμανικης ή βορειοευρωπαικης προελευσης βιβλια με συμβουλες για εφηβους ελεγαν πραγματα που αν καποιος εφηβος Ελληνας προσπαθουσε να τα εφαρμοσει θα ειχε πολλα θεματα ακομα και με τον νομο. πχ και καλα στα 15 σου μπορουσες να φυγεις απο το σπιτι, να βρεις δουλεια με την οποια θα ησουν ανεξαρτητος, να διεκδικησεις λεφτα για σπουδες απο το κρατος αν οι γονεις δεν θελουν να βοηθησουν και αλλα ανηκουστα. Ισως να ακουγεται αστειο αλλα τοτε αυτα τα βιβλια ηταν η μονη ενημερωση που ειχαν πολλα παιδια για τα δικαιωματα τους. Φυσικα και μπορουσες να βρεις δουλεια στα 15 αλλα ειτε σε οικογενειακη επιχειρηση ειτε για χαρτζηλικι, τα βιβλια αυτα παρουσιαζαν εναν κοσμο οπου ολα τα πραγματα ηταν πολυ πιο ευκολα. Συχνα μαλιστα πολλοι καλοπροαιρετοι εκπαιδευτικοι μας τα συστηναν φανατικα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα δύο βιβλία τα είχα βρει σε βιβλιοθήκη Παιδαγωγικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου είχε κάνει εντύπωση ο όγκος τους!
 
Περιοδικό "Αγόρι" - Νο 494 - 28 Οκτωβρίου 1986

attachment.php


-----------------------------------------------------------------------------------

Περιοδικό "Αγόρι" - Νο 497 - 18 Νοεμβρίου 1986

attachment.php
 
Πίσω
Μπλουζα