• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Αργό boot σε PC με SSD και δευτερο HDD δίσκο

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Πήρα λοιπόν έναν φρέσκο Samsung SSD EVO 860 250GB και έβαλα φρέσκα Windows. To boot είναι τόσο γρήγορο που μπορώ να πω πως είναι στιγμιαίο. Στην αρχή δείχνει το post screen με το logo της motherboard για 1-2 δευτερόλεπτα και μετά κατευθείαν στo Windows login screen.

Αλλά δυστυχώς δεν κράτησε η χαρά. Οπως είναι φυσικό, τα 250GB είναι αστείο ποσό και έτσι θες κανα δύο δεύτερους, μεγάλους HDD δίσκους μέσα για data. Λογικό δεν είναι? Εβαλα λοιπόν τους δίσκους μου και τώρα το post screen θέλει γύρω στα 10 δευτερόλεπτα παραπάνω για να με πάει στα Windows. Για ποιον λόγο όμως?

Δοκίμασα διάφορες λύσεις αλλά τίποτα δεν βοήθησε. Σιγούρεψα ότι ο SSD είναι στο πρώτο SATA port και ότι κάνει boot πρώτο. Μάλιστα έκανα disable τα δευτερα και τρίτα boot στους άλλους δίσκους κι έτσι στο boot menu υπάρχει μόνο ο SSD. Σιγούρεψα ότι δεν υπάρχουν boot partitions στους άλλους δίσκους και έκανα disable όποιο πρόγραμμα ψάχνει αρχεία από τους αργούς δίσκους στο startup. Tίποτα όμως, παρόλο που τους έκανα disable, πάλι στην αρχή προσπαθεί να τους διαβάσει.

Το μόνο που βοηθάει είναι να τους βγάλω τελείως. Μόνο τότε ξεκινάει σφαίρα. Αλλά έτσι θα έχω ένα σύστημα χωρίς αρχεία ουσιαστικά. Δεν μπορώ να καταλάβω, ποιος ο λόγος να έχεις SSD όταν αναγκαστικά θα έχεις και έναν μεγάλο HDD για αρχεία, ο οποίος θα σου καθυστερεί τον SSD? Tώρα έχω περίπου το ίδιο boot time με όταν είχα φρέσκα Windows στον HDD... Αρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να αγνοεί τους αργούς δίσκους στο startup και δεν μπορώ να τον βρω.

Καμιά ιδέα παιδιά?
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.813
Αντιδράσεις
2.364
Πες μας μερικες ακομα λεπτομερειες. Τι motherboard εχεις, αν εχει την πιο προσφατη εκδοση bios, τι αλλους δισκους προσπαθεις να βαλεις, τι αλλες συσκευες υπαρχουν στο συστημα, τι εκδοση windows εχεις κλπ.
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιολ 2006
Μηνύματα
1.596
Αντιδράσεις
172
Είχα παρόμοιο πρόβλημα με το pc που έφτιαξα τώρα, 500gb ssd και 3 tb hdd μεγάλο 3.5" και έκανε 2 λεπτά να μπει. Ο μεγάλος δίσκος είχε πρόβλημα έκανε κλικ συνέχεια (καινούριος Toshiba 75€!) τον έβγαλα και έριξα επάνω τον 2.5" hdd που είχα από το παλιό λάπτοπ 800gb και ανοίγει σφαίρα τώρα. Τα καλώδια τα sata τα έβαλα όπου να ναι και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Έχω κι εγώ ένα ερώτημα τι κάνω με τον άλλο δίσκο που έχει πρόβλημα, την απόδειξη βλακωδως την πέταξα.
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Πες μας μερικες ακομα λεπτομερειες. Τι motherboard εχεις, αν εχει την πιο προσφατη εκδοση bios, τι αλλους δισκους προσπαθεις να βαλεις, τι αλλες συσκευες υπαρχουν στο συστημα, τι εκδοση windows εχεις κλπ.
Εχω την Gigabyte Z97-D3H. Δεν γνωρίζω αν έχει την πιο πρόσφατη έκδοση bios. Εχω Windows 7 + 10 σε dual Boot, τα έβαλα με τον δίσκο SSD να είναι μόνος του. Οι άλλοι δίσκοι που προσπαθώ να βάλω είναι 4 δίσκοι WD, όλοι με 100% υγεία και χωρίς κάποιο boot partition πάνω. Αλλες συσκευές έχω μόνο το Keyboard + Mouse και τον αντάπτορα για τα ασύρματα χειριστήρια του 360. Οταν λοιπόν ο SSD είναι μόνος του δεν υπάρχει loading. Οταν βάλω έστω και έναν από όλους τους δίσκους βλέπω να υπάρχει μία καθυστέρηση 10-15 δευτερολέπτων στο post screen.


Είχα παρόμοιο πρόβλημα με το pc που έφτιαξα τώρα, 500gb ssd και 3 tb hdd μεγάλο 3.5" και έκανε 2 λεπτά να μπει. Ο μεγάλος δίσκος είχε πρόβλημα έκανε κλικ συνέχεια (καινούριος Toshiba 75€!) τον έβγαλα και έριξα επάνω τον 2.5" hdd που είχα από το παλιό λάπτοπ 800gb και ανοίγει σφαίρα τώρα. Τα καλώδια τα sata τα έβαλα όπου να ναι και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Έχω κι εγώ ένα ερώτημα τι κάνω με τον άλλο δίσκο που έχει πρόβλημα, την απόδειξη βλακωδως την πέταξα.
2 λεπτά παραείναι πολύ και προφανώς φαίνεται να είναι διαφορετικό πρόβλημα από εμένα αφού ο δίσκος σου είναι μάλλον χαλασμένος. Και όπως λες έβαλες τον άλλον και πάει σφαίρα. Βέβαια, με 10 δευτερόλεπτα loading που κάνει σε μένα άλλος μπορεί να το θεωρεί σφαίρα και αυτό αλλά εγώ βλέπω ότι είναι μία εξτρά καθυστέρηση σε σχέση με το αν είχα μόνο τον SSD επάνω, που τότε δεν προλαβαίνω καν να δω το post screen.

Κάνε μια προσπάθεια να πάρεις τηλέφωνο στο κατάστημα που τον πήρες, συνήθως τα κρατάνε τα στοιχεία σου και μπορεί να μην θέλουν απόδειξη.
 

manos311

RetroActive
Joined
9 Φεβ 2012
Μηνύματα
657
Αντιδράσεις
310
Πήρα λοιπόν έναν φρέσκο Samsung SSD EVO 860 250GB και έβαλα φρέσκα Windows. To boot είναι τόσο γρήγορο που μπορώ να πω πως είναι στιγμιαίο. Στην αρχή δείχνει το post screen με το logo της motherboard για 1-2 δευτερόλεπτα και μετά κατευθείαν στo Windows login screen.

Αλλά δυστυχώς δεν κράτησε η χαρά. Οπως είναι φυσικό, τα 250GB είναι αστείο ποσό και έτσι θες κανα δύο δεύτερους, μεγάλους HDD δίσκους μέσα για data. Λογικό δεν είναι? Εβαλα λοιπόν τους δίσκους μου και τώρα το post screen θέλει γύρω στα 10 δευτερόλεπτα παραπάνω για να με πάει στα Windows. Για ποιον λόγο όμως?

Δοκίμασα διάφορες λύσεις αλλά τίποτα δεν βοήθησε. Σιγούρεψα ότι ο SSD είναι στο πρώτο SATA port και ότι κάνει boot πρώτο. Μάλιστα έκανα disable τα δευτερα και τρίτα boot στους άλλους δίσκους κι έτσι στο boot menu υπάρχει μόνο ο SSD. Σιγούρεψα ότι δεν υπάρχουν boot partitions στους άλλους δίσκους και έκανα disable όποιο πρόγραμμα ψάχνει αρχεία από τους αργούς δίσκους στο startup. Tίποτα όμως, παρόλο που τους έκανα disable, πάλι στην αρχή προσπαθεί να τους διαβάσει.

Το μόνο που βοηθάει είναι να τους βγάλω τελείως. Μόνο τότε ξεκινάει σφαίρα. Αλλά έτσι θα έχω ένα σύστημα χωρίς αρχεία ουσιαστικά. Δεν μπορώ να καταλάβω, ποιος ο λόγος να έχεις SSD όταν αναγκαστικά θα έχεις και έναν μεγάλο HDD για αρχεία, ο οποίος θα σου καθυστερεί τον SSD? Tώρα έχω περίπου το ίδιο boot time με όταν είχα φρέσκα Windows στον HDD... Αρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να αγνοεί τους αργούς δίσκους στο startup και δεν μπορώ να τον βρω.

Καμιά ιδέα παιδιά?
Δοκίμασε έναν έναν τους σκληρούς με διαφορετικό καλώδιο SATA και σε διαφορετικό κανάλι SATA κάθε φορά.

Είχα παρόμοιο πρόβλημα με το pc που έφτιαξα τώρα, 500gb ssd και 3 tb hdd μεγάλο 3.5" και έκανε 2 λεπτά να μπει. Ο μεγάλος δίσκος είχε πρόβλημα έκανε κλικ συνέχεια (καινούριος Toshiba 75€!) τον έβγαλα και έριξα επάνω τον 2.5" hdd που είχα από το παλιό λάπτοπ 800gb και ανοίγει σφαίρα τώρα. Τα καλώδια τα sata τα έβαλα όπου να ναι και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Έχω κι εγώ ένα ερώτημα τι κάνω με τον άλλο δίσκο που έχει πρόβλημα, την απόδειξη βλακωδως την πέταξα.
Αν δεν δέχεται το κατάστημα να τον αλλάξεις, μπες στην ιστοσελίδα της TOSHIBA και βάλε τα στοιχεία του σκληρού να δεις αν καλύπτεται από την εγγύηση της εταιρείας.
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιολ 2006
Μηνύματα
1.596
Αντιδράσεις
172
Το κατάστημα που τον πήρα γράφει πως έχει 2 χρόνια εγγύηση, θα τους πάρω Δευτέρα να δω αν τον αλλάξουν. Στο εξωτερικό τον ίδιο δίσκο τον πουλάνε 50€ και βλέπω στα reviews 50-50 να είναι χαλασμένος από day 1.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.813
Αντιδράσεις
2.364
Ξεκινα απο μια αναβαθμιση του bios. Προσοχη στο revision του motherboard!

Την καθυστερηση την εχεις και στα δυο λειτουργικα;

Αν μπορεις να βγαλεις φωτογραφιες ολες τις ρυθμισεις του bios θα βοηθουσε.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.296
Αντιδράσεις
404
Συγνώμη, δεν έχω το χρόνο να διαβάσω τις απαντήσεις όλων σας από τη δουλειά. Στη δουλειά μου λοιπόν αυτό το configuration (SSD ως boot και μεγάλοι μηχανικοί δίσκοι) παίζει πάρα πολύ συχνά. Το συγκεκριμένο φαινόμενο με την καθυστέρηση αυτή το έχω παρατηρήσει σε περιπτώσεις όπου ο μηχανικός δίσκος είχε bad blocks. Με αλλαγή δίσκου, το πρόβλημα λύθηκε. Προτείνω στον imgema να δοκιμάσει να μπουτάρει με τον SSD και τον κάθε μηχανικό δίσκο μόνο του, δηλαδή το configuration να είναι SSD+1xHDD. Αν εξακολουθεί να καθυστερεί και στις δύο περιπτώσεις, δεν πάει κάπου αλλού το μυαλό μου. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται firmware update του BIOS, για να μην πω και των δίσκων.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.813
Αντιδράσεις
2.364
Προτείνω στον imgema να δοκιμάσει να μπουτάρει με τον SSD και τον κάθε μηχανικό δίσκο μόνο του, δηλαδή το configuration να είναι SSD+1xHDD.
Το εχει δοκιμασει ηδη:

Οταν λοιπόν ο SSD είναι μόνος του δεν υπάρχει loading. Οταν βάλω έστω και έναν από όλους τους δίσκους βλέπω να υπάρχει μία καθυστέρηση 10-15 δευτερολέπτων στο post screen.
Κανε ενα BIOS update και βγαλε φωτογραφιες απ ολες τις ρυθμισεις του bios.
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Συγνώμη, δεν έχω το χρόνο να διαβάσω τις απαντήσεις όλων σας από τη δουλειά. Στη δουλειά μου λοιπόν αυτό το configuration (SSD ως boot και μεγάλοι μηχανικοί δίσκοι) παίζει πάρα πολύ συχνά. Το συγκεκριμένο φαινόμενο με την καθυστέρηση αυτή το έχω παρατηρήσει σε περιπτώσεις όπου ο μηχανικός δίσκος είχε bad blocks. Με αλλαγή δίσκου, το πρόβλημα λύθηκε. Προτείνω στον imgema να δοκιμάσει να μπουτάρει με τον SSD και τον κάθε μηχανικό δίσκο μόνο του, δηλαδή το configuration να είναι SSD+1xHDD. Αν εξακολουθεί να καθυστερεί και στις δύο περιπτώσεις, δεν πάει κάπου αλλού το μυαλό μου. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται firmware update του BIOS, για να μην πω και των δίσκων.
Ολοι οι δίσκοι είναι ελεγμένοι με HD Sentinel και Crystal Disk info.

Οταν αράξω λίγο θα κάτσω να βγάλω φωτογραφίες των bios settings.
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Εκανα bios update Και δεν άλλαξε κάτι.

81990390_859176451199676_740635245832830976_n.jpg

82344912_630886367667235_2312299706564214784_n.jpg

82084723_2499694576979351_4816177868180553728_n.jpg

81932542_579212199525357_3981969222136758272_n.jpg
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.813
Αντιδράσεις
2.364
Γιατι εχεις boot option #1 και #2; Αν αφησεις ειτε το ενα ειτε το αλλο τι κανει;
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Γιατι εχεις boot option #1 και #2; Αν αφησεις ειτε το ενα ειτε το αλλο τι κανει;
Αν αφήσω μόνο το Windows boot manager μετά μου βγάζει ότι δεν υπάρχει δίσκος, παρόλο που το boot manager είναι στον SSD. Οπότε Βάζω και τον SSD σαν δεύτερο. Δεν ξέρω γιατί τα έχει ξεχωριστά. Πάντως το Βοοt manager χρειάζεται γιατί από εκεί επιλέγω ποιο λειτουργικό θέλω (και τα δύο είναι στον SSD, τον έχω χωρίσει σε 2 partitions).
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιολ 2006
Μηνύματα
1.596
Αντιδράσεις
172
Τίποτα κάποιος από τους δίσκους έχει bad sectors. Όπως και σε μένα μόλις τον έβγαλα και έβαλα τον άλλο πηγαίνει σφαίρα.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.813
Αντιδράσεις
2.364
Αν αφήσω μόνο το Windows boot manager μετά μου βγάζει ότι δεν υπάρχει δίσκος, παρόλο που το boot manager είναι στον SSD. Οπότε Βάζω και τον SSD σαν δεύτερο. Δεν ξέρω γιατί τα έχει ξεχωριστά. Πάντως το Βοοt manager χρειάζεται γιατί από εκεί επιλέγω ποιο λειτουργικό θέλω (και τα δύο είναι στον SSD, τον έχω χωρίσει σε 2 partitions).
Αν βαλεις μονο αυτο που λεει P0: Samsung κλπ μονο του σαν πρωτο;

Τίποτα κάποιος από τους δίσκους έχει bad sectors. Όπως και σε μένα μόλις τον έβγαλα και έβαλα τον άλλο πηγαίνει σφαίρα.
Ειπαμε δοκιμασε εναν τους δισκους ξεχωριστα και δεν αλλαξε τιποτα. Εξαλλου εχει τρεξει διαγνωστικα σε ολους τους δισκους.

Σαν τεχνικος εχω δει πολλα τετοια θεματακια ανα τα χρονια. Δεν ειναι απαραιτητα θεμα hardware. Παντως δεν βοηθαει στην διαγνωση το οτι εχει dual boot... Αν ποτε εκανα dual boot (δεν βλεπω τον λογο αλλα λεμε) θα το εκανα με δυο δισκους. Απο την αλλη στα windows 10 θα απέφευγα εγκατασταση UEFI GPT... legacy MBR και αγιος ο θεος. Κανει την διαγνωση προβληματων παιχνιδακι.
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.737
Αντιδράσεις
711
Κοίτα το θέμα μου είναι τα 10 παραπάνω δευτερόλεπτα στο boot. Τα οποία τώρα έγιναν 6-7 γιατί άκου να δεις, έχω και RAMDisk το οποίο το φόρτωνα από ένα image που το είχα σε κάποιον από τους HDD. Οπότε το πήγα και αυτό στον SSD και έκοψα 3-4 δευτερόλεπτα.

Δηλαδή εδώ που τα λέμε 6-7 παραπάνω δευτερόλεπτα από το σχεδόν στιγμιαίο boot δεν είναι και το φοβερό πρόβλημα. Απλά είναι το γαμώτο, γιατί να ενοχλούν οι καταραμένοι HDD αφού δεν θέλω να τους διαβάζει στην αρχή. Και δεν βρίσκω τρόπο να τους αγνοεί το σύστημα.
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιολ 2006
Μηνύματα
1.596
Αντιδράσεις
172
Τον δίσκο τον έστειλα πίσω και μου είπαν ότι είναι όντως ελαττωματικός και θα πάει αντιπροσωπεία και θα γίνει αντικατάσταση. Μόνο μην πάρω κανένα χαλασμένο πάλι.
 

Ace

RetroAdept
Joined
29 Απρ 2007
Μηνύματα
984
Αντιδράσεις
193
γιατί να ενοχλούν οι καταραμένοι HDD αφού δεν θέλω να τους διαβάζει στην αρχή. Και δεν βρίσκω τρόπο να τους αγνοεί το σύστημα.
Προφανώς υπάρχει κάποια επικοινωνία με τους μηχανικούς κατά το boot με διαγνωστικά, χωρητικότητες, πρωτόκολλα και λοιπά τέτοια, ώστε όταν μπεις Windows να είναι έτοιμοι προς χρήση. Ε, με τις βελόνες πέρα δώθε, μια χαρά δεν είναι τα 7 δευτερόλεπτα;
 
Μπλουζα