Αστερίξ Ο Γαλάτης (οι χαρακτήρες του κόμικ)

ambu_dare

RetroMasteR
Joined
19 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.278
Αντιδράσεις
54
Ο Αστερίξ είναι ο βασικός χαρακτήρας του ομώνυμου κόμικ των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα). Η σειρά ξεκίνησε το 1959 και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977) ο Ουντερζό συνεχίζει ως σήμερα τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους.

Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Αρμορίκης, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Οι προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει το χωριό, πάντα με αποτυχημένη κατάληξη, είναι το κύριο θέμα του κόμικ. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο Οβελίξ, πάντα καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (αφού πρώτα δεθεί και φιμωθεί ο βάρδος Κακοφωνίξ).

Βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε -ιξ. Αιτία γι'αυτό είναι το όνομα του υπαρκτού ιστορικού Γαλάτη Vercingetorix (ελλ. Βερκιγγετόριγα), ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα. Αλλά και τα ονόματα των άλλων λαών που εμφανίζονται έχουν συνήθως κοινή κατάληξη: τα ονόματα των Ρωμαίων λήγουν σε -us, των Γότθων (Γερμανών) σε -ικ, των Νορμανδών σε -αφ.

Στις διάφορες περιπέτειές του ο Αστερίξ γυρίζει πολλές χώρες. Σε κάθε χώρα συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα για τον κάθε λαό.

Αστερίξ:

Ο Αστερίξ (Astérix) είναι ο κύριος ήρωας των ιστοριών, συνοδευόμενος από τον Οβελίξ και τον σκύλο του Οβελίξ, τον Ιντεφίξ. Έχει συνήθως μαζί του ένα φλασκί με μαγικό φίλτρο που το έχει φτιάξει ο Δρυίδης Πανοραμίξ και του δίνει υπεράνθρωπη δύναμη.

180px-%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BE.gif


Οβελίξ:

Ο Οβελίξ (Obélix) είναι ο καλύτερος φίλος του Αστερίξ και ο ακούραστος συνοδός του σε όλες σχεδόν τις περιπέτειές του. Είναι κατασκευαστής μενίρ. Είναι "σωματώδης" και θίγεται όταν τον λένε χοντρό, γιατί είναι "όλο μυς χωρίς λίπος". Αδυναμία του είναι τα ψητά αγριογούρουνα και δε χορταίνει ποτέ. Όταν ήταν μικρός, είχε πέσει μέσα στη χύτρα με το μαγικό ζωμό, με αποτέλεσμα να έχει υπερφυσική δύναμη μονίμως.

%CE%9F%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE.png


Ιντεφίξ:

Τον Οβελίξ συνοδεύει ο πάντα πιστός μικροσκοπικός σκύλος Ιντεφίξ (Idéfix) (στα γαλλικά το όνομά του σημαίνει "έμμονη ιδέα"), τον οποίο προσπαθεί να εκπαιδεύσει να βρίσκει αγριογούρουνα και να κουβαλάει μενίρ. Ο Ιντεφίξ έχει την έμμονη ιδέα να προστατεύει τα δέντρα.

%CE%99%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AF%CE%BE.gif


Πανοραμίξ:

Ο Πανοραμίξ (Panoramix) είναι ο δρυΐδης του χωριού του Αστερίξ. Είναι ο μόνος που γνωρίζει τη συνταγή για το μαγικό ζωμό που δίνει υπερφυσική δύναμη στους Γαλάτες. Η συνταγή μεταδίδεται μόνο από στόμα δρυΐδη σε αυτή δρυΐδη. Συνήθως είναι σκαρφαλωμένος σε κάποιο δέντρο και μαζεύει γκυ, απαραίτητο συστατικό του ζωμού. Γενικώς είναι η φωνή της σύνεσης και της λογικής στο χωριό και όλοι τον σέβονται.

%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BE.png


Μαζεστίξ / Μοναρχίξ:

Ο Μαζεστίξ (Abraracourcix), στην παλαιότερη έκδοση Μοναρχίξ, είναι ο αρχηγός του χωριού και σύζυγος της Μιμίνας. Το αξίωμά του αυτό του επιτρέπει και του επιβάλλει να κυκλοφορεί στο χωριό επάνω σε μια ασπίδα φερόμενος από δύο βαστάζους, οι οποίοι όμως δεν είναι και πολύ πρόθυμοι. Με την πρώτη ευκαιρία παρατούν την ασπίδα και ο Μαζεστίξ βρίσκεται στο έδαφος απελπισμένος. Στην εισαγωγή κάθε ιστορίας αναφέρει ότι φοβάται μόνο ένα πράγμα: «Να μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι». Σε δύσκολες περιστάσεις συγκαλεί το συμβούλιο των σοφών (Πανοραμίξ Κακοφωνίξ και Αστερίξ) πριν αποφασίσει. Στο σπίτι του όμως υφίσταται την καταπίεση της γυναίκας του που τον αποκαλεί "χοντρογούρουνο".

%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BE.png


Κακοφωνίξ:

Ο Κακοφωνίξ (Assurancetourix) ειναι ο Βάρδος του χωριού. Του αρέσει τρομερά να τραγουδάει και να παίζει τη λύρα του και δε διστάζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία. Είναι όμως ιδιαίτερα παράφωνος και η μουσική του εξοργίζει όλους τους υπόλοιπους χωρικούς. Όλοι πιστεύουν ότι τραγουδάει απαίσια, εκτός από τον ίδιο.

Δεν κατοικεί σε καλύβα όπως οι άλλοι χωρικοί, αλλά σε σπιτάκι που βρίσκεται πάνω σε δένδρο. Όνειρό του είναι να τραγουδίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Λουτέτιας (Παρισιού). Οι χωρικοί κάνουν ότι μπορούν για να τον εμποδίσουν να τραγουδήσει και ειδικά ο Αυτοματίξ τον χτυπά στο κεφάλι κάθε φορά που προσπαθεί. Στο τέλος κάθε τεύχους, στο παραδοσιακό γλέντι, ο Κακοφωνίξ καταλήγει δεμένος σα σαλάμι και φιμωμένος, κρεμασμένος από το κλαδί ενός δένδρου για να μη χαλάσει το γλέντι με τις παραφωνίες του.

180px-Cacofonix_playing_his_lyre.jpg


Μιμίνα:

Η Μιμίνα (Bonemine), στην παλαιότερη έκδοση Μπονεμίνα, είναι η σύζυγος του αρχηγού Μαζεστίξ και πρώτη κυρία του χωριού. Είναι πάντα δυσαρεστημένη με τον άντρα της , γιατί έχασε τα καλύτερά της χρόνια μαζί του σε αυτό το χωριό με τους άξεστους και το "χοντρογούρουνο" άντρα της. Ως πρώτη κυρία έχει κι αυτή αξιώσεις, να ανεβαίνει στην αρχηγική ασπίδα του συζύγου και να μην περιμένει στις ουρές.

%CE%9C%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1.png


Αλφαβητίξ / Καταλφαβητίξ:

Ο Αλφαβητίξ (Ordralfabétix), σε παλαιότερη έκδοση Καταλφαβητίξ, είναι ο ψαράς του χωριού. Τα ψάρια του είναι πάντα μπαγιάτικα και βρωμάνε, κάτι που δίνει διαρκώς αφορμή για σχόλια που καταλήγουν σε καβγάδες. Είναι σε μόνιμη έχθρα με τον Αυτοματίξ, ο οποίος τον κoροϊδεύει για τα ψάρια του. Έχει μια γυναίκα, τη Γιελοουσουμπμαρίνα (Iélosubmarine).

%CE%91%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%AF%CE%BE.png


Αυτοματίξ:

Ο Αυτοματίξ (Cétautomatix) είναι ο σιδεράς του χωριού. Χάρη στη δύναμή του και στο μαγικό φίλτρο του δρυΐδη Πανοραμίξ δε χρειάζεται σφυρί, σφυρηλατεί τα μέταλλα στο αμόνι με τα χέρια. Βρίσκει ανυπόφορο το τραγούδι του Κακοφωνίξ και τον χτυπάει ή του σπάει τη λύρα, όταν ο τελευταίος πάει να τραγουδήσει. Έχει επίσης μόνιμη έχθρα με τον ψαρά του χωριού Αλφαβητίξ με αφορμή τα μπαγιάτικα ψάρια του. Οι καβγάδες τους καταλήγουν συνήθως σε σύρραξη όλων των κατοίκων του χωριού μεταξύ τους. Έχει μια (ανώνυμη) σύζυγο.

%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%BE.png


Μαθουσαλίξ:

Ο Μαθουσαλίξ (Agecanonix), στην παλαιότερη έκδοση Παλαιοντολογίξ, είναι μάλλον ο γηραιότερος του χωριού. Κυκλοφορεί σκυφτός με ένα μπαστούνι που στις μάχες χρησιμεύει και σαν όπλο. Έχει μια νεαρή ψηλή ξανθιά σύζυγο (ανώνυμη), η οποία συνήθως τον έχει έγνοια να μην κρυώσει. Κατά καιρούς παραπονιέται για το κατάντημα της νεολαίας.

%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BE.png


Οι πάντα άτυχοι Πειρατές:

Βασικοί χαρακτήρες που εμφανίζονται σε πολλές ιστορίες είναι οι Πειρατές. Συνήθως πλέουν αμέριμνοι ή επιτίθενται ανυποψίαστοι σε άλλα πλοία, μέχρι που εμφανίζονται οι Γαλάτες και τους βουλιάζουν το πλοίο. Οι πειρατές αποτελούνται από τρία κυρίως πρόσωπα, τον καπετάνιο, το γέρο πειρατή και το μαύρο παρατηρητή. Σε κάποια τεύχη μες στην απελπισία τους βουλιάζουν μόνοι τους το καράβι τους για να περισώσουν την τιμή τους. Μία φορά πάνω στην απόγνωση τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη θάλασσα, να μεταφέρουν το πλοίο τους στη στεριά και να το μετατρέψουν σε εστιατόριο, χωρίς όμως πάλι να γλιτώσουν την επίσκεψη των Γαλατών.

(Από την Wikipedia: η δωρεάν online εγκυκλοπαίδεια)
 
δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο παλιός "Δρυΐδης" έγινε ανεξήγητα "Δρουϊδης". Η παλιά ονομασία είναι και η σωστή καθώς η λέξη προέρχεται από το δέντρο δρυς.

Εάν θυμάστε κι ο Ιντεφίξ παλιά λεγόταν Κατουρλίξ. Εντάξει, αυτή την αλλαγή την κατανοώ :D αλλά το "Δρουίδης;!! :nono:
 
απο οσο ξερω, η λεξη 'δρυιδης' βγαινει απο το κελτικο daru-vid και οχι απο το δρυς
 
Starbuck είπε:
Εάν θυμάστε κι ο Ιντεφίξ παλιά λεγόταν Κατουρλίξ. Εντάξει, αυτή την αλλαγή την κατανοώ :D αλλά το "Δρουίδης;!! :nono:
Προσπαθώ να θυμηθώ (και να βρω) κάποιο τεύχος των εκδόσεων του Ψαρόπουλου (AngloHellenic agency) που να αναφερει τον Ιντεφιξ σαν Κατρουλιξ... Θυμάμαι από τοτε που σε καποιο τευχος ειχαν γραψει "ο Κατρουλιξ μεγαλωσε τωρα και δε θελει πια να τον φωναζουν ετσι, γιαυτο αποφασισαν να τον φωναζουν Ιντεφιξ" και αυτο ειχε γινει κατοπιν απειλής της εταιρειας του Οθντερζο στη Γαλλια. Στις επανεκδοσεις του ιδιου εκδοτη, αναφερεται μονο το ονομα ιντεφιξ..

Μηπως τυχον καποιου φιλου το παταρι θα μπορουσε να διαλευκανει αυτο το θεμα;
 
ειναι τρελοι αυτοι οι retromaniax!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!μακραν το καλυτερο κομικ!α αν εχετε δει λουι ντε φινες με τροχονομους? φυσικα θα εχετε δει οτι οι χαρακτηρες απο το αστυνομικο τμημα ειναι αντιγραφη των ρωμαιων! :animlaugh:
 
Rakeesh είπε:
απο οσο ξερω, η λεξη 'δρυιδης' βγαινει απο το κελτικο daru-vid και οχι απο το δρυς
Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη η λέξη είναι καταχωρημένη ως δρυΐδης. Παραθέτω την ετυμολογία:

< αρχ. Δρυΐδης (ήδη στον Αριστοτέλη) < κελτ. druides, που συνδέεται με αρχ. ιρλ. drui "μάγος", γαλ. derwen "δρυς" κ.ά., εφόσον οι δρυΐδες σύχναζαν σε δάση με βαλανιδιές.
 
Η λατινική λέξη druida προέρχεται από την κέλτικη derv, που σημαίνει ‘δρυς’. Μπορεί επειδή οι δρυΐδες σύχναζαν σε δάση με βαλανιδιές να προτιμάται στα ελληνικά η ανάλογη ετυμολογική εκδοχή. Η αλλαγή σε Δρουϊδη πιθανόν να οφείλεται σε μια αρχική μεταγραφή του λατινικού όρου ώστε να διατηρηθεί ο φθόγγος .

Γιατί έχουν αλλάξει την πρώτη ελληνική έκδοση, δεν το ξέρω. Συνήθως αυτά συμβαίνουν επειδή οι τάσεις στον χώρο της μετάφρασης αλλάζουν. Πάντως γνωρίζω πολλούς "παλιούς" που βγάζουν σπυράκια με τις καινούριες ονομασίες του συγκεκριμένου κόμικ. :protest:
 
telerin είπε:
Η λατινική λέξη druida προέρχεται από την κέλτικη derv, που σημαίνει ‘δρυς’. Μπορεί επειδή οι δρυΐδες σύχναζαν σε δάση με βαλανιδιές να προτιμάται στα ελληνικά η ανάλογη ετυμολογική εκδοχή. Η αλλαγή σε Δρουϊδη πιθανόν να οφείλεται σε μια αρχική μεταγραφή του λατινικού όρου ώστε να διατηρηθεί ο φθόγγος .
Γιατί έχουν αλλάξει την πρώτη ελληνική έκδοση, δεν το ξέρω. Συνήθως αυτά συμβαίνουν επειδή οι τάσεις στον χώρο της μετάφρασης αλλάζουν. Πάντως γνωρίζω πολλούς "παλιούς" που βγάζουν σπυράκια με τις καινούριες ονομασίες του συγκεκριμένου κόμικ. :protest:
έτσι είναι.. άντε τον Κατουρλίξ τον δεχτήκαμε ξάφνου ως Ιντεφίξ.. όμως τον Δρυΐδη δεν μπορώ να τον δεχτώ Δρουΐδη.. (es tan difícil..) Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε..
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Druid#Etymology

παντως καπου ειχα διαβασει την ετυμολογια daru-vid.. φαινεται ειναι υποθετικη ινδοευρωπαικη λεξη (η γουικιπεντια δινει deru-weid)
 
ένα πράγμα ζητώ... να μου πει κάποιος σε ποιο τεύχος πρωτοεμφανίζεται ο Ιντεφίξ! :help: :help: :help:

όχι τπτ άλλο, απλά τρελαινόμαστε για γρίφους με την παρέα και κάποιος ρώτησε αυτό... δεν υπάρχει κανα δώρο να μοιραστώ με όποιον βοηθήσει.... :lol:

απλά θέλω να το μάθω οπωσδήποτε!

ευχαριστώ εκ των προτέρων... :-D
 
Ο γυρος της Γαλατιας
 
στην πρωτη εκδοση του ψαροπουλου(1977 η 78 το πρωτο τευχος ηταν "ο αστεριξ κ ο μαγος"(ο μαντης) το δευτερο ηταν "η κατοικια των θεων" Σ αυτα ο ιντεφιξ λεγεται Κατρουλιξ(αντιτουριστικο ονομα)ακομα,ο μαθουσαλιξ αναφερεται στα πρωτα τευχη Θασεκανονιξ και πιο μετα Παλαιοντολογιξ..μια κ ειπατε για Λουι ντε φινεςς υπαρχει μια ιστορια με μια καρικατουρα -αντιγραφη του,αλλα μου διαφευγει ποια ειναι..στο "οβελιξ κ σια"βλεπουμε σε 2 -3 καρρε τους χοντρο -λιγνο! αυτο το ωραιο ευρημα το χρησιμοποιουσαν κατα κορον στο Λουκυ Λουκ δανειζομενοι μορφες γνωστων ηθοποιων της εποχης (βλ. Λη Βαν Κληφ -το κορακι κλπ)
 
Λοιπόν σε ένα μικρό παιχνιδάκι που είχα κάνει σε άλλο φόρουμ σχετικά με τα "μυστικά" του Αστερίξ, μετά από έρευνα και διασταύρωση και μέχρι να φτάσω στο όριο μου, κατάφερα να κάνω μία λίστα με τις πολλές φανερές ή κρυφές αναφορές σε πρόσωπα, έργα, ιστορικά στοιχεία, κλπ που υπάρχουν μέσα στις περιπέτειες του Αστερίξ. Σίγουρα δεν είναι όλες, υπάρχουν πολλές άλλες καθώς οι δημιουργοί είχαν εμβαθύνει πολύ σε πολιτισμούς όλου του πλανήτη. Πάντως όσο και να έψαξα, θα σας λυπήσω... ο Louis de FunΓ¨s δεν εμφανίζεται στον Αστερίξ, ίσως τον μπερδεύετε με έναν εκ των υπολοίπων Γάλλων προσώπων που εμφανίζονται.

Παραθέτω μία λίστα εδώ και θα μου επιτρέψετε να μην το εμβαθύνω, αλλά να δώσω και το link όπου θα βρει όποιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες (τεύχος, σελίδα, καρέ και φωτό της αναφοράς).

Πίνακας Ζωγραφικής:

Rembrandt Harmenszoon van Rijn - The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp

Pieter Bruegel the Elder - Village Wedding Feast

Jean Louis Ernest Meissonier - Napoleon on Campaign in 1814

Theodore Gericault - Raft Of The Medusa

Hyacinthe Rigaud - Louis XIV

Αναφορές σε Αγάλματα:

To Άγαλμα της Ελευθερίας (ΗΠΑ)

Ο Σκεπτόμενος του Ροντέν (Rodin - The Thinker)

Ο Λαοκόων και οι γιοί του (Αγήσανδρο, Αθηνόδωρο και Πολύδωρο)

Ο Ερμής του Πραξιτέλη

Ο δισκοβόλος του Μύρωνα

Ο έφηβος των Αντικυθήρων

Ο Απόλλωνας από το ναό του Δία στην Ολυμπία!

Άγαλμα της Αρτέμιδος γνωστό ως "Diana of Versailles"

Mannekenpis

Κολοσσός της Ρόδου

Νίκη του Παιωνίου (Ολυμπία)

Κινηματογραφικά Βραβεία (Oscar? - Cesar? - Emmy?)

Ιστορικά γεγονότα:

Κατάκτηση της σελήνης (21 Ιουλίου 1969)

Η γέννηση του Χριστού (εν Βηθλεέμ)

Έμμεσες Αναφορές σε Ιστορικά πρόσωπα:

Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821)

Γουλιέλμος Τέλος (~14ος αιώνας μ.Χ.)

Σπάρτακος (120 π.Χ. - 70 π.Χ.)

Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα (~ 1475?1546 μ.Χ.)

Cleopatra

Louis XIV

Ολυμπιονίκης Διαγόρας ο Ρόδιος

Πόντιος Πιλάτος

Βεσπασιανός - Vespasian

Έμμεσες Αναφορές σε σώματα ασφαλείας - στρατού:

Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός - Ναυτικό - Αεροπορία)

Έμμεσες Αναφορές σε καταστήματα ή τοποθεσίες:

Neuillisursen = Neuilly-Sur-Seine (προάστιο Παρισιού όπου έμενε ο Uderzo)

Zoodvinsen = Zoo de Vincennes (Ζωολογικός κήπος του Παρισιού)

To σπίτι του Uderzo

White Tower of London (Ο Λευκός Πύργος του Λονδίνου)

Channel Tunnel (Το τούνελ της Μάγχης)

Drive in cinemas

Πολυκαταστήματα

Ρωμαϊκά Λουτρά (4ος μ.Χ.) ή Οθωμανικά Χαμάμ

Πύργος του Άιφελ (1887-1889)

Κολοσσαίο

Έμμεσες Αναφορές σε γνωστές εταιρείες:

Ferrari

Τίφους = Tiffany's

Γαλλικά Ταχυδρομεία

BP British Petrolium (εταιρεία πετρελαιοειδών)

RER: Reseau Express Regional (Τα αστικά σιδηροδρομικά δίκτυα της Γαλλίας)

Michelin (Γαλλική Εταιρεία Ελαστικών)

Έμμεσες Αναφορές σε φίρμες ή γνωστά προϊόντα:

Αρχιτεκτονική Μακέτα

G.H. Mumm (Γνωστές Σαμπάνιες)

Σάχλες (καραμέλες με μέντα)

Τζιν παντελόνια (Levis)

Bibendumn (Μασκώτ Michelin)

Antar - Μασκώτ (Γαλλική Πετρελαϊκή Εταιρεία)

Έμμεσες Αναφορές σε Κινηματογραφικές Ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές:

Satyricon - Σατυρικόν (1971) - Φελλίνι

Ταινίες του James Bond (1962 - 2006)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Alexis Zorbas (1964)

Beau Hunks (1931)

Σπάρτακος (1960)

Marius του Pagnol (1931)

Cleopatra (1963)

Ζορρό (ταινία και σειρά)

Ο Εξολοθρευτής

Blackadder (Rowan Atkinson)

Φαντασία - Fantasia (Disney)

Mission Impossible

Έμμεσες Αναφορές σε Θεατρικά Έργα:

Άμλετ - Σαίξπηρ (Hamlet, Prince of Denmark)

Ρωμαίος και Ιουλιέτα - Σαίξπηρ (Romeo And Juliet)

Περιμένοντας τον Γκοντό - Samuel Beckett (Waiting for Godot)

Έμμεσες Αναφορές σε άλλες εκδόσεις:

Δον Κιχώτης (Μιγκέλ ντε Θερβάντες)

Περιοδικό Pilote τεύχος 1

Πειρατής Πορφυρογένης (Barbe Rouge)

Ζορρό (1919 - Johnston McCulley)

Μαφάλντα (vs the soup)

Ταρζάν

Ωραία Κοιμωμένη

Manga

Walt Disney

Οι Περιπέτειες του Σερλοκ Χολμς (Άρθουρ Κόναν Ντόιλ)

Les Chatiments (Βίκτωρ Ουγκώ - Οι Τιμωρίες)

Peanuts (snoopy)

Flash Gordon

The Beatles - Yellow Submarine (???)

Τεν Τεν

Παραμύθι Hansel & Gretel

Λούκυ Λουκ

Τερματοφύλακας Γιατρός

Αναγραμματισμοί:

Manga

Walt Disney

Αναφορές σε γνωστές ρήσεις:

Η πολιτεία είμαι εγώ (L'etat, c'est moi) - Louis XIV

Τα χρήματα δεν μυρίζουν (Pecunia non olet) - Vespasian

Καταζητείται Ζωντανός ή Νεκρός / Άγρια Δύση (Wanted Dead or Alive)

Μωχάμετ Άλι - Είμαι ο καλύτερος (I am the greatest)

Αναφορές σε Τραγούδια:

Πάει κι αυτή η Κυριακή - Λάκης Παππάς

Συρτάκι (Zorbas Dance - Μίκης Θεοδωράκης)

Τα παιδιά του Πειραιά (Μάνος Χατζηδάκις)

Molly Malone (Cockles and Mussels)

Αναφορές σε Αθλήματα:

Rugby

Ντόπινγκ - Ντόπινγκ Κοντρόλ

Κωπηλατικοί αγώνες μεταξύ των Πανεπιστημίων: Καίμπριτζ & Οξφόρδης

Μποξ

Αναφορές σε Πολιτισμούς:

Ατλαντίδα

Κνωσσός - Μινωικός Πολιτισμός

Παιδικό Παιχνίδι:

Μουσικές Καρέκλες

Λούνα Παρκ - Συγκρουόμενα - Τραινάκι του Τρόμου

Πληροφορίες για τους ήρωες:

Η ηλικία των Αστερίξ και Οβελίξ

Το "χαμένο" όπλο του Οβελίξ

Γαλάτες ήρωες χωρίς όνομα

Οι γονείς των Αστερίξ και Οβελίξ

Ονόματα των Ρωμαϊκών Στρατοπέδων γύρω από το χωριό

Το όνομα του χωριού;

Πρώτη εμφάνιση του Ιντεφίξ

Ένα σπάνιο γεγονός: Οι πειρατές είναι ευτυχισμένοι και ανέπαφοι...

Καρικατούρες φανταστικών προσώπων:

Δον Κιχώτης

Σάντσο Πάντσα

Superman

Spiderman

Batman

Μαρσουπίλαμι

James Bond - M - Mάνυπενη - Honey Rider

Barbe Rouge (Le Demon des Caraibes)

Baba (Le Demon des Caraibes)

Erix (Le Demon des Caraibes)

Triple Patte (Le Demon des Caraibes)

Τέρας του Φρανκενστάιν (Mary's Shelley)

Μίκυ Μάους (Ντίσνεϋ)

Μίκυ Μάους (Ντίσνεϋ)

Ντυπόν & Ντυπόν (από Τεν Τεν)

Ζορρό

Αχιλλέας Τάλον

Τεν Τεν

Καρικατούρες πραγματικών προσώπων:

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Kirk Douglas

Sean Conery

Bernard Blier

Ζακ Σιράκ (1932)

Χοντρός - Λιγνός (Laurel and Hardy)

Eddy Merckx (1945)

Fernand Charpin

Paul Dullac

Raimu

Robert Vattier

Hans Christian Andersen (1805 - 1875)

Rolling Stones

The Monkeys

The Beatles

Μπενίτο Μουσολίνι

Annie Cordy

Pierre Tchernia

Albert Uderzo

Rene Goscinny

Lino Ventura (Λίνο Βεντούρα)

Guy Lux

Jean Gabin

Jean-Paul Rouland

Aldo Μaccione

Andre Alerme

Jean Richard

Jean Graton

Charles Laughton

Jean Michel Charlier

Georges Fronval

Valery Giscard d'Estaing

Jean Marais

Gerard Calvi

Harold Wilson

Winston Churchill

Maximilian D. Berlitz

Edith Cresson

Πηγή: GC

*trivia

Όλοι υποστηρίζουν ότι η πρώτη επίσημη του Ιντεφίξ είναι στην περιπέτεια Ο Γύρος της Γαλατίας... πάντως εγώ τον πέτυχα και σε προγενέστερο τεύχος Το Χρυσό Δρεπάνι αλλά είναι προσωπική εκτίμηση και όχι κάτι κατοχυρωμένο.

Λοιπόν η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη εμφάνιση του Ιντεφίξ είναι μέσα από την ιστορία Ο Γύρος της Γαλατίας (1965) και συγκεκριμένα έξω από το κατάστημα των Αλλαντικών στην Λουτετία από το σημείο αυτό και πέρα παίρνει από πίσω τους ήρωες μας... ή μήπως όχι; Μήπως τελικά η πρώτη ανεπίσημη ίσως εμφάνιση του αγαπημένου σε όλους μας σκύλου είναι μέσα από την δεύτερη ιστορία του Αστερίξ εν έτη 1962 με τον τίτλο Το Χρυσό Δρεπάνι; Στην σελίδα 24 πάλι στους δρόμους της Λουτετίας υπάρχει ένα σκυλί, με ομοιότητες πολλές συν το γεγονός ότι κουνάει φιλικά την ουρά του στον Οβελίξ, όμως υπάρχει και ένας μαύρος κύκλος γύρω από το μάτι του που δεν έχει ο Ιντεφίξ. Βεβαίως όπως γνωρίζουμε οι δημιουργοί δεν είχαν καταλήξει ακόμη στην τελική μορφή για πολλούς από τους ήρωες μας, ακόμα και για τους βασικούς. Τα συμπεράσματα και περαιτέρω σχόλια όλα δικά σας.
Κάτσε να βάλω και φωτό... η πρώτη από τον Γύρο της Γαλατίας και η δεύτερη από το Χρυσό Δρεπάνι

[edit] dead pics [/edit]




[edit] dead pics [/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φιλε μια καρικατουρα του ΝτεΦινές εμφανίζεται στο Λούκυ Λουκ ("Ο Ληστής με το ενα χερι") αλλα πουθενα στον Αστεριξ

@Ambu

Εχω 3 τευχη που παρουσιαζουν ολα (?) τα μυστικα του Αστεριξ. Εκει υπαρχει και μια σελιδα με ολους τους Guest Star που εμφανιστηκαν ως καρικατουρες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτά τα τρία τεύχη που εκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα περιλαμβάνουν απλά ένα ελάχιστο από τα "μυστικά" που κρύβουν οι περιπέτειες του Αστερίξ... το πιο πλήρες (πλην όμως με πολλά κενά από ότι προσωπικά διαπίστωσα, ενώ έστειλα και μήνυμα για τυχόν αρκετές προσθήκες) είναι το site: the Asterix Annotations από όπου μπορείτε να κατεβάσετε και όλη τους την μελέτη σε pdf. Φυσικά είναι απίστευτη και λεπτομερείς η δουλειά που έχει γίνει, παρόλα αυτά αποδεδειγμένα από την δικιά μου έρευνα, υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που προφανώς έχουν χάσει.
 
Καλά... 8) τί απίστευτη πληροφόρηση είναι αυτή... :eek:

Και νόμιζα πως μόνο εγώ έχω κάνει διατριβή στον Αστερίξ... :D
 
Εντυπωσιακο :D

Περιμενω τις δικες σου ανακαλυψεις για να εχουμε ολοκληρωμενη αποψη, τουλαχιστον εμεις στο ρετρο!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλά, ένα από τα πιο ψαγμένα κόμικ με διαφορά! Είχα κάποτε όλα τα τεύχη. Δυστυχώς τα έδωσα όλα πλην 3-4 σε ένα φίλο (γνωστός εδώ μέσα, γκρρρ) κάποια στιγμή και δεν τα ξαναείδα ποτέ, τα εξαφάνισε η μάνα του.

Ρωμαίοι σε σχηματισμό πηγαίνοντας για επίθεση στο γαλατικό χωριό:- Εεεεε, μη τρέχετε οι μπροστά!

- Εεεεε, μη σπρώχνετε οι πίσω!
και παραδόξως έβγαζε νόημα. :D
 
:wait2: Τι να πώ τώρα από πιτσιρίκι μαζί με τον αδελφό μου πέρναμε όλα τα τεύχη του Αστερίξ... Πάντοτε υπήρχαν στοιχεία και χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε κάποια γνώριμη κατάσταση ή πρόσωπο....ίσως αυτό να ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου κόμιξ...

Άλλα τέτοια ανάλυση τι να πω έχω μείνει άφωνη.... :bow:
 
Πίσω
Μπλουζα