Αυτοσχεδια βαση φωτογραφικης μηχανης

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Αποφασισα και εγω να το παιξω youtuber! Οπως συχνα κανουν οταν δεν εχουν κατι να δειξουν, δειχνουν τον χωρο τους ή/και τον εξοπλισμο τους, λες και εχει καποια σημασια. Ειδικα αν σκεφτει κανεις οτι o pewdiepie, ο μεγαλυτερος youtube στον κοσμο, εγινε πολυεκατομμυριούχος με εναν εξοπλισμο ελαχιστα καλυτερο απ΄οτι εχει ο καθε gadgetακιας στο σπιτι του (βεβαιως σχετικα προσφατα αναβαθμιστηκε και πλεον εχει παπαδες).

Εγω φυσικα εχω πολυ πιο απλα πραγματα. Μια Olympus SP-720UZ που αγορασα μεταχειρισμενη το 2014 και ολες οι φωτογραφιες που εχετε δει απο το 2014 και μετα ειναι απο αυτη. Ενα τριποδο των 25€ που δεν εβγαλε ποτε τα λεφτα του και ενα επιτραπεζιο τριποδο των 5€ που ειναι εξαιρετικα επικίνδυνο να σκασει την φωτογραφικη μηχανη κατω! Και ενα ενσυρματο χειριστηριο της πλακας.

Εψαχνα εδω και καιρο να βρω κατι να μπορω να βγαζω φωτογραφίες χωρις να παλευω ολη την ωρα με την φωτογραφική μηχανή. Αρχικα προσπαθησα να αγορασω κατι ετοιμο με λογικο κοστος, αλλα δεν τα καταφερα. Δεν ξερω αν ειναι το γεγονος οτι δεν εχω παραμικρη ιδεα πως ονομαζονται ολα αυτα τα πραγματα, αλλα οτι εβρισκα που εστω και στοιχειωδώς να πλησιαζει σε αυτο που θελω ειχε τριποδα για να παταει και οταν εχεις περιοσμενο χωρο θα καταληγεις παντα με ενα ποδαρι μεσα στην φωτογραφια!

Ετσι πριν κανα χρονο αρχισα να ερευνω την πιθανοτητα να δημιουργησω κατι που να κανει ακριβως αυτο που θελω εγω. Ξανα η αγνοια της ορολογιας δεν με βοηθησε αλλα τελικα απεκτησα αυτα απο το amazon και αυτο απο καποιο ελληνικο eshop. Μετα εκμεταλλεύτηκα εναν συνάδερφο που πιανουν τα χερια του (αν θυμαστε μου ειχε φτιαξει μια πολυ ωραια βαση για την τηλεοραση πανω απο το CDTV) και εδω και μερικες μερες το τελικο αποτελεσμα βρισκεται στον χωρο μου.

Συνεπως εχουμε δυο μεταλλικες βασεις με τσοχα στο κατω μερος για να μην σημαδεψουν τον παγκο περισσοτερο απ' οτι ειναι ηδη σημαδεμενος. Εχουμε πληρη ελευθερια κινησεων οριζοντια και καθετα. Επιπλεον μπορω να περιστρεψω την μηχανη 360 μοιρες σε δυο αξονες κλπ. Στην φωτογραφια φαινεται και το ενσυρματο χειριστηριο. Οι φωτογραφιες αυτες εχουν βγει με το κινητο μου (Honor 6x).

IMG_20201030_131531.jpg

Η μια βαση.

IMG_20201030_131620.jpg

Ο ενας απο τους αρμους που μας επιτρεπει ευκολη κινηση οριζοντια και καθετα.

IMG_20201030_131610.jpg

Τελος το στηριγμα της φωτογραφικης μηχανης.

IMG_20201030_131551.jpg

Ακομα πειραματιζομαι στους τροπους που μπορω να εκμεταλλευτω το καινουριο συστημα, αλλα τουλαχιστον μου δινει την αυτοπεποίθηση οτι δεν προκειται να ερθει τουμπα και να κλαιω την φωτογραφικη μου μηχανη. Μαλιστα εχω και μπολικο χωρο για μελλοντικη επεκτασιμοτητα γιατι αυτο ευκολα μπορει να παρει μια πολυ βαρυτερη μηχανη και να ειναι σταθερο σαν βραχος.

Βεβαιως τιποτα απο ολα αυτα δεν θα με κανει καλυτερο φωτογραφο (ειμαι ανεπίδεκτος μαθήσεως). Παντως αν οι φιλοι retromaniax πραγματικοι φωτογραφοι θα μπορουσαν να προτεινουν για φωτισμο κατι που να μειωνει εως εξαφανιζει την γυαλαδα πανω στο αντικειμενο και να εχει λογικο κοστος θα ημουν ευγνώμων.
 
Πολύ ωραία φαίνεται η κατασκευή
Ελπίζω να σε βοηθήσει
Εγώ ψαχτηκα για το πως θα μπορούσα να βγάλω ωραίες φωτογραφίες το BLip.
Χρησιμοποίησα αρκετό φωτισμό, ένα τρίποδο των 2 ευρώ κ στην πλάτη της φωτογραφίας έβαλα σαν σεντόνι ένα λευκό χαρτί Α0 απο πλοτερ εκτυπωτή.
Για φωτισμό αντικειμένων ή μιας επιφάνειας εργασίας, βλέπω τώρα τελευταία πως αρκετός κόσμος στρέφεται σε μια φωτογεφυρα με λεντοταινια. Δεν ξέρω αν κάνει για την δική σου περίπτωση.
 
Εχεις καποιο συγκεκριμενο προϊόν υπόψη;
Ετοιμο προϊόν όχι.
Αν γκογκλαρεις led Bridge desk θα δεις τι εννοώ.
Είναι λεντοταινια τοποθετημένη σε ένα ημικύκλιο πάνω από την επιφάνεια εργασίας.
Το ημικύκλιο το πετυχαίνει όπως νομίζει ο καθένας. Το 3d printing είναι νομίζω η δημοφιλεστερη λύση.
 
Αν γκογκλαρεις led Bridge desk θα δεις τι εννοώ.

Α μπραβο! Την ορολογια χρειαζομαι, γιατι εβαλα "φωτογεφυρα" και μου εβγαλε την γεφυρα Ριο-Αντιριο... :fafoutis:

Σίγουρα το 3d printing είναι νομίζω η δημοφιλεστερη λύση.

Νομιζω οτι ειναι πιο δημοφιλης αναμεσα σε αυτους που εχουν 3d printer. :diablotin:

Εγω αυτη την στιγμη δεν εχω καν 2d printer που να δουλευει (μου τελειωσε το μαυρο τονερ).
 
Ωραία κατασκευή.
Πάντως δεν είσαι ο μόνος που πάσχει από την ορολογία. Και γω υποφέρω πολλές φορές ψάχνοντας για κάτι που θέλω να φτιάξω.
 
πολύ ωραίο εγώ έχω ένα τρίποδο φτηνό κινεζιά της πλάκας 15 € αλλά κάνει τη δουλειά του και είναι αλουμινένιο ένα άλλο κλασσικό φωτιστικό είναι το λεγόμενο light box εύκολο τώρα είναι να πάρεις ένα ντουί με μια λάμπα LED και να το βάλεις στη μέση ενός κουτιού από χαρτόνι και να το κλείσεις γύρω-γύρω και μπροστά να βάλεις ένα κομμάτι ρυζόχαρτο. διάχυτο φως δηλαδή μιας και το σημειακό (σποτ) φως δημιουργεί σκληρές σκιές. και γι αυτό πάλι παίρνεις μια λάμπα σποτ και τη βάζεις σε ένα ντουί (προσοχή με το ρεύμα!) χρειάζονται δυο τουλάχιστον. γενικά το φως στούντιο είναι ενδιαφέρον κομμάτι και χωρίς να χρειάζεται ένα νεφρό ούτως ή άλλως ερασιτέχνες είμαστε. επίσης ομπρέλα-παίρνεις μια άσπρη ομπρέλα (εκτός αν θες κάποιο εφέ οπότε παίρνεις χρωματιστή) και στη θέση που την κρατάς βάζεις την λάμπα και την στρέφεις προς το αντικείμενο. τώρα λάμπες-υπάρχουν σε 3 διαφορετικές χρωματικές θερμοκρασίες-θερμό, ενδιάμεσο, ψυχρό-2500 Κ,4000 Κ και 6500 Κ. (Κ-Kelvin-απόλυτη θερμοκρασία όπου το μηδέν είναι το απόλυτο μηδέν και σημαίνει ότι πρέπει να πυρακτώσουμε ένα εντελώς μαύρο αντικείμενο σε αυτή τη θερμοκρασία για να βγάλει φως ίδιου φάσματος με την πηγή μας).όλες οι ψηφιακές μηχανές έχουν αυτόματο white balance είναι ένα από τα ατού τους στην εποχή του φιλμ την διόρθωση την έκανε η εκτυπωτική μηχανή στο φωτογραφείο για το έγχρωμο αρνητικό, για το α/μ η χρωματική ισορροπία δεν έχει καμία σημασία, τα φιλμ για slides ήταν συνήθως ισορροπημένα για φως ημέρας αλλά εκεί δεν "έπαιζε" καμία διόρθωση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σκεφτομαι να δοκιμασω πρωτα αυτο το Light bridge, αλλα ολα αυτα θα μελλοντικα γιατι επι του παροντος υπαρχει οικονομικη στενοτης και λογω κορονοιου δεν ειναι και για πολλες συναναστροφες, ωστε να αγγαρεψω για μια ακομα φορα τον συναδελφο να κανει κατασκευες.

Παντως το beta testing της βασης ανεδειξε ενα σημαντικο προβλημα, του πως να βαζω και να βγαζω την μηχανη γρηγορα και με ασφαλεια. Εως τωρα επρεπε να ξεβιδωνω περιστρεφοντας την μηχανη, κατι αβολο και σχετικα επικίνδυνο. Ετσι απεκτησα αυτο το μαραφετι (Falcon Eyes Quick Release Plate PH-A for Light Stand) το οποιο εφτασε πριν λιγο και το τσεκαρω τωρα.

IMG_20201103_181104.jpgIMG_20201103_181138.jpgIMG_20201103_181150.jpg

Μεχρι στιγμης φαινεται ok. Η τοποθετηση της μηχανης ειναι παιχνιδάκι. Η αφαίρεση ειναι λιγο πιο δύσκολη, γιατι ο μοχλος ειναι σχετικα σφικτος, αλλα τιποτα ακραιο.
 
tripod.JPGνα και το δικό μου τριποδάκι μ αυτό έχω βιντεοσκοπήσει άπειρες συναυλίες μέχρι που η βιντεοκάμερα μου με κάποιο τρόπο χάθηκε κάτω είναι η τσάντα του η οποία μάλλον θέλει πλύσιμο (....χμμμμ) τα πόδια του είναι τηλεσκοπικά η κεφαλή του περιστρέφεται σε 3 άξονες αλλά κάνει κρακ-κρακ και βιδώνει με μια απλή βίδα η βιντεοκάμερα ή η φωτογραφική μηχανή. είναι από αλουμίνιο και πανάλαφρο. είχα πάρει στην Κοζάνη ένα πολύ καλό Hama αλλά αυτό κάπως χάθηκε όταν ήρθα Ηράκλειο και τώρα έχω αυτό.μηχανή.jpg
κι εδώ είναι η μηχανούλα μου Nytech DS-7210 12 ετίας την πήρα με την πρώτη μου δουλειά (με μισθό) αρκετά καλή είναι για casual φωτογράφιση για κάτι καλύτερο έχω την Canon μου την έβγαλα φώτο με το κινητό γιατί αν την έβγαζα με την φιλμάτη καλά κρασά..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εχω το Hama "Star 700 EF Digital" που ειναι παρα πολυ περισσοτερο εργαλειο απ' οτι ειμαι μαστορας, αλλα δεν με βολευει για να φωτογραφίζω ρετροπραγματα στο γραφειο μου...

Οσο για μηχανη, αν υπηρχε τωρα χρημα θα τσακωνα μια refurbished DSLR kit. Extreme overkill για τις αναγκες μου, αλλα οτι αξιζει να κανεις, αξιζει και να το παρακανεις! :diablotin:
 
ναι κι εγώ θα ήθελα dSLR αλλά η φτηνότερη αξιοπρεπής είναι η Nikon d3500 φοβερή αλλά 449 € η άτιμη. Και ή μετρητά ή δόσεις αλλά πως δόσεις;+ επιτόκιο + έξοδα φακέλου ή πιστωτική ;ρώτησα στο γνωστό μεγάλο κατάστημα γιατί ήθελα να πάρω πολυμηχάνημα ink tank και δεν μου δίνουν με δόσεις θέλουν τουλάχιστον εισόδημα 6000 € το χρόνο αν τα είχα τόσα δόσεις θα ήθελα; τέλος πάντων καλός είναι και ο Canon μου μια χαρά με λίγη φειδώ "φτουράνε" τα μελάνια του. την Canon EOS 30 μου την πήρα πενηντάρικο-πενηντάρικο το ίδιο και το φλας της. επειδή είναι αναλογική και δεν την ήθελε κανείς. η τεχνολογία αιχμής δυστυχώς είναι πολύ ακριβή ειδικά οι mirrorless και είναι και thief target ενός γνωστού μου του την κλέψανε μάλιστα οι (λίγες) Leica που βγαίνουν τώρα δεν έχουν το λογότυπο της εταιρείας πάνω για αυτόν ακριβώς τον λόγο. μάλιστα μερικοί λερώνουν τον άλλο επίτηδες πχ με αντηλιακό και όταν αφήσει κάτω την τσάντα της μηχανής να καθαριστεί του την βουτάνε. και μεταχειρισμένη να πάρεις πάλι τα θέλουν μετρητά κατάθεση ή αντικαταβολή οπότε πληρωμή πενηντάρικο-πενηντάρικο πάλι δεν παίζει. έχει και πολύ "φάση" ο σκοτεινός θάλαμος για να χρησιμοποιήσω μια ρετρό έκφραση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
setup.JPG
εδώ βλέπετε το δικό μου setup τη μηχανή μου με το φλας της πάνω στο τρίποδο στο χωριό (Βώροι- Μεσαρά στα νότια του νομού Ηρακλείου) έβγαλα φώτο όλα τα δωμάτια του σπιτιού προφανώς με φλας και κανονικά δηλ. με τη μηχανή στο αυτόματο αλλά και με μια άλλη τεχνική που βάζεις τη μηχανή στο manual και εκφωτίζεις κανονικά (με το φωτόμετρο της μηχανής) σαν να μην είχες φλας πχ με χρόνο 2 δεύτερα και διάφραγμα 4 αλλά ανάβεις και το φλας (στην οθόνη του φλας σου δείχνει το εύρος έκθεσης δηλ. από πόσα μέτρα απόσταση μέχρι πόσα θα είναι σωστά εκτεθειμένη η φώτο.). όλα τα άλλα τα αναλαμβάνει η μηχανή και το φλας. φυσικά με χρόνο 2 δεύτερα θέλει οπωσδήποτε τρίποδο και ντεκλανσέρ (το καλωδιάκι που κρέμεται). ελπίζω να βγουν καλές τώρα πια μετά την καραντίνα εμφάνιση. δεν ξέρω αν αυτή η τεχνική εφαρμόζεται και στις ψηφιακές SLR μηχανές μιας και ποτέ δεν είχα (dSLR).επίσης η μηχανή αυτή έχει ρύθμιση για βάθους πεδίου δηλαδή εστιάζεις σε δυο διαφορετικά αντικείμενα διαδοχικά που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις και η μηχανή αναλαμβάνει να βγουν και τα δύο "νετ".(Οι οδηγίες λένε αυτή την τεχνική slow synchro.)IMG_20201108_0002.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα