D@redevil είπε:
Και μιας και οι χαζές ερωτήσεις είναι το φόρτε μου... Σε ποιον emulator (ή πιο σωστά: υπάρχει κάποιος emulator) που θα μπορούσα να παίξω τα καλούδια που μας δίνεις?
Emulators υπάρχουν διάφοροι, αυτός που συνιστώ στο
πρώτο post είναι ο classic99 κυρίως λόγω ευκολίας. Αλλά ΤΙ-99 μπορει επίσης κάποιος να τρέξει με:
- Win994a simulator
- Mess
- ti99sim
Πρέπει να τα έχω χρησιμοποιήσει όλα κατά καιρούς. Το mess νομίζω έχει την ακριβέστερη εξομοίωση. Το classic99 διαπίστωσα ότι δεν μπορεί να ανοίξει κάποια προγράμματα τα οποία έχω επιτυχώς μεταφέρει σε αρχείο. Πιθανολογώ ότι δεν μπορεί να ανοίξει BASIC προγράμματα που ειναι οριακά στη μνήμη επειδή εξομοιώνει ένα TI με τις επεκτάσεις (δισκέτες κλπ) και μάλλον αυτά μειώνουν ελάχιστο το διαθέσιμο χώρο στη BASIC.
Για παράδειγμα δεν μπορεί να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα που δίνω εδώ και περιγράφεται ως "γιορταστικό". Είναι ένα πρόγραμμα για Χριστούγεννα όπου o TI-99 παίζει κάποια Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αλλά προσέξτε ιδίως τα γραφικά... Το πρόγραμμα είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ηλεκτρονική & Computer".
Θυμάμαι πολύ καλά ότι σοκαρίστηκα όταν είδα αυτά τα γραφικά. Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορούσαν να γίνουν στον TI που δεν διεθετε καμιά εντολή για να τραβήξει κανείς γραμμές, κύκλους κλπ ούτε για "γεμισμα" χρώματος. Το απίστευτο είναι με ποιο τρόπο έγιναν. Το διαπιστώνουμε μόλις κάνουμε break το πρόγραμμα:
Όπως καταλαβαίνετε, ο τύπος έχει επανακαθορίσει *όλους* τους χαρακτήρες του υπολογιστή, από το 33 ως το 159! Όταν κάνουμε διακοπή στο πρόγραμμα οι χαρακτήρες από το 32 ως το 127 (το standard ASCII) επανέρχονται στην κανονική τους μορφή ενώ από κει και πάνω τα σχήματα τους παραμένουν (γι'αυτο βλεπετε και στο δεντράκι κάποιους χαρακτήρες να μην έχουν αλλάξει). Πως το σχεδίασε άραγε όλο αυτό; Σχεδόν σίγουρα σχεδιάστηκε σε ένα μεγάλο χαρτί με τετραγωνάκια και έπειτα υπολογίστηκαν οι χαρακτήρες, είτε με το χέρι είτε με το πρόγραμμα για το character definition. Χαρά στο κουράγιο του όμως!
Επηρεασμένος και εγώ από αυτό, αποφάσισα να γράψω ένα πρόγραμμα demonstration (!) για το TI, που θα έδειχνε γραφικά, θα έπαιζε μουσική, θα έδειχνε μαθηματικά κλπ. Και ιδού:
Ούτε αυτό το πρόγραμμα φορτώνει ο classic99...