Βιβλία της Ζωρζ Σαρή

retrofan

Λοιπόν για τον Ξενάκη έχω διαβάσει τα πάντα και εχω δει και οτι κυκλοφορεί σε βιντεο, συνεντευξεις κτλ. γιατί τον λατρευω. Έχω παει και σε τριήμερο φεστιβάλ με έργα του (τρεις βραδιες μονο με μουσικη Ξενάκη, χαρά στις αντοχές μου!). Αυτά που λες ειναι αλήθεια στη Ρουμανια αλλά οταν ήρθαν Ελλάδα ηταν αρκετα φτωχότεροι. Η Κατοχή και οι περιπέτειες του Ξενάκη εξαφάνισαν την μεγάλη περιουσία. Ο δε δευτερος αδερφος που ειχε μεινει Ελλάδα αναγκάστηκε να φυγει γιατί ειχαν προβλήματα λόγω του Ξενάκη (ξέρετε τώρα᾽᾽που τον κρύβετε, ρε;᾽᾽ και τέτοια) ο άλλος που ηταν Αμερική ειχε επισης θεματα με μυστικές υπηρεσιες λογω του Ξενακη. Οικονομικά συγκριτικά με άλλους βέβαια ήταν καλύτερα αλλά καμμία σχέση με αυτό που φαντάζεστε! Υπάρχουν πολλά βιβλία για τον Ξενάκη η επίσημη βιογραφία του από την Nourita Matossian ειναι αρκετά κατατοπιστική. Από την άλλη βέβαια πόσοι φυγαδευθέντες πρόσφυγες κατάφεραν να δουλέψουν με τον Κορμπυζιέ και να γινουν διάσημοι συνθέτες; Στο Παρίσι ζούσε φτωχά αλλά με απιστευτες επαφές και ευκαιρίες. Οσο για τα προβλήματα κοινωνικοποιήσης ο Ξενάκης ήταν κλειστός άνθρωπος και η παραμόρφωση του προσώπου του δεν βοήθησε και τόσο! Ο ιδιος αναφέροταν ελάχιστα σε ολα αυτά, ηταν εξάλλου αρκετά χαρούμενος που γλίτωσε. (στην Ελλάδα η θανατική του καταδίκη καταργήθηκε το ᾽78!)

Δεν καταλαβαινω γιατί εξεγειρεστε! Η στάση της δεν την μειώνει ως συγγραφέα. Εχω διαβάσει και τα ᾽᾽Στενά παπούτσια᾽᾽και το ᾽᾽Κριμα κι αδικο᾽᾽. Εξακολουθώ να πιστευω πως οι φτωχοι αντιμετωπιζονται με κάποια γραφικότητα, συναισθηματισμό και απόσταση όσο τρυφερότητα και να βγάζουν τα βιβλία της. Αφήνω δε το ᾽᾽καλοι,αγνοι άνθρωποι του λαου᾽᾽ μοτίβο ειδικά σε συτά τα δύο έργα. Τα ᾽᾽Στενά παπουτσια᾽᾽ παρεπιπτόντως το θυμάμαι με μεγάλο χαμόγελο ειναι και πριν αρχισει ο χαμος με πολεμους,πεινα,Εμφυλιο κ.α.

π.χ. το ᾽Ψέμα᾽᾽ αναφέρεται σε μια Ελλάδα που την ιδια εποχη ζουσε το θρίαμβο του μικροαστισμού στις περιοχές που ζουν οι ήρωες. Οσο και να πηγαιναν στο ιδιωτικό κτλ. δεν ειχαν ιδέα τι γινεται γύρω τους; Ισως αυτό που με ενοχλει αλλά ειναι και το δυνατό σημειο της ειναι οπως και με τον Ξενάκη,η απλοποιηση πολυπλοκων χαρακτήρων και καταστάσεων. Τωρα βεβαια η γυναικα οντως έζησε μια ζωή διαφορετική από τον μέσο Ελληνα παρά τα βάσανα.

Παριπτοντως αν κάποιος έχει το ᾽᾽Ψεμα᾽᾽με το πρωτο, ωραιο εξωφυλλο με την κοπέλα με το πράσινο φόρεμα με την δαντέλα θα μπορουσε να το σκανάρει ή ζητάω πολλά; το ειχα διπλο αλλά διαλυθηκε και τις δυο καθως ειχε ξεμεινει για χρονια σε αποθηκη. Ευχαριστώ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ο εχω το ψεμα αλλα με μια κοπέλα με μαυρο φορεμα και δεν ξερω να σκανάρω..καλα ο Ξενάκης ποιος χαρακτηρας ειναι της Ζωρτζ; και σε ποιο βιβλίο;
 
Είναι ο ''Γιάννης᾽᾽ από το ᾽Ὀ χορός της ζωής᾽᾽, αλλά αναφερεται και σε ένα άλλο από τα πιο πρόσφατα δεν θυμάμαι ομως τίτλο, θα κοιτάξω και θα επανέλθω! Μήπως στο Ἐ.Π.''; Αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει. Εκεί λέει και για το πως τον αντιμετώπιζαν οι άλλοι Ελληνες (οχι πολύ καλά) και το πως τον δουλευαν για τα παιδικά χρόνια μέσα στην χλιδή στην Ρουμανία και μετά τον κοιτάζουν με το διαλυμένο πρόσωπο και τον λυπούνται.

Μήπως μπορείς να ανεβάσεις απλώς φωτοφραφία;Ευχαριστώ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Δεν καταλαβαινω γιατί εξεγειρεστε!

Δεν εξεγειρόμαστε βρε συ :cool: . Για την Ζωρζ Σαρρή; Ο Χριστός κι η Παναγιά :D . Να μου έλεγες ότι θεωρείς μεγάλη μπαλαφάρα την σειρά του Χάρι Πότερ, εκεί μάλιστα! Σου βγάζω το μάτι με το πηρούνι :p :p:p:p

π.χ. το ᾽Ψέμα᾽᾽ αναφέρεται σε μια Ελλάδα που την ιδια εποχη ζουσε το θρίαμβο του μικροαστισμού στις περιοχές που ζουν οι ήρωες. Οσο και να πηγαιναν στο ιδιωτικό κτλ. δεν ειχαν ιδέα τι γινεται γύρω τους; Ισως αυτό που με ενοχλει αλλά ειναι και το δυνατό σημειο της ειναι οπως και με τον Ξενάκη,η απλοποιηση πολυπλοκων χαρακτήρων και καταστάσεων. Τωρα βεβαια η γυναικα οντως έζησε μια ζωή διαφορετική από τον μέσο Ελληνα παρά τα βάσανα.

Παιδικό βιβλίο! Παιδικό βιβλίο! Πόσο να εντρυφούσε στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και των καταστάσεων; :D Το "Ψέμμα" όμως δεν μου φάνηκε καθόλου εκτός τόπου και χρόνου. Μερικές τάξεις στο δημοτικό (δεκαετία του 80΄), τις έβγαλα σε πρότυπο σχολείο στο Κολωνάκι. Το ότι ήταν δημόσιο έφερνε ως μαθητές όλα τα παιδιά των θυρωρών των πολυκατοικιών, των μικρομαγαζατόρων, ακόμα και των υπηρετριών (ω ναι! Υπήρχαν ακόμα υπηρέτριες "αλά παλαιά" εκείνα τα χρόνια στο Κολωνάκι). Το ότι ήταν πρότυπο έφερνε κάποια κι από τα παιδιά των "προνομιούχων" οικογενειών (θυμάμαι χαρακτηριστικά να έχω συμμαθήτρια μια εγγονή του Παπανούτσου και μια ανιψιά του Έβερτ). Τον δισταγμό της Χριστίνας να παραδεχτεί το επάγγελμα της μητέρας της τον καταλάβαινα (όχι τον δικαιολογούσα) γιατί τον έβλεπα στα πρόσωπα των συμμαθητών μου που οι γονείς τους δεν είχαν τα χρήματα να τους κάνουν πάρτι για τη γιορτή τους (είχε ξεκινήσει η μόδα) ή το σπίτι για να χωρέσουν οι καλεσμένοι. Αυτή τη "διαφοροποίηση" στο σχολείο που πήγαινε αντάμα με το "ανακάτεμα" και τις φιλίες και τα τραύματα που μπορούσε να δημιουργήσει στην παιδική ψυχή, την είχα ζήσει. Γι' αυτό κι είχα αγαπήσει πολύ το "Ψέμμα". Συν το ότι μου άρεσε ο 15χρονος Αλέξης που είχε στο δωμάτιό του την αφίσα με τον Αϊνστάιν να βγάζει τη γλώσσα :flower: :flower: #) .

Παριπτοντως αν κάποιος έχει το ᾽᾽Ψεμα᾽᾽με το πρωτο, ωραιο εξωφυλλο με την κοπέλα με το πράσινο φόρεμα με την δαντέλα θα μπορουσε να το σκανάρει ή ζητάω πολλά;

Το έχω! Μια επίσκεψη ακόμα στο πατρικό και θα το σκανάρω :)
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για τον Ξενάκη :thanx2: :thanx2: Δεν το είχα ψάξει τόσο το θέμα. Θυμάμαι όμως ότι είχα διαβάσει (κι είχα εκτιμήσει) ότι, ενώ ταλαιπωρείτο χρόνια με την υγεία του, αρνιόταν να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι κι επέμενε στην κρατική φροντίδα, δηλαδή εφημερεύον νοσοκομείο, ψάξιμο κρεβατιού κλπ. (τελικά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα) και η γυναίκα του είχε γράψει βιβλίο για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία του Παρισιού.

Νομίζω ότι ο Γιάννης εμφανίζεται μόνο στον "Χορό της Ζωής". Σίγουρα όχι στο "Ε.Π." που περιγράφει τα μαθητικά χρόνια της Ζωρζ Σαρρή και μάλιστα τα πρώτα του γυμνασίου.
 
Οχι, εμφανίζεται σίγουρα και σε ένα άλλο (μήπως είναι σε αυτό με τα διηγήματα ;) το έχω κιόλας κάπου στο σπίτι (αυτο γλίτωσε!) όταν έρθω Ελλάδα το καλοκαιρι θα σας πω, ειναι ένα μικρό και από τα πιο πρόσφατα. Εκεί είναι απλά ο Γιάννης ειναι καλός φίλος και γνωστός της ηρωίδας και η αναφορά του δεν ξεπερνά την μια σελίδα. Αχ! ας μας βοηθήσει κάποιος! Ετσι κι αλλιώς εγώ μόνο στον ''Χορό της ζωής᾽᾽ ἐμαθα πως είχε σχέση με τη Ζωρζ Σαρρή (οχι βέβαια πως ο Ξενάκης θα το έλεγε ποτέ). Εχεις δίκιο, ειναι αληθινό αυτό με το νοσοκομείο. Επειδή κιόλας το συστημα δεν παρείχε πλαστικές για αισθητικούς λόγους, προτίμησε να μεινει έτσι! Η γυναικα του έχει γράψει αρκετά βιβλία.

Πάντως το μεγαλύτερο έγκλημα της αγαπημένης Ζωρζ είναι πως μας έκανε να θέμε να ζήσουμε φρικτά γεγονότα. Οι ήρωες συμμετείχαν σε μεγάλες,αγαπημένες παρέες με ιδανικά και αλληλεγγύη και αγωνίζοταν με πάθος. Η πραγματικότητα αυτών των γεγονότων ήταν αποτρόποιη με αλληλομαχαιρώματα και προδοσίες σε πρώτη διάταξη. Δεν θα λύσουμε βεβαια εδω τον Εμφύλιο γιατί έχουν γραφτεί για το θεμα χιλιάδες πράγματα. Πάντως ενώ από τους άλλους συγγραφεις (και της Αλκης Ζεη μέσα) βγάινει μια τεράστια πικρία απο τα έργα της Ζωρζ βγαινει μια εντελώς άλλη αισθηση εξου και οι όποιες ενστάσεις μου. (προσοχή τι θα γράψετε πάνω σε αυτό μην μας το κλειδώσουν το θέμα!!)

Υ.Γ. άσχετο αλλά πρέπει να πω πως τον Χάρυ τον βρίσκω πολύ καλό στα βιβλία (αν και ειναι λίγο φλύαρα τα τελευταία). Οπως λες και συ για το ᾽᾽Ψέμα᾽᾽ έχει αρκετά στοιχεία που αναφέρονται στην κοινωνία της Αγγλίας και πρέπει να τα έχεις ζήσει για να εκτιμήσεις. Την αφίσα του Αινστάιν την ειχα δει σε πολλά σπίτια. Και εγώ θυμάμαι πάντως κοινωνικό ρατσισμό σε ᾽᾽καλό᾽᾽ (δημόσιο) σχολείο. Ευχαριστώ και για το εξώφυλλο!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έψαξα στο "Τότε", έψαξα στο "Κόκκινη κλωστή δεμένη", τίποτα. Δύο άλλους αναφέρει ως πλουσιόπαιδα, τον Άρη και τον Ερρίκο Κορδάτο και τον δεύτερο τον κοροϊδεύουν για τη γαλλική προφορά του. Οπότε θα περιμένουμε να γυρίσεις στην Ελλάδα για να μας λύσεις την απορία :) .

Η Σαρρή δεν πρόλαβε να ζήσει τα άσχημα του εμφυλίου. Δεκεμβριανά και μετά τέλος. Το 1947 που ξεκινούσαν τα ζόρια, αυτή έφυγε για το Παρίσι. Η Ζέη που τα έζησε στο πετσί της με άντρα στο αντάρτικο και ζωή στην Τασκένδη, είναι άλλη υπόθεση. Έχει μείνει στο πόσο αδελφωμένοι και με ελπίδα ήταν όλοι στην Κατοχή, ορθό εν πολλοίς αλλά ένας οξυδερκής παρατηρητής θα το έβλεπε το μπάχαλο που ετοιμαζόταν ήδη από το 1942. Την εικόνα του "καζανιού που βράζει" ενώ οι Γερμανοί είναι ακόμα καλά εδραιωμένοι στην Ελλάδα, μόνο ένα βιβλίο μου την έδωσε καλά, "Το χρονικό μιας σταυροφορίας" του Ρόδη Ρούφου-Κανακάρη. Πολύ καλή κι έντιμη περιγραφή ενός σκεπτόμενου νέου του "άλλου" στρατοπέδου του πώς ήταν τα πράγματα με όλους να ορμούν εναντίον όλων, εθνικοφρόνων κατά κομμουνιστών, βασιλικών κατά διεθνιστών, τροτσκιστών κατά "ορθοδόξων" κλπ.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Σαρρή δίνει και τον χαρακτήρα του "διαφωνούντα" Δημήτρη, χωρίς, το παραδέχομαι, να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει λίγο καλύτερα τους λόγους της διαφωνίας του.
 
Domenica είπε:
Δεν καταλαβαινω γιατί εξεγειρεστε!
Δεν εξεγειρόμαστε καλή μου Domenica! Κουβεντα κάνουμε και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα! ;) Αν όλες συμφωνούσαμε μεταξύ μας, το θρεντ δε θα έφτανε ούτε τις 10 απαντήσεις.... :)

Domenica είπε:
Πάντως το μεγαλύτερο έγκλημα της αγαπημένης Ζωρζ είναι πως μας έκανε να θέμε να ζήσουμε φρικτά γεγονότα. Οι ήρωες συμμετείχαν σε μεγάλες,αγαπημένες παρέες με ιδανικά και αλληλεγγύη και αγωνίζοταν με πάθος. Η πραγματικότητα αυτών των γεγονότων ήταν αποτρόποιη με αλληλομαχαιρώματα και προδοσίες σε πρώτη διάταξη. Δεν θα λύσουμε βεβαια εδω τον Εμφύλιο γιατί έχουν γραφτεί για το θεμα χιλιάδες πράγματα. Πάντως ενώ από τους άλλους συγγραφεις (και της Αλκης Ζεη μέσα) βγάινει μια τεράστια πικρία απο τα έργα της Ζωρζ βγαινει μια εντελώς άλλη αισθηση εξου και οι όποιες ενστάσεις μου. (προσοχή τι θα γράψετε πάνω σε αυτό μην μας το κλειδώσουν το θέμα!!)
Συμφωνώ απόλυτα! Τι κακό κι αυτό, να διαβάζεις για τον Β' παγκόσμιο και να τα περιγράφει με τέτοιο τρόπο που να σε κάνει να θες να είχες γεννηθει στην εποχή εκείνη, για να μπορέσεις να συμμετάσχεις έστω σε μια μικρή διαδήλωση ή να περάσεις ένα βράδυ στον Κολωνό, γράφοντας συνθήματα στους τοίχους! :p :p:p Μη με πάρετε για παλαβή αλλά, όταν τα διάβαζα όντας μικρό παιδάκι του δημοτικού είχα επηρρεαστεί τόσο πολύ που έφτιαχνα ιστορίες με το κεφάλι μου, πως θα ήταν αν κι εγώ τα ζούσα αυτά! Μεγαλώνοντας διαπιστωσα ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος και φυσικά όλα όσα περιέγραφε η Σαρρή ήταν εξωραϊσμένα και λίγο πασπαλισμένα με χρυσόσκονη (αν μπορείς να το πεις αυτό για βιβλία που αναφέρονται στον Β' ΠΠ ή στον Εμφύλιο)... :xm:

retrofan είπε:
Να μου έλεγες ότι θεωρείς μεγάλη μπαλαφάρα την σειρά του Χάρι Πότερ, εκεί μάλιστα! Σου βγάζω το μάτι με το πηρούνι
Domenica είπε:
Υ.Γ. άσχετο αλλά πρέπει να πω πως τον Χάρυ τον βρίσκω πολύ καλό στα βιβλία (αν και ειναι λίγο φλύαρα τα τελευταία).
Ομοίως! Έριξα μια ματιά να δω ποιός είναι αυτός ο μικρός μάγος που όλοι ασχολούνται μαζί του και ... κόλλησα! Ναι, το ομολογώ! Μου άρεσε πολύ. Βέβαια από λογοτεχνικής άποψης δεν είναι κάτι το πολύ σπουδαίο, όμως η ιστορία είναι καθηλωτική!

Όσο για τον Ξενάκη, με πιάνετε αδιάβαστη... Απ'όσα θυμάμαι από τα βιβλία που έχω διαβάσει, δεν θυμάμαι να κάνει κάποια αναφορά σ'αυτόν η Σαρρή. Υπάρχει ένας Γιάννης στα "Γενέθλια" όμως είναι δημοσιογράφος και φυσικά ο Ξενάκης είχε ήδη φύγει από την Ελλάδα 20 χρόνια πριν.
 
Έχω διαβάσει το Κρίμα κι άδικο, το Ψέμα και τον Θησαυρό της Βαγίας...Πολύ ωραία βιβλία...
 
Η τριλογία της Βαγίας (Ζωρζ Σαρή)

3 πολυ αγαπημενα μου βιβλια της Ζωρς Σαρη:

Διαλεξα τα συγκεριμενα διοτι ειναι και τα πιο ανεμελα!

(Θα διαβασω βεβαιως και αυτα με το πολεμικο περιεχομενο,γιατι θελω να δω ολη την πορια της Ζωης απο τοτε που ηταν εφηβη ως την ενηλικιωση!)

Το 1979 γραφεται το βιβλιο ''Τα Στενα Παπουτσια"

Προκειται για την ιστορια δυο παιδιων που γνωριζουν τον παιδικο ερωτα με φοντο τα προκατοχικα χρονια.

Πιο συγκεκριμενα΄ετος 1935 ο Παναγιωτης ειναι 12 χρονων και ζει με τα αδερφια του και την μητερα του σε ενα μικρο και γραφικο χωριουδακι της Αιγινας,τη Βαγια. Εκει καθε καλοκαιρι ερχεται και η επισης 12χρονη Ζωη με την οικογενεια της για παραθερισμο. Αναμεσα στα δυο αυτα παιδια αναπτυσεται κατι παρα πανω απο φιλια και φαινεται το ποσο αγνη μπορει να ειναι η ψυχη των παιδιων.

Το βιβλιο αυτο θα συγκινησει οσους τους αρεσει η δεκαετια '30 διοτι αποτυπονεται με ενα πολυ ζωντανο τροπο.Τα παιχνιδια των παιδιων που καταγονται απο νησια,η αγροτικη ζωη,το πανηγυρι που ερχεται καθε χρονο,οι προκαταληψεις των χωρικων αλλα και οι ιστοριες που διηγουνται οι γιαγιαδες στις αυλες.

Το 1969 η Ζωρζ Σαρη γραφει το πρωτο της βιβλιο "Ο Θησαυρος Της Βαγιας"

Η Ζωη παντρεμενη πλεον με δυο παιδια τον Αλεξη και τη μικρη Λινα πηγαινουν διακοπες στην Αιγινα.Η Ζωη υστερα απο τοσα χρονια εξερευνει το χωρο και θυμαται τα οσα περασε στο νησι αυτο τα χρονια που ερχοταν ως παιδι.Η ιστορια ομως επικεντρωνεται στον γιο της τον Αλεξη ο οποιος μετα το ερεθισμα μιας οικογενειακης τους φιλης απο το Παρισι πειθει ολη τη παρεα του (Αγγελος,Λινα,Κλου,Ρανια και Σοφη) να ψαξουνε τον θησαυρο.Ο οποιος δεν ειναι αλλος απο τις χρυσες λιρες που ειχε κλεψει ενας Γερμανος στρατιωτης στα χρονια του Β' Παγκοσμιου Πολεμου και που σημερα εχοντας μετανιωσει για την πραξη του θελει να επιστραφουν στην οικογενεια απο την οποια τις πηρε.

Ενα απο τα συγχρονα βιβλια για παιδια και νεους που στις σελιδες του αποτυπωνεται η χαρα του καλοκαιριου,η ανεμελια και ο ηλιος της Ελλαδας!! Το βιβλιο εγινε και επιτυχημενη σειρα το 1983 απο την ΕΡΤ και αποτελειται απο 6 επεισοδια.

1970 γραφεται το βιβλιο με τιτλο "Το Ψεμα"

Σε αυτο παρακολουθομε τη ζωη της Χριστινας,ενως κοριτσιου του οποιου οι γονεις χωρισαν και ετσι μετακομιζει με τη μητερα της απο την Θεσσαλονικη στην Αθηνα.Η μητερα της ποιανει δουλεια ως θυρωρος σε μια πολυκατοικια στο Κολωνακι στην οποια διαμενουν κιολας ομως σε ενα πολυ μικρο διαμερισμα στο ισογειο.Φυσικα ολο αυτο δεν αρεσει στην Χριστινα ωσπου το σχολειο ξεκιναει.Εκει μιας και η περιοχη ειναι πλουσια θα πρεπει να αντιμετωπισει τους συμμαθητες της οι οποιοι ανηκουν σε ευκαταστατες οικογενειες και ενας απο αυτους ειναι ο Αλεξης (ο πρωταγωνιστης του Θησαυρου) ο οποιος προσπαθει να την προσεγγισει περισσοτερο ομως η Χριστινα ειναι απομακρη και ακαταδεχτη.Ωσπου αποφασιζει να ανοιχτει στον Αλεξη και τους συμμαθητες της λεγοντας ενα ψεμα που θα της αλλαξει τη ζωη.Υποδυεται συνεχως την πλουσια ετσι ωστε να γινει ενα με το κοινωνικο συνολο και ετσι το ενα ψεμα φερνει τ'αλλο και η ζωη της δυσκολευει.Θα καταφερει στο τελος να πει την αληθεια για το ποια ειναι? Ενα βιβλιο που μας δειχνει πως τα παιδια που ζουν στη πολη μπορουν να γινουν ευαλωτα και να μπουν σε καλουπια που δημιοργησαν οι μεγαλοι.

3 βιβλια απο μια μεγαλη συγγραφεα που αξιζουν να βρισκονται σε καθε βιβλιοθηκη!

στεναT062003036-200.JPG

θησαT062003052-200.JPG

zwrz3psema.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική παρουσίαση!

Τα 2 από τα 3 τα έχω διαβάσει και μάλιστα -ειδικά για το "Ψέμα"- είχα μαγευτεί!....

[edit] Αυτό που έμαθα από το πολύ καλογραμμένο ποστ σου, είναι ότι πρόκειται περί τριλογίας!

Believe it or not, ποτέ δεν τα είχα συνδυάσει πιο πριν!.... ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oυπς! Τωρα το ειδα!! #) Οποτε καλυτερα ας μεταφερθει στο θρεντ ''βιβλια της Ζωρζ Σαρη''!
 
D@redevil είπε:
Αυτό που έμαθα από το πολύ καλογραμμένο ποστ σου, είναι ότι πρόκειται περί τριλογίας! Believe it or not, ποτέ δεν τα είχα συνδυάσει πιο πριν!.... ;)
Και εγω μεσα απο τις ωραιες συζητησεις των παιδιων εδω ανακαλυψα πως υπαρχουν ακομα 4 βιβλια με την ιδια ηρωιδα!! Οποτε προκειται περι επταλογιας !!! :D

Θα τα διαβασω οπωσδηποτε!

Ενα ακομα αγαπημενο βιβλιο ειναι τα "Χεγια" !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα