Γιάννης Καλατζής -Μια σπουδαία φωνή

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Αναφορά σε έναν σπουδαίο ερμηνευτή που έκανε αίσθηση τέλη '60 με μέσα περίπου του '70 με την ποιότητα της δουλειάς του και διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια σε υψηλές θέσεις στο ελληνικό τραγούδι.

Βιογραφικό. Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε τον Απρίλη του 1943 στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με δυο φίλους του, στις αρχές της δεκαετίας του ʼ60, έφτιαξαν το Τρίο Μορένο. Με την προτροπή του Τώνη Μαρούδα, το 1965 κατεβαίνουν στην Αθήνα. Λίγο μετά το Τρίο διαλύεται, αλλά σε μια γιορτή κρασιού στο Δαφνί, το 1967, ο Γιώργος Μητσάκης τον ακούει να τραγουδά και του προτείνει συνεργασία. Ξεκινούν μαζί στην Πλάκα και λίγο μετά του δίνει τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών στην Οdeon - Parlophone, μετέπειτα Minos, εταιρεία που θα στηρίξει με τεράστιες επιτυχίες και θα υπηρετήσει πιστά μέχρι το 1985… Μετά τον Μητσάκη, θα ακολουθήσουν συνεργασίες με τους λαϊκούς συνθέτες Απόστολο Καλδάρα, Μπάμπη Μπακάλη, Κώστα Καπλάνη και με το Θόδωρο Δερβενιώτη που του δίνει "Τα χρυσά κλειδιά" σε στίχους Κώστα Βίρβου. Από το 1968-69 και μετά και μέχρι το 1976-77 συνεργάζεται δισκογραφικά με το Μάνο Λοΐζο και το Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Γιώργο Κατσαρό και τον Πυθαγόρα, το Σταύρο Κουγιουμτζή, με τραγούδια κυρίως σε στίχους της Σώτιας Τσώτου αλλά και το Γιάννη Σπανό και το Βασίλη Δημητρίου. Από το 1976 ως το 1981 τραγουδά συνθέσεις του Νίκου Καρβέλα και του Τόλη Βοσκόπουλου ενώ το 1985 συμμετέχει στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για το Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από τότε μέχρι το 2003 απέχει συνειδητά από τη δισκογραφία. Εκείνη τη χρονιά επανέρχεται με το διπλό cd "Τα αυθεντικά", ξανατραγουδώντας δικά του τραγούδια, καθώς και κάποια που είχαν περάσει στη δισκογραφία με άλλες φωνές. Πηγή. Στην ίδια πηγή μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε συνέντευξη με τον καλλιτέχνη.

Δισκογραφία.

1968-Ο Σταθμός..........................Συμμετοχή

1968-Γιάννης Καλαντζής

1969-Ο Επιπόλαιος

1969-Συνάντηση..........................Συμμετοχή

1970-Κυρά Γιώργαινα

1970-Θαλασσογραφίες................Συμμετοχή

1971-Όταν ανθίζουν πασχαλιές.... Συμμετοχή

1971-Ζει

1971-Ο Σταμούλης ο λοχίας

1971-Παραμυθάκι μου

1972-Νά ΄χαμε τι νά ΄χαμε............Συμμετοχή

1973-Ένα ταξίδι

1974-13 Περιπτώσεις

1974-Οδός Αριστοτέλους..............Συμμετοχή

1975-Και η ζωή συνεχίζεται

1976-Μη περιμένεις

1978-Κάποιος πάντα λέει αντίο

1979-Πάλι κοντά σου

1981-Για όλους

1989-Οι Μεγάλες Επιτυχίες

1994-Οι Μεγάλες Επιτυχίες

1996-Τραγούδια από τις 45 στροφές

1999-Επιτυχίες

2000-Αξέχαστα τραγούδια

2001-Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες

2003-Τα αυθεντικά

Φωτογραφίες. Πηγή.

1. Με το Μιχάλη Μενιδιάτη και την Πόλυ Πάνου. Τους άλλους δύο δεν τους αναγνώρισα.

kal1.jpg







2. Με την Χαρούλα Αλεξίου και το Δημήτρη Μητροπάνο.

kal2.jpg



3. Με τον Τόλη Βοσκόπουλο.

kal3.jpg







4. Με τον Omar Sharif!!!!

kal4.jpg







5. Με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

kal5.jpg





Video.

1. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ιδιωτική μου ζωή" (1971). Ο Γιάννης Καλατζής ερμηνεύει το "Παραμυθάκι μου" των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μάνου Λοίζου. Από τον ομώνυμο δίσκο (1971).

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο για το τόπικ που άνοιξες ... Πολύ - πολύ αγαπημένος τραγουδιστής, από τις πλέον αγαπημένες φωνές των παιδικών μου χρόνων !!! Σε ηλικία μόλις 11-12 ετών, άκουσα τελείως τυχαία σε ένα φιλικό μας σπίτι το βινύλιο του δίσκου "Θαλασσογραφίες" !!! Ο οικοδεσπότης μόλις είχε αγοράσει καινούριο πικάπ και ... μάς το έδειχνε "όλο καμάρι" !!! Έτσι, μού φόρεσε τα μεγάλα ακουστικά και ... με έβαλε να ακούσω αυτή τη ΔΙΣΚΑΡΑ με το εξώφυλλο με το καραβάκι σκαλισμένο σε πέτρα !!! Και ... από τις πρώτες "νότες" σαν να με "χτύπησε κεραυνός" : "Ποια είναι αυτή η μαγική φωνή που μού διηγείται αυτές τις "φωτεινές", γεμάτες "γαλάζιο του Αιγαίου", γεμάτες "Ελλάδα", ιστοριούλες για ... "μια γοργόνα στο ακρογιάλι", για ... "κάτι μακρινά ταξίδια ως τη Τζαμάικα', για .... μια κοπέλα που ο αγαπημένος της την προτρέπει να "γίνει θάλασσα να της λεν τραγούδια τα ναυτόπουλα" κλπ κλπ ??? Και τότε ...ο 11χρονος Rinus πήρε τις ... μεγάλες αποφάσεις του : "Θα ασχοληθώ οπωσδήποτε με τη μουσική, θα μάθω οπωσδήποτε κάποιο μουσικό όργανο, για να γράψω κάαααποτε τραγούδια σαν κι αυτά που μόλις άκουσα" [αλλά ... από εδώ αρχίζει το οφφτόπικ] !!!

Να, λοιπόν, η Γοργόνα, η οποία ... "ζωντάνεψε" με τον πλέον όμορφο τρόπο χάρις στη φωνή του Καλατζή :


3. Παποράκι του Μπουρνόβα των Παπαδόπουλου-Λοίζου από το δίσκο "Να 'χαμε τι να 'χαμε" (1972). Το τραγούδι έχει τις ρίζες του στην Μικρασιατική εκστρατεία (1922). Περισσότερα διαβάστε εδώ.

 

 

 


Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σημειώνει το εξής : "Η πρώτη στροφή του "Παποράκι ..." είναι από παλιό λαϊκό τραγούδι που το έλεγαν οι λιποτάχτες στρατιώτες το 1922" [Λευτέρης Παπαδόπουλος - τα τραγούδια μου έκδ. 1982, εκδόσεις Κάκτος, σελ. 111] !!! Προσωπικά, το εν λόγω σμυρνέικι τραγούδι [πάνω στο οποίο "βασίσθηκε" ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για να γράψει το αριστουργηματικό "Παποράκι"του] το έχω ακούσει με την απίστευτη φωνή της Μαρίκας Παπαγκίκα από τον δίσκο Σμυρνέικο Μινόρε !!! Πρόκειται για δίσκο με ηχογραφήσεις που έγιναν στην Αμερική στη δεκαετία του '20 [οι οποίες, ευτυχώς για τον ελληνικό πολιτισμό, έχουν διασωθεί και μάλιστα σε ... αρίστη κατάσταση !!! ] !!! Το τραγούδι αυτό αρχίζει : "άιντε παποράκι του Μπουρνόβα, άιντε και καρότσα της στεριάς" .....

Και ... ένα μίνι - κουίζ :

 


Σε ποια ξένη ταινία ακούγεται, για λίγο, το τραγούδι "Παραμυθάκι μου" ??? Για να σας βοηθήσω ... πρόκειται για ταινία τρόμου !!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rinus Cesar είπε:
Προσωπικά, το εν λόγω σμυρνέικι τραγούδι [πάνω στο οποίο "βασίσθηκε" ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για να γράψει το αριστουργηματικό "Παποράκι"του] το έχω ακούσει με την απίστευτη φωνή της Μαρίκας Παπαγκίκα από τον δίσκο Σμυρνέικο Μινόρε !!! Πρόκειται για δίσκο με ηχογραφήσεις που έγιναν στην Αμερική στη δεκαετία του '20 [οι οποίες, ευτυχώς για τον ελληνικό πολιτισμό, έχουν διασωθεί και μάλιστα σε ... αρίστη κατάσταση !!! ] !!! Το τραγούδι αυτό αρχίζει : "άιντε παποράκι του Μπουρνόβα, άιντε και καρότσα της στεριάς" .....
Η αυθεντική εκτέλεση της Μαρίκας Παπαγκίκα σε ηχογράφηση του 1928. Όσον αφορά την ταινία τρόμου είναι ο Εξορκιστής (1973) όπου ακούστηκε μαζί με το "Ιστορία μου, αμαρτία μου" της Ρίτας Σακελλαρίου.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές (το έχω ξαναγράψει νομίζω), ξεχωριστή φωνή ... όχι σαν σήμερα που τραγουδάει ο χ και δεν ξέρεις ποιός είναι.

Δικό μου top 5:

Βάλε τ' άσπρα σου, Ξενάκι, Κόκκινο γλυκό μου στόμα (edit: τώρα πρόσεξα ότι είναι η "Πρόκληση"), Το λεβεντόπαιδο (εδώ τη θυμάμαι την ταινία !), Επιπόλαιος

Οποιαδήποτε επανεκτέλεση δικών του κομματιών ωχριά κατ' εμέ ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aretara, στην πρωτη φωτογραφια ακρη δεξια, ειναι ο τραγουδιστης Κωστης Χρηστου.
 
Να εισαι καλα.

Συγνωμη, αλλα διαβασα οτι στον Εξορκιστη ακουγονται τα τραγουδια Παραμυθακι μου και Ιστορια μου, αμαρτια μου. Ομολογω οτι εξεπλαγην!

Επειδη δε βλεπω ταινιες τρομου, μπορει κανεις να μου περιγραψει πως και γιατι γινεται αυτο;
 
απ τους αγαπημενους μου ερμηνευτες ο Γιαννης Καλατζης

τα τραγουδια που ερμηνευσε στις ελληνικες ταινιες ειναι απ τα πρωτα που ακουσα και μου αρεσαν παρα πολυ
 
bambinella 100 είπε:
Να εισαι καλα.Συγνωμη, αλλα διαβασα οτι στον Εξορκιστη ακουγονται τα τραγουδια Παραμυθακι μου και Ιστορια μου, αμαρτια μου. Ομολογω οτι εξεπλαγην!

Επειδη δε βλεπω ταινιες τρομου, μπορει κανεις να μου περιγραψει πως και γιατι γινεται αυτο;
The song that plays on the radio when father Karras enters his house is "Istoria mou,amartia mou" by Rita Sakellariou.

The Greek song playing on the radio when Father Karras leaves his mother's house is called "Paramythaki mou" and is sung by Yannis Kalatzis. Lyric writer Lefteris Papadopoulos has admitted that a few years later when he was in financial difficulties he asked some compensation for the intellectual rights of the song.

Πηγή.
 
Ωραια, σε ευχαριστω! Γιατι ομως ακουγεται ελληνικο τραγουδι στην ταινια; Εχει ο Εξορκιστης σεναριακα καμια σχεση με Ελλαδα;
 
bambinella 100 είπε:
Να εισαι καλα.Συγνωμη, αλλα διαβασα οτι στον Εξορκιστη ακουγονται τα τραγουδια Παραμυθακι μου και Ιστορια μου, αμαρτια μου. Ομολογω οτι εξεπλαγην!

Επειδη δε βλεπω ταινιες τρομου, μπορει κανεις να μου περιγραψει πως και γιατι γινεται αυτο;
Στον "Εξορκιστη" αυτα τα 2 τραγουδια τα ακουει στο ραδιοφωνο η μητερα του εξορκιστη-ιερεα,ο οποιος ειναι Ελληνας-στην ταινια(αν και λιγο δυσκολο Ελληνας ιερεας και καθολικος)
 
Σε ευχαριστω πολυ, angel_grig! Ετσι εξηγουνται τα ελληνικα τραγουδια, λοιπον!
 
Aπό τους πολύ αγαπημένους μου τραγουδιστές, ιδιαίτερη και ξεχωριστή η φωνή του. Πιτσιρικάς στα τέλη των 70s θυμάμαι άκουγα μανιωδώς τα τραγούδια του τα οποία συνεχίζω και σήμερα να μου αρέσουν πάρα πολύ.

http://www.youtube.com/watch?v=BHl1DH7zu6A
 
Από τα τραγούδια του Γιάννη Καλατζή τα αγαπημένα μου είναι:

-o επιπόλαιος

-η γοργόνα (στην απάνω γειτονίτσα)

-δελφίνι δελφινάκι

-ο Σταμούλης ο λοχίας

-παποράκι

-Τζαμάικα

-ο Κουταλιανός
 
Πολύ ωραία τα τραγούδια του Καλατζή και πράγματι σε κάθε φανατικό οπαδό των ταινιών τρόμου, αμέσως έρχεται στο μυαλό ο εξορκιστής... :D
 
tsalk είπε:
Aπό τους πολύ αγαπημένους μου τραγουδιστές, ιδιαίτερη και ξεχωριστή η φωνή του. Πιτσιρικάς στα τέλη των 70s θυμάμαι άκουγα μανιωδώς τα τραγούδια του τα οποία συνεχίζω και σήμερα να μου αρέσουν πάρα πολύ.

Και φυσικά μου είναι λιγάκι δύσκολο να διαλέξω ποιό τραγούδι του αγαπώ περισσότερο.

Δύο από τις μεγάλες του επιτυχίες όπως τις είχε τραγουδήσει ζωντανά στο αφιέρωμα που του είχε κάνει ο Άκης Παυλόπουλος στο πάλαι ποτέ Alter.

[video=youtube;j-A-e65Yenc]

 
Πραγματικά μεγάλη φωνή. Παραθέτω δύο καλά ματζοράκια που δεν έχουν αναφερθεί, και που -ως ματζοράκια- μου αρέσει τρομερά. "Τα πλεούμενα" και "Το άτυχο παιδί".


Και φυσικά, περίφημα "ματζόρε" τραγούδια του "Ο επιπόλαιος", η "Κυρα-Γιώργαινα", "To δελφινάκι" (που κάπως αντιγράφτηκε με τα "Πλεούμενα"), "Το μελαχρινάκι", το "Κόκκινο γλυκό μου στόμα", το "Λεβεντόπαιδο" , η "Μυγδαλίτσα" (Βασίλη Δημητρίου) κ.α.

Και για να ολοκληρώσω τη...συμπλήρωση του post, από τα πιο βαρτετά του να ακούω, το μονότονο "Παραμυθάκι", το "πεντατονικό" "Ξενάκι" και το "Ήθελα νά' μουνα πουλί" (έτσι, για να μάθετε τι θα πει μινόρε).

Τέλος, "ανούσια" τραγούδια του κατά τον ορισμό που είχα δώσει σε αντίστοιχο thread, η "Χονολουλού" και το "Άσε το νάζι"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικό θρεντάκι για μια πραγματικά ξεχωριστή φωνή του ελληνικού πενταγράμμου !

Το "πλαστό το πασαπόρτι" εκτελεσμένο από Καλατζή είναι από τα αγαπημένα μου... :D
 
Πίσω
Μπλουζα