Rakeesh
RetroDB Feeder
- Αντιδράσεις
- 1.886
Οι μεγαλυτεροι απο μενα θυμουνται τη δεκαετια του 80 σαν δεκαετια ευημεριας, ανεμελιας, ντισκο κλπ. Εγω μεγαλωνοντας στη δεκαετια του 90, ειχα καποιες πολυ αφηρημενες αναμνησεις απο την τηλεοραση και τα ελληνικά παιδικα του 80. Για καποιο λογο που δεν μπορουσα να προσδιορισω, οταν μου ερχονταν εικονες στο μυαλο, μου εβγαζαν μια αφηρημενη μιζερια, που ηθελα να ξορκισω.
Προσφατα ειδα τα παρακατω σχολια που αφορουν τη σειρα "Τα Παραμυθια της Κουκλας" (1985)
Επειδη 3 ατομα μοιραζονταν περιπου ιδια "γευση" με μενα, και επειδη μου αρσουν οι φιλοσοφικοκοινωνιολογικοι προβληματισμοι, λετε να υπαρχει καποια λογικη εξηγηση για το γενικοτερο κοινωνικο και αισθητικο κλιμα που υπηρχε εκεινη την εποχη του 80, οποτε και θεωρουταν επιθυμητη η μιζερια και μαυριλα σε παιδικες εκπομπες;
Λετε να υπηρχε καποιο παιδαγωγικο κινημα της εποχης; Μηπως ειχε να κανει με μνημες απο την Επταετια; Μηπως ειχαν εμπνευση απο αναλογα προγραμματα του ανατολικου μπλοκ, απο οπου ειχαμε σαφως πολλες επιρροες; Μηπως ηταν ενας πειραματισμος, επειδη η παιδοψυχολογια δεν ειχε αναπτυχθει, και ισως επειδη οι ενηλικες δημιουργοι δεν ειχαν εμπειρια σε παιδικες εκπομπες, εκαναν το λαθος να βγαλουν την τοτε ψυχολογια τους στα παιδια;
Ομολογω οτι σε δευτερη σκεψη ολο το παραπανω μου φαινεται καπως παραδοξο, εφοσον η δεκαετια του 80 εχει μεινει ως η δεκαετια της Αλλαγης, του πολυχρωμου κιτς και της αισιοδοξιας, οποτε δε δικαιολογειται να βγαινει μιζερια ή ψυχολογικα απωθημενα των δημιουργων σε παιδικες εκπομπες, αλλα φαινεται οτι μαλλον η αισιοδοξια ειχε να κανει μονο με τη γενια του Γαρδελη, οχι τις παραπλευρες γενιες.
(πολυ ευστοχο το σχολιο για το συνθεσαιζερ)
Προσφατα ειδα τα παρακατω σχολια που αφορουν τη σειρα "Τα Παραμυθια της Κουκλας" (1985)
Μου φαινόταν πολύ καταθλιπτικό αυτό το παιδικό...
Κι εγω καπως ετσι το θυμαμαι, γενικα αρκετα προγραμματα της εποχης μου εχουν αφησει αυτη την αισθηση, πιθανοτατα λογω της μουσικης τους γιατι τοτε χρησιμοποιουσαν πολυ συνθεσαιζερ.Αυτη την εξηγηση δινω.Ενας απο τους λογους που θελω να ξαναδω αυτη την σειρα ειναι να δω τι αισθηση θα μου αφηνε σημερα.
Οπως σχολιασα κι εγω μεταξυ σοβαρου και αστειου, "Έτσι γιναμε αντρες".Ακούγοντας την φωνή της μου ήρθε στον νου ένα σκετς από τον πρώτο δίσκο του Χάρρυ Κλυνν, όπου έλεγε: "Είμαι μια θλιμμένη πρίζα. Το όνομά μου είναι Ηλεκτρούλα...". Αλλά πέρα από την πλάκα, η φωνή αυτή της Όλιας συνέβαλλε κατά πολύ στην (λίγο δυσάρεστη ομολογουμένως) αίσθηση που μου άφηνε η σειρά αυτή όταν ήμουν μικρός.
Επειδη 3 ατομα μοιραζονταν περιπου ιδια "γευση" με μενα, και επειδη μου αρσουν οι φιλοσοφικοκοινωνιολογικοι προβληματισμοι, λετε να υπαρχει καποια λογικη εξηγηση για το γενικοτερο κοινωνικο και αισθητικο κλιμα που υπηρχε εκεινη την εποχη του 80, οποτε και θεωρουταν επιθυμητη η μιζερια και μαυριλα σε παιδικες εκπομπες;
Λετε να υπηρχε καποιο παιδαγωγικο κινημα της εποχης; Μηπως ειχε να κανει με μνημες απο την Επταετια; Μηπως ειχαν εμπνευση απο αναλογα προγραμματα του ανατολικου μπλοκ, απο οπου ειχαμε σαφως πολλες επιρροες; Μηπως ηταν ενας πειραματισμος, επειδη η παιδοψυχολογια δεν ειχε αναπτυχθει, και ισως επειδη οι ενηλικες δημιουργοι δεν ειχαν εμπειρια σε παιδικες εκπομπες, εκαναν το λαθος να βγαλουν την τοτε ψυχολογια τους στα παιδια;
Ομολογω οτι σε δευτερη σκεψη ολο το παραπανω μου φαινεται καπως παραδοξο, εφοσον η δεκαετια του 80 εχει μεινει ως η δεκαετια της Αλλαγης, του πολυχρωμου κιτς και της αισιοδοξιας, οποτε δε δικαιολογειται να βγαινει μιζερια ή ψυχολογικα απωθημενα των δημιουργων σε παιδικες εκπομπες, αλλα φαινεται οτι μαλλον η αισιοδοξια ειχε να κανει μονο με τη γενια του Γαρδελη, οχι τις παραπλευρες γενιες.
(πολυ ευστοχο το σχολιο για το συνθεσαιζερ)
Τελευταία επεξεργασία: