Αναβιωνοντας το thread του φιλου Nemo, με την επισημη 30η επετειο του CPC 464 να εχει ηδη περασει το καλοκαιρι που μας περασε για τους Αγγλους, εμεις θελουμε και την δικια μας αφου το μηχανηματακι του Sugar εφτασε στην χωρα μας με λιγους μηνες καθυστερησης. Με μια μικρη αναφορα στο τευχος 4 του Pixel για τον ερχομο του CPC στην χωρα μας, στο τευχος 5 (Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1984) ηρθε και η πρωτη διαφημιση του 464 δειλα δειλα απο την Micropolis. Σε ενα ταπεινο ξεκινημα και μπαινοντας σε μια αρενα με πολλα και εξωτικα ονοματα (Dragon, Oric, BBC, Newbrain κλπ) καταφερε σε λιγο χρονικο διαστημα να κλεισει την οριστικη τριαδα στα 8bit που θα κατετρεχε τα παιδικα ονειρα μας για πολλα χρονια. Στο τευχος του Ιανουαριου 1985 (σε ενα μηνα και κατι απο τωρα δηλαδη - ηταν και το πρωτο τευχος που πηρα ποτε απο τα Pixel, αλλη επετειος και αυτη!) ηταν πρωτοσελιδο και μαλιστα σε ενα εκτεταμενο review. Μεχρι τοτε η σχεση μου με υπολογιστες ηταν μηδενικη, με μονη εμπειρια οτι εβλεπα απο τον ZX48K και εναν C64 απο δυο μεγαλυτερα παιδια στην γειτονια που γινοταν λαικο προσκηνυμα καθε σαββατοκυριακο οταν τους αναβαν, και φυσικα δανειζομουν τα Pixel που ειχαν και κοιτουσα τον μαγικο κοσμο που δεν ειχα αντικρισει ξανα μεχρι τοτε. Κασσετες με απιστευτα εξωφυλλα, τηλεοραση, και μαγικα κουτια που παρεμβαλονταν και εδιναν ηλεκτρονικα παιχνιδια.. τι να πω για να το περιγραψω.. παιδικα ματακια που δεν ηξεραν πως να το μεταφρασουν ολο αυτο που εβλεπαν.. αφηστε το, δεν το εξηγω, το οτι τα ζησαμε με βοηθαει να ξεφυγω απο το μπλοκ εκφρασης και απλα θα επικαλεστω τα αδελφα συναισθηματα που ειναι βαθια ριζωμενα σε ολους μας απο τις πρωτες αυτες ηλεκτρονικες εμπειριες μας. Στο θεμα μας..
Το οτι ηθελα εναν δικο μου υπολογιστη ηταν δεδομενο. Θα αργουσε ομως αυτη η στιγμη ακομα τρια χρονια, επειδη το να δικαιολογησεις οτι θελεις ενα μαραφετι που θα σε βοηθησει στους βαθμους του σχολειου, δεν εστεκε σαν δικαιολογια οσο ημουν ακομα στο δημοτικο! Εστω και με καθυστερηση ηρθε παντως και αυτη η στιγμη και μου εφερε εναν Spectrum +2 (απο τρελη συγκυρια). Τα χριστουγεννα του 1987 ηταν ολα σεταρισμενα και το ψηστηρι ειχε αρχισει απο το καλοκαιρι ηδη.. o πρασινος 6128 -η- ο 464 με εγχρωμο monitor ηταν θεμα ημερων να αποκτηθει, και ημουν ετοιμος να ριξω και το κασε μου και θα συμβιβαζομουν εστω για εναν πρασινο 464 αν κατι πηγαινε στραβα. Για την κακη μου τυχη, ο Μερφυ μου εσκασε τον νομο του με ενα στραπατσαρισμα στο οικογενειακο μας αυτοκινητο και η ερωτηση ηταν απλη στο τελος "Τον Spectrum +2 που κανει 29.000 μπορουμε να τον παρουμε για τα Χριστουγεννα γιατι πρεπει να φτιαξουμε και το αμαξι. Τον θελεις η οχι?". Τι απαντηση να δωσεις, δεν λες οχι, το παιρνεις και λες και ευχαριστω! Οπως και να εχει, υπολογιστη ηθελα, υπολογιστη πηρα και εχω και απο εκει παντα μαγικες στιγμες που βιωσα και θα θυμαμαι μια ζωη.
Τι σχεση εχει τωρα ολο αυτο με τον CPC και την 30η επετειο του? 30 χρονια αναμνησεις.. οταν πρωτοειδα το μηχανημα σε ολη του την μεγαλοπρεπεια στο επομενο τευχος του Pixel ηταν ισως η πρωτη φορα που ειπα στον εαυτο μου οτι αυτο ειναι φτιαγμενο για εμενα! Απλα μαγεια.. λιγο η οθονη που ειδικα τοτε θεωρουνταν ενα εξωτικο εξειδικευμενο και πανακριβο αξεσουαρ για εναν υπολογιστη, λιγο τα πολυχρωμα πληκτρα, και λιγο η ασυλληπτη ιδεα του Sugar να δωσει σε μια μοναδα και ενα computer και ενα κασσετοφωνο, γλυτωνοντας τον αχταρμα που εβλεπα τοτε στα computers των φιλων μου (και που κακα τα ψεματα τα λατρευα γιατι δεν ειχα σημειο συγκρισης και θεωρουσα οτι μονο αυτο ειναι και μονο αυτο υπαρχει, μιας και αυτο εβλεπα και στα Pixel που δανειζομουν), βαλτε και το πανεμορφο αυτο μηχανημα απο οπου και αν το εβλεπε κανεις μεμονωμενα η σαν συνολο, ολα αυτα απλα με πουλησαν και με αγορασαν την ιδια στιγμη. Ολα αυτα τα χριστουγεννα 1984-1985. Ποιος θα μου ελεγε πως τριαμισι χρονια μετα οτι θα ερχοταν στο δωματιο μου το αδελφακι του, ενας εγχρωμος 6128! Πανε 30 χρονια απο τοτε, αλλα ποτε κανενας αλλος υπολογιστης δεν μου δημιουργησε αυτο το υπερηχητικο boom στην καρδια μου, οπως οταν πρωτοαντικρισα τον CPC 464.
Τον Νοεμβριο του 1984 εσκασε μυτη ο Amstrad CPC 464 στα δικα μας μερη και ετσι η δικια μας επισημη επετειος κλεινει αυτο το μηνα. 30 χρονια απο τοτε που ολο και περισσοτερο βλεπαμε την μαγικη λεξη Amstrad (και την προφεραμε απο Αμστερ, Αμστιαδ, Αστραντ..) να εμφανιζεται στο αγαπημενο μας περιοδικο, 30 χρονια που πρωτοεσκασε μυτη σε βιτρινες στις πολεις μας και μπηκε στις λιστες του Αγιου Βασιλη, 30 χρονια που η Micropolis βρηκε το μοντελο που εγινε συνωνυμο με το ονομα της, και 30 χρονια (
*) που αποκτησαμε ενα ακομα υπεροχο 8bit μηχανημα που ηρθε και εδεσε μαζι με τα Spectrum και τον Commodore και μας διχασαν για παντα σε 3 φατριες και 3 στρατοπεδα σε διαμαχες και πολεμους που ακομα καλα κρατουν!
Amstradακο σε ευχαριστουμε. Ραντεβου την επομενη δεκαετια για την 40η επετειο!
Τα χρωματα του Amstrad τα ζηλευαν και τα ζηλευουν ακομα πολλοι 8bitοι.
* (Ετοιμος ημουν να συμπεριλαβω και το "30 χρονια porting απο τον Spectrum" στο κλεισιμο μου, αλλα δεν το εκανα. Χαλαλι στην τελικη, γιατι εστω και με καθυστερηση δεκαετιων, ενα ενα τα παλια ports επεξεργαζονται και μας δινουν απιστευτα τεχνικα διαμαντια οπως τα νεα R-Type και Bubble Bobble!)