Aardvark είπε:
Ετσι ειναι μοιραζομαστε πολλες κοινες εμπειριες εδω μεσα αν και δεν θα το ελεγα προβλημα κατεμε το δικο μου,την εποχη της βιντεοκασσετας μοιραστηκαμε παρα πολλες ταινιες παρεα,οπως και παρα πολλα σηριαλ (ελληνικα και ξενα) στην τηλεοραση των 80ς.
Το ειχα καπως παραπονο που δεν εκτιμησε "τα δικα μου" θεαματα τοσο πολυ περα απο αυτες τις δυο εξαιρεσεις που ειπα!!
Σημαντικό, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω,
είναι ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος γονιός στα παιδιά του. Αυτός μπορεί να είναι και 5 λεπτά, αλλά αυτό θυμάσαι ύστερα. Οι γονείς μου πάντα αφιέρωναν χρόνο τόσο για να συζητήσουμε όσο και για να παίξουμε. Ο μπαμπάς ήταν το λεξικό μου: αν είχα κάποια απορία, την έλεγα πρώτα σε εκείνον. Καθώς είχε τη δουλειά του προκειμένου να μην μας λείψει τίποτα, μπορεί να αφιέρωνε ελάχιστες ώρες για παιχνίδι μαζί μας και να τον βλέπαμε αργά το απόγευμα, να τρώει, να βλέπει ειδήσεις και μετά γουέστερν στην ΕΡΤ και το βράδυ πριν κοιμηθεί τελευταίες ειδήσεις πάλι στην ΕΡΤ (μιας και λόγω περιοχής δεν πολυέπιανε καλά ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ-2). Αυτό μου έκανε και καλό, γιατί αν και έκανα φασαρία με τα παιχνίδια, έβλεπα κι εγώ ειδήσεις (λίγες...) και θυμάμαι σήμερα τα σήματα, τα πρόσωπα που παρουσίαζαν κλπ. με λεπτομέρειες.
Πολλές φορές μιλούσε για το παρελθόν του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια (7 αδέρφια και το ψωμί να μοιράζεται σε 9 μερίδες- (7 + 2 οι γονείς)) και με συγκλόνιζε. έζησε φτώχεια αλλά είχε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Τα μάτια του ήταν υγρά όταν μιλούσε σε μας γι' αυτές τις στιγμές, αλλά υπήρχε όπως ειπώθηκε και πιο πάνω αυτή η δόση νοσταλγίας.Η μαμά μου με βοήθησε χαρακτηριστικά να μάθω το μάθημα της "Φωτοσύνθεσης" στη Βοτανική Ζωολογία της Α΄ Γυμνασίου (τότε η παπαγαλία ήταν στα πάνω της...). Ήταν από τις στιγμές που το παιδί-μαθητής "μπλοκάρει". Ε, λοιπόν, μέσα σε 5 λεπτά η μητέρα μου μου εξήγησε το μάθημα και ας μην είχε πάει η ίδια Γυμνάσιο, μου έδωσε αισιοδοξία και μόνο που μού στάθηκε έφτασε για να γίνει... unblock. Την επομένη είχα σηκώσει χέρι και είπα νεράκι το μάθημα στην καθηγήτριά μου.
Και άλλες και άλλες περιπτώσεις που με βοήθησαν οι γονείς μου, που είχα την ευτυχία να είναι και νέοι σε ηλικία.
Όσο για το χάσμα των γενεών, θα συμφωνήσω ότι το περιβάλλον διαμορφώνει καταστάσεις. Σήμερα οι γονείς δρουν διαφορετικά, ειδικά οι νέοι και προσπαθούν, κάποιοι περισσότερο, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους.
Και σήμερα, πραγματικά, οι κίνδυνοι για ένα μικρό παιδί είναι πολύ περισσότεροι: στα έιτις μπορούσαμε να μένουμε και μέχρι αργά το απόγευμα στις αλάνες και στις παιδικές χαρές (όσες υποτυπώδεις υπήρχαν...) και δεν υπήρχε ο ηλεκτρονικός κίνδυνος και τα κοινωνικά δίκτυα με τις δυσάρεστες συνέπειές τους.