Θέλω να προσθέσω ότι και τα παιδιά που γεννήθηκαν στα '90ς αλλά από μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς-που κάλλιστα θα μπορούσαν να εχουν παιδιά το '80-αντιμετώπισαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Έχοντας ζήσει την παιδική τους ηλικία την περίοδο της επταετίας και νωρίτερα, σιγουρα θυμόταν πολλές στερήσεις, φτώχεια, εκφοβισμό κι ελλειψη κατανόησης από τους δικούς τους γονείς.
Να πώ την αλήθεια πάντα ζήλευα τους συμαθητές μου με γονείς πιό νέους (πάντα είχα τους μεγαλύτερους στην τάξη) γιατί μπορούσαν ν' αναπτύξουν μια πιό φιλική σχέση, να συζητάνε πιό εύκολα για πολύ σημαντικά θέματα στην ζωή ενός παιδιού και-κυρίως-εφηβου, ανώ άνετα έκαναν δραστηριότητες μαζί. Οι γονείς μου προσπάθησαν, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι συζητήσεις μεταξύ μας θα γίνονταν δύσκολα, γιατί το '60 μερικά πράγματα που για 'μενα ήταν πολύ σημαντικά δεν ήταν τίποτα, και δεν μπορούσαν να καταλάβουν το πρόβλημά μου. Παρ' όλο που οι απόψεις και ο τρόπος διαπαιδαγώγισής τους ήταν πολύ προχωρημένες/φιλελεύθερες και συνεχίζουν να είναι, όσον αφορά την ένδειξη αγάπης κολλησαν στα κλασικα, ρουχα, παιχνίδια, πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο διάβασμα (αν δεν το 'χα απ' το φυσικό μου φαντάζομαι θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα...), αλλά από ουσιαστική σχέση σχεδόν τίποτα. Νόμιζαν ότι τα υλικά θα με κάνουν ευτυχισμένη και ότι ώς παιδί δεν θα είχα προβλήματα. Από δραστηριότητες, ελάχιστα πράγματα κάναμε μαζί. Κι έχω ακούσει κι εγώ πολλές φορές την φράση "εγώ στην ηλικία σου είχα δύο φουστάνια" γιατί δεν εκτίμησα το καινούριο δώρο, ή "εσένα δεν σου λείπει τίποτα, ό, τι θές μπορείς να κάνεις στην ζωή σου", που είναι τρομερό ψέμα γιατί ακολουθούνταν από την σκέψη "μόνο αν το εγκρίνω εγώ".
Τουλάχιστον όσο μεγαλώνω κι εγώ κι αυτοί η σχέση μας βελτιώνεται πολύ, και το έχουν παραδεχτεί ότι μετάνιωσαν για την στάση που είχαν παλιά, αλλά "δεν ήξεραν ακόμα". Βλέπουν πιά πώς σ' οποιαδήποτε εποχή η πορεία της ζωής έχει δυσκολίες που εναλλάσσονται με τους καιρούς. Κι αυτό γιατί πλέον εγκλιματίστηκαν στον σύχγρονο τρόπο ζωής και άφησαν πίσω αυτές τις παλιές αντιλήψεις. Οι περισσότεροι της ηλικίας τους όμως τώρα πιά συμπεριφέρονται λες και είναι παπούδες, βλέποντας την νέα γενιά ώς σποτυχημένους, τεμπέληδες, μίασμα για την κοινωνία που δεν προσπαθούν για τίποτα και τα περιμένουν όλα έτοιμα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική.