Γράμματα και Αριθμοί (1976 ΕΡΤ / 1989 MEGA)

RomanticBoyGR, είναι πραγματικά τιμή μας που μοιραστήκατε τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες σας μαζί μας και που μας παρείχατε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ιστορικό αυτό παιχνίδι της Ελληνικής τηλεόρασης.

Ετεροχρονισμένα συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας νίκη και αν βρείτε και κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Και πάλι σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!
 
H μουσική των τίτλων ήταν παρμένη από το αντίστοιχο γαλλικό παιχνίδι "Des chiffres et des lettres" (= αριθμοί και γράμματα). Aν ψάξει κανείς στο youtube μάλλον θα το βρει το μουσικό θέμα, ίσως λίγο εκσυγχρονισμένο, αφoύ στη Γαλλία η εκπομπή συνεχίστηκε για πάρα πολλά χρόνια. Το ελληνικό είχε πολλά "wah" από συνθεσάιζερ...

Διάβασα και για το "κρύο ανέκδοτο" στο τέλος, αλλά ακούστε τι ψάχνω εγώ :

Κάποια στιγμή ο Οικονόμου σταμάτησε τα ανέκδοτα και άρχισε το περίφημο "επισκεπτήριο" (επισκεπτήριο λέγεται η περίφημη "κάρτα", πάρε την κάρτα μου). Εκεί λοιπόν σου έδινε τα (αληθοφανή) στοιχεία ενός επισκεπτηρίου, και αν τα αναγραμμάτιζες, έβρισκες το επάγγελμα του "υποτιθέμενου" ανθρώπου και το έστελνες (ταχυδρομικά βεβαίως, μη φανταστείτε mail και πενταψήφια από κινητό !).

Το μόνο που θυμάμαι από αυτή τη σειρά "επισκεπτηρίων", που δεν ξέρω πόσο κράτησε, ήταν το :


Α. ΧΤΑΠΟΔΑΚΗΣ



ΚΟΡΙΝΘΟΣ


που αναγραμματιζόμενο έδινε ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ.

Μήπως κάποιος θυμάται άλλα τέτοια "επισκεπτήρια" που είχε βάλει ο Οικονόμου;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[edit] "Des chiffre et des lettres..." Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit]

Βρήκα αυτό. Όμορφη μουσικούλα, πάντως.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το παιχνίδι αυτό είχε κυκλοφορήσει και ως επιτραπέζιο τότε, κάπου το πήρε το μάτι μου πρόσφατα. Πρέπει να είχε κάνει μεγάλο πάταγο.
 
AEON είπε:
Αν δε με απατά η πολύπαθη μνήμη μου, ο Χρήστος Οικονόμου καλούσε κατά καιρούς και ολόκληρες τάξεις από σχολεία για να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Γενικά μαζί με τον Φρέντυ Γερμανό παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους μου παρουσιαστές στην ελληνική τηλεόραση ever κι ένα από τα γενικότερα πρότυπα ανθρώπου, γιατί πάντα απέπνεε ανυπόκριτα την εικόνα του ευγενή / sir / gentleman.
Hint 1: Η βαθμολογία πρέπει να απεικονιζόταν με αριθμούς που άναβαν σε led matrix (μεγάλες τεχνολογικές δόξες για τα δεδομένα της εποχής!)

Hint 2: Να θυμίσουμε ότι ο Οικονόμου παρουσίαζε και μια αρκετά δημοφιλή μεσημεριανή εκπομπή - δημοσιογραφικά μαγκαζίνο με τίτλο 'Σάββατο μία και μισή' που ξεκίνησε να προβάλλεται ένα χρόνο αργότερα (1981). Χαρακτηριστικό στο φόντο του ντεκόρ το αναλογικό ρολόι τοίχου που έδειχνε την ώρα προβολής της εκπομπής.
Στο οποίο Σάββατο μια και μισή είχε 2 συμπαρουσιάστριες. Μια κάπως μεγαλύτερη και μια νεαρή ονόματι Σεμίνα Διγενή...
 
maroussi mz είπε:
Στο οποίο Σάββατο μια και μισή είχε 2 συμπαρουσιάστριες. Μια κάπως μεγαλύτερη και μια νεαρή ονόματι Σεμίνα Διγενή...
Η μεγαλύτερη... ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ-Θεοδωράκη. Στη δεκαετία του 90 είχε διατελέσει και βουλετής του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ενώ είχε πορεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Αθηναίων)...sorry και για το off-topic
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολλά συγχαρητήρια στο Γιώργο και για την τότε επιτυχία του και για την τωρινή του ευαισθησία να μοιραστεί (με εικόνες μάλιστα !!!) εκείνες τις στιγμές μαζί μας...

Νομίζω ότι μας "έκατσε" η μοναδική περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τέτοιο υλικό...

Ηταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια σε μικρή ηλικία κι ενώ από τον καναπέ τα πήγαινα θαυμάσια με το... πρωτόλειο scrabble, στους αριθμούς δεν μπορούσα ούτε να... στρίψω !!! Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό... Ακόμα και σήμερα το ίδιο συμβαίνει !!!

Είμαι των... κλασσικών σπουδών, τι να κάνουμε... :cool:
 
RomanticBoyGR είπε:
Υπήρξα συμμετέχων στο τηλεπαιχνίδι αυτό (Γιώργος Παπαδόπουλος) και μια αναζήτηση για υλικό στο Google με έφερε εδώ :) .
Συμμετείχα σε 28 εκπομπές το 1977 (μεγάλος νικητής) και μετά σε άλλες 10 εκπομπές το 1979 (τουρνουά αηττήτων, το οποίο και κατέκτησα επίσης).

Άλλοι μεγάλοι παίκτες του παιχνιδιού (συμμετέχοντες στο τουρνουά αηττήτων του 1979) ήταν ο κ. Γιώργος Τανισκίδης (αντίπαλος στον μεγάλο τελικό), ο κ. Αντώνης Σίσκος και ο κ. Γιώργος Πετρίδης. Επίσης σημαντική παρουσία στην ιστορία του παιχνιδιού είχαν οι κ.κ. Γιάννης Ευθυμίου, Σόλων Ραπτάκης, Άρης Αραβαννής, Χρήστος Μαλιαχόβας, Γιώργος Κλείτσας, Γιάννης Σελίμης κ.α.


Υπήρχε ο μακράν καλύτερος όλων Ευθύμιος Παπασταυρίδης. Πραγματικά απορώ πως δεν τον αναφέρεις. Ελπίζω να μην είναι σκόπιμη η παράλειψη αυτή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κάποια κυρία "Δεβετζή", "Δεμερτζή" ή κάπως έτσι, δεν ήταν η φιλόλογος;
 
Ενδέχεται να ήμουν ο πιο φανατικός τηλεθεατής της εκπομπής "γράμματα και αριθμοί", ειδικά από τα μέσα της και μετά. Σε κάποιο συρτάρι μου είχα κρατήσει ένα εκπληκτικό αρχείο με πάρα πολλές αναμετρήσεις, τις ημερομηνίες, τους αντιπάλους καθώς και τις σειρές γραμμάτων και αριθμών που είχαν παιχθεί. Πρόσφατα βρήκα αυτό το αρχείο και με βάση αυτό θα επιχειρήσω μία ανδρομή σε όσους σημάδεψαν την εκπομπή με τη συμμετοχή τους. Λοιπόν, ο φοιτητής Μαθ/κού Αντώνης Σίσκος ήταν ο πρώτος που κέρδισε και τους 12 αντιπάλους του (12 ήταν το όριο που είχε βάλει η εκπομπή) και κατεγράφη ως αήττητος, ο φοιτητής Ε.Μ.Π. Γιώργος Παπαδόπουλος ο δεύτερος (περίπου ένα χρόνο μετά) αφού στο μεταξύ πέρασαν κάποιοι αξιόλογοι παίκτες με πιο αξιομνημόνευτους τους Κοβαλένκο και Σελίμη. Εδώ να σημειωθεί ότι οι παίκτες ήταν προφανώς δοκιμασμένοι πριν παίξουν, γι αυτό και όσο πλησίαζε κάποιος προς τις 12 νίκες συναντούσε ολοένα και δυσκολότερους αντιπάλους, στους οποίους δινόταν η ευκαιρία (αν έχαναν) να ξαναπαίξουν μετά από κάποιο διάστημα.




Ο επόμενος μεγάλος νικητής ήταν ο φοιτητής της Νομικής Γιάννης Ευθυμίου, σαρωτικός στις 11 από τις 12 νίκες του , που ήταν ο πρώτος που έφτασε τους 100 πόντους! Το εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς δε θα περίμενε από ένα φοιτητή της Νομικής να είναι τόσο δυνατός και στους αριθμούς. Ήταν η φάση που κυριολεκτικά καθηλώθηκα από την εκπομπή. Λίγο αργότερα άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης (που ο κάθε παίκτης έπαιρνε τους βαθμούς των γραμμάτων της λέξης του) και έπαιρνε βαθμούς μόνο αυτός που έβρισκε λέξη με τα πιο πολλά γράμματα ή και οι δύο σε περίπτωση ισοπαλίας, ενώ στους αριθμούς αντίστοιχα έπαιρνε κάποιος 6 βαθμούς αν έβρισκε ακριβώς τον τριψήφιο ή 4 αν τον πλησίαζε περισσότερο από τον αντίπαλό του ή το ίδιο με αυτόν.Το σύστημα βαθμολόγησης αυτό ήταν σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο γιατί έδινε τη δυνατότητα ανατροπής ακόμα και μεγάλης διαφοράς στο σκορ.




Θα ήταν ο φοιτητής Μαθ/κού Αριστείδης Αραβανής ο τέταρτος μεγάλος νικητής αν στο ενδέκατο παιχνίδι του είχε γίνει δεκτή η λέξη "βιονική" με την οποία είχε περάσει τον αντίπαλό του, αλλά η λέξη εκρίθη (κακώς) ανύπαρκτη! Τη σκυτάλη πήρε ο ευνοηθείς μεν, αλλά ωστόσο άξιος αντίπαλός του Σόλων Ραπτάκης (νομίζω μαθητής της τελευταίας τάξης του εξατάξιου τότε Γυμνασίου) ο οποίος ήθελε μόνο 5 ακόμα νίκες για να ανακηρυχθεί μεγάλος νικητής, μιας και η εκπομπή τότε ακριβώς άρχισε να μεταδίδεται μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο και όλα έγιναν...διά 2 (μέγιστος αριθμός παιχνιδιών για ένα παίκτη,έπαθλα κ.τ.λ.). Όμως κι αυτός με τη σειρά του σκόνταψε στον έκτο και τελευταίο του αντίπαλο, το μαθηματικό Ηλία Τανυσκίδη, ο οποίος έγινε τελικά ο τέταρτος μεγάλος νικητής με 6 νίκες, ενώ πέμπτος ανακηρύχθηκε με 6 νίκες στις αρχές του 1979 ο οικοδόμος Γιώργος Πετρίδης.




Αμέσως μετά, στα πλαίσια της αναζήτησης θεαματικότητας, ξεκίνησε το περίφημο "τουρνουά των αηττήτων" στο οποίο δυστυχώς αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Γιάννης Ευθυμίου.Οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν εδώ την ευκαιρία να επανορθώσουν την αδικία εις βάρος του Αρ. Αραβανή καλώντας τον ως αήττητο (που κανονικά ήταν) αλλά δεν το έκαναν. Τα αποτελέσματα ήταν: Τανυσκίδης-Πετρίδης 72-64 , Παπαδόπουλος-Σίσκος 88-66 , Παπαδόπουλος-Πετρίδης 73-65 , Τανυσκίδης-Σίσκος 86-76 , Σίσκος-Πετρίδης 86-73 , Παπαδόπουλος-Τανυσκίδης 80-77. Από τον τελευταίο αγώνα ξεχωρίζω δύο από τις οκτάδες γραμμάτων που είχαν παιχθεί: Β,Ε,Δ,Ω,Ρ,Ω,Κ,Ε και Δ,Ρ,Α,Ω,Λ,Υ,Ν,Τ. Στην πρώτη είχε επικρατήσει ο Παπαδόπουλος με τη λέξη "κερδώω" (δοτική, η λέξη είναι γνωστή από τον κερδώο Ερμή!) ) , ενώ στη δεύτερη ο Τανυσκίδης με τη λέξη "τραυλών" κάνοντας το τελευταίο πλησίασμα στο σκορ, που όμως δε στάθηκε αρκετό για να ανατρέψει το προβάδισμα που είχε ήδη ο αντίπαλός του. Έτσι ο Γιώργος Παπαδόπουλος κατέκτησε το τρόπαιο στο πολύ ενφιαφέρον αυτό τουρνουά και αναδείχθηκε ο πιο ένδοξος παίκτης στην ιστορία της εκπομπής.




Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κινάτος, που είχε συμμετάσχει και παλιότερα στην εκπομπή, ήταν ο πρώτος παίκτης μετά το τουρνουά αηττήτων που άρχισε ένα δυνατό σερί νικών, δεν έγινε όμως ο έκτος "αήττητος" καθώς τον ανέκοψε ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Ευθύμιος Παπασταυρίδης , του οποίου οι επόμενες επικρατήσεις έγιναν με εντυπωσιακά σκορ (σε κάποια νίκη του έφτασε τους 114 πόντους) και έτσι αναδείχθηκε ο έκτος αήττητος , κερδίζοντας σχεδόν με διπλό σκορ τον τελευταίο του αντίπαλο Χρήστο Μαλιαχόβα, ο οποίος είχε διακριθεί παλιότερα στην εκπομπή με αρκετές νίκες. Προς το τέλος του 1979 εκλήθησαν οι δύο νικητές της χρονιάς σε εορταστικό αγώνα, που είχε τελικό σκορ Παπασταυρίδης-Πετρίδης 97-62. Ο έβδομος μεγάλος νικητής πολύ πιθανό να ήταν ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Φωτόπουλος που πραγματοποίησε 4 τηλεοπτικές νίκες ( χρειαζόταν άλλες δύο, που ίσως και να είχαν πραγματοποιηθεί και μαγνητοσκοπηθεί) αλλά η εκπομπή σταμάτησε ξαφνικά να μεταδίδεται (Απρίλιος 1980) πάνω που είχα δηλώσει συμμετοχή και περίμενα να με καλέσουν!




Το όνομα της φιλολόγου ήταν Δεμερτζή. Οι μαθηματικοί άλλαζαν κατά καιρούς, με τελευταίο τον εκ των νικητών Αντώνη Σίσκο.




Περί το 1989 στο Μega-channel έγινε μία προσπάθεια αναβίωσης του παιχνιδιού, με 10 μάλιστα γράμματα αντί για 8, που δεν εστέφθη από επιτυχία, ούτε ανέδειξε μεγάλους παίκτες και πολύ γρήγορα κατέρρευσε υπό το βάρος της έλλειψης θεαματικότητας.
 
john.p είπε:
Ενδέχεται να ήμουν ο πιο φανατικός τηλεθεατής της εκπομπής "γράμματα και αριθμοί", ειδικά από τα μέσα της και μετά. Σε κάποιο συρτάρι μου είχα κρατήσει ένα εκπληκτικό αρχείο με πάρα πολλές αναμετρήσεις, τις ημερομηνίες, τους αντιπάλους καθώς και τις σειρές γραμμάτων και αριθμών που είχαν παιχθεί. Πρόσφατα βρήκα αυτό το αρχείο και με βάση αυτό θα επιχειρήσω μία ανδρομή σε όσους σημάδεψαν την εκπομπή με τη συμμετοχή τους. Λοιπόν, ο φοιτητής Μαθ/κού Αντώνης Σίσκος ήταν ο πρώτος που κέρδισε και τους 12 αντιπάλους του (12 ήταν το όριο που είχε βάλει η εκπομπή) και κατεγράφη ως αήττητος, ο φοιτητής Ε.Μ.Π. Γιώργος Παπαδόπουλος ο δεύτερος (περίπου ένα χρόνο μετά) αφού στο μεταξύ πέρασαν κάποιοι αξιόλογοι παίκτες με πιο αξιομνημόνευτους τους Κοβαλένκο και Σελίμη. Εδώ να σημειωθεί ότι οι παίκτες ήταν προφανώς δοκιμασμένοι πριν παίξουν, γι αυτό και όσο πλησίαζε κάποιος προς τις 12 νίκες συναντούσε ολοένα και δυσκολότερους αντιπάλους, στους οποίους δινόταν η ευκαιρία (αν έχαναν) να ξαναπαίξουν μετά από κάποιο διάστημα.


Ο επόμενος μεγάλος νικητής ήταν ο φοιτητής της Νομικής Γιάννης Ευθυμίου, σαρωτικός στις 11 από τις 12 νίκες του , που ήταν ο πρώτος που έφτασε τους 100 πόντους! Το εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς δε θα περίμενε από ένα φοιτητή της Νομικής να είναι τόσο δυνατός και στους αριθμούς. Ήταν η φάση που κυριολεκτικά καθηλώθηκα από την εκπομπή. Λίγο αργότερα άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης (που ο κάθε παίκτης έπαιρνε τους βαθμούς των γραμμάτων της λέξης του) και έπαιρνε βαθμούς μόνο αυτός που έβρισκε λέξη με τα πιο πολλά γράμματα ή και οι δύο σε περίπτωση ισοπαλίας, ενώ στους αριθμούς αντίστοιχα έπαιρνε κάποιος 6 βαθμούς αν έβρισκε ακριβώς τον τριψήφιο ή 4 αν τον πλησίαζε περισσότερο από τον αντίπαλό του ή το ίδιο με αυτόν.Το σύστημα βαθμολόγησης αυτό ήταν σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο γιατί έδινε τη δυνατότητα ανατροπής ακόμα και μεγάλης διαφοράς στο σκορ.




Θα ήταν ο φοιτητής Μαθ/κού Αριστείδης Αραβανής ο τέταρτος μεγάλος νικητής αν στο ενδέκατο παιχνίδι του είχε γίνει δεκτή η λέξη "βιονική" με την οποία είχε περάσει τον αντίπαλό του, αλλά η λέξη εκρίθη (κακώς) ανύπαρκτη! Τη σκυτάλη πήρε ο ευνοηθείς μεν, αλλά ωστόσο άξιος αντίπαλός του Σόλων Ραπτάκης (νομίζω μαθητής της τελευταίας τάξης του εξατάξιου τότε Γυμνασίου) ο οποίος ήθελε μόνο 5 ακόμα νίκες για να ανακηρυχθεί μεγάλος νικητής, μιας και η εκπομπή τότε ακριβώς άρχισε να μεταδίδεται μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο και όλα έγιναν...διά 2 (μέγιστος αριθμός παιχνιδιών για ένα παίκτη,έπαθλα κ.τ.λ.). Όμως κι αυτός με τη σειρά του σκόνταψε στον έκτο και τελευταίο του αντίπαλο, το μαθηματικό Ηλία Τανυσκίδη, ο οποίος έγινε τελικά ο τέταρτος μεγάλος νικητής με 6 νίκες, ενώ πέμπτος ανακηρύχθηκε με 6 νίκες στις αρχές του 1979 ο οικοδόμος Γιώργος Πετρίδης.




Αμέσως μετά, στα πλαίσια της αναζήτησης θεαματικότητας, ξεκίνησε το περίφημο "τουρνουά των αηττήτων" στο οποίο δυστυχώς αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Γιάννης Ευθυμίου.Οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν εδώ την ευκαιρία να επανορθώσουν την αδικία εις βάρος του Αρ. Αραβανή καλώντας τον ως αήττητο (που κανονικά ήταν) αλλά δεν το έκαναν. Τα αποτελέσματα ήταν: Τανυσκίδης-Πετρίδης 72-64 , Παπαδόπουλος-Σίσκος 88-66 , Παπαδόπουλος-Πετρίδης 73-65 , Τανυσκίδης-Σίσκος 86-76 , Σίσκος-Πετρίδης 86-73 , Παπαδόπουλος-Τανυσκίδης 80-77. Από τον τελευταίο αγώνα ξεχωρίζω δύο από τις οκτάδες γραμμάτων που είχαν παιχθεί: Β,Ε,Δ,Ω,Ρ,Ω,Κ,Ε και Δ,Ρ,Α,Ω,Λ,Υ,Ν,Τ. Στην πρώτη είχε επικρατήσει ο Παπαδόπουλος με τη λέξη "κερδώω" (δοτική, η λέξη είναι γνωστή από τον κερδώο Ερμή!) ) , ενώ στη δεύτερη ο Τανυσκίδης με τη λέξη "τραυλών" κάνοντας το τελευταίο πλησίασμα στο σκορ, που όμως δε στάθηκε αρκετό για να ανατρέψει το προβάδισμα που είχε ήδη ο αντίπαλός του. Έτσι ο Γιώργος Παπαδόπουλος κατέκτησε το τρόπαιο στο πολύ ενφιαφέρον αυτό τουρνουά και αναδείχθηκε ο πιο ένδοξος παίκτης στην ιστορία της εκπομπής.




Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κινάτος, που είχε συμμετάσχει και παλιότερα στην εκπομπή, ήταν ο πρώτος παίκτης μετά το τουρνουά αηττήτων που άρχισε ένα δυνατό σερί νικών, δεν έγινε όμως ο έκτος "αήττητος" καθώς τον ανέκοψε ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Ευθύμιος Παπασταυρίδης , του οποίου οι επόμενες επικρατήσεις έγιναν με εντυπωσιακά σκορ (σε κάποια νίκη του έφτασε τους 114 πόντους) και έτσι αναδείχθηκε ο έκτος αήττητος , κερδίζοντας σχεδόν με διπλό σκορ τον τελευταίο του αντίπαλο Χρήστο Μαλιαχόβα, ο οποίος είχε διακριθεί παλιότερα στην εκπομπή με αρκετές νίκες. Προς το τέλος του 1979 εκλήθησαν οι δύο νικητές της χρονιάς σε εορταστικό αγώνα, που είχε τελικό σκορ Παπασταυρίδης-Πετρίδης 97-62. Ο έβδομος μεγάλος νικητής πολύ πιθανό να ήταν ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Φωτόπουλος που πραγματοποίησε 4 τηλεοπτικές νίκες ( χρειαζόταν άλλες δύο, που ίσως και να είχαν πραγματοποιηθεί και μαγνητοσκοπηθεί) αλλά η εκπομπή σταμάτησε ξαφνικά να μεταδίδεται (Απρίλιος 1980) πάνω που είχα δηλώσει συμμετοχή και περίμενα να με καλέσουν!




Το όνομα της φιλολόγου ήταν Δεμερτζή. Οι μαθηματικοί άλλαζαν κατά καιρούς, με τελευταίο τον εκ των νικητών Αντώνη Σίσκο.




Περί το 1989 στο Μega-channel έγινε μία προσπάθεια αναβίωσης του παιχνιδιού, με 10 μάλιστα γράμματα αντί για 8, που δεν εστέφθη από επιτυχία, ούτε ανέδειξε μεγάλους παίκτες και πολύ γρήγορα κατέρρευσε υπό το βάρος της έλλειψης θεαματικότητας.
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΣΤ!!

Καλως ηρθες!
 
Μετά από τέτοιο ποστ εγώ δε θα έλεγα Ενδέχεται αλλά στάνταρ ο πιο φανατικός τηλεθεατής της εκπομπής "γράμματα και αριθμοί".

Επίσης είμαι περίεργη να μάθω πιο το σκεπτικό της απόρριψης ως μη υπαρκτής της λέξης "βιονική".

Καλώς ήρθες και από μένα :)
 
Φοβερό πόστ. Έχω μείνει μ ανοιχτό το στόμα με τις αναμνήσεις σου.

Καλώς μας ήρθες!
 
Το νέο αφιέρωμα της στήλης μου, με θέμα το εν λόγω τηλεπαιχνίδι...http://www.musiccorner.gr/aspromavra-ki-egchroma-grammata-ke-arithmi-140385/
 
Ενδέχεται να ήμουν ο πιο φανατικός τηλεθεατής της εκπομπής "γράμματα και αριθμοί", ειδικά από τα μέσα της και μετά. Σε κάποιο συρτάρι μου είχα κρατήσει ένα εκπληκτικό αρχείο με πάρα πολλές αναμετρήσεις, τις ημερομηνίες, τους αντιπάλους καθώς και τις σειρές γραμμάτων και αριθμών που είχαν παιχθεί. Πρόσφατα βρήκα αυτό το αρχείο και με βάση αυτό θα επιχειρήσω μία ανδρομή σε όσους σημάδεψαν την εκπομπή με τη συμμετοχή τους. Λοιπόν, ο φοιτητής Μαθ/κού Αντώνης Σίσκος ήταν ο πρώτος που κέρδισε και τους 12 αντιπάλους του (12 ήταν το όριο που είχε βάλει η εκπομπή) και κατεγράφη ως αήττητος, ο φοιτητής Ε.Μ.Π. Γιώργος Παπαδόπουλος ο δεύτερος (περίπου ένα χρόνο μετά) αφού στο μεταξύ πέρασαν κάποιοι αξιόλογοι παίκτες με πιο αξιομνημόνευτους τους Κοβαλένκο και Σελίμη. Εδώ να σημειωθεί ότι οι παίκτες ήταν προφανώς δοκιμασμένοι πριν παίξουν, γι αυτό και όσο πλησίαζε κάποιος προς τις 12 νίκες συναντούσε ολοένα και δυσκολότερους αντιπάλους, στους οποίους δινόταν η ευκαιρία (αν έχαναν) να ξαναπαίξουν μετά από κάποιο διάστημα.




Ο επόμενος μεγάλος νικητής ήταν ο φοιτητής της Νομικής Γιάννης Ευθυμίου, σαρωτικός στις 11 από τις 12 νίκες του , που ήταν ο πρώτος που έφτασε τους 100 πόντους! Το εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς δε θα περίμενε από ένα φοιτητή της Νομικής να είναι τόσο δυνατός και στους αριθμούς. Ήταν η φάση που κυριολεκτικά καθηλώθηκα από την εκπομπή. Λίγο αργότερα άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης (που ο κάθε παίκτης έπαιρνε τους βαθμούς των γραμμάτων της λέξης του) και έπαιρνε βαθμούς μόνο αυτός που έβρισκε λέξη με τα πιο πολλά γράμματα ή και οι δύο σε περίπτωση ισοπαλίας, ενώ στους αριθμούς αντίστοιχα έπαιρνε κάποιος 6 βαθμούς αν έβρισκε ακριβώς τον τριψήφιο ή 4 αν τον πλησίαζε περισσότερο από τον αντίπαλό του ή το ίδιο με αυτόν.Το σύστημα βαθμολόγησης αυτό ήταν σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο γιατί έδινε τη δυνατότητα ανατροπής ακόμα και μεγάλης διαφοράς στο σκορ.




Θα ήταν ο φοιτητής Μαθ/κού Αριστείδης Αραβανής ο τέταρτος μεγάλος νικητής αν στο ενδέκατο παιχνίδι του είχε γίνει δεκτή η λέξη "βιονική" με την οποία είχε περάσει τον αντίπαλό του, αλλά η λέξη εκρίθη (κακώς) ανύπαρκτη! Τη σκυτάλη πήρε ο ευνοηθείς μεν, αλλά ωστόσο άξιος αντίπαλός του Σόλων Ραπτάκης (νομίζω μαθητής της τελευταίας τάξης του εξατάξιου τότε Γυμνασίου) ο οποίος ήθελε μόνο 5 ακόμα νίκες για να ανακηρυχθεί μεγάλος νικητής, μιας και η εκπομπή τότε ακριβώς άρχισε να μεταδίδεται μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο και όλα έγιναν...διά 2 (μέγιστος αριθμός παιχνιδιών για ένα παίκτη,έπαθλα κ.τ.λ.). Όμως κι αυτός με τη σειρά του σκόνταψε στον έκτο και τελευταίο του αντίπαλο, το μαθηματικό Ηλία Τανυσκίδη, ο οποίος έγινε τελικά ο τέταρτος μεγάλος νικητής με 6 νίκες, ενώ πέμπτος ανακηρύχθηκε με 6 νίκες στις αρχές του 1979 ο οικοδόμος Γιώργος Πετρίδης.




Αμέσως μετά, στα πλαίσια της αναζήτησης θεαματικότητας, ξεκίνησε το περίφημο "τουρνουά των αηττήτων" στο οποίο δυστυχώς αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Γιάννης Ευθυμίου.Οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν εδώ την ευκαιρία να επανορθώσουν την αδικία εις βάρος του Αρ. Αραβανή καλώντας τον ως αήττητο (που κανονικά ήταν) αλλά δεν το έκαναν. Τα αποτελέσματα ήταν: Τανυσκίδης-Πετρίδης 72-64 , Παπαδόπουλος-Σίσκος 88-66 , Παπαδόπουλος-Πετρίδης 73-65 , Τανυσκίδης-Σίσκος 86-76 , Σίσκος-Πετρίδης 86-73 , Παπαδόπουλος-Τανυσκίδης 80-77. Από τον τελευταίο αγώνα ξεχωρίζω δύο από τις οκτάδες γραμμάτων που είχαν παιχθεί: Β,Ε,Δ,Ω,Ρ,Ω,Κ,Ε και Δ,Ρ,Α,Ω,Λ,Υ,Ν,Τ. Στην πρώτη είχε επικρατήσει ο Παπαδόπουλος με τη λέξη "κερδώω" (δοτική, η λέξη είναι γνωστή από τον κερδώο Ερμή!) ) , ενώ στη δεύτερη ο Τανυσκίδης με τη λέξη "τραυλών" κάνοντας το τελευταίο πλησίασμα στο σκορ, που όμως δε στάθηκε αρκετό για να ανατρέψει το προβάδισμα που είχε ήδη ο αντίπαλός του. Έτσι ο Γιώργος Παπαδόπουλος κατέκτησε το τρόπαιο στο πολύ ενφιαφέρον αυτό τουρνουά και αναδείχθηκε ο πιο ένδοξος παίκτης στην ιστορία της εκπομπής.




Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κινάτος, που είχε συμμετάσχει και παλιότερα στην εκπομπή, ήταν ο πρώτος παίκτης μετά το τουρνουά αηττήτων που άρχισε ένα δυνατό σερί νικών, δεν έγινε όμως ο έκτος "αήττητος" καθώς τον ανέκοψε ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Ευθύμιος Παπασταυρίδης , του οποίου οι επόμενες επικρατήσεις έγιναν με εντυπωσιακά σκορ (σε κάποια νίκη του έφτασε τους 114 πόντους) και έτσι αναδείχθηκε ο έκτος αήττητος , κερδίζοντας σχεδόν με διπλό σκορ τον τελευταίο του αντίπαλο Χρήστο Μαλιαχόβα, ο οποίος είχε διακριθεί παλιότερα στην εκπομπή με αρκετές νίκες. Προς το τέλος του 1979 εκλήθησαν οι δύο νικητές της χρονιάς σε εορταστικό αγώνα, που είχε τελικό σκορ Παπασταυρίδης-Πετρίδης 97-62. Ο έβδομος μεγάλος νικητής πολύ πιθανό να ήταν ο φοιτητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Φωτόπουλος που πραγματοποίησε 4 τηλεοπτικές νίκες ( χρειαζόταν άλλες δύο, που ίσως και να είχαν πραγματοποιηθεί και μαγνητοσκοπηθεί) αλλά η εκπομπή σταμάτησε ξαφνικά να μεταδίδεται (Απρίλιος 1980) πάνω που είχα δηλώσει συμμετοχή και περίμενα να με καλέσουν!




Το όνομα της φιλολόγου ήταν Δεμερτζή. Οι μαθηματικοί άλλαζαν κατά καιρούς, με τελευταίο τον εκ των νικητών Αντώνη Σίσκο.




Περί το 1989 στο Μega-channel έγινε μία προσπάθεια αναβίωσης του παιχνιδιού, με 10 μάλιστα γράμματα αντί για 8, που δεν εστέφθη από επιτυχία, ούτε ανέδειξε μεγάλους παίκτες και πολύ γρήγορα κατέρρευσε υπό το βάρος της έλλειψης θεαματικότητας.
Βρεθηκα τυχαια εδω και πραγματκα με συγκινησε οτι διαβαζω..Ειμαι ο τελευταιος παικτης της εκπομπης (Δημήτρης Φωτόπουλος). Στο παιχνιδι με "μυησε" ο συμφοιτητης μου στο ΕΜΠ Ευθύμιος Παπασταυρίδης, που ηταν ο εκτος νικητής. Εκείνος οργάνωσε μια ομάδα που αποτελειτο απο προηγουμενους νικητες, τον Γιωργο Παπαδοπουλο, Σόλωνα Ραπτάκη και Γιαννη Ευθυμιου και παιζαμε μεταξυ μας συχνα, συνηθως Σαββατο σ' ενα γραφειο του Παπασταυριδη στο κεντρο της Αθηνας. Οι αναμετρησεις ηταν ομηρικες μεταξυ τους..Εγω δυστυχως ημουν ο πιο αδυναμος παικτης, αλλα όχι κακός..Διατηρω από τοτε επαφή με τον Γιώργο και τον Μάκη, εστω με μηνύματα. Πιστεύω οτι αυτοί οι 2 ηταν οι καλυτεροι παικτες του παιχνιδιου. Εχω γνωμη για τον καλυτερο αλλα οχι δημόσια! Τελος, θα χρωστάω ένα καλό κέρασμα σε όποιον μπορεσει να μου στειλει μια δικη μου φωτογραφια ή βιντεο απο το παιχνιδι! Πιστευετε οτι μπορω να απευθυνθω στο αρχειο της ΕΡΤ?
 
Γράμματα κι Αριθμοί

Υπήρξα συμμετέχων στο τηλεπαιχνίδι αυτό (Γιώργος Παπαδόπουλος) και μια αναζήτηση για υλικό στο Google με έφερε εδώ :) .

Συμμετείχα σε 28 εκπομπές το 1977 (μεγάλος νικητής) και μετά σε άλλες 10 εκπομπές το 1979 (τουρνουά αηττήτων, το οποίο και κατέκτησα επίσης).

Η εκπομπή ήταν μεταφορά στην Ελλάδα της αντίστοιχης γαλλικής εκπομπής του Armand Jammot. Παρουσιαστής ήταν ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής κ. Χρήστος Οικονόμου, φιλόλογος η κα Δεμερτζή, μαθηματικός ο κ. Ραφτόπουλος και η παραγωγή (κα Φρόσω Ράλλη) εμαγνητοσκοπείτο στο Studio ATA (οδός Λένορμαν), σε σκηνοθεσία του κ. Νέστορα Παβέλλα και επιμέλεια του δημοσιογράφου κ. Ντένη Αντύπα.

Άλλοι μεγάλοι παίκτες του παιχνιδιού (συμμετέχοντες στο τουρνουά αηττήτων του 1979) ήταν ο κ. Γιώργος Τανισκίδης (αντίπαλος στον μεγάλο τελικό), ο κ. Αντώνης Σίσκος και ο κ. Γιώργος Πετρίδης. Επίσης σημαντική παρουσία στην ιστορία του παιχνιδιού είχαν οι κ.κ. Γιάννης Ευθυμίου, Σόλων Ραπτάκης, Άρης Αραβαννής, Χρήστος Μαλιαχόβας, Γιώργος Κλείτσας, Γιάννης Σελίμης κ.α.

Δυστυχώς δεν διατηρώ οπτικό υλικό παρά μόνον κάποιες φωτογραφίες και δημοσιεύματα από περιοδικά και εφημερίδες της εποχής (Ραδιοτηλεόραση, Απογευματινή, Μανίνα, Σούπερ Κατερίνα κλπ.).

Σε σχέση με τα προηγούμενα σχόλια μερικές παρατηρήσεις:

α. Οι προβολές ήταν στην ΕΡΤ δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη νομίζω στις 7 μμ.) και οι εγγραφές εγίνοντο σε διπλά επεισόδια (δύο εκπομπές, με δύο αντιπάλους - αν προχωρούσες) κάθε δεύτερο Σάββατο.

β. Οι αριθμοί ήταν 6 και όχι 7 χωρισμένοι σε ομάδες (4 ομάδες): Από το 1-4, από το 5-9, οι λήγοντες σε 5 (15, 25 ... 95) και οι λήγοντες σε 0 (10, 20 ... 100).

Χρησιμοποιώντας μία φορά τον κάθε αριθμό έπρεπε να υπολογίσεις τον τυχαίο τριψήφιο αριθμό κάθε φορά (6 βαθμοί) ή να τον πλησιάσεις περισσότερο από τον αντίπαλο σου (4 βαθμοί).

Τα γράμματα ήταν 7, χωρισμένα σε σύμφωνα και φωνήεντα, με τους παίκτες να επιλέγουν εναλλάξ το είδος.

Ο χρόνος σκέψης, τόσο για τα γράμματα, όσο και για τους αριθμούς ήταν 35 δευτερόλεπτα.

Το λεξικό της κας Δεμερτζή ήταν του Δημητράκου, αλλά κατά καιρούς φτάσαμε σε αναφορές μέχρι στου Lindel - Scott.
Γιώργο σε συνάντησα τυχαία εδω! Οι αναμνήσεις αυτές ειναι αξέχαστες.. Θυμάμαι τις απίθανες δοτικές σου και χαμογελάω! Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος να βρω καποια δικη μου φωτογραφια απο το παιχνιδι..Απο ΕΡΤ ισως?
 
Βρήκα το παρακάτω βίντεο από τη Γαλλική έκδοση του παιχνιδιού, επεισόδιο της 4/1/72, και το μουσικό θέμα που ακούγεται είναι πολύ κοντά στο Ελληνικό, απ' όσο το θυμάμαι. Η μελωδία είναι η ίδια, αλλά Ελληνική έκδοση είχε πιο ηλεκτρονικό ήχο.

 
Το όνομα της φιλολόγου ήταν Δεμερτζή. Οι μαθηματικοί άλλαζαν κατά καιρούς, με τελευταίο τον εκ των νικητών Αντώνη Σίσκο.
Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω ότι το όνομα ενός μαθηματικού ήταν Ραφτόπουλος.
 
Βρεθηκα τυχαια εδω και πραγματκα με συγκινησε οτι διαβαζω..Ειμαι ο τελευταιος παικτης της εκπομπης (Δημήτρης Φωτόπουλος). Στο παιχνιδι με "μυησε" ο συμφοιτητης μου στο ΕΜΠ Ευθύμιος Παπασταυρίδης, που ηταν ο εκτος νικητής. Εκείνος οργάνωσε μια ομάδα που αποτελειτο απο προηγουμενους νικητες, τον Γιωργο Παπαδοπουλο, Σόλωνα Ραπτάκη και Γιαννη Ευθυμιου και παιζαμε μεταξυ μας συχνα, συνηθως Σαββατο σ' ενα γραφειο του Παπασταυριδη στο κεντρο της Αθηνας. Οι αναμετρησεις ηταν ομηρικες μεταξυ τους..Εγω δυστυχως ημουν ο πιο αδυναμος παικτης, αλλα όχι κακός..Διατηρω από τοτε επαφή με τον Γιώργο και τον Μάκη, εστω με μηνύματα. Πιστεύω οτι αυτοί οι 2 ηταν οι καλυτεροι παικτες του παιχνιδιου. Εχω γνωμη για τον καλυτερο αλλα οχι δημόσια! Τελος, θα χρωστάω ένα καλό κέρασμα σε όποιον μπορεσει να μου στειλει μια δικη μου φωτογραφια ή βιντεο απο το παιχνιδι! Πιστευετε οτι μπορω να απευθυνθω στο αρχειο της ΕΡΤ?
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε!
Δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε, αλλά από όσο γνωρίζουμε, η ΕΡΤ διέγραψε όλες τις εκπομπές του τηλεπαιχνιδιού από το Αρχείο της στα τέλη του 1981.
 
Πίσω
Μπλουζα