Παρόλο που ασχολούμαι με graphics programming και θαυμάζω τις σύγχρονες engines, σνομπάρω απίστευτα τα γραφικά αν υπάρχει εθιστικό gameplay και με κρατήσει. Έχει τύχει να παίζω κάτι σαπίλες από άποψη γραφικών. Π.χ.
Gurk στο android, μάλιστα όχι όπως φαίνεται στα screenshots αλλά χειρότερα, με unscaled screen, κουμπάκια από Java GUI, και να αναρωτιέμαι πως ένα τόσο primitive παιχνίδι που θα έβρισκες στα παλιά mobiles κάθομαι και ασχολούμαι μαζί του; Θυμάμαι και άλλες σαπίλες που έπαιζα (π.χ. kingdom of kroz 2) και σκεφτόμουνα πως δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που θα αφιέρωνε τον χρόνο του σε αυτό. Δεν ξέρω, έχω ανοσία. Πολλοί μου λένε ότι τα παιχνίδια που παίζανε παλιά στον Amstrad ή ακόμα και στην Amiga τα βλέπουν και αναρωτιούνται πως τα παίζανε αυτά! Εγώ στην καλύτερη ακόμα τα ψηφιδώτα pixels μου φαίνονται θεσπέσια, στην χειρότερη θα τα αγνοήσω. Μια εξαίρεση είναι τα πρώτα 3d games, ήταν τόσο χαμηλό το polygon count και τετραγωνισμένοι οι ήρωες που προτιμούσα 2d από αυτό. Αλλά πάλι δεν θα με χαλάσουν (πρόσφατα έπαιξα max payne ξανά, αστεία 3d models, lowres textures, αλλά κορυφαία εμπειρία). Από την άλλη μπορεί να το βλέπω ιστορικά. Αλλά και προγραμματιστικά. Δεν κυνηγώ το eye candy. Αν υπάρχει δεν με χαλάει και θα το θαυμάσω. Αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας.
Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον που με ρωτάει με απορία για ένα σύγχρονο παιχνίδι π.χ. "Μα πως παίζεις το Borderlands, δεν έχει ωραία γραφικά. Γιατί δεν παίζεις Call of Duty;". Δηλαδή άμα βλέπανε και τα πιο retro που παίζω κατά καιρούς θα πηδούσαν!
p.s. Και κλασικό παράδειγμα το Wii. Πέρα από το ότι δεν με νοιάζουν τα γραφικά αφού είναι πολύ έξυπνο μηχάνημα με φοβερούς τίτλους, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λένε όλοι "Ααα τι χάλια είναι τα γραφικά του Wii, αίσχος!". Μου φαίνονται αρκετά, και σε μερικούς πολύ καλούς τίτλους φοβερά. Φυσικά δεν συγκρίνω με PS3 ή Xbo
60 ή PC. Αλλά νοιώθω πως η τεχνολογία έχει ξεφύγει τόσο πολύ που ότι παιχνίδι και να διάλεγα στην τύχη πριν από 5-6 χρόνια τα γραφικά του θα ήταν τουλάχιστον φοβερά. Το ξέρω πως υπάρχουν ατέλειες, δεν υπάρχει antialiasing, τα textures είναι lowres, δεν έχει φοβερές σκιές, κλπ. άμα κάνεις τη σύγκριση δεν είναι τόσο καλά όσο άλλες κονσόλες, αλλά στα μάτια μου είναι περισσότερο από ικανοποιητικά. Έτσι παραξενεύομαι με τον κόσμο που λέει "Ααα, το Wii-U πάλι αίσχος specs έχει". Τελευταία φορά που τα είδα ήταν πολύ καλά, μπορεί όχι nextgen, αλλά αν ένα αρχαίο Wii έβγαζε τέτοια παιχνίδια who cares? Οι graphics hogs μήπως