polaris
RetroN00b
- Αντιδράσεις
- 11
Έχεις απόλυτο δίκιο . Και ψάχνοντας στο υπόγειο στο πατρικό μου....βρήκα το τετράδιο αντιγραφής που γράφω για το "κλαράκι που το έλεγαν Μυρτώ"V.I.Smirnov είπε:To αναγνωστικό της γ' δημοτικού όπως και της δ' δημοτικού έχει ως πυρήνα μια παρέα παιδιών σε κάποια τάξη.
Θυμάμαι καθαρά κάποιους χαρακτήρες (από το μακρυνό '83-'84) :
O Σώτος, ο Σταύρος, η Μυρτώ...
Παραθέτω φράσεις από το αναγνωστικό αυτό που υπάρχουν στα υφάδια της μνήμης μου (από τότε !!!).
Θυμάμαι ότι σε ένα κεφάλαιο η Μυρτώ φεύγει στο εξωτερικό για να συναντήσει τους γονείς της. Να τι γράφει κάπου εκεί :
" 'Μυρτώ Καλλιμάνη'
Αν ήμουν εγώ θα έγραφα σε ένα χαρτί 'Είναι ένα κλαράκι. Προσέξτε μην σπάσει'. "
Ο Σώτος ζητά εξηγήσεις γιατί οι γονείς της Μυρτώς μετανάστευσαν.
Του απαντούν (δεν θυμαμαι ποιός) κάπως έτσι
"- Αν σου πω ότι....(κενό μνήμης).....θα το καταλάβεις ;
- Όχι είπα με ειλικρίνεια. Χρειάζομαι λόγια περισσότερα για να το καταλάβω."
Θυμάμαι σε άλλο κεφάλαιο όπου ο Σώτος μιλά για την κυρία Μπόνη, την δασκάλα του πιάνου :
"Tα δάχτυλά της χορεύουν στ' ασπρόμαυρα πλήκτρα σαν πεταλούδες..."
Θυμάμαι ότι κάπου είχαν βάψει ένα αυτοκίνητο σαράβαλο και έπαιζαν τους οδηγούς : "Πού παμε τώρα ; τώρα πάμε για ψώνια..."
Κορυφαίο κεφάλαιο ήταν με τον Μαθιό από το χωριό που απέτρεψε την σύγκρουση των δύο τραίνων :
"Άρχισα να ροβολάω την πλάγια και να φωνάζω 'Σταματήστεεε' και να σφυρίζω μ' όλη μου την δύναμη.
Αλλά βλέπετε κύριε τα τραίνα δεν είναι γίδια να μ' ακούσουν..."
Και το κεφάλαιο με τα καλαντα ήταν ενδιαφέρον.
Ο Σώτος και ο Σταύρος (με επιφύλαξη) ήθελαν να μαζέψουν χρήματα για να έρθει ο Μαθιός στην Αθήνα.
Ξεκινούν τα κάλαντα στο τρόλεϋ και κάποια στιγμή ψιθυρίζει ο Σώτος "Ποιό αρχοντικό σας, αφού οι άνθρωποι βρίσκονται στο τρόλεϋ..."
Ο Σώτος πήγε και στο φεγγάρι να τα πει : "Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να σου πουν 'μας τα 'παν άλλοι..."
Τελικά τα παιδιά κουράστηκαν. "Με τα λεφτά που μαζέψαμε ο Μαθιός φτάνει ως τα περίχωρα της Αθήνας. Ας περπατήσει τον υπόλοιπο δρόμο..." λέει ο Σώτος...
Θυμάμαι ότι είχε και ένα κεφάλαιο για το σπίτι όπως το ονειρευόταν ο Σώτος...
Έχω να δω το αναγνωστικό από την χρονιά '83-'84 αλλά τα παραπάνω είναι εντυπωμένα στο μυαλό μου μαζί με πολλά άλλα.
Όποιος το έχει παρακαλείται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω φραστικά αποσπάσματα...
Υ.Γ. Τότε πηγαίναμε και Σάββατο στο σχολείο.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: