* Γ' Δημοτικού

Σώτος Σώτος

RetroMaNiaC
Joined
19 Απρ 2012
Μηνύματα
713
Αντιδράσεις
248
domniki είπε:
Την δασκάλα τους την έλεγαν Αλόη και η τάξη τους ήταν κήπος γιατί πολλά κορίτσια είχαν ονόματα λουλουδιών: Μαργαρίτα, Βιολέτα, Χρυσάνθη, Μυρτώ. Οι φίλοι του Σώτου ήταν ο Σταύρος, ο Στάθης και ο Σπύρος και το κλαράκι που το έλεγαν Μυρτώ ήταν η καινούρια συμμαθήτρια που γονείς της έφυγαν μεταναστες στην Γερμανία και αυτή αναγκάστηκε να μετακομίσει στις θείες της στην Αθήνα και να χασει τον ουρανό του χωριού της. :D
Γιατί νομίζω ότι αυτές οι ιστορίες ήταν πιο ωραίες από τα κείμενα που είχε η "Γλώσσα μου" ?
Και βέβαια ήταν πιό ωραίες από την "Γλώσσα μου" γιατί ήταν η παράλληλη ιστορία παιδιών σαν κι εμάς. Κάθε μέρα που πηγαίναμε σχολείο μαθαίναμε και μια νέα εμπειρία από τη ζωή αυτών των παιδιών-παρόμοια με τις δικές μας εμπειρίες, και αυτό μας άγγιζε. Ενώ η "Γλώσσα μου" είχε ανεξάρτητα και ξεκάρφωτα κείμενα, βέβαια παιδαγωγικά μπορεί να ήταν πιό σωστό ως μέθοδος αλλά για μας ήταν κάπως απογοητευτικό...

Btw την δασκάλα Αλόη τη θυμήθηκα!!! :)
 

retrofrog

RetroActive
Joined
25 Δεκ 2012
Μηνύματα
328
Αντιδράσεις
49
Τα αναγνωστικά της τρίτης δημοτικού καταλήγω πώς ήταν τα αγαπημένα μου...(μαζί με το τέταρτο τεύχος της δευτέρας, το πρώτο της τετάρτης και φυσικά τα ιστορικά της πρώτης!) Ειδικά στο τρίτο και τέταρτο τεύχος μου άρεσε τοοοσο πολύ η εικονογράφηση...Ερώτηση:το πρώτο τεύχος άρχιζε μ'ενα ξανθό αγοράκι που υποτίθεται ότι ξεκίναγε τη σχολική χρονιά;Θυμάμαι καλά ή έχω μαστουρώσει με την αιθαλομίχλη και τη σκόνη της σαχάρας και φαντασιώνομαι πράγματα; :p
 

thaenik

RetroN00b
Joined
11 Οκτ 2010
Μηνύματα
4
Αντιδράσεις
0
[edit]ζήτηση copyrighted υλικού [/edit]

1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η δημόσια διαφήμιση / πρόταση για ανταλλαγή ή αντιγραφή οπτικοακουστικού υλικού που ενδέχεται να είναι copyrighted ή να εμπίπτει γενικότερα σε νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αναφέρει πληροφοριακά π.χ. ότι διαθέτει σε DVD μια συγκεκριμένη σειρά, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί δημόσια ούτε να την διαλαλεί σαν 'πραμάτια', ούτε σαν 'εμπόρευμα', ούτε σαν 'ανταλλάξιμο' υλικό. Κάτι τέτοιο είναι ποινικά κολάσιμο και μόνο σε μπελάδες θα μπορούσε να τον βάλει. Εξυπακούεται βέβαια ότι το τι κάνετε στα PM είναι δική σας δουλειά (όπως επίσης και αποκλειστική σας ευθύνη!). Όσα μηνύματα εντοπίζονται να παραβαίνουν τον συγκεκριμένο κανονισμό θα διαγράφονται ή θα τροποποιούνται αναλόγως, χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση. Μέλη που αρνούνται να συμμορφωθούν θα εγκαλούνται πρώτα και, αν παρ' όλα αυτά υποπέσουν εκ νέου στην ίδια παράβαση, θα διαγράφονται.

ΤΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΓΑΜΕ ΤΟΤΕ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

herco

RetroMasteR
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.504
Αντιδράσεις
56
Γραφε με μικρα γραμματα φιλε μου, τα κεφαλαια δηλωνουν "εντονη φωνη" και ειναι ενοχλητικα.
 

pardalotzatziki

RetroNuts!
Joined
1 Δεκ 2012
Μηνύματα
2.019
Αντιδράσεις
309
Αριθμητικη και προβληματα -Γ΄ ταξη - 1953

Βιβλιο του πατερα μου. Οπως βλεπετε δεν τους δινανε βιβλια αλλα τα αγοραζανε.

Και ο ενας το εδινε στον αλλο, πολλες φορες διαβαζανε και μαζι.

img586.jpg

img582.jpg

img583.jpg
 

elephadas

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
22 Οκτ 2010
Μηνύματα
8.911
Αντιδράσεις
14.370
Ήταν όμως σίγουρα σχολικά βιβλία ή βοηθήματα? Δεν ξέρω βέβαια τι γινόταν το 1953, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, το 1960 που πήγε η αδερφή μου σχολείο, τα βιβλία τα παίρνανε δωρεάν τα παιδιά. Αλλά εκτός από τα σχολικά βιβλία υπήρχαν και βοηθήματα που δεν τα απαιτούσε, ούτε καν τα συνιστούσε το σχολείο. Τα αγόραζαν οι γονείς για έξτρα μελέτη. Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα για τα περίφημα "εκθεσάρια" ας πούμε, που είναι κλασσικό παράδειγμα τέτοιων βοηθημάτων για το δημοτικό.

Αυτές οι φωτογραφίες έχουν και έξτρα ρετροενδιαφέρον. Προσέξτε τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου: Οδός Τσώρτσιλ. Πρόκειται βέβαια για την Οδό Σταδίου, που τότε είχε ξαναβαφτιστεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

nwntas

RetroMasteR
Joined
3 Ιαν 2011
Μηνύματα
1.463
Αντιδράσεις
544
elephadas είπε:
Αλλά εκτός από τα σχολικά βιβλία υπήρχαν και βοηθήματα που δεν τα απαιτούσε, ούτε καν τα συνιστούσε το σχολείο. Τα αγόραζαν οι γονείς για έξτρα μελέτη. Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα για τα περίφημα "εκθεσάρια" ας πούμε, που είναι κλασσικό παράδειγμα τέτοιων βοηθημάτων για το δημοτικό.
Απ' ό,τι βλέπω, η βιομηχανία των "λυσσάριων" καλά κρατούσε από τότε!

Τώρα που πες εκθεσάρια elephada, μου θύμισες μια μινι-εγκυκλοπαίδεια (3-4 τόμοι νομίζω είναι) με εκθέσεις. Κάπου την έχουμε καταχωνιασμένη στο σπίτι.
 

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.685
Αντιδράσεις
1.818
Ωραία πράγματα. Το εμείς κι ο κόσμος ήταν από τα αγαπημένα μου μαθήματα.
 

gordon17sp

RetroN00b
Joined
22 Ιουν 2014
Μηνύματα
1.972
Αντιδράσεις
3.965
Χάζευα τις σελίδες στο retromaniax σχετικά με τα παλιά σχολικά βιβλία. Ότι δεν συγκινήθηκα δεν μπορώ να το πω, αν κ το σχολείο δεν το συμπάθησα ποτέ ιδιαίτερα. Μήπως κάποιος απο σας έχει τα εμείς κ ο κόσμος κ τα ερευνώ το φυσικό κόσμο σαρωμένα; Ή αν υπάρχουν πουθενα. Ήταν τα μόνα βιβλία/μαθήματα που μ'άρεσαν. Κ αν υπάρχουν κ τα υπόλοιπα, ακόμα καλύτερα. Έτσι να κάνω τις ασκήσεις ΟΛΕΣ σωστά, να πάρω το αίμα μου πίσω.
 

BETTY BOOP

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
8.729
Αντιδράσεις
4.615
BETTY BOOP είπε:
Είχα τα πέντε πρώτα βιβλία της πρώτης σελίδας του thread. Από τη Γλώσσα μου άρεσαν τα κείμενα και από τη Μελέτη Περιβάλλοντος οι εικόνες!
Είναι εφικτό να καταχωρηθούν μερικές σελίδες από τα δύο πρώτα τεύχη της Γλώσσας (στο εξώφυλλο ένα τρενάκι), της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ιστορίας (είχα ένα βιβλίο γκρι με δύο ανθρώπους στο εξώφυλλο) και των Θρησκευτικών (ήταν άσπρο και έγραφε με ροζ γράμματα ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ);

(μάλλον ζητώ πολλά...)

 


 

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.045
Το εξώφυλλο με το τρενάκι του βιβλίου της Γλώσσας ήταν το αγαπημένο μου από όλα τα βιβλία του Δημοτικού, μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση και τα ζωηρά χρώματα. Θυμάμαι ακόμα κάποιες χαριτωμένες ιστορίες από αυτό, όπως αυτήν με τη γυναίκα που αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, αλλά επειδή δεν είχε έμπνευση άρχισε να ξύνει συνέχεια μολύβια. Στο τέλος της ιστορίας μας λέει ότι μπορεί να μην έγραψε τίποτα, αλλά έγινε η πρωταθλήτρια του ξυσίματος των μολυβιών! Μία άλλη ιστορία έλεγε για τα στάδια της μέθης, και υποστήριζε ότι αν πιείς λίγο, έρχεσαι απλά σε ευθυμία και κελαηδάς σαν πουλί, αν πιείς παραπάνω γίνεσαι θυμωμένος σαν λιοντάρι, και αν πιείς ακόμα πιο πολύ χάνεις κάθε τσίπα και γίνεσαι ανόητος σαν γάϊδαρος.

Από την Ιστορία θυμάμαι να μιλάμε για πρωτόγονους ανθρώπους κι έπειτα αρχαίους πολιτισμούς, ήταν η πρώτη επαφή μας με την Ιστορία στο Δημοτικό. Η Μελέτη Περιβάλλοντος θυμάμαι ότι με είχε δυσκολέψει πολύ στην τρίτη τάξη, γιατί διδαχτήκαμε αναλυτικά τα μέρη ενός φυτού, τη φωτοσύνθεση, καθώς και μάθαμε να λέμε με το όνομά τους και να ξεχωρίζουμε την κοιλάδα, την πεδιάδα κτλ, ενώ στη θάλασσα τον όρμο κτλ. Μου είχαν φανεί πολύ δύσκολα όλα αυτά για να τα μάθεις απέξω. Από τα Θρησκευτικά θυμάμαι κάτι κείμενα για ένα αγοράκι που αποκτάει έναν αδερφό και μέσα από τις εμπειρίες του μας περιγράφει αναλυτικά και το πώς γίνεται μία βάφτιση (νομίζω ότι το αγόρι το έλεγαν Αντώνη και το μωρό Γιάννη). Ωραία θα ήταν να βλέπαμε τίποτα σελίδες από μέσα.
 

BETTY BOOP

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
8.729
Αντιδράσεις
4.615
perlastar είπε:
Το εξώφυλλο με το τρενάκι του βιβλίου της Γλώσσας ήταν το αγαπημένο μου από όλα τα βιβλία του Δημοτικού, μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση και τα ζωηρά χρώματα. Θυμάμαι ακόμα κάποιες χαριτωμένες ιστορίες από αυτό, όπως αυτήν με τη γυναίκα που αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, αλλά επειδή δεν είχε έμπνευση άρχισε να ξύνει συνέχεια μολύβια. Στο τέλος της ιστορίας μας λέει ότι μπορεί να μην έγραψε τίποτα, αλλά έγινε η πρωταθλήτρια του ξυσίματος των μολυβιών! Μία άλλη ιστορία έλεγε για τα στάδια της μέθης, και υποστήριζε ότι αν πιείς λίγο, έρχεσαι απλά σε ευθυμία και κελαηδάς σαν πουλί, αν πιείς παραπάνω γίνεσαι θυμωμένος σαν λιοντάρι, και αν πιείς ακόμα πιο πολύ χάνεις κάθε τσίπα και γίνεσαι ανόητος σαν γάϊδαρος. Από την Ιστορία θυμάμαι να μιλάμε για πρωτόγονους ανθρώπους κι έπειτα αρχαίους πολιτισμούς, ήταν η πρώτη επαφή μας με την Ιστορία στο Δημοτικό. Η Μελέτη Περιβάλλοντος θυμάμαι ότι με είχε δυσκολέψει πολύ στην τρίτη τάξη, γιατί διδαχτήκαμε αναλυτικά τα μέρη ενός φυτού, τη φωτοσύνθεση, καθώς και μάθαμε να λέμε με το όνομά τους και να ξεχωρίζουμε την κοιλάδα, την πεδιάδα κτλ, ενώ στη θάλασσα τον όρμο κτλ. Μου είχαν φανεί πολύ δύσκολα όλα αυτά για να τα μάθεις απέξω. Από τα Θρησκευτικά θυμάμαι κάτι κείμενα για ένα αγοράκι που αποκτάει έναν αδερφό και μέσα από τις εμπειρίες του μας περιγράφει αναλυτικά και το πώς γίνεται μία βάφτιση (νομίζω ότι το αγόρι το έλεγαν Αντώνη και το μωρό Γιάννη). Ωραία θα ήταν να βλέπαμε τίποτα σελίδες από μέσα.
στα Θρησκευτικά είχα ένα άσπρο βιβλίο, με ροζ γράμματα έγραφε ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ, αναφερόταν στη δημιουργία του κόσμου, τον Αδαμ και την Εύα, το προπατορικό αμάρτημα, την κιβωτό του Νώε...σαν παραμύθι ήταν...

Το βιβλίο που αναφέρεις για τα Θρησκευτικά νομίζω έχει τίτλο ''Η ζωή με το Χριστό''...
 

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.045
BETTY BOOP είπε:
στα Θρησκευτικά είχα ένα άσπρο βιβλίο, με ροζ γράμματα έγραφε ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ, αναφερόταν στη δημιουργία του κόσμου, τον Αδαμ και την Εύα, το προπατορικό αμάρτημα, την κιβωτό του Νώε...σαν παραμύθι ήταν...
Το βιβλίο που αναφέρεις για τα Θρησκευτικά νομίζω έχει τίτλο ''Η ζωή με το Χριστό''...
Μπράβο, έτσι το έλεγαν. Αυτό με την Παλιά Διαθήκη το είχα δει πως ήταν, αλλά για λίγο δεν το πρόλαβα.
 

malas

RetroN00b
Joined
23 Οκτ 2015
Μηνύματα
3
Αντιδράσεις
0
kambia θελω να ρωτησω κατι , αυτα τα βιβλια τα εχεις ακομα ;
 

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.657
Αντιδράσεις
1.326
malas είπε:
kambia θελω να ρωτησω κατι , αυτα τα βιβλια τα εχεις ακομα ;
Όχι, δεν τα έχω. Τα έδωσα πίσω στη δασκάλα που μου τα δάνεισε για τη φωτογράφηση.
 

malas

RetroN00b
Joined
23 Οκτ 2015
Μηνύματα
3
Αντιδράσεις
0
παιδια . υπαρχει κανεις απο εδω που να εχει τα βιβλια στα χερια του ;;;;;;;;
 

BETTY BOOP

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
8.729
Αντιδράσεις
4.615
Shakti είπε:
Πω πω, λάτρευα και το Εμείς και ο Κόσμος (δεν θυμάμαι αν στο Δημοτικό ήταν ίδιο με την Μελέτη Περιβάλλοντος) και την Γλώσσα μου, και την Ιστορία και το Ανθολόγιο! Υπέροχα βιβλία, πόσο λυπάμαι που δεν τα κράτησα. :(

Εμείς και ο Κόσμος = Μελέτη Περιβάλλοντος
 

BETTY BOOP

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
8.729
Αντιδράσεις
4.615
θυμηθηκα οτι σε ενα τευχος της Γλωσσας της Γ' Ταξης (α' ή β' τευχος) υπηρχε ένα κειμενο με τιτλο ''Πώς βρηκαν την οδο Ευτερπης'' ή ''Οδος Ευτερπης'', (καπως ετσι...), στο κειμενο αυτο περιγραφοταν η προσπάθεια που εκανε ενα παιδι με τη μαμα του να βρουν την οδο Ευτερπης για να πάνε εκει...ειχαν ρωτησει πολλους ανθρωπους...

τελικα βρηκαν την οδο αυτη;

Θυμαστε το κειμενο αυτο;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα