Δημήτρης Ψαριανός - Μια διακριτική παρουσία

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Αναφορά σε έναν καλλιτέχνη που διακρίθηκε για την ποιοτική του δουλειά και την συνεργασία του με καταξιωμένους δημιουργούς, χωρίς ποτέ να γίνει το "μεγάλο" όνομα, χάραξε όμως τη δική του διακριτική πορεία στο πεντάγραμμο και παραμένει μια αξιόλογη πρόταση στον σημερινό κυκεώνα των "μετριοτήτων".

Σύντομο βιογραφικό. Ο Δημήτρης Ψαριανός γεννήθηκε το 1948 στην Πρέβεζα. Σπούδασε τραγούδι και κιθάρα. Το 1972 ερμήνευσε τα τραγούδια του "Μεγάλου Ερωτικού" του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε τους δίσκους "Δημήτρης Ψαριανός" (1979), "Τα Ερωτικά" (1980), "Τα τραγούδια που Αγαπώ" (1981), ενώ συμμετείχε και σε άλλες δισκογραφικές δουλειές γνωστών συνθετών με χαρακτηριστικότερα το δίσκο "Λοταρία" (1979), που ερμηνεύει μαζί με τους Αντώνη Καλογιάννη και Ελίνα Παπανικολάου και το "Κέντρο διερχομένων" (1982) με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη και Δημήτρη Κοντογιάννη. Πηγή.

Εδώ, με τον Μάνο Χατζηδάκη και τη Φλέρυ Νταντωνάκη στο "Μεγάλο Ερωτικό". Πηγή.

Προβολή συνημμένου 37137

Μερικές δουλειές του.

1. Τα λιανοτράγουδα. Από τον "Μεγάλο Ερωτικό" (1972). Δημοτικό τραγούδι σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη.

[video=youtube;_D9pW-zjgwc]http://www.youtube.com/watch?v=_D9pW-zjgwc

2. Γεια σου Κωνσταντή. Από το δίσκο "Σκλάβοι Πολιορκημένοι" (1974) σε ποίηση Κώστα Βάρναλη και μελοποίηση Νίκου Μαμαγκάκη. Στο δίσκο συμμετέχει και η Μαρία Δημητριάδη.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλός τραγουδιστής. Ένα απο τα αγαπημένα τραγούδια του, ήταν και αυτό της σειράς Καλημέρα Ζωή του επίσης υπέροχου συνθέτη Σάκη Τσιλίκη.

Πάρτε και μια γεύση απο το βίντεο:

 
Πολύ καλός ερμηνευτής και μπράβο που άνοιξες θέμα. Συμμετοχή - σταθμός στον "Μεγάλο ερωτικό" του Μάνου.

 
Ο Δημήτρης Ψαριανός ξεκίνησε ως "ροκ τραγουδιστής" στα τέλη των 60ς και στις αρχές των 70ς !!! Τραγουδούσε κυρίως στο ΚΥΤΤΑΡΟ [για περισσότερα ... δείτε το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοϊτη "Ζωντανοί στο Κύτταρο", όπου ο Ψαριανός διηγείται ένα σωρό όμορφα κι ενδιαφέροντα πράγματα από εκείνη την εποχή] !!!

Κι έτσι ... συναντήθηκε με τον Χατζιδάκι !!! Ο πεφωτισμένος μας συνθέτης στα τέλη 60ς / αρχές 70ς βρισκόταν στην Αμερική [νομίζω αυτοεξόριστος] !!! Και ... ως καλλιτέχνης και άνθρωπος που ... έχει πάντα τις κεραίες του τεντωμένες για να "εντρυφήσει" και να "εμβαθύνει" σε ο,τιδήποτε σύγχρονο τον περιβάλλει, προσπάθησε, εκεί που βρέθηκε, να αφομοιώσει το τόοοτε καινούριο "ρεύμα" !!! Που δεν ήταν άλλο από την ψυχεδελική μουσική !!! Και πράγματι ... βρέθηκε να κάνει παρέα με τους Jefferson Airplane [αλήθεια, αυτό πώς το κατάφερε ??? ] και μάλιστα .... βρέθηκε και στο tour bus τους όταν κάνανε περιοδείες [σε συνεντεύξεις του δήλωνε μαγεμένος από την Grace Slick] !!! Ο δίσκος, όμως, του "ψυχεδελικού κλίματος" που πραγματικά αποτέλεσε πηγή έμπνευσής του ήταν το ντεμπούτο των It's A Beautiful Day, όπου, ως γνωστόν, κυριαρχεί το βιολί του David La Flamme !!! Και .... το "ανατρεπτικό" μυαλό του σκέφθηκε να "φτιάξει" έναν δίσκο σαν κι αυτόν, προσαρμοσμένο, όμως, πλήρως στα Ελληνικά δεδομένα !!! Κι έτσι .... γεννήθηκε ο Μεγάλος Ερωτικός, για πολλούς ο κορυφαίος, ο σπουδαιότερος δίσκος της Ελληνικής δισκογραφίας !!!

Σε έναν τέτοιο δίσκο, τραγουδιστής δεν θα μπορούσε παρά να είναι κάποιος πολύ νεαρός "ζυμωμένος" με τη ροκ μουσική εκείνης της εποχής !!! Και ο πεφωτισμένος Χατζιδάκις διάλεξε τον - τελείως νιόβγαλτο - Ψαριανό !!! 'Ετσι ο ΄Ψαριανός ... κατευθείαν στα βαθιά νερά !!! Γι' αυτό έχω ακούσε από πολλούς την άποψη : "αυτός είν' ο λόγος που το παλικάρι δεν έκανε μεγάλη καριέρα σαν τραγουδιστής, επειδή το πρώτο πράγμα που τραγούδησε ήταν ο Μεγάλος Ερωτικός, μετά από αυτό ό,τι κι αν τραγουδούσε θα φαινόταν υποδεέστερο" !!! Ποιος ξέρει ....

Όσο για εμάς "τους εκδρομείς των 80ς" .... τον γνωρίσαμε από τα "Ερωτικά", σε μουσική Χρήστου Γκάρτζου πάνω σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα, η οποία "προσαρμόσθηκε" στα Ελληνικά από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο !!! Θυμάμαι στην 1η γυμνασίου με τους συμμαθητές μου να παίζουμε μπάσκετ στο διάλειμμα και να τραγουδάμε την ώρα του παιχνιδιού "Είσαι μικρή και τριανταφυλλένια" .... Το "γνήσιο ελληνικό έντεχνο" τραγούδι περνούσε εκείνη την εποχή [αρχές με μέσα των 80ς] τα τελευταία χρόνια της ακμής και της ζωντάνιας του .... Οι .... Καρβελοπανταζήδες καραδοκούσαν στη γωνία ... αλλά εδώ γίνομαι οφφτόπικ ....
 
Θα παραθέσω δύο πανέμορφα τραγούδια του Δημήτρη Ψαριανού:

Το ένα λέγεται "Παλιάτσος" και είναι μέσα από το δίσκο "Καινούρια μέρα", με τραγούδια του Στέλιου Φωτιάδη (Νοστράδαμος) και τραγουδιστές, εκτός του Ψαριανού, ο Βλάσσης και η Δέσποινα Γλέζου. Για μένα, εκπληκτικός δίσκος στο σύνολό του!

 
Κι ένα ακόμα σπάνιο, από εμέναhttp://www.youtube.com/watch?v=W3nLb_yEpaw
 
Λοταρία (1979)

Στον σημαντικό δίσκο "Λοταρία" που κυκλοφόρησε το 1979 από τη Λύρα, ο Δημήτρης Ψαριανός συμμετείχε μαζί με τον επίσης καταξιωμένο Αντώνη Καλογιάννη και τη σχετικά άγνωστη Ελίνα Παπανικολάου, η οποία αν και διαθέτει πολύ καλή φωνή δεν είχε τελικά την ανάλογη πορεία στον χώρο. Οι στίχοι των περισσοτέρων κομματιών υπογράφονται από τον πολύ γνωστό Δημήτρη Ιατρόπουλο έναν από τους σημαντικότερους στιχουργούς μας. Η μουσική είναι του Στέλιου Φωτιάδη, συζύγου της Γλυκερίας και συνθέτη πολλών επιτυχιών της. Οι περισσότεροι ίσως θα αναγνωρίσουν ως πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου το "Θεσσαλονίκη μου αρχόντισσα παλιά" με την Ελίνα Παπανικολάου. Ο Δημήτρης Ψαριανός συμμετείχε με 4 κομμάτια, το "Είμαι καλά σ' ευχαριστώ", το "Πριν να μου φύγεις", το "Και τι θα πεις" σε στίχους του συνθέτη και το "Σαν η αγάπη είναι μεγάλη". Θα ακούσουμε εδώ τα δύο κατά τη γνώμη μου καλύτερά του.

1. Είμαι καλά σ' ευχαριστώ.

 
Μεγάλη λύπη προκαλεί η απώλεια σήμερα του Δημήτρη Ψαριανού που έφυγε ξαφνικά στα 72 του χρόνια. Στη μνήμη του το παρακάτω video.

 
Δημήτρης Ψαριανός - Βαρκαρόλα (1982)

Ανέκδοτη live ηχογράφηση από ραδιοφωνική εκπομπή του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ με τίτλο "Τραγούδια που δεν τραγούδησα ποτέ"

 
Τον είχα γνωρίσει κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000 στην εμβληματική μικρή μουσική σκηνή της εποχής, το "Τσάι στη Σαχάρα" στα Ιλίσια. Νομίζω ότι σ' εκείνη την εμφάνισή του τραγουδούσε Χατζιδάκι, αλλά και άλλα κομμάτια όπως το "Χαλασιά μου" (που οι περισσότεροι γνωρίζουμε με τη φωνή της Δ. Γαλάνη), υποθέτω γιατί αποτελεί διασκευή ηπειρώτικου τραγουδιού. Για μένα η φωνή του Ψαριανού έχει συνδεθεί με την "Μικρή και τριανταφυλλένια" σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα:
 
Πίσω
Μπλουζα