Δημοσκόπηση: Αγαπημένη πασχαλιάτικη ταινία

Αγαπημένη πασχαλιάτικη ταινία

  • Ο Χιτών

    Ψηφοφορίες: 2 8,7%
  • Κβο Βάντις

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Μπεν Χουρ

    Ψηφοφορίες: 7 30,4%
  • Ο Δημήτριος και οι μονομάχοι

    Ψηφοφορίες: 4 17,4%
  • Οι 10 εντολές

    Ψηφοφορίες: 4 17,4%
  • O Βασιλεύς των Βασιλέων

    Ψηφοφορίες: 3 13,0%
  • Δαυίδ και Βησθαβέ

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Η ωραιότερη ιστορία του κόσμο

    Ψηφοφορίες: 1 4,3%
  • Σαμψών και Δαλιδά

    Ψηφοφορίες: 1 4,3%
  • Βαρραβάς

    Ψηφοφορίες: 1 4,3%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    23

retrofan

RetroMasteR
Joined
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
1.204
Αντιδράσεις
339
Από παιδί θυμάμαι στάνταρ συγκεκριμένες ταινίες να παίζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Και μίνι σειρές βέβαια αλλά το θέμα αυτό αφορά τις ταινίες.

Θρησκευτικό θέμα (όχι απαραίτητα με τον Χριστό), εποχή σινεμασκόπ, Χόλιγουντ 50΄ή 60΄. Τις περισσότερες μας τις θύμισε το όμορφο τόπικ που έχει ανοίξει η Juanita (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?9098-%C8%F1%E7%F3%EA%E5%F5%F4%E9%EA%DD%F2-%F4%E1%E9%ED%DF%E5%F2). Τι θα λέγατε να δηλώναμε και τις προτιμήσεις μας; :)

1. "Ο Χιτών". Ταινία του 1953 με την Τζιν Σίμονς και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η πρώτη σινεμασκόπ στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Ρωμαίος στρατιωτικός κι ευγενής που βρίσκεται επικεφαλής της φρουράς που συνοδεύει τον Χριστό στον Γολγοθά, κερδίζει στα ζάρια τον ιερό χιτώνα και ξεκινάει την πορεία του προς τον χριστιανισμό και τον μαρτυρικό θάνατο.

2. "Κβο Βάντις". Ταινία του 1951 με την Ντέμπορα Κερ και τον Ρόμπερτ Τέιλορ. Πάλι Ρωμαίος στρατιωτικός που ερωτεύεται την χριστιανή σκλάβα Λυγία την εποχή του Νέρωνα. Πολύ καλός ο Πίτερ Ουστίνοφ στον ρόλο του εμπρηστή αυτοκράτορα.

3. "Μπεν Χουρ". Ταινία του 1959 με τον Τσάρλτον Ίστον. Ο Εβραίος πρίγκιπας που προδίδεται από τον Ρωμαίο παιδικό του φίλο κι οδηγείται στις γαλέρες, μετά στην αρένα και τέλος στον Χριστό που θεραπεύει λεπρούς. Τεχνικός άθλος για την εποχή της η σκηνή των αρματοδρομιών και ρεκόρ 11 όσκαρ που παρέμεινε αλώβητο για πολλές δεκαετίες.

4. "Ο Δημήτριος και οι μονομάχοι". H επιτυχία του "Χιτώνα" οδήγησε στο να γυριστεί η συνέχειά του την επόμενη χρονιά (1954). Ο επίσης χριστιανός σκλάβος του Μαρκέλλου (Ρίτσαρντ Μπάρτον στην πρώτη ταινία) κληρονομεί από τον κύριό του τον χιτώνα και μπλέκεται σε πολιτικές συνωμοσίες στην Ρώμη του Καλλιγούλα. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο Δημήτριος είναι πατριωτάκι :cool:

5. "Οι 10 εντολές". Ταινία του 1954 με τον Τσάρλτον Ίστον και τον Γιουλ Μπρίνερ. Η ιστορία του Μωυσή από τη γέννησή του μέχρι την παραλαβή των 10 εντολών. Η εκδοχή περί υιοθεσίας του Μωυσή από την κόρη του φαραώ χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί φιλία, στη συνέχεια ερωτική αντιζηλία και στο τέλος πολιτική κόντρα με τον νέο φαραώ Γιουλ Μπρίνερ. Του Σεσίλ ντε Μιλ και μαμούθ σε διάρκεια (3,5 ώρες παρακαλώ!), απ' αυτές που για να τις δεις ολόκληρες πρέπει να περάσουν 3 τουλάχιστον Πάσχα προβολής :)

6. "O Βασιλεύς των Βασιλέων". Ταινία του 1961. Η ζωή του Χριστού ενταγμένη σ' ένα κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο της ρωμαϊκής κατάκτησης. Ο πρώτος Βαρραβάς που δεν είναι ληστής αλλά επαναστάτης του κινηματογράφου. Βασικά σημεία της ζωής του Χριστού απουσιάζουν (π.χ. επί του όρους ομιλία) αλλά ο Τζέφρι Χάντερ δίνει μια αξιοπρεπέστατη ερμηνεία.

7. "Δαυίδ και Βησθαβέ". Ταινία του 1951 με τον Γκρέγκορυ Πεκ και την Σούζαν Χέιγουρθ. Ο βασιλιάς Δαυίδ γοητεύεται από την γυναίκα του στρατιωτικού Ουρία και στέλνει τον άντρα της να σκοτωθεί για να την αποκτήσει. Προ-χριστιανικά μηνύματα περί μετάνοιας και καλή ερωτική χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

8. "Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου". Ταινία - υπερπαραγωγή του 1965. Πάλι η ζωή του Χριστού. Στην σκηνοθετική καρέκλα ο Ντέιβιντ Λυν και ένα τεράστιο καστ: Μαξ φον Σίντοφ, Τσάρλτον Ίστον, Τέλι Σαβάλας, Μάρτιν Λαντάου κ.α. Επίσης μαμούθ σε διάρκεια.

9. "Σαμψών και Δαλιδά". Ταινία του 1949 με τον Βίκτορ Ματούρε (θα τον ξαναβρούμε ως "Δημήτριο" στον "Χιτώνα" και στο "Δημήτριος και οι μονομάχοι") και την Χάιντι Λαμάρ. Η κλασική ιστορία με τον μακρυμάλλη Σαμσόν με τη διαφορά ότι η Δαλιδά μας βγαίνει καλή στο τέλος :) . Τα προ-χριστιανικά μηνύματα που λέγαμε και που πρέπει ν' ανιχνεύονται και στην Παλαιά Διαθήκη. Ομοίως του Σεσίλ ντε Μιλ.

10. "Βαρραβάς". Ταινία του 1962 με τον Άντονι Κουίν. Ο ληστής που σώζεται στη θέση του Χριστού και η πορεία του προς τη νέα θρησκεία.

Η λίστα είναι τελείως υποκειμενική. Έχει να κάνει με το ποιες ταινίες θυμάμαι εγώ να παίζονται και τις έχω συνδέσει με τις μέρες του Πάσχα. Έτσι λείπουν διαμάντια όπως το "Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο" του Παζολίνι (που η ελληνική τηλεόραση άργησε να το ξεφοβηθεί και ν' αρχίσει να το προβάλει) ή η "Βίβλος" του Χιούστον. Θα ήθελα να έβαζα και τον "Σπάρτακο" ή την "Κλεοπάτρα" που μπορεί να ήταν άσχετες με θρησκεία αλλά, λόγω Ρώμης, αυτές τις μέρες προβάλλονταν. Υπάρχουν όμως μόνο 10 επιλογές.

Α! Δεν χώρεσαν επίσης κάποιες ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης στυλ "O Σολωμών κι η βασίλισσα του Σαβά" με τον Γιουλ Μπρίνερ ή "H Εσθήρ κι ο βασιλιάς" με την Τζόαν Κόλινς. Γενικώς αυτό το παλιό σινεμασκόπ Χόλιγουντ με τα βιβλικά θέματα τιμήθηκε και συνεχίζει να τιμάται δεόντως από την ελληνική τηλεόραση :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Βαρραβάς είναι από τις αγαπημένες μου. Η τελευταία σκηνή της σταύρωσης ( φωτισμός πλάνα, ερμηνεία), είναι απλά εκπληκτική. Πολύ καλή ταινία ( όχι χριστιανική αλλά Ρωμαική) είναι και η πτώση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας​, με Γκίνες και Πλάμερ...
 
ολες μαρεσουν αλλα

το Μπεν Χουρ η πιο αγαπημενη μου
 
Πλύση εγκεφάλου κάθε χρόνο με τις ίδιες συμβατικές ταινίες στη TV από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,πλήξη μέχρι θανάτου.Από την εφηβεία και μετά κάνω zapping σε χρόνο dt όταν πέφτω πάνω τους την περίοδο του Πάσχα.Ψηφίζω The Holy Mountain (La Montana Sagrada) του Alejadro Jodorowsky.

P.S.Και Ο Τελευταίος Πειρασμός που στο Ελλαδιστάν το 1988 έτρεχαν με πυρσούς μέσα στις αίθουσες να εμποδίσουν την προβολή(όχι ότι άλλαξε τίποτα το 2012).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καθαρά υποκειμενικά θα επέλεγα (με δυσκολία) την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Φοβερός ο Μαξ φον Σίντοφ επικεφαλής σε ένα all star καστ. Τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα στην ερώτηση για την λιγότερο αγαπημένη ταινία ο Δημήτριος δεν τραβάει με τίποτα (καθαρά υποκειμενικά είπαμε :) - εγώ θα έβαζα στο τοπ 10 τον Σολομώντα)

Νομίζω ότι η ΕΡΤ(τότε)1 έβαζε το Πάσχα το κατά Ματθαίον (μέσα δεκαετίας 80).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Πασχα ηταν η αγαπημενη μου γιορτη κυριως γι'αυτες τις ταινιες. Καθε φορα τις εβλεπα και ξαναβλεπα και ποτε δεν βαριομουν.

Αγαπημενες (μεσα στις πολλες) ηταν οι τυπου ρωμαικες (που και οι Εβραιοι σαν Ρωμαιοι εδειχναν), οπως Σαμψων και Δαλιδα, καποιες με τον μονομαχο Δημητριο, Σπαρτακος, 10 εντολες και Μπεν Χουρ (Αγαπημενος Ιστον), κβο βαντις.

και απο τις αλλες ξεχωριζω την Βιβλο (αυτη που δειχνει απο την δημιουργια του Κοσμου μεχρι την θυσια του Αβρααμ, με αγαπημενο σημειο τον Νωε).

Καθαρα με τον Ιησου, εβλεπα καθε φορα και διαφορετικη νομιζω και δεν ξεχωρισα καποια. Ισως.. ο βασιλευς των βασιλεων




Σημ. Ο Αλφα εδειχνε παλια μια σειρα απο την παλαια Διαθηκη, οπως Βιβλιος: ιωσηφ, Ιακωβ κτλ (ο Ιωσηφ μου αρεσε και τον εχω δει και αλλου)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Συμφωνώ με τον Thor. Δεύτερη επιλογή ο Χιτών
 
Χιτων για μενα... (με δευτερο το Βαραβα)

το Ben Hur μπορει να ειναι η ποιο αγαπημενη ταινια απο τις 10 αλλα δεν το θεωρω πασχαλιατικη ταινια-δεν το εχω συνδεσει με το Πασχα παρα το/α cameo του Ιησου ...

Υ.Γ. οσο για το Σαμψων και Δαλιδα παραθετω 2 παραλειπομενα τα οποια μου ειχαν κανει εντυπωση ...

-Στην πρεμιερα ο σκηνοθετης Cecil B. DeMille ρωτησε το Groucho Marx την γνωμη του για την ταινεια. Ο G.Marx απαντησε , "Well, there's just one problem, C.B. No picture can hold my interest where the leading man's tits are bigger than the leading lady's."

- Οταν ο Victor Mature σε απολυτη κοντρα με το physique του -και τον ρολο του- ,εγινε <<λαγος>> στην διαρκεια των γυρισματων , οταν η μηχανη εφε "παραγωγης" ανεμων παρηγαγε καποιες ιδιαιτερα σφοδρες ριπες ανεμου κατα τη διαρκεια των γυρισματων της μαχης με το γαιδουρο-σαγωνο -οπου συμφωνα με τη βιβλικη παραδοση ο Σαμψων οπλισμενος με ενα κοκκαλο απο σαγωνι γαιδαρου ξεκληρισε ολοκληρο αποσπασμα του στρατου των Φιλισταιων- ,ο Cecil B. DeMille δεν εχασε την ευκαιρια να ξεφτιλισει δημοσια τον πρωταγωνιστη του φωναζοντας του με το μεγαφωνο :

"I have met a few men in my time. Some have been afraid of heights, some have been afraid of water, some have been afraid of fire, some have been afraid of closed places. Some have even been afraid of open spaces - or themselves. But in all my thirty-five years of picture-making, Mr. Mature, I have not met a man who was 100 per cent yellow."...

πηγη http://www.imdb.com/title/tt0041838/trivia
 
O Bαραβάς και θα συμφωνήσω με τον RΙΟ στο οτι η σκηνή της σταύρωσης στο τέλος είναι εκπληκτική.

Από αυτές που δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημοσκόπηση ψηφίζω την ταινία "Βίβλος" του Χιούστον.

Υγ. Το Μπεν Χουρ ζήτημα να την έχω δει μια φορά! Από τότε που διάβασα το βιβλίο (δημοτικό) δε θέλω να δω την ταινία!
 
Μπεν Χουρ ,Σπαρτακος,Βιβλος και 10 Εντολες το υπερθεαμα το οποιο και ψηφισα ,καμμια εκπληξη οπως βλεπετε...


Απορω παντως που δεν ανεφερε καποιος το Die Hard!!!
 
Το Κβο Βάντις. Για μια μικρή ιστοριούλα που υπάρχει πίσω του :)

Οι γονείς μου ήταν από τους τελευταίους που αγόρασαν βίντεο. Κι επειδή, λόγω ωρών σχολείου και λοιπών δραστηριοτήτων, δεν προλαβαίναμε την Κάντυ - Κάντυ :( , μία φιλεύσπλαχνη φίλη της μαμάς μου (που είχε επίσης κοριτσάκι), μας έγραφε τα επεισόδια κάθε βδομάδας και κάθε Σάββατο ή Κυριακή, πηγαίναμε επίσκεψη. Οι φιλενάδες τα λέγανε και τα κοριτσάκια χορταίνανε Τέρρυ και Άντονυ ...

Ήταν Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου κι εγώ Τετάρτη Δημοτικού (ή Πέμπτη :xm: ). Ξεκινήσαμε από τις 4 και κάτι να βλέπουμε τα επεισόδια Κάντυ. Κάπου προς το τέλος τους ο άντρας της φίλης μας ήρθε χαμογελαστός κρατώντας μία βιντεοκασέτα στο χέρι του. Είχε μόλις νοικιάσει το "Κβο Βάντις" για να το δούμε, λόγω επερχόμενης γιορτής.

Από την αρχή έμεινα μαγεμένη ... Τα χρώματα, η ομορφιά των πρωταγωνιστών, τα στρατά που περνούσαν, κυρίως -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ;) - το ρομάντζο του Ρωμαίου με την χριστιανή. Διακόψαμε την ταινία γιατί οι μαμάδες ήθελαν να δούνε στις 9 και κάτι το επεισόδιο από τη μίνι σειρά "Αμαρτίες" με την Τζόαν Κόλινς που παιζόταν τότε στην ελληνική τηλεόραση και συνεχίσαμε πάλι με τα λιοντάρια της αρένας :cool:

Στο ημερολόγιο που κρατούσα τότε, περιγράφω αυτή την αρμένικη - τηλεοπτική βίζιτα ως ένα από τα ομορφότερα απογεύματα - βράδια της ζωής μου (εντάξει, δεν είχα και πολύ παρελθόν :p )

Από τότε, όποτε πετυχαίνω "Κβο Βάντις" στην τηλεόραση, χαμογελάω ...
 
ειδα σιγουρα τον Μπεν Χουρ,δεν ειμαι σιγουρη αν ετυχε να δω καποια απ τις αλλες ταινιες της λιστας.Θα ψηφισω λοιπον αυτη τη μια που ειδα και μου αρεσε
 
Δεν ξέρω ακόμα που γράφω αυτές τις γραμμές τι να διαλέξω!.... :(

Χιτών, Μπεν Χουρ, Κβο Βάντις, Βαραβάς, Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου....

Ταινίες με τις οποίες έχω συνδέσει τα παιδικά μου χρόνια & -ειλικρινά- από τους λίγους λόγους, που μου αρέσει το Πάσχα....

Θα ψηφίσω τον Χιτών, απλά και μόνο γιατί έχει τις λιγότερες! :D
 
Υπέροχες ταινίες όλες...

Θα ψηφίσω Βαρραβά, επειδή πρέπει να διαλέξω κάποια...
 
''Σπαρτακος᾽᾽(δεν ειναι θρησκευτκο ομως) του μεγιστου Στανλευ Κιουμπρικ. Απο τα σχετικα με την ζωη του Χριστου θα διαλεγα τα αριστουργηματικα ᾽᾽Το κατα Ματθαιον Ευαγγελιο᾽᾽ του Παζολινι και τον ᾽᾽Τελευταιο Πειρασμο᾽᾽ του Σκορτσεζε τα οποια απουσιαζουν δυστηχως

(γιατι ομως? θα μπορουσαν και να ειναι στην λιστα στην θεση καποιων λιγοτερο γνωστων ισως).

Απο τις υπαρχουσες επιλογες ψηφισα το κλασσικο Μπεν Χουρ. Εμενα με συγκινει πολυ η σκηνη οπου ο ηρωας μαθαινει πως οι δικοι του πασχουν απο λεπρα (ενας ακομα μυθος-ειναι απιθανα δυσκολο να μεταδοθει σαν ασθενεια και τοτε και τωρα) και με γοητευε η σχεση αγαπης-μισους του ηρωα με τον Μεσσαλα. Ενδιαφερον και το οτι δεν βλεπουμε το προσωπο του Χριστου.

Απο το Κβο Βαντις μου αρεσε ο χαρακτηρας του Πετρωνιου που ειναι αληθινη ιστορια και του οποιου το ᾽᾽Σατυρικον᾽᾽ εκανε υπεροχη ταινια ο Φελινι. Και ο Βαραββας ειναι πολυ καλη ταινια. Στον Χιτωνα δεν αντεχω το μη ρεαλιστικο τελος οπου ο Ριτσαρντ Μπαρτον και η Τζην Σιμμονς βαδιζουν στον θανατο με χαμογελο και αυταπαρνηση, συνηθως οι ανθρωποι ριχνουν μερικα δακρυα πρωτα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Ρετροφαν έβαλε τις διάσημες σινεμασκόπ- μαμουθ σε ωρες του Χόλυγουντ με τις οποιες μεγαλώσαμε όλοι! τα θέματα περιστρεφόνταν γύρω από την ζωή του Χριστού, χωρις όμως να ειναι το κύριο θέμα της ταινίας.

Ψηθιζα τον Χιτων και επειδη βιαζομαι θα εξηγησω σε άλλο πόστ τους λόγους! το πατριωτάκι ο Δημητριος πάντως ήταν από την κορινθο!
 
Δυσκολευτηκα να ψηφισω, γιατι ημουν αναμεσα στις 10 Εντολες και στον Βασιλεα των βασιλεων.

Εντελει ψηφισα τις 10 Εντολες γιατι ειναι αυτο που λεμε επος με τα ολα του και εχει ολα οσα θελω απο μια ταινια του ειδους.

Η δευτερη επιλογη μου, Ο Βασιλευς των βασιλεων, ειναι μια πραγματικα καταπληκτικη ταινια, και ερχεται δευτερη στις προτιμησεις μου και για ταινιες με θεμα τη ζωη του Ιησου, με πρωτη τον Ιησου απο τη Ναζαρετ.

Ο προωρα χαμενος Τζεφρι Χαντερ εχει κατι το αποκοσμο στη φυσιογνωμια του και αυτος ειναι ενας λογος για τον οποιον γινεται τοσο πειστικος στο ρολο του.

Αλλωστε, τετοιους ρολους κραταγε συνηθως: Αυτο που λεμε "περαν του κοσμου τουτου".

Τον ειχα δει σε ενα επεισοδιο του The Alfred Hitchcock Hour, και ηταν εξαισιος ως ψυχοπαθης δολοφονος.
 
Θα μ' ενδιέφερε πολύ αν ξέρει κανένας συμφορουμίτης πότε πρωτοπροβλήθηκε το "Κατά Ματθαίον" του Παζολίνι στην ελληνική τηλεόραση. Εγώ θυμάμαι να το βλέπω στο πρόγραμμα και να το αγνοώ #) (είχα περάσει τη φάση "θρησκευτική ταινία με χλαμύδα") κάπου στα 16 μου. Ως εκ τούτου, καθόλου μα καθόλου δεν σημάδεψε τα παιδικά μου Πάσχα :) .

Ο "Τελευταίος Πειρασμός" πάλι, του 1988 δεν είναι; Και μέχρι να προβληθεί στην τηλεόραση, γιατί προβλήθηκε κάποια στιγμή ... νομίζω .... :xm:

Πάλι είχα ξεπεταχτεί :cool:

Αντίθετα κάτι μονομάχοι τίγκα στα αναβολικά, κάτι ξανθές αγγλιδούλες σε ρόλο Εβραίας ή Φιλισταίας κόρης, κάτι κύμβαλα αλλαλάζοντα με ημίγυμνους χορευτές στα σουαρέ της Ηρωδιάδας ή του Νέρωνα, ο καλύτερος τρόπος να περνάς Μεγάλη Δευτέρα - Μεγάλη Πέμπτη :) . Έχω την αίσθηση ότι Μεγάλη Παρασκευή "κόβανε" τις ταινίες και περιορίζονταν σε εκπομπές τύπου "Ω γλυκύ μου Έαρ" με μπόλικες ψαλμωδίες. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την επιδρομή και των ιδιωτικών καναλιών, έσπασε το ταμπού της παρασκευιάτικης κορύφωσης του πένθους.

Κρίμα μόνο που δεν έκανα την δημοσκόπηση από την ανάποδη, όπως είπε κι ο συμφορουμίτης thor :p "Πιο μπλιαχ ταινία που έχετε συνδέσει με το Πάσχα". Ο "Δημήτριος κι οι μονομάχοι" γκανιάν αλλά κάτι Δαλιδάδες, κάτι Βησθαβές, τον παλεύανε :cool:
 
πάντως ισως πιο πετυχημένη πασχαλινη ταινια θεωρηθηκε ο Μπεν Χουρ, μόνο ενας χρόνος να γυριστει η σκηνή με τις αρματοδρομίες! 11 οσκαρ ρεκορ που εσπασε μόνον ο Τιτανικός.Ο Ιστον εχει παιξει σε πολλες ταινιες! τρεις στην δημοσκοπηση βλέπω!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα