Διακόπτης σε μηχάνημα δισκέτας

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.391
Αντιδράσεις
211
Διαβάζοντας το θέμα του φίλου-μας του freaktmp περί κατασκευής ενός υπολογιστού 286 , έδωσα στο Γούγκλη για αναζήτηση "PC 286" και έπεσα σε αυτήν την φωτογραφία . Και έτσι μου επανήλθε στην μνήμη μία πολύ παλιά αποροία που όλο ήθελα να ρωτήσω : εκεί στην εσοχή του μηχανήματος για τις μεγάλες δισκέτες (εάν δεν κάνω λάθος ήσαν των 720 KBs) έχει έναν διακόπτη . Τι δουλειά κάνει αυτός ο διακόπτης ; Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός - και τα ήξερα όλα ! - είχα δώσει την εξήγηση πως όταν δουλεύει η δισκέτα κινδυνεύει να πεταχτεί έξω , γι'αυτό και υπάρχει ο συγκεκριμένος διακόπτης ώστε να αποτρέψει την εκτίναξη της δισκέτας ! :fafoutis: Μετά όμως άρχισα να με αμφισβητώ ( ! ) διότι στα νεώτερα μηχανήματα (των δισκετών 3,5'') δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα . . .
Μπορείτε λοιπόν , σας παρακαλώ , να μου λύσετε αυτήν την αποροία ; Που χρησίμευε εκείνο το πράγμα ;
 
Βασικα για να κραταει την δισκετα στην θέση της, και για να εχεις οπτικό μυνημα οτι εχει δισκέτα μεσα, μην πας να χωσεις δευτερη κατα λάθος.
 
"Για να κρατάει τη δισκέτα στη θέση-της" ; ;
Δηλαδή όντως κινδύνευε να φύγει από 'κεί ; :nervous:
 
Άμα έγραφε κάτι και την έβγαζες βιαστικά με μουσική στο δωμάτιο λέμε τώρα ο διακόπτης ήταν σωτήριος.
 
Τότε πώς και δεν έβαλαν διακόπτη και στο μεταγενέστερο μηχάνημα ; (των 3,5'')
 
Γιατί στα drive των 3.5"" η δισκέτα ασφαλίζει μέσα στον μηχανισμό. Έτσι ακόμη και αν καταφέρεις να την τραβήξεις δεν βγάνει, εκτός βέβαια και αν πατήσεις το κουμπί. Στα drive των 5.25" απλά δεν ασφάλιζε η δισκέτα στη θέση της αυτόματα μηχανικά.
 
Α , μάλιστα . Τώρα κατάλαβα . Τα παλιότερα μηχανήματα (5,25'') δεν είχαν κουμπάκι και έβγαζες τη δισκέτα τραβώντας-την .

Να ρωτήσω και κάτι άλλο : Τι είναι εκείνο το κυκλάκι αμέσως δεξιά από τον αριθμό 20 ; Το ρωτάω διότι ένα τέτοιο πράγμα είχε και εμένα ο πρώτος υπολογιστής (ένας 486 κάπου εν 1993) .
 
Κλειδαριά για να το κλειδώνεις.
 
Κλειδαριά ; :bigeyes:
Για ποιο πράγμα ; Για να μην παίρνει μπρος ;
Τόσα χρόνια δεν ήξερα πως θα έπρεπε να μου εέιχαν δώσει και κλειδί .
 
Θα ξεκινησει ο υπολογιστης αλλα θα σου βγαλει μηνυμα να ξεκλειδωσεις την κλειδαρια και δεν θα προχωραει να φορτωσει το λειτουργικο μεχρι να το κανεις. Σε καποιους αλλους υπολογιστες φορτωνει το λειτουργικο, αλλα δεν δουλευει το πληκτρολογιο. Αλλη μια περιπτωση απλα εμποδιζουν την προσβαση στο εσωτερικο του υπολογιστη.

Για περισσοτερες λεπτομερειες δες και εδω.

Βεβαιως αν εχεις προσβαση στο εσωτερικο του υπολογιστη απλα αποσυνδεεις την κλειδαρια και προχωρας. Εναλλακτικα, αυτες οι κλειδαριες δεν ειναι και οι πιο δυσκολες στον κοσμο να τις ξεκλειδωσει κανεις. Σαν τεχνικος Η/Y ανα τα χρονια εχω ξεκλειδωσει μια-δυο τετοιες και εχω σπασει πολυ περισσοτερες.

 
Ε , αυτό δεν το περίμενα ! Τόσα χρόνια ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό !
 
Να και μερικες φωτογραφιες απο τον μηχανισμο ενός floppy drive 5.25'' οταν βαζουμε την δισκετα μεσα.

P5076052.JPGP5076053.JPGP5076054.JPGP5076055.JPGP5076056.JPGP5076057.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
ο διακόπτης αυτός είναι ασφάλεια και κατεβάζει τον μηχανισμό περιστροφής της δισκέτας και την κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής.τα drive 3 1/2 gia mac δεν είχαν κανένα κουμπί γιατί βγάζαν την δισκέτα με εντολή software. το ίδιο με τον μηχανισμό του cd που κατεβάζει τον μηχανισμό περιστροφής και κλείνει το συρτάρι αλλά αυτό γίνεται με ένα μοτέρ. το ίδιο ήταν και τα βίντεο πάλι με ένα μοτέρ.
 
Πίσω
Μπλουζα