Δισκέτες 8" ιντσών !

nikdev

RetroWannaBe
Joined
6 Mαϊ 2010
Μηνύματα
236
Αντιδράσεις
206
440px-Floppy_Disk_Drives_8_5_3.jpg
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις 3,5" 720ΚΒ , 1.44 ή 2,88ΜΒ. Οι πιο παλιοί τις κλασσικές 5,25" σε χωρητικότητες 360ΚΒ - 1,2ΜΒ

Ας δούμε και τα τέρατα των 8 ιντσών! Πρόσφατα σε ανασκαφή του αρχείου, βρήκα ένα παλιό κουτί με δισκέτες από backup σε παλιό σέρβερ (που μάλιστα μέχρι και το 99 τις χρησιμοποιούσαμε) και σκέφτηκα να τις μοιραστώ..

IMG_0005.jpgIMG_0004.jpg

Πλέον drive δεν υπάρχει για να τις αναγνώσω, αλλά έτσι κι αλλιώς περιήχαν κοινά αρχεία από βάση δεδομένων όχι συνταρακτικό δηλαδή κλπ
Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δούμε πως σε κάποιους τομείς, οι δισκέτες χρησιμοποιούνται ακόμη..
Nasa, Άμυνα, αεροπορικές εταιρίες κλπ

Οι συγκεκριμένες ήταν πολύ ευαίσθητες λόγω μεγέθους στη σκόνη και στο τσάκισμα ή στην πίεση.


Εσείς, ποια εμπειρία είχατε με τις δισκέτες που θα θέλατε να μοιραστείτε ?
 
Εγώ δισκέτες 8'' δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά αν δεν κάνω λάθος τις είχαμε δει στην ταινία Παιχνίδια Πολέμου - War Games. Στο σπίτι και στο σχολείο είχαμε 5 1/4.
 
Ναι είναι διαδεδομένες (ήταν μάλλον) σε μεγάλα συστήματα (mainframe ή servers).
Στα οικιακά μας μηχανήματα είχαμε τις 5,25" τις οποίες σταδιακά από το 93-94, νομίζω οι περισσότεροι αρχίσαμε να τις
αντικαθιστούμε με τις 3,5" ή παίζαμε διπλό ταμπλό, μέχρι και μηχανές 386dx ή χαμηλούς σε συχνότητα 486.

Έκαναν και χαρακτηριστικό θόρυβο, περισσότερο από τις 5,25" κατά την περιστροφή..
Βάλαμε τα tapes και ησυχάσαμε.. λέμε τώρα.
 
Πριν μερικά χρόνια έγινε εκκαθάριση σε μια παλια αποθήκη της δουλειάς μου. Η αποθήκη ήταν δίπλα στο παλιό λογιστήριο. Εκτός των άλλων non-pc αντικειμένων βρέθηκε και ένα κουτί ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ με 8" δισκέτες. Ενας συνάδελφος που ξέρει ότι ασχολούμαι με ρετρό το καβάντζωσε και μου είπε ότι του αρκεί να του έδινα μια δισκέτα από αυτές. Εγώ για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να κρατήσω το κουτί σφραγισμένο, αλλά από το τίποτα.... Ετσι του έδωσα μία και κράτησα το κουτί με τις 9. Δεν έχω δει ποτέ μου ζωντανά 8ιντσο drive, πάντως από βιντεάκια στο youtube γνωρίζω ότι είναι πολύ μεγάλο (οι δισκέτες αλλωστε είναι σα μικρά ταψιά) και βαρύ. Και πανάκριβο στο ΕΒΑΥ.

Δυστυχώς δε μπόρεσα να μάθω για ποιό σκοπό και σε τί είδους υπολογιστή χρησιμοποιούνταν αυτές οι δισκέτες, αφου οι περισσότεροι συνάδελφοι από τις οικονομικές υπηρεσίες (μόνο εκεί θα χρησιμοποιούσαν servers και mainframes τη δεκαετία του 80) είχαν πάρει σύνταξη και κανείς από τους νεώτερους δε γνώριζε κάτι. Είμαι πάντως βέβαιος ότι στις αποθήκες παλαιών υλικών κάπου εκεί μεσα θα βρίσκεται και ενα 8ιντσο drive μαζί με τον υπολογιστή του ο οποίος μπορεί να ήταν κανά παλιό AS400, ή κανένα unixοειδές σύστημα.
 
Πρώτη φορά είδα δισκέτα 8" σε Xerox 820. To FDD βρισκόταν σε εξωτερική μονάδα που μπορούσε να τοποθετηθεί όπου βόλευε τον χρήστη, κάτω από την οθόνη ή δίπλα της!

Xerox 820.jpg
 
Θυμάμαι το 1995 μας είχαν φέρει στο γραφείο που δούλευα τότε ειδικές δισκέτες και εξωτερικό drive για backup που έκανε zip. Ήταν λίγο πιό μεγάλες από τις 1.44 αλλά πολύ πιό παχιές και είχαν την μεγάλη για την εποχή αποθηκευτική ικανότητα των 100Mb. Δεν τις χρησιμοποιήσαμε πάντως για πολύ καιρό, δεδομένου ότι μεγάλωναν οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι των Η/Υ, μετά βγήκε και το CD..... Είχα κρατήσει 2-3 με τα αρχεία μου αλλά έκανα το λάθος (και δεν είναι το μόνο......) στη μετακόμιση να τις πετάξω.
 
Ασφαλώς μιλάς για το παλιό καλό αξιόπιστο ZipDrive της Iomega. Είχαμε πάρει ενα προς τα τέλη του 1996 στην παλιά μου δουλειά (από την οποία έμαθα πάρα πάρα πολλά). Είχα φτιάξει μια boot δισκέτα (σε dos εννοείται) για να μπορώ να μπουτάρω τα μηχανήματα των πελατών που ήταν λογιστές και να γίνει αντιστοίχιση ενός drive letter στο Zipdrive (σαν γράμμα Z: ας πούμε) ώστε να μπορέσω να παρω backup των λογιστικών τους πακέτων, προτού τους τα αναβαθμίσω. Το ZipDrive εκείνο συνδεόταν στην παράλληλη θύρα του υπολογιστη. Και στην τωρινή μου δουλειά εχουμε δύο τέτοια, ένα των 100ΜΒ και ένα των 250ΜΒ, επίσης παράλληλα. Πριν 10+ χρόνια τα χρησιμοποιούσαμε αρκετά συχνά, τώρα μία φορά το χρόνο. Εχω κι εγώ ένα zipdrive 100MB scsi για να μπουτάρω το Macplus. Θα ήθελα να είχα προνοήσει να το πάρω σε 250ΜΒ, τότε που θα ήταν και σε καλή κατάσταση και φτηνό (μιλάμε για πριν 12 χρόνια περίπου). Τώρα μάστα βράστα. :D.Επίσης έχω κι ενα Zipdrive IDE εσωτερικό, που το είχα κάποτε για backup (πριν 10+ χρόνια), αλλά τώρα το έχω κειμήλιο. Λέω να το πετάξω στα σκουπίδια ώστε την επόμενη μέρα να ανοίξω τον κάδο και να το δω και να χαρώ που επιτέλους βρήκα κι εγώ κάτι στα σκουπίδια.

Κάτι ακόμα. Στην παλιά μου δουλειά είχαμε αγοράσει για ενδοεταιρική χρήση drives LS-120, τα οποία υποστήριζαν τις κλασικές 1.44 δισκέτες, αλλά και δισκέτες των 120ΜΒ. Αλλά δε μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις για να μπουτάρεις, ή ως έξτρα σκληρό δίσκο. Μονο για μεταφορά αρχείων ή εγκατάσταση προγραμμάτων. Θυμάμαι ότι αυτό που είχαμε πάρει το 1998-99 πρέπει να κόστιζε γύρω στα 70 χιλιάρικα. Ισως και να λέω παπάτζες, αλλά νομίζω κάπου εκεί ήταν.

Και κάτι τελευταίο που μόλις θυμήθηκα. Κάποτε ο Rygar(ο γνωστός) είχε γκαϊλέ να πάρει ένα NeXT. Αυτό συνέβαινε την ίδια εποχή με το Mac plus, πριν 10-11 χρόνια, τότε που έπαιρνες μια Α500 με 50 ευρώ. Ο παράγοντας "μεταφορικά" ήταν αποτρεπτικός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ειδικά τα NeXT ήταν ήδη αρκετά ακριβά. Μιλάμε για Next cube με περίπου 250-300 ευρά. Τώρα τόσα θες για το οπτικό του drive. Δεν τα κατάφερα λοιπόν, όμως βρήκα σε καταπληκτική τιμή ενα σετ δισκετών 2.88ΜΒ (αυτές διάβαζαν τα NeXT) σε ένα ωραίο πτυσσόμενο κουτάκι, ολοκαίνουριες. Θα ήθελα πολύ να βγάλω φωτό (μαζί με τις 8" δισκέτες), όμως πρέπει να αδειάσω το πατάρι και αυτό δεν είναι εφικτό/
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειχα ενα παραλληλο zip drive 100mb '97-98. Πηγαινα στο υπολογιστη κεντρο στο πανεπιστημιο και κατεβαζα παπαδες και τα εγραφα σε δισκους zip για να το φερω σπιτι. Roms, παιχνιδια και mp3 προ napster...

Αξιοπιστα δεν τα λες παντως. Καθε φορα που εβαζα ενα δισκακι περιμενα να ακουσω το click of death.
 
Στο κάτεργο χρησιμοποιούσαμε zip drives για πολλά χρόνια τέλη 90 κι αρχές 00, διότι πολλές συσκευές στο εργαστήριο έβγαζαν μεγάλα αρχεία που δεν χωρούσαν σε δισκέτα των 1.44 ΜΒ, και δεν ήταν εύκολο να αντικατασταθούν με άλλες που έγραφαν σε CD όταν αυτό έγινε δυνατό. Αλλά το να αντιγράψεις 100ΜΒ από το parallel port για printer ήταν άσκηση υπομονής. Υπήρχαν κι άλλα είδη παρόμοιων μέσων, δεν θυμάμαι το όνομά τους. Ίσως έχω ακόμη ένα εξωτερικό zip drive ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι, εδώ έχουμε συσκευές που έχουν ακόμη windows 95. Το ηλεκτρονικό μας μικροσκόπιο έχει Windows NT και φυσικά floppy drive.

Αλλά 8" δισκέτα δεν έχω δει ποτέ.
 
Αξιοπιστα δεν τα λες παντως. Καθε φορα που εβαζα ενα δισκακι περιμενα να ακουσω το click of death.

Δεν το γνώριζα αυτό. Από τα 5 που έχω δουλέψει, κανένα δεν είχε ποτέ του πρόβλημα, οπότε ο χαρακτηρισμός "αξιοπιστο" μαλλον είναι προσωπικός. Τώρα θυμήθηκα ότι το ide zipdrive που έχω σπίτι μου είναι της Nec και όχι της Iomega.
 
ΜΑΜΑ ΜΟΥ!!! Στο 01:13 του βίντεο ακούγεται σα να έχει φάει φασολάδα! Εντωμεταξύ φαίνεται σαν ένα μικρό νορμαλ φλοπι μεχρι την ώρα που ο τύπος βαζει μια δισκέτα, όπου φαίνεται πόσο μικρή είναι η παλάμη του σε σχέση με τη συσκευή.
 
Η αλήθεια είναι ότι έψαξα για 8ιντσο οδηγό, αλλά η διαθεσιμότητα ήταν και είναι μικρή και δεν ξανασχολήθηκα.

Όσο για το Iomega, νομίζω έχει μόνο συναισθηματική αξία, καθώς σε όλα τα μηχανήματα με ένα CF Slot από πίσω μεταφέρεις ότι δεδομένα χρειάζεται τάχιστα.

Οι τιμές στα Iomega είναι τραγικές πλέον, ιδιαίτερα για ένα προβληματικό προϊόν.
Και φυσικά για να έχει ουσία χρειάζεται τουλάχιστο 2 drives ώστε να πεις ότι μεταφέρεις δεδομένα.
Πχ. Ένα IDE (με adaptor sata to ide) σένα σύγχρονο pc και ένα ακόμα εξωτερικό ή εσωτερικό στο retro pc.

Τα ide εσωτερικά είναι σχετικά φτηνά, αλλά τα scsi που θέλω είναι ιδιαιτέρως ακριβά πλέον.
Επίσης ιδιαιτέρως ακριβές είναι οι κασσέτες των 100MB
 
Πίσω
Μπλουζα