Rygar είπε:
Βασικά θελουμε να τους μαρκάρει ως άχρηστους ώστε η κεφαλη να μην περνάει πανω απ'αυτό το σημείο.
Exactamundo.
Rygar είπε:
Σωστά. Αν συμβαίνει κατι τετοιο, αν δηλαδή γράφεις dir και βλεπεις ήδη 0KB ελεύθερα, τότε δεν ξερω τί θα μπορούσε να γίνει.
pitsunami είπε:
...γι αυτο αν μαρκαριστούν δεν χωράει μετά όλο το πακέτο αρχείων!
Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, και δυστυχώς μου έχει τύχει και εμένα αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα.
pitsunami είπε:
Δηλαδή πως τις είχες καθαρίσει?
Λοιπόν, είχα δοκιμάσει το εξής "εξωφρενικό":
Πήρα μία μπατονέτα και έβρεξα την μία άκρη με καθαριστικό υγρό (απο εκείνο που στάζουμε πάνω στις "καθαριστικές δισκέττες" με το εσωτερικό πανάκι, για να καθαρίζουν τις κεφαλές των drives. Αν δεν υπάρχει πρόχειρο τέτοιο υγρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και καθαρό οινόπνευμα - το έχω δοκιμάσει και αυτό).
Δεν είναι ανάγκη να μπεί τόσο πολύ που να... στάζει η μπατονέτα !! Ισα-ίσα να βραχεί θέλουμε.
Στην συνέχεια κρατούσα ανοικτό το μεταλλικό κάλυμα της δισκέττας για να μπορώ να βλέπω την μαγνητική επιφάνεια, και με το άλλο χέρι γύριζα σιγά-σιγά την ροδέλα στο κέντρο (ορατή απο την β' πλευρά), ώστε να τσεκάρω για τυχόν "μούχλα" απο υγρασία, κλπ. (ειδικά όσοι έχουν αποθηκευμένες δισκέττες σε τίποτα... ανήλιαγα υπόγεια, ή αγοράζουν games απο την -γνωστή για το κλίμα της- Αγγλία στο ebay, πιθανότατα να έχουν πετύχει αυτά τα "ιδιόμορφα" σημάδια).
Σημειωτέον πως θα πρέπει να τσεκάρετε *και* την κάτω πλευρά της δισκέττας για τέτοια σημάδια.
Οταν βρούμε σημείο καλυμμένο με αυτού του είδους το στίγμα, το τρίβουμε ελαφρά με την βρεγμένη άκρη για να φύγει η "μπίχλα", και αμέσως μετά σκουπίζουμε με την καθαρή.

(μη γελάτε, "βρώμικες" δισκέττες για Amiga που δεν διαβαζόντουσαν, τις έχω "επαναφέρει" με αυτόν τον τρόπο !! Απίστευτο, κι όμως αληθινό)
Τώρα, αν *δεν* παρατηρηθεί εξαρχής κάποιο στίγμα ή ουσία στην επιφάνεια, ίσως να έχει αρχίσει να απομαγνητίζεται (ή ακόμα χειρότερα να έχει "ξυστεί") το μαγνητικό υλικό σε ορισμένα σημεία, οπότε συνήθως την "ξεχνάμε" την δισκέττα (εγώ τουλάχιστον δεν έχω κατορθώσει να αντιγράψω αρχεία απο τέτοιου είδους περίπτωση προβληματικής δισκέττας).
Η παραπάνω "μέθοδος" φυσικά, είναι η
"έσχατη λύση" που λένε !! (οπότε μην ακούσω κανέναν να φωνάζει "ΑΑΑΑΑΑ !! ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΣΚΕΤΤΑ - ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ"

)
Δηλαδή τα παραπάνω τα εφαρμόζουμε σε περίπτωση που το μέλημά μας είναι να επιχειρήσουμε να σώσουμε τα δεδομένα μίας δισκέττας, η οποία μας είναι έτσι κι αλλιώς
"άχρηστη" χωρίς αυτά.
(διαφορετικά, μπορούμε την απλά να την φορμάρουμε, να μαρκάρουμε τους bad sectors, και να την έχουμε για αποθήκευση δεδομένων στους εναπομείναντες "υγειείς" sectors).