Ας θυμηθούμε τρόφιμα που ηταν κάποτε σκοτεινό αντικείμενο του πόθου που ηταν πανσπάνια, πανάκριβα ή απαγορευμένα καθώς και ολα αυτά που πλέον δεν τα βρίσκουμε εύκολα και τα νοσταλγούμε (αναφέρομαι γενικά σε ειδη διατροφης / μαγαζιά και οχι σε συγκεκριμένες μάρκες για τις οποιες πιθανον και να υπάρχουν αντιστοιχα θρεντ).
Αλλοτε
1. Η ᾽κανονική᾽ μπανάνα.
Οποιος μεγάλωσε στα 80ς θα θυμάται πως κάποτε,πριν απο πολλά πολλά χρόνια ηταν αδυνατο να βρεις μπανάνες. Τουλάχιστον μπανάνες με την μορφή που τις ξέρουμε τώρα δηλαδή μεγάλες, γλυκές με αυτοκολλητάκι απο πολυεθνικές θηρία. Οχι βέβαια πως μπορούσες να βρεις οργανικές, γλυκές μπανάνες απο μικρούς παραγωγούς απο εξωτικές χώρες. Οι μονες μπανάνες που κυκλοφορούσαν ηταν αυτές της Κρητης μικροσκοπικές και άγλυκες σε μία γενναία προσπαθεια να τονωθεί η ντόπια παραγωγή. Προσωπικά τελικά τις θεωρώ τις καλύτερες απο ολες και μου αρέσει η ιδιαίτερη γεύση τους αλλά τοτε δεν υπήρχε μέτρο συγκρισης. Μάλλον οι νεώτεροι δεν θα το πιστεψουν αλλά η πρώτη φορά που εφαγα μπανάνα (τουλάχιστον οπως ο υπολοιπος πλανητης αντιλαμβανεται την μπανάνα) ήταν οταν ημουν 14 ετών σε ταξιδι στην Αγγλία.
2. Ασπρη ή κατάμαυρη σοκολάτα
Οταν στα 80ς λέγαμε σοκολάτα εννουσαμε την γάλακτος με πρώτο συστατικο την ζάχαρη. Ουτε η ασπρη σοκολάτα υπήρχε ουτε αυτές οι υπέροχες γκουρμέ με 70% ή 80% κακάο. Η κουβερτούρα και οι νηστίσιμες δεν ειχαν πάνω απο 50% άντε 60% κακάο. Συγγενεις ναυτικοι μας εφερναν σοκολάτες και μας φαινόταν ποιημα. Θυμάμαι που μου έφεραν άσπρη και δεν μου άρεσε αλλά που να τολμησεις να το πεις! Καπου εκει η Tomblerone απέκτησε κύρος και θεωρουταν φοβερά πολυτελές τρόφιμο.
3. Τυποποιημένα τρόφιμα
Στα 80ς τα τυποποιημένα τρόφιμα θεωρούταν ακομα πολυτέλεια. Ας πούμε απο δημητριακά υπήρχαν μονο τα Κορν-Φλέικς, τα Κουάκερ και αυτά που ειναι σαν Κορν- Φλέικς καλλυμένα με ζάχαρη. Διάφορα πράγματα οπως π.χ. φυστικοβούτυρο ήταν εξωτικά και πρωτογνωρα.
4. ᾽Υγιεινά᾽ τρόφιμα
Μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, μαυρη ζάχαρη, φρυγανιες απο σικαλη, μακαρονια διαίτης και υποκατάστατα γενικώς πλασάροταν μονο ως ᾽διατροφή για διαβητικούς᾽ και ειχαν τιμές απλησιάστες.
Γενικά υπήρχε μια έλλειψη τοσο στο junk food οσο και στα διάφορα προιόντα υγιεινής διατροφής η διαίτης καθώς και στα τρόφιμα εισαγωγής. Εκεί μάλλον οφειλεται και το γεγονος πως αντιστοιχα προιόντα στην Ελλάδα πουλιούνται ακομα και ως τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον υπολοιπο πλανήτη.
Τώρα
1. Χειροποιητο φρέσκο φυλλο.
Στον φουρνο το φυλλο το φτιάχναμε εμεις στη σφολιατομηχανή αλλά θυμάμαι και αντιστοιχα μαγαζιά που πουλούσαν μονο φύλλο σε καθε πιθανή παραλλαγη και το φυλλο φτιάχνοταν επιτοπου απο μερακληδες μάστορες. Αν δεν προλαβαιναμε να φτιάξουμε πηγαινα και αγοραζα τυλιγμένο σε χαρτί.
2. Νερο απο πηγή σε μπιτονια
Θυμάμαι τον νερουλά που πουλαγε νερο απο πηγή αλλά και ένα μέρος που γεμιζαμε το μπιτονι απο βρυσες και πληρώναμε επι τοπου. Τωρα μονο εμφιαλωμένα. Βεβαια το κουβάλημα παραμένει το ιδιο.
3. Ποτηρι γαλα σε ρετρο γαλακτοπωλεια.
Βρασμένο κατσικισιο με κανέλα και ζάχαρη- μάλλον δεν επιτρέπεται πια να πουλιέται χυμα. Πάντως και τα γαλακτοπωλεία δεν τα βλέπω να βγάζουν την δεκαετία.
4. Πλανοδιοι που πουλαγαν διάφορα χειροποιητα τρόφιμα χύμα (μαλλον τους έφαγαν οι νομοι και αυτούς)
Αλλοτε
1. Η ᾽κανονική᾽ μπανάνα.
Οποιος μεγάλωσε στα 80ς θα θυμάται πως κάποτε,πριν απο πολλά πολλά χρόνια ηταν αδυνατο να βρεις μπανάνες. Τουλάχιστον μπανάνες με την μορφή που τις ξέρουμε τώρα δηλαδή μεγάλες, γλυκές με αυτοκολλητάκι απο πολυεθνικές θηρία. Οχι βέβαια πως μπορούσες να βρεις οργανικές, γλυκές μπανάνες απο μικρούς παραγωγούς απο εξωτικές χώρες. Οι μονες μπανάνες που κυκλοφορούσαν ηταν αυτές της Κρητης μικροσκοπικές και άγλυκες σε μία γενναία προσπαθεια να τονωθεί η ντόπια παραγωγή. Προσωπικά τελικά τις θεωρώ τις καλύτερες απο ολες και μου αρέσει η ιδιαίτερη γεύση τους αλλά τοτε δεν υπήρχε μέτρο συγκρισης. Μάλλον οι νεώτεροι δεν θα το πιστεψουν αλλά η πρώτη φορά που εφαγα μπανάνα (τουλάχιστον οπως ο υπολοιπος πλανητης αντιλαμβανεται την μπανάνα) ήταν οταν ημουν 14 ετών σε ταξιδι στην Αγγλία.
2. Ασπρη ή κατάμαυρη σοκολάτα
Οταν στα 80ς λέγαμε σοκολάτα εννουσαμε την γάλακτος με πρώτο συστατικο την ζάχαρη. Ουτε η ασπρη σοκολάτα υπήρχε ουτε αυτές οι υπέροχες γκουρμέ με 70% ή 80% κακάο. Η κουβερτούρα και οι νηστίσιμες δεν ειχαν πάνω απο 50% άντε 60% κακάο. Συγγενεις ναυτικοι μας εφερναν σοκολάτες και μας φαινόταν ποιημα. Θυμάμαι που μου έφεραν άσπρη και δεν μου άρεσε αλλά που να τολμησεις να το πεις! Καπου εκει η Tomblerone απέκτησε κύρος και θεωρουταν φοβερά πολυτελές τρόφιμο.
3. Τυποποιημένα τρόφιμα
Στα 80ς τα τυποποιημένα τρόφιμα θεωρούταν ακομα πολυτέλεια. Ας πούμε απο δημητριακά υπήρχαν μονο τα Κορν-Φλέικς, τα Κουάκερ και αυτά που ειναι σαν Κορν- Φλέικς καλλυμένα με ζάχαρη. Διάφορα πράγματα οπως π.χ. φυστικοβούτυρο ήταν εξωτικά και πρωτογνωρα.
4. ᾽Υγιεινά᾽ τρόφιμα
Μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, μαυρη ζάχαρη, φρυγανιες απο σικαλη, μακαρονια διαίτης και υποκατάστατα γενικώς πλασάροταν μονο ως ᾽διατροφή για διαβητικούς᾽ και ειχαν τιμές απλησιάστες.
Γενικά υπήρχε μια έλλειψη τοσο στο junk food οσο και στα διάφορα προιόντα υγιεινής διατροφής η διαίτης καθώς και στα τρόφιμα εισαγωγής. Εκεί μάλλον οφειλεται και το γεγονος πως αντιστοιχα προιόντα στην Ελλάδα πουλιούνται ακομα και ως τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον υπολοιπο πλανήτη.
Τώρα
1. Χειροποιητο φρέσκο φυλλο.
Στον φουρνο το φυλλο το φτιάχναμε εμεις στη σφολιατομηχανή αλλά θυμάμαι και αντιστοιχα μαγαζιά που πουλούσαν μονο φύλλο σε καθε πιθανή παραλλαγη και το φυλλο φτιάχνοταν επιτοπου απο μερακληδες μάστορες. Αν δεν προλαβαιναμε να φτιάξουμε πηγαινα και αγοραζα τυλιγμένο σε χαρτί.
2. Νερο απο πηγή σε μπιτονια
Θυμάμαι τον νερουλά που πουλαγε νερο απο πηγή αλλά και ένα μέρος που γεμιζαμε το μπιτονι απο βρυσες και πληρώναμε επι τοπου. Τωρα μονο εμφιαλωμένα. Βεβαια το κουβάλημα παραμένει το ιδιο.
3. Ποτηρι γαλα σε ρετρο γαλακτοπωλεια.
Βρασμένο κατσικισιο με κανέλα και ζάχαρη- μάλλον δεν επιτρέπεται πια να πουλιέται χυμα. Πάντως και τα γαλακτοπωλεία δεν τα βλέπω να βγάζουν την δεκαετία.
4. Πλανοδιοι που πουλαγαν διάφορα χειροποιητα τρόφιμα χύμα (μαλλον τους έφαγαν οι νομοι και αυτούς)
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: