Δώρα Σιτζάνη

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.279
RetroDB: http://retrodb.gr/wiki/index.php/Δώρα_Σιτζάνη

Πραγματικά σκέφτηκα αρκετά αν θα έπρεπε να κατατάξω το εν λόγω thread στην κατηγορία των ηθοποιών ή στην κατηγορία μουσικής αφού η Δώρα Σιτζάνη έχει γράψει τη δική της ιστορία και στα δύο πεδία. Τελικά με βάση το χρονικό κριτήριο, επέλεξα την κατάταξη ως ηθοποιό.

Βιογραφικό.

Η Δώρα Σιτζάνη (11 Φεβρουαρίου 1948 - 15 Ιουνίου 2007) γεννήθηκε στην Καστέλλα του Πειραιά. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, κατά κύριο λόγο δραματικές. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε μέσα από τη συνεργασία της με τον Νίκο Ξανθόπουλο. Συμπρωταγωνίστησε επίσης και με άλλους σημαντικούς ηθοποιούς, όπως οι Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τόλης Βοσκόπουλος, Ανέστης Βλάχος, Τασσώ Καββαδία.

Το 1971 στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Διακοπές στην Κύπρο», γνωρίστηκε με τον Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο και παντρεύτηκε το 1978. Η σχέση αυτή στάθηκε καθοριστική για εκείνη, ενώ σιγά σιγά άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της και στο τραγούδι. Εγραψε τους στίχους σε κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάνου, όπως τα «Κι αν είμαι ροκ», «Ελα να με βρεις», «Σε ψάχνω» κ.ά., ενώ ερμήνευσε και η ίδια κάποια κομμάτια.

Η Δώρα Σιτζάνη εργάστηκε και στο θέατρο. Τα πιο δημιουργικά θεατρικά χρόνια ήταν από το 1973 έως το 1976, που συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πηγή

Φιλμογραφία. Όπως στο συνημμένο αρχείο movies.jpg

movies.jpg




Στιχογραφία. Όπως στο συνημμένο αρχείο songs.jpg

songs.jpg


Φωτογραφίες.

1. Με το Στράτο Παχή στην ταινία "Εσένα μόνο αγαπώ" (1970).

3.jpg






2. Σκηνή από την ταινία "Ληστεία στην Αθήνα" (1969).

2.jpg




3. Με το Φαίδωνα Γεωργίτση στην ταινία "Κυνηγημένοι εραστές" (1972).




1.jpg




Video.

Διακοπές στην Κύπρο μας (1971). Με τον Νίκο Δαδινόπουλο ντουέτο τραγουδούν την "Κουτσή κιθάρα". Τραγική ειρωνεία, όπως θα δείτε και στα σχόλια, οι 3 άντρες που παρακολουθούν στο τέλος του αποσπάσματος, σκοτώθηκαν 3 χρόνια αργότερα πολεμώντας στην εισβολή των Τούρκων στο νησί.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όμορφη ηθοποιός. Συγκινητικό αυτό με τους 3 νεαρούς που χάθηκαν...
 
Ημουν περιπου 15 χρονων, οταν ετυχε να της μιλησω για δυο λεπτα.

Ηταν απλη, γλυκια και εγκαρδια. Πολυ ομορφη, με εναν χειμαρρο απο ξανθα μαλλια, πιο μακρυα απο οσο τα ειχε στις ταινιες της, με υπεροχο λεπτο σωμα, κανονικο υψος (γυρω στο 1,65), εμοιαζε με νεραιδα. Θα τη θυμαμαι παντα οπως την ειδα τοτε.

Στις ταινιες της παντως, μου θυμιζει κατι απο Βουγιουκλακη....
 
Κυνηγημένοι εραστές - 1972

Μια καταπληκτική παρουσία της Δώρας και άλλη μια χαρακτηριστική ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη. Επιφυλάσσομαι για σχετικό thread...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικο τραγουδι - ευχαριστω για το ποστ αλλα και για το upload ;)
 
Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν μου πολυάρεσε...έπαιξε και στους τηλεοπτικούς ΠΑΝΘΕΟΥΣ .

Οσον αφορά το τραγούδι ΠΟΣΟ Σ'ΑΓΑΠΩ , έχω την εντύπωση ότι η πρωτη ερμηνεια ανηκει στην Αλικη Βουγιουκλακη από την ταινία Η ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ (1972), και οχι στη Δωρα Σιτζανη,η οποια το ηχογραφησε απ οτι ξερω για τον τελευταιο δισκο του Λοϊζου ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΖΩΗΣ (1980). Βεβαια το soundtrack της Αλίκης Δικτάτωρ κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1992,παρ ολα αυτα η ηχογραφηση με την Αλίκη προέρχεται από το 1972...

(επίσης αισθάνομαι ότι η Αλίκη δεν θα ηχογραφούσε κανένα τραγούδι,εάν υπήρχε ήδη άλλη εκτέλεση και μάλιστα με νεότερη γυναίκα συνάδελφό της)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
Μια καταπληκτική παρουσία της Δώρας και άλλη μια χαρακτηριστική ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη (1972). Επιφυλάσσομαι για σχετικό thread...
Προφανώς είναι από την ταινία "Κυνηγημένοι Εραστές" που αναφέρεσαι πιο πάνω. Πάρα μα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι. Μέχρι να ανοίξες το thread, δεν μας λες αν έμειναν μαζί στο τέλος; Διότι αν κρίνω από το video clip .... μάλλον δεν τα κατάφεραν ε;
 
Το τέλος δεν το λες και απολύτως προβλέψιμο, ήταν όμως οδυνηρό. Όσον αφορά βέβαια το video clip η τελευταία σκηνή δεν είναι χωρισμού, αλλά προσωρινού αποχαιρετισμού...

johnalepou είπε:
Οσον αφορά το τραγούδι ΠΟΣΟ Σ'ΑΓΑΠΩ , έχω την εντύπωση ότι η πρωτη ερμηνεια ανηκει στην Αλικη Βουγιουκλακη από την ταινία Η ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ (1972), και οχι στη Δωρα Σιτζανη,η οποια το ηχογραφησε απ οτι ξερω για τον τελευταιο δισκο του Λοϊζου ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΖΩΗΣ (1980). Βεβαια το soundtrack της Αλίκης Δικτάτωρ κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1992,παρ ολα αυτα η ηχογραφηση με την Αλίκη προέρχεται από το 1972...


Το πιθανότερο να είναι όπως το λες, δηλαδή ότι πρώτη ερμηνεία (κινηματογραφικά) να έγινε από τη Βουγιουκλάκη το 1972 και δισκογραφικά το 1980 από τη Σιτζάνη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Αήττητος - 1971

Μια ταινία, από τις σχετικά άγνωστες στην οποία πρωταγωνίστησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Κοντά του, η Δώρα Σιτζάνη που ερμηνεύει μια δουλειά του Γιώργου Κριμιζάκη στο παρακάτω απόσπασμα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τον Αήττητο και το Αγάπησα έναν αλήτη, η ΤV-100 στη Θεσσαλονίκη τα βάζει ψιλοσυχνά.
 
Σε ψάχνω - Τάνια Τσανακλίδου

Άλλη μια εξαιρετική εκτέλεση του "Σε ψάχνω" από την Τάνια Τσανακλίδου αυτήν την φορά. Μου άρεσε και το video το οποίο υποθέτω είναι κάπου στη δεκαετία του '80.

 
Ένα συλλεκτικό κομμάτι, όπου η Δώρα ερμηνεύει με τον σύντροφό της Μάνο Λοίζο το "Ανεκδοτάκι" (Τα 3 μυρμηγκάκια). Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσική: Μάνος Λοίζος, πρώτη εκτέλεση Λουκιανός Κηλαηδόνης. Συμπεριλήφθηκε στον δίσκο "Κάτω από ένα κουνουπίδι" (1995). 19/12/1980 στο studio της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σύμφωνα με τον uploader.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αχ αυτο το τραγούδι του έχω ιδιαίτερη αδυναμία ( λόγω που το λέει πάντα ο Μαραβέγιας στις συναυλίες του :) ) Δεν το είχα ακούσει από την εκτέλεση της Δώρας Σιτζάνη!
 
Μια φωτογραφία της Δώρας από την τελευταία της ταινία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κολλάτου "Η ζωή με τον Άλκη" (1988).​

 ​

DORA.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σημαντική στιγμή στην καριέρα της Δώρας Σιτζάνη ήταν και η συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την περίοδο 1973-1976. Από την σχετική ιστοσελίδα βρίσκονται τα παρακάτω αναμνηστικά ενθύμια (με χρονολογική σειρά):

1) Όρνιθες του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Καβάλας (11/8/1973). Στη σκηνή με τον αείμνηστο Παντελή Ζερβό.

sitzani5.jpg

2) Κοριολανός του William Shakespeare στην κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (8/11/1973). Διακρίνονται από αριστερά οι Αλέκα Κατσέλη, Θάνος Τζενεράλης, Δώρα Σιτζάνη και Λίνα Λαμπράκη.

sitzani4.jpg

3) Κόμης Έντερλαντ του Μαξ Φρις στην κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (21/12/1973). Με τους Γιώργο Βλαχόπουλο (αριστερά) και Αλέκο Πέτσο.

sitzani3.jpg

4) Ποπολάρος του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1975). Δυστυχώς δεν αναγνώρισα τον συμπρωταγωνιστή της στη σκηνή.

sitzani6.jpg

5) Η δοκιμασία του Άρθουρ Μίλλερ στην κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (6/3/1976). Νομίζω στη σκηνή είναι οι Αλέξης Μίγκας και Ελένη Κωνσταντινίδου.

sitzani1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επανάληψη διαγραμμένων video που είχαν ανεβεί παλαιότερα:

1. Σκηνές από την ταινία "Κυνηγημένοι εραστές" με παρτεναίρ τον Φαίδωνα Γεωργίτση και τον Θόδωρο Ρουμπάνη το 1972.

 
Κάποιες στιγμές στην ταινία Μεταμορφώσεις (1974) με τη Δώρα Σιτζάνη. Στην πρώτη φωτογραφία με τη φίλη της (Ρίτα Μπενσουσάν) για καφέ στο Σύνταγμα.

dora1.jpg

Στη δεύτερη με το μνηστήρα της (Ηλίας Λογοθέτης).

dora2.jpg

Στην τρίτη με τον αδερφό της (Βαγγέλη Καζαν), την αδερφή της (Εύη Τριανταφύλλου) και τη Ρίτα Μπενσουσάν.

dora3.jpg
 
Πολύ όμορφη γυναίκα,μάλλον όχι απόλυτα όμορφη,αλλά είχε αυτό το κάτι,κάτι πρόστυχο στο βλέμμα της,στο πρόσωπο της.

Και πολύ καλή ηθοποιος

send from my Xperia Sp beast
 
Ένα κολάζ εικόνων από ταινίες που συμμετείχε η Δώρα Σιτζάνη.

 
Και ένα μικρό απόσπασμα από τη συμμετοχή της στη σπάνια ταινία "Ανήλικες αμαρτωλές" (1971) του Απόστολου Τεγόπουλου.

 
Πίσω
Μπλουζα