Είμαστε στο 1998...Κάρτες Γραφικών!

Matrox G200 και για 3D αρχικά μία Creative 3D Blaster 8ΜΒ (voodoo2). Αργότερα ήρθε στα χέρια μου και μια 2η voodoo2 12ΜΒ αλλά η κάρτες δεν ήταν ίδιες και δέν μπορούσα να ενεργοποιήσω το SLI. Η λύση ήρθε από ένα Ρώσος ο οποίος είχε γράψει drivers δικούς του.
 
Ωραίο άρθρο, νομίζω είναι αναδημοσίευση άρθρου του Edge. To Next Generation ήταν η Αμερικανική έκδοση του.

Μέχρι την καθιέρωση του Direct3D οι voodoo ήταν μονόδρομος, δεν ήθελε και πολύ σκέψη ποια κάρτα έπρεπε να πάρεις για gaming. Όλα σχεδόν τα παιχνίδια υποστήριζαν glide και η ανωτερότητα σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις ήταν εμφανής.

Πάμε λίγο πιο πίσω, στο 1996 πριν την κυριαρχία της Voodoo, στην "άγρια δύση" του 3D acceleration. Είχαν βγει ένα κάρο και η καθεμία είχε το δικό της api. Ποια κάρτα είχατε πάρει ή ζαχαρώνατε; Early adopter ή περιμένατε να κάτσει η σκόνη να δείτε ποια θα επικρατήσει;
 

Καρα-early. Καπου πρεπει να το εχω ξαναπει οτι ειχα προπαραγγειλει την Voodoo I και οταν εσκασε στο μαγαζι, με πηρε τηλεφωνο ο ιδιοκτητης, πηγα ιπταμενος και κατσαμε και παιζαμε μαζι για κανα διωρο χαχαχαχα

1@Stormwatch[/USER] BioStar Venus 3D δεν ηταν?

 

Wally είπε:
1@Stormwatch[/USER] BioStar Venus 3D δεν ηταν?
Σωστός, αγορασμένη απο το Wing Computers στην Σολωμού. Θυμάμαι που και το αφεντικό του μαγαζιού, ο Αλέν, είχε χαζέψει γιατι ηταν η πρώτη που ειχε φέρει χαχα

 
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1998, 5 μέρες μετά την λήξη του Μουντιάλ και επιτέλους από τον 386DX40ΜHz με τα 4ΜΒ Ram με paradise graphics, παρακάμπτουμε τους 486 και Pentium και πάμε στον MMx 233 MHz, με S3 Virge DX 2MB και 32MB RAM. Windows 95 OSR2.5 για λειτουργικό και QDI μητρική.

Με συνοπτικές διαδικασία πριν τα Χριστούγεννα του 1998 αγοράζεται η STB Blackmagic Voodoo 2 με 12MB Ram και άλλα 32MB RAM...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλημερα εγω θυμαμαι ειχα μια καρτα γραφικων SiS 660 νομιζω στα windows xp pro μου το 2002.
 
Εγω ειχα την voodoo banshee. Υλοποιηση Diamond.
Αν με μετεφερες στο 1998 παλι αυτη θα επερνα.
Ελυσα το ψωνιο μου με τα πολυδιαφημισμενα 3dfx (δεν μου πολυαρεσαν τελικα),
αλλα ειχα μια 16mb καρτα που κρατησε πολλα χρονια.
Εκεινα τα χρονια οι απαιτησεις των παιχνιδιων περιοριζονταν στο 3d καρτα γραφικων 16mb video ram. Και αρκουσε.
Καρε? Δεν με ενοιαζε. Φανταστικα γραφικα το Unreal αλλα δεν περασα ποτε τη 2η πιστα. Φανταστικο το Hexen 2 αλλα δεν το προχωρησα ποτε.
Εγω επαιζα Might&Magic 7, Civ3, Blade Runner,Baldurs Gate... Δεν με ενοιαζαν τα καρε.
Οποτε γιατι να ξαναεπερνα αυτη την καρτα? Ηταν φτηνη, και ηθελα ΠΑΝΤΑ να εχω την επιλογη να παιξω ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
 
Με τον πρωτο μου μισθό εισα παρει μια voodoo 2 με 8 mb (δεν θυμαμε τι καρτα γραφικων ειχα) ακομα θυμαμαι το σοκ οταν εβαλα παιχνιδι που υποστιριζε 3dfx.
 
Το 1998 έγινε ένα τεχνολογικό "τσαφ" και αλίμονο σε όσους είχαν αγοράσει υπολογιστή ακριβώς πριν από αυτό. Όπως συνέβη σε εμένα:

Καλοκαίρι του 1997 αγόρασα ένα P166 και χρειάστηκε να κυκλοφορώ ως πλέμπα μέχρι τις αρχές του 2000 όταν και απέκτησα υπολογιστή με την αξιόλογη RIVA TNT2 επάνω, ώστε να μπορώ κι εγώ να παίζω παιχνίδια με πραγματικά τρισδιάστατα γραφικά...
 
Είχε πέσει στα χέρια μου ένα PC τότε P166, 32mb με μια κάρτα Cirrus logic αν θυμάμαι καλά που δεν είχε καν 3D. Αγόρασα μια Ati Rage 3D με 8mb και έβαλα τότε άλλα 64mb και έπαιζε σχεδόν τα πάντα. Αυτή η κάρτα είχε simm slot για να βάλεις έξτρα μνήμη, αν θυμάμαι πήγαινε ως 16mb. Οι επιδόσεις ήταν κακές γενικά από ότι θυμάμαι. Και αργό ήταν, και κολλαγε στα Windows 98. Μέχρι θύρα ISA είχε αυτό το θυμάμαι πολύ καλά. Το mb εκείνο δεν είχε agp θυρα, έπαιρνε μόνο PCI κάρτες γραφικών. Αν θυμάμαι καλά δεν είχε ούτε ήχο και του έριξα πάνω μια Soundblaster 128 Pci.
 
Το μονο που με ειχε εντυπωσιασει την δεκαετια του 90 στα pc ηταν οι emulators...Δεν ειχα pc τοτε και αν γυρνουσα στο 1998 θα ηθελα ενα pc που να μπορει να τρεχει mame - callus - snes - mega drive - nes....το 1998 αυτο για μενα ηταν το πιο απιστευτο απο τα απιστευτα...Οποτε μια καρτα γραφικων αν ηταν χρησιμη για τους emulators θα ηταν οτι πρεπει.

Τα 3d παιχνιδια της εποχης τοτε για το pc δεν μου ελεγαν κατι...Προτιμουσα τα παιχνιδια του nintendo 64 και playstation...

Αλλα πρωτα στην λιστα το 1998 ηταν τα παλια παιχνιδια απο arcades - snes κλπ...Το ιδιο τοτε το ιδιο και σημερα...Και παραμενουν το ιδιο εντυπωσιακα οπως τοτε.:):):)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για να παίξει Megadrive-Snes θα ήθελες σίγουρα Pentium 2. Σε εκείνο το ερείπιο Pentium 1 πρέπει να έπαιζα full speed μόνο Spectrum με ένα emu που είχε γράψει μάλιστα Έλληνας τον ΖΧ32. Κάτι θυμάμαι αμυδρά να παίζω και Megadrive με κάποιον emu τίγκα στα hacks με πολλά glitches, λάθος χρώματα, sprites να λείπουν κλπ. Και mame32 πρέπει να έπαιζε μόνο τα πολύ παλιά, πριν το 1986 με Ζ80 emulation. Zsnes ίσως με βαρβατο frame skip. Πάνε και τόσα χρόνια
 
Πρωτοασχολήθηκα με το hardware υπολογιστών από χόμπι ύστερα από παρότρυνση ενός συμφοιτητή μου εν έτει 1999. Τότε είχα ένα Pentium I υπολογιστή και θυμάμαι που είχα βάλει μια Voodoo Banshee 12MB Ram σε αντικατάσταση μιας Diamond Viper Riva 128 και θυμάμαι πόσο είχα εκπλαγεί από τις δυνατότητες που είχε για την εποχή της. Τα παιχνίδια που παίζαμε μανιακά τότε ήτανε τα Max Payne1, Return to Castle Wolfenstein, Mafia1, Premier Manager 97 και κάποια άλλα. Φυσικά για ίντερνετ ούτε λόγος ακόμα! Ωραίες ρομαντικές εποχές!

Το 1998 έγινε ένα τεχνολογικό "τσαφ" και αλίμονο σε όσους είχαν αγοράσει υπολογιστή ακριβώς πριν από αυτό. Όπως συνέβη σε εμένα:

Καλοκαίρι του 1997 αγόρασα ένα P166 και χρειάστηκε να κυκλοφορώ ως πλέμπα μέχρι τις αρχές του 2000 όταν και απέκτησα υπολογιστή με την αξιόλογη RIVA TNT2 επάνω, ώστε να μπορώ κι εγώ να παίζω παιχνίδια με πραγματικά τρισδιάστατα γραφικά...
Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λές. Το 1999 είχα ξεμείνει με ένα τρισάθλιο Pentium 1 που έκανε δώρο ένας φίλος του πατέρα μου σε μένα όταν ήμουνα φοιτητής και ένιωθα παρείσακτος στη σχολή ένα Premium Manager 97 έπαιζα και αυτό με δυσκολία! Τότε ήτανε που ασχολήθηκα με το hardware από χόμπι και άρχιζα σιγά σιγά να του κάνω αναβαθμίσεις όσο το επέτρεπε το πενιχρό χαρτζιλίκι μου δραχμές ακόμα τότε και τα τεχνολογικά ήτανε πανάκριβα. Έγινε όπως είπες το τεχνολογικό μπαμ με την αναβάθμιση υπολογιστών σε νεότερης γενιάς αρχές του 2000 και ξαφνικά όσοι είχανε αγοράσει παλιότερα συστήματα την πάτησαν! Γύρω στο Μάη του 2000 αγόρασα ένα έτοιμο σύστημα της Compaq τότε κυκλοφορούσε ακόμα και άρχισα να παίζω αξιοπρεπώς τα παιχνίδια τα παιχνίδια που κυκλοφορούσαν τότε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το 1998 πηγα απο Cyrix 166 και Riva 128, σε Celeron 300A overclocked στα 450MHz και i740. Αρχικα ειχα μια Flagpoint i740 που χαλασε πρακτικα αμεσως και αντικατασταθηκε απο μια Intel i740.

Intel_I740_4mb_3.jpg

Μερικους μηνες μετα και αφου μπουχτησα απο τους αθλιους drivers, πηρα μια Riva TNT που με εβγαλε μεχρι το 1999 που αγορασα την πιο αγαπημενη μου καρτα γραφικων Matrox G400 MAX.
 
Πίσω
Μπλουζα