Και η δική μου ανάλυση για την ταινία.
Το θέμα - το καστ. Κατά τη φάση της επιχείρησης των ιταλογερμανικών στρατευμάτων εναντίον του ελληνικού στρατού (Β' Π.Π.) ένας στρατιώτης, ο Αλέξης (
Γιάννης Φέρτης) τραυματίζεται στη μάχη, παθαίνει αμνησία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο εκστρατείας στην Κρήτη. Εκεί τον περιθάλπτει μία νοσηλεύτρια, η Ελένη (
Ξένια Καλογεροπούλου) η οποία τον ερωτεύεται. Η παράδοση όλης της Ελλάδας όμως στον Άξονα είναι γεγονός. Η Ελένη θα πάρει μαζί της τον Αλέξη και θα κατευθυνθεί προς τον τόπο καταγωγής της στην πόλη της Καστοριάς.
Στη μακεδονική πόλη οι δυο τους θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους μέσα στη νέα πραγματικότητα. Και άλλοι άνθρωποι θα κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από το ζευγάρι. Κατ' αρχάς η γιαγιά της Ελένη (
Βάσω Μεταξά) στο σπίτι της οποίας θα μείνουν. Ο Τέλος (
Θανάσης Μυλωνάς) παλιός φίλος της Ελένης και ερωτευμένος μαζί της που την πολιορκεί. Η Μάρω (
Μπέτυ Αρβανίτη) φίλη του Τέλου και ερωτευμένη μαζί του προσπαθεί να τον κερδίσει από την Ελένη. Και τέλος ο Άρης (
Γιώργος Τζώρτζης) παλιός φίλος του Αλέξη και συντοπίτης του από τη Θεσσαλονίκη, τώρα πλέον ενεργό μέλος της Αντίστασης.
Ο Αλέξης επηρεασμένος από την αμνησία του αδυνατεί να προσαρμοστεί και κατατρέχεται από εφιάλτες. Η Ελένη τον βοηθάει όσο μπορεί και αφιερώνει τη ζωή της σε αυτόν παρά της προσπάθειες του Τέλου να την κερδίσει. Ένα περιστατικό όμως θα φανερώσει το παρελθόν του Αλέξη και θα ταράξει τα νερά. Ο Αλέξης είναι παντρεμένος και με παιδί. Τα πράγματα όμως έχουν πάρει από πολλού τον δρόμο τους. Η γυναίκα του Δώρα (
Λήδα Πρωτοψάλτη) νομίζοντας τον Αλέξη νεκρό έχει παντρευτεί με άλλον άντρα και με αυτόν έκανε το παιδί. Ο Αλέξης γυρνάει στην Ελένη για να χτίσουν τη νέα τους ζωή.
Σχόλια. Πρόκειται για ένα αισθηματικό μελό εντός του χρονικού πλαισίου της Κατοχής. Ο κινηματογραφικός φακός παίζει εναλλάξ με το διττό του θέματος αφενός παρουσιάζοντας τις συναισθηματικές ανθρώπινες μεταπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο και αφετέρου σκοτεινιάζει περισσότερο επιρρίπτοντας κατά περιόδους το βαρύ πέπλο του κατακτητή. Ο αγώνας για επιβίωση και αγώνας για αγάπη είναι ταυτόχρονος και αμείλικτος.
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Κώστας Ασημακόπουλος, γνωστός στους περισσότερους για την ταινία του "Όμορφες μέρες" εδώ στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει κάπως κινηματογράφο του
Τάκη Κανελλόπουλου, χωρίς όμως να προσομοιάζει προς τη φιλοσοφία γραφής του μεγάλου Θεσσαλονικιού δημιουργού. Παρόλ' αυτά αρέσει σε κάποια σημεία με τις όμορφες λήψεις του, την καθαρή φωτογραφία και την εκφραστικότητα των ηρώων.
Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ίσως πιο όμορφη από ποτέ Ξένια Καλογεροπούλου που δίνεται ολοκληρωτικά στον ρόλο της μια και τον ενσαρκώνει πειστικά. Αν κάποιος άξιζε μια εύφημο μνεία θα ήταν αυτή. Καλή εμφάνιση επίσης από τον γοητευτικό Θανάση Μυλωνά που αν και όχι σε πρωταγωνιστικό ρόλο ανεβάζει την ταινία δίνοντας πόντους.
Στα συν της παραγωγής η πολύ καλή μουσική επένδυση της ταινίας από τον μαιτρ
Κώστα Καπνίση που εντείνει το δραματικό στοιχείο με προσεκτικές δόσεις ευαισθησίας και λυρισμού. Σίγουρα δεν είναι η μουσική που θα άφηνε εποχή όπως ας πούμε με τον Πανικό (1969) αλλά σε κάθε περίπτωση δίνει ισχυρό θετικό πρόσημο.
Στις αδυναμίες της ταινίας θα έβλεπα το ισχνό σενάριο που δεν έχει ισχυρές εναλλαγές έντασης ή αγωνίας με διαστήματα στασιμότητας. Επίσης μου φάνηκε πολύ μέτρια η παρουσία του Φέρτη σαν παρτεναίρ της Καλογεροπούλου. Τέλος τεχνικά μου φάνηκαν αστείες κάποιες σκηνές στο λεωφορείο που για να δείχνει ότι κινείται το κουνούσαν εξωτερικά ενώ δεν εκινείτο καθόλου!!! Νομίζω ότι τέτοιες αστοχίες δεν χρειαζόταν εκτός και αν υπήρχαν ανυπέρβλητες δυσκολίες.
Μικρά - μικρά.
1. Από τις λίγες φορές που έχουμε γυρίσματα εκτός Αθήνας και όχι σε χωριό αλλά σε μικρή (σχετικά) επαρχιακή πόλη. Ευκαιρία να γνωρίσουμε και μια άλλη Ελλάδα.
2. Από τις ελάχιστες κινηματογραφικές εμφανίσεις της Δώρας Μεταξά, θεατρικής ηθοποιού κατά βάση.
Video. Σκηνές από την ταινία στο video Που ακολουθεί.
Φωτογραφίες.
1. Ο Αλέξης και η Ελένη έχουν φτάσει μόλις στην Καστοριά.
2. Ο Τέλος πολιορκεί την Ελένη.
3. Ο Άρης συναντιέται τυχαία με την Ελένη. Αργότερα η τελευταία θα τον βρει νεκρό.
4. Ο Τέλος και η Μάρω.
5. Ο Αλέξης σε αναζήτηση της ταυτότητάς του.
6. Σκηνή από το έθιμο των αναστενάρηδων.
7. Ο Λευκός Πύργος με χρώματα παραλλαγής κατά την περίοδο της Κατοχής. Λήψη από επίκαιρα της εποχής.
8. Όμορφη λήψη των δύο ηρώων σε ύψωμα έξω από την Καστοριά.
