Ελένη - Eleni (1985)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Μια και αναφερθήκαμε στα του Μπελογιάννη, ας πάμε και στην άλλη πλευρά.

H '' Ελένη'', ταινία του '85, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νικ Γκέητζ (Γκατζογιάννη) και αναφέρεται στη μητέρα του συγγραφέα (την υποδυεται η Κέιτ Νέλιγκαν), που πλήρωσε με τη ζωή της την αντίθεσή της στους αριστερούς αντάρτες όταν κατείχαν το χωριό της στη Θεσπρωτία. Πολλά χρόνια αργότερα ο γιος της (Τζον Μάλκοβιτς) επιστρέφει στα πάτρια ανζητώντας απαντήσεις και ενόχους.

Θυμαμαι ότι η προβολή της είχε πάρει έντονο πολιτικό χρώμα, και δικαιολογημένα.

Για όποιον θέλει μια σφαιρικότερη άποψη σχετικά με τον Εμφύλιο, αξίζει.

 
Δεν νομιζω να παιχτηκε ποτε στην Ελληνικη τηλεοραση...
 
Πολύ καλή ταινία, με έναν εξαιρετικό Μάλκοβιτς και μια πολύ καλή Κέιτ Νέλιγκαν, στον ομώνυμο ρόλο. Δυστυχώς, όταν παίχτηκε στους κινηματογράφους της Ελλάδας το 1985, πολεμήθηκε με μένος ( απειλές για βόμβες στα σινεμά, διαδηλώσεις, προπηλακισμοί θεατών). Κάποιοι δεν ήθελαν και την άλλη φωνή για τον εμφύλιο και κυρίως για το θέμα, με τα απαχθέντα παιδιά.

Στην τηλεόραση, προβλήθηκε μόνο μια φορά, από τον Άλφα και αυτό στις 2 τα ξημερώματα...
 
RIO είπε:
Δυστυχώς, όταν παίχτηκε στους κινηματογράφους της Ελλάδας το 1985, πολεμήθηκε με μένος ( απειλές για βόμβες στα σινεμά, διαδηλώσεις, προπηλακισμοί θεατών). Κάποιοι δεν ήθελαν και την άλλη φωνή για τον εμφύλιο και κυρίως για το θέμα, με τα απαχθέντα παιδιά.
την ταινία αυτή την είχα δει όταν είχε πρωτοβγει. και αυτό όχι γιατί ήθελα να την δω- μου ήταν αδιάφορο- αφού ήμουν πιτσιρίκι γύρω στα 10-11.

είχα πάει μαζί με τον πατέρα μου και τον αδελφό του που ήθελαν να την δουν εκείνοι σε μία αίθουσα που δεν υπάρχει πλέον (επί της βελβενδού πάνω από την πλ.κυψέλης)

όντως είχε δημιουργηθεί ένα "θέμα" με πολέμιους της ταινίας... και σε όποιο κινηματογράφο παιζόταν υπήρχαν "διαδηλωτές" που απαιτούσαν την διακοπή της προβολής.

κάτι τέτοιο βέβαια καθόλου δεν πτόησε τον πατέρα μου και τον αδελφό του και έτσι την παρακολούθησα και εγώ. λίγα πράγματα θυμάμαι όμως από την ταινία.

(έχω την εντύπωση -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- πως είχε κυκλοφορήσει και η απάντηση στην ταινία αυτή και είχε τίτλο η "αντί Ελένη")
 
ntsmrtz είπε:
(έχω την εντύπωση -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- πως είχε κυκλοφορήσει και η απάντηση στην ταινία αυτή και είχε τίτλο η "αντί Ελένη")
Στην ουσία πρόκειται για την απάντηση στο βιβλίο του Γκατζογιάννη. Το έχει γράψει ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς με τον τίτλο "η άλλη Ελένη". Ουσιαστικά αφηγείται τις -τραγικές- ιστορίες διαφόρων νεαρών κοριτσιών της αριστεράς με έμφαση στη ζωή μιας ανταρτοπούλας από τη Φθιώτιδα (νομίζω) που η πορεία της είχε πολλά κοινά στοιχεία μ' αυτήν της Ελένης. Κυρίως την ανάγκη του γιου να μάθει την αλήθεια για τη μητέρα του.

Την ταινία "Ελένη" δεν την έχω δει. Τώρα, νομίζω πως θα ήθελα. Και λέω τώρα γιατί όταν βγήκε και μικρή ήμουν και η οικογένειά μου δεν θα πήγαινε να την δει. Ήμασταν βλέπετε από την άλλη "μεριά του χαντακιού":p. Ωστόσο κανείς από τους δικούς μου δεν είχε διαδηλώσει έξω από τις αίθουσες ;) . Ο Τζων Μάλκοβιτς σίγουρα μετράει στα υπέρ :D

Πλέον πιστεύω ότι το να προσπαθούμε να βρούμε τον "καλό" και τον "κακό" μετρώντας θύματα κι αγριότητες δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους με νηφαλιότητα τα λάθη και τις μισαλλοδοξίες και των δύο πλευρών που πήραν στον λαιμό τους μια ολόκληρη γενιά.

Στην "Ελένη" τώρα, η αδελφή μου που διάβασε το βιβλίο (πρόσφατα κι εκείνη :p ) μου είχε πει ότι μια χαρά πιστευτή ιστορία εσωτερικών εκκαθαρίσεων ελληνικού χωριού της φάνηκε η υπόθεση με τον κάθε κομπλεξικό να ζηλεύει την γυναίκα του "αμερικάνου" που είχε δυο δεκάρες παραπάνω για να προικίσει τα κορίτσια της και να χρησιμοποιεί το όπλο που του δώσανε οι συγκυρίες κι όποιον πάρει ο χάρος ...
 
είχα πάει συνηδειτοποιημένα να δω την ταινία μαζί με τον πατέρα μου, λίγες οι φασαρίες στη ρόδο βέβαια, οπότε μικρό και το ρίσκο. η ταινία με είχε καθηλώσει, έφηβη τότε, ειδικά η ρεαλιστική αναπαράσταση του βασανιστηρίου του/της ''φάλαγγας'' ... τραγικά πράγματα που κατάφεραν να κάνουν έλληνες σε έλληνες. μετά την ταινία πήρα και το βιβλίο που ήταν πολύ καλό επίσης.

νομίζω πως το αντί- βιβλίο είχε τίτλο ''η άλλη ελένη''. δεν το διάβασα, δε νομίζω να έγινε ποτέ ταινία. η αλήθεια είναι ότι για όσους μεγαλώσαμε τη δεκαετία του '80 και δεν ανήκαμε στην κεντρο-αριστερά, το θέμα του εμφυλίου και η προηγούμενες δεκαετίες γενικά ήταν τόσο μονόπλευρα ''δοσμένες'' στα μμε που ήταν πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς μια αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων. οπότε η ταινία ήταν μια ευκαιρία να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

πάντως την είχα νοικιάσει καμιά δεκαετία αργότερα σε βιντεοκασέτα και δεν μου έκανε καμία εντύπωση! σχεδόν δεν την θυμόμουν. ξέρει κανείς αν έχει βγει σε dvd? πολύ θα ήθελα να την ξαναδώ.
 
Domenica είπε:
Θυμάμαι τον χαμο με .... που ουρλιαζαν έξω απο τους κινηματογράφους. ...οταν τελικά την ειδα χρόνια μετά που κυκλοφόρησε. Περίμενα να δω τα τέρατα .......

, ειδα απλώς μια αρκετά πιστη μεταφορά του βιβλίου.

.
Γιατι εχω αυτην την Dejavu αισθηση/στο ιδιο εργο θεατες , ειτε προκειται "Για τον τελευταιο Πειρασμο" ειτε για την "Ελενη" ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Δεν νομιζω να παιχτηκε ποτε στην Ελληνικη τηλεοραση...

RIO είπε:
Πά. Στην τηλεόραση, προβλήθηκε μόνο μια φορά, από τον Άλφα και αυτό στις 2 τα ξημερώματα...
2 φορες(τουλαχιστον) στον Alpha

23 Απρίλιος 2007 ,Alpha , 01:45 μετα τα μεσανυχτα

30 Σεπτέμβριος 2008, Alpha ,σε αναλογη ωρα

...κανοντας μια προχειρη αναζητηση
 
Η ιστορια ΔΕΝ αποδεχεται το "φιφτυ-φιφτυ"..

Για τα επεισοδια στην προβολη της ταινιας εχω βιωμα απο πρωτο χερι ,προτιμω να μην μιλησω..

Και για να κλεισω,ισως στον Πολεμο και στον Ερωτα να επιτρεπονται ολα..

Ολα,εκτος απ το παιδομαζωμα διαολε!!Οσοι απο μας εχουν σημερα παιδια θα το αντιληφθουν βαθυτερα..

ΟΥΤΕ αυτο ηταν λαθος???ΟΥΤΕ για αυτο μια συγνωμη????????
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Don dokken με διάθεση χιούμορ και χωρίς να θέλω να μπω στην ουσία μιας ιστορικής αντιπαράθεσης :)

Εδώ καλέ μου η συγκεκριμένη παράταξη δεν έχει ζητήσει επισήμως συγγνώμη που είπε τον Πλουμπίδη χαφιέ κι έστειλε τον Μπελογιάννη κατευθείαν στο εκτελεστικό ...

Κι ήταν και δικοί της και νυν ήρωες του χώρου ...

Τι ψάχνεις τώρα κι εσύ; Η συγγνώμη δεν είναι το φόρτε καμιάς απόλυτης ιδεολογίας.
 
Καταπληκτική ταινία.

Και μόνο το γεγονός ότι όταν πρωτο-παίχτηκε, για να τη δεις κινδύνευες να φας ξύλο,

αποδυκνύει περίτρανα το πόσο αληθινά ήταν αυτά που εξιστορούσε.

Clemence, κυκλοφορεί σίγουρα σε DVD, την είχα δει πριν 2-3 χρόνια σε ένα βίντεο-κλαμπ.

Wally, βάζουμε ένα στοίχημα ότι ΔΕΝ θα προβληθεί από μεγάλο κανάλι, Σάββατο βράδυ, σε ώρα αιχμής ; Χα χα !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρακαλώ πολύ να εστιάσουμε ΜΟΝΟ στα της ταινίας , καλά μου παιδάκια, όχι όμως στις εν γένει πολιτικές παραμέτρους! :)
 
επί του διαδικαστικού, γιατί να είναι στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ταινίες η ''Ελένη''?
 
Πολυ καλη ερωτηση - και επι του θεματος.
 
Wally είπε:
Δεν νομιζω να παιχτηκε ποτε στην Ελληνικη τηλεοραση...

RIO είπε:
Πολύ καλή ταινία, με έναν εξαιρετικό Μάλκοβιτς και μια πολύ καλή Κέιτ Νέλιγκαν, στον ομώνυμο ρόλο. Δυστυχώς, όταν παίχτηκε στους κινηματογράφους της Ελλάδας το 1985, πολεμήθηκε με μένος ( απειλές για βόμβες στα σινεμά, διαδηλώσεις, προπηλακισμοί θεατών). Κάποιοι δεν ήθελαν και την άλλη φωνή για τον εμφύλιο και κυρίως για το θέμα, με τα απαχθέντα παιδιά. Στην τηλεόραση, προβλήθηκε μόνο μια φορά, από τον Άλφα και αυτό στις 2 τα ξημερώματα...
Έχει παιχτεί σίγουρα κάπου στο 2000 που κοιτούσα πρόσφατα. Νομίζω Καλοκαίρι αλλά μη με ρωτάτε κανάλι. Πρέπει να ξαναψάξω. Νορμάλ ώρα ήταν, αν θυμάμαι καλά. Και όσο γι' αυτό που είπε ο/η φίλος/φίλη Clemence παραπάνω, δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Δεν είναι Ελληνική ταινία αλλά Αμερικανική! Καλό θα ήταν να μεταφερθεί σε αντίστοιχη ενότητα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παιδια πριν κανα δυο χρονια την ειχα πετυχει σε σταρ η αλφα,σε ωρα απαγορευτικη ,3 μετα τα μεσανυχτα..

οπου και να την καταταξουμε,δυστυχως,η ταινια παραμενει Ελληνικοτατη...

να προσθεσω οτι τα γυρισματα (φυσικα)δεν εγιναν στην Ελλαδα,παρα την αρχικη προθεση του Γκατζογιαννη,εκτος απο μερικες"ακινδυνες"σκηνες..
 
Η τοποθέτηση της ταινίας στις ελληνικές είναι καθαρά δικό μου λάθος, δεν το έκανα ηθελημένα, ζητώ συγνώμη και ελπίζω ο administrator να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
 
don dokken είπε:
παιδια πριν κανα δυο χρονια την ειχα πετυχει σε σταρ η αλφα,σε ωρα απαγορευτικη ,3 μετα τα μεσανυχτα..οπου και να την καταταξουμε,δυστυχως,η ταινια παραμενει Ελληνικοτατη...

να προσθεσω οτι τα γυρισματα (φυσικα)δεν εγιναν στην Ελλαδα,παρα την αρχικη προθεση του Γκατζογιαννη,εκτος απο μερικες"ακινδυνες"σκηνες..
ισπανία και απ΄όσα είχα διαβάσει τότε στον τύπο, για καθαρά οικονομικούς λόγους και μόνο ... ξέρεις κάτι άλλο? απ΄τα γραφόμενα σου κάτι εννοείς και δεν θυμόμουν να είχε γίνει θέμα και για τα γυρίσματα!

[edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ είχα ακούσει ότι υπήρξαν αντιδράσεις, σε περίπτωση που τα γυρίσματα γίνονταν στην πραγματική Λιά,

όπως αρχικώς επιθυμούσε ο Γκατζογιάννης.

Γι'αυτό και τελικά έγιναν στο εξωτερικό.
 
Πίσω
Μπλουζα