Ελένη - Eleni (1985)

δεν το θυμόμουν ειλικρινά αλλά τώρα που το λέτε, με το κλίμα της εποχής μου φαίνεται αρκετά λογικό ...
 
"Σύντροφος" , σε τέτοιο θρεντ ρε συ Ντον ;

Θα προτιμούσα "συναγωνιστής" ! :cool:
 
Tην ταινια την ειχαν παρει οι δικοι μου σε βιντεοκασσετα. Την ειχαμε δει οικογενειακως λιγο καιρο αφου ειχαμε παρακολουθησει τα Πετρινα χρονια. Την ειχα παρακολουθησει με φοβερο ενδιαφερον συνδυαζοντας τις εντυπωσεις. Σιγουρα το να περιμενει κανεις να μαθει ιστορια απο ταινιες ειναι το λιγοτερο αφελες, αλλα το βασικο ειναι πως στο παιδικο μου μυαλο σχηματιστηκε η ιδεα πως σε ενα εμφυλιο πολεμο δεν υπαρχουν ακριβως καλοι και κακοι. Περα απο αυτο η ταινια με ειχε εντυπωσιασει οπως και η ταινια ''Σιδηρους Σταυρος''. Με την εννοια οτι απεικονιζοταν η αλλη πλευρα, αυτη που συνηθως ειχε τον ρολο του κακου.

Το θεμα του εμφυλιου ηταν εξαιρετικα ταμπου στα 80ς. Μιας και ηταν σπανια ολα τα μελη μιας οικογενειας να εχουν κοινη κατευθυνση, ειμαι σιγουρος οτι οι μνημες ολων μας απο πολιτικες συζητησεις του τυπου (συνηθως μετα απο τραπεζι) περιεχουν αρκετες εντασεις, ηρεμους ανθρωπους ξαφνικα να αναψοκοκκινιζουν και να λενε καμια φορα βαριες κουβεντες που ειχαν πολλαπλες φορες την λεξη ''εσεις'' μεσα. Ακομη και σημερα το θεμα ουσιαστικα ειναι ταμπου. Ηδη το thread μυριζει μπαρουτι, ενας να πεταξει μια κουβεντα θα γονει πανικος, θα αρχισουν διαγραφες και κλειδωματα. Ελπιζω καποια στιγμη να μπορουμε να δουμε αντικειμενικα τα πραγματα και να συζηταμε μια απο τις πλεον θλιβερες περιοδους της ιστοριας μας με σκοπο να μαθουμε απο τα λαθη και οχι να αποδωσουμε ευθυνες.
 
Την ταινια την νοικιάσαμε και εμεις οικογενειακώς.....

Οσον αφορά εμένα μου έμεινε μια στυφή γευση στο στόμα. Ηταν η πρώτη και η τελευταία φορά που άκουσα μια άλλη εκδοχή για τον Εμφύλιο και δεν μου άρεσε καθόλου. Ακόμα και τώρα νιώθω κάπως αμηχανα απέναντι στην εν λόγω ταινία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μήπως θυμάται κανείς με σιγουριά πότε προβλήθηκε η ταινία; Μήνα και χρονιά εννοώ.

Ρωτάω γιατί όπου βρίσκω αναφορά η προβολή τοποθετείται αόριστα στο 1985, ενώ στην IMDB οι ευρωπαϊκές πρεμιέρες είναι από τον Μάρτιο του 1986 και μετά.

Δεν αποκλείεται λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα να ήρθε νωρίτερα, π.χ. τον Δεκέμβριο του 1985, αλλά θα ήθελα να μάθω την όσο γίνεται ακριβή ημερομηνία προβολής.

Ευχαριστώ
 
Μου απαντώ, 20 Μαρτίου 1986 ήταν η πρώτη προβολή.
 
Δεν έχω δει την ταινία, έχω όμως διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Ποιός μπορεί να αμφιβάλλει ειλικρινά οτι δεν έγιναν (και) αυτά στην "άλλη" πλευρά των αντιμαχόμενων; Το πρόσωπο του πολέμου είναι πάντα τρομακτικό και αποκρουστικό είτε το βλέπεις από τα δεξιά είτε από τα αριστερά...

Βέβαια στη συλλογική συνείδηση της γενιάς μας τείνουμε να "συμπαθούμε" περισσότερο τους "αντάρτες-επαναστάτες-αγωνιστές-αδύναμους-ηττημένους" κλπ. επειδή αυτό πάντα φαίνεται πιό ρομαντικό και ελπιδοφόρο. Οι ισχυρότεροι (και τελικοί νικητές βεβαίως) είναι συνήθως αντιπαθείς για έναν νεαρό. Αλλά άραγε πότε ο νικητής έδειξε έλεος για τον ηττημένο; Ποτέ. Όποιος και να νικούσε θα έκανε παρόμοια, αυτή είναι η αλήθεια. Η ουσία είναι όχι να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι δεξιοί στους αριστερούς ή το αντίθετο αλλά να μην ξεχάσουμε τι τεράστια δεινά, πόνο και δυστυχία προκαλεί το μίσος και η προκατάληψη στους ανθρώπους.

Φοβάμαι όμως οτι έφτασαν οι μέρες που θα ξεθαφτεί το τσεκούρι του πολέμου και θα ξεχάσουμε (και πάλι) τα περί αδελφοποίησης, ισότητας, αλτρουϊσμού κλπ.
 
VAGBITH είπε:
Το πρόσωπο του πολέμου είναι πάντα τρομακτικό και αποκρουστικό είτε το βλέπεις από τα δεξιά είτε από τα αριστερά....
Και ακόμη αποκρουστικότερο ... το πρόσωπο του Εμφυλίου Πολέμου !!! Συγκλονιστική η ατάκα του [τρισμέγιστου] Θανάση Βέγγου στην τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση στην "Ψυχή Βαθιά" ως παππούς που έχασε το μονάκριβο εγγόνι του : "Δεν είναι πόλεμος ετούτο το κακό που μας βρήκε. Ντροπή είναι !!! Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες΄" .....

Αλλά ... ας μιλήσω για την ταινία .... την οποία την είδα κι εγώ στο βίντεο, σε βιντεοκασέτα νοικιασμένη απ΄το βιντεοκλάμπ [όπως, άλλωστε, και οι περισσότεροι από όσους την είδαμε εκεί στα μισά των 80ς] !!! Άλλωστε, αν θυμάμαι καλά, η προβολή της είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις !!! Δεν θα ασχοληθώ, όμως, με τις "πολιτικές προεκτάσεις" της ταινίας, μιας και το φόρουμ μας αποφεύγει τις συζητήσεις με "πολιτικές αποχρώσεις" [και πολύ - πολύ καλά κάνει] !!! Άλλωστε, το ζήτημα του Εμφυλίου Πολέμου είναι ... το πλέον πονεμένο ζήτημα στην ιστορία της ταλαιπωρημένης και βασανισμένης πατρίδας μας ....

Θα ασχοληθώ, λοιπόν, με την ίδια την ταινία, δηλαδή ... με τα λίγα πράγματα που θυμάμαι από τη βιντεοκασέτα, απ' την οποία την είδαμε οικογενειακώς !!! Η ταινία είναι πλημμυρισμένη με υπέροχες εικόνες της Ελλάδας !!! Η πρωταγωνίστρια της ταινίας είχε, θυμάμαι, πολύ ωραίο πρόσωπο, αλλά σε κάποιες έντονες, δραματικές κλπ σκηνές της ταινίας δεν "απέδωσε" την απαιτούμενη τραγικότητά τους !!! Η σκηνή που θυμάμαι έντονα είναι η εξής : Η πρωταγωνίστρια, που είναι μάνα, για να γλιτώσει το κοριτσάκι της από τους αντάρτες, αποφασίζει ... να του αφαιρέσει ένα πόδι !!! Και παίρνει ένα πριονάκι και ... το δείχνει στη μικρούλα, η οποία φωνάζει : "όχιιι, δεν θέλω να μείνω κουτσή" !!! Ευτυχώς, όμως, τελικά δεν προέβη στην αποτρόπαια πράξη της ..... Σε αυτή τη σκηνή η πρωταγωνίστρια - πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη - μπορούσε να βγάλει περισσότερο "πάθος" και "τραγικότητα" !!!
 
Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η ταινια..!! Την ειδα 4 φορές σε δυο μερες..!! Αυριο πρωι πρωι τρέχω στο βιβλιοπωλειο της γειτονιας να δω αν υπαρχει το βιβλίο, αν μπορω να το παραγγείλω...Μακαρι να το βρω..!! Φυσικά και η ταινία φαινεται να δειχνει τα κακά κειμενα μονο της μιας πλευράς..!! Κι όπως θα έλεγε και η μάνα μου.. "τί? Μονο κακά?..κακά ψυχρά κι ανάποδα"!!

Πρόσφατα ειδα και μια τανία που μάλλον προσεγγίζει και την άλλη πλευρά, πολύ πιο καινουργια αυτη, την "Ψυχη Βαθιά"..! Κι αυτη καταπληκτική, αλλά η Ελένη έχει το κακτιτίς ρετρό παραπάνω!! Και Ωωω, τι συμπτωση..!! Μιλάμε για δυο αντιθετες πλευρές, μεσα στην Ελλάδα..!! Εγω από την "Ελένη" κρατάω την φράση "απελευθερωθηκαμε απο τους Τουρκους, για να σκλαβωθουμε απο τους ίδιους τους Έλληνες"!!

Φυσικά και δεν θα σχολιάσω αυτα που μολις διαβασα και δεν γνωριζα, οτι πολεμηθηκε και λογοκριθηκε τοσο πολύ ακόμα και με χρηση βιας, απο τους ανθρώπους, που καταδικάζουν την λογοκρισία και τη βια ως αναποσπαστο κομματι της ιδεολογίας τους! Εδω πάει ένα βαρυγδουπο LOL (Αμερικάνικο κιόλας, ετσι για τιμωρία.. :p )

Rinus Cesar είπε:
Η σκηνή που θυμάμαι έντονα είναι η εξής : Η πρωταγωνίστρια, που είναι μάνα, για να γλιτώσει το κοριτσάκι της από τους αντάρτες, αποφασίζει ... να του αφαιρέσει ένα πόδι !!! Και παίρνει ένα πριονάκι και ... το δείχνει στη μικρούλα, η οποία φωνάζει : "όχιιι, δεν θέλω να μείνω κουτσή" !!! Ευτυχώς, όμως, τελικά δεν προέβη στην αποτρόπαια πράξη της .....!
Rinus, δεν ηταν ετσι η σκηνη.. Πανω στην απελπισια της η Ελένη, με πυρακτωμενο σιδερο εκαψε το πόδι της κορης της και δνε το πριόνησε.. :p Kαι ναι, προέβη σε αυτη την αποτρόπαια πράξη απελπισίας, μια μανα που δεν ήθελε να της πάρουν το παιδί,, μέθοδος που απ ότι ειδα να αναφερεται στην ταινία, την εφαρμοζαν οι μαναδες στα παιδια τους και επι τουρκοκρατίας..!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μέχρι πριν κάποια χρόνια αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη της ταινίας αυτής, αλλά κι όταν την έμαθα, δεν μπορούσα να την βρω πουθενά, σχεδόν σαν να είχε εξαφανιστεί. Κάποια στιγμή που την αναζήτησα σε τόρεντ δεν βρήκα τίποτα. Τώρα βλέπω έχει ανέβει πρόσφατα στο ΥΤ.

Οι αντιδράσεις που λέτε παραπάνω πάντως επαναλήφθηκαν σχετικά πρόσφατα, όταν ο ΑΝΤ1 πρόβαλε την ταινία Κατίν (16 Απριλίου 2010). Οπότε υπό μια έννοια μπορείς να πεις ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά.
 
όσο αφορά την απόφαση να τραυματίσει την πρωτοκόρη της για ν'αποφύγει τη στράτευση, η Ελένη γνώριζε πολύ καλά ότι με τον τρόπο αυτό ο κλήρος θα έπεφτε σε μια από τις μικρότερες κόρες. Αλλά απ'ό,τι θυμάμαι, το θεώρησε μικρότερη ζημιά για την υπόληψη της οικογένειας ... και η μεγάλη της κόρη δεν θα άντεχε τόσο όσο οι άλλες. Άβυσσος η ψυχή της Ελληνίδας μάνας πάντα.
 
To 2021 θα γίνει ή Ελενη και λυρικό θέατρο στην αμερικη τώρα δεν έχω λάπτοπ δεν μπορω να δώσω λινκ. Κάπου διάβασα πως μέρος της ταινίας γυρίστηκε και στην ισπανια. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα