Ελληνικές βιοτεχνίες κατασκευής υπολογιστών

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.765
Αντιδράσεις
1.221
Στο κάποιο τοπικ για παιχνίδια ελληνικής κατασκευής ο Wally ανέφερε για ελληνικές βιοτεχνίες υπολογιστών. Για να μαι ειλικρινής δεν ήξερα τίποτα για τον εν λόγω θέμα. Αναμένω διαφώτιση.
 
Μου απεσταλει απο καποιον φιλο του φορουμ ενα αρθρο απο το Βημα (19 Φλεβαρη 1984) το οποιο περιεχει αρκετα ονοματα απο Ελληνικες εταιριες software και hardware της εποχης. Δινει και το κλιμα που επικρατουσε τοτε...

Hταν κομμενο σε 2 pdf σε 4-στηλο και προτιμησα να το περασω απο OCR και να το παραθεσω στο φορουμ ωστε να ειναι αναζητησιμα τα δεδομενα.

Οι πρωτοπόροι Έλληνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Κομπιούτερ Made In Greece με λίγα μέσα και πολύ μεράκι

ΑΘΟΡΥΒΑ, με ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ μεράκι, μερικές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει προϊόντα «Made in Greece» σε ένα μυθοποιημένο χώρο: αυτόν της πληροφορικής. Οι επιτυχίες αυτές εντοπίζονται τόσο στο HARDWARE (υλικό αυτό που με μια λέξη ονομάζουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή) όσο και το SOFTWARE (λογικό ή πιο απλά. τα προγράμματα). Τα διαθέσιμα στοιχεία, μάλιστα, για το τζίρο και τα κέρδη τους πείθουν ότι έχουν εξασφαλίσει εμπορική επιτυχία.

Οι συνθήκες είναι περισσότερο αντίξοες στην παραγωγή του hardware (του υπολογιστή) γιατί η έρευνα και η ανάπτυξη του δεν απαιτεί μόνο φαντασία και μεράκι αλλά προϋποθέτει και μια υποδομή. Τόσο βιομηχανική όσο και ερευνητική. στις οποίες δεν έχει μεγάλη παράδοση η χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι οι προσπάθειες αυτές δεν ξεκίνησαν από κάποιους επιχειρηματίας που είχαν μόνο στόχο το κέρδος αλλά από «παρέες» επιστημόνων με πίστη στις ικανότητες τους. Αυτοί με ελάχιστο κεφάλαιο και με εξαντλητική ερευνητική δουλειά κατόρθωσαν να παρουσιάσουν προϊόντα και να πραγματοποιούν τα πρώτα κέρδη τους σαν επιχειρηματίες.

Θάταν υπερβολικό να πούμε ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν παρουσιάσει «θαύματα» ή ότι είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους αμερικάνικους και γιαπωνέζικους κολοσσούς. θάταν επίσης παρεξήγηση να νομίσει κανείς ότι έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή τους και τα κατασκευάζουν όλα μόνοι τους. Η αλήθεια είναι ότι παρεμβαίνουν, σε κάποιο βαθμό στην τεχνολογία, μπαίνει δηλαδή ελληνικό μυαλό στο προϊόν, ώστε δικαιολογημένα αυτό να παρουσιάζεται σαν εγχώριο. Δεν πρέπει επομένως να υποτιμήσουμε την διαδικασία αυτή γιατί με αυτο τον τρόπο απασχολούνται μερικές δεκάδες δημιουργικοί επιστήμονες, βρίσκουν δουλειά αρκετά μηχανουργεία και κυρίως γιατί αναπτύσσεται «τεχνολογικό περιβάλλον» η ατμόσφαιρα δηλαδή όπου οι συνθήκες υποβοηθούν στην παραγωγή τε χνολογίας.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι κυριότερες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρίες, που έχουν ρίξει το βάρος τους στο υλικό (HARDWARE):

1. ΓΙΓΑΤΡΟΝΙΚΣ Α.Ε.: Κατασκευάζει μικροϋπολογιστές που τους προμηθεύει τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Απασχολεί 25 άτομα και το 1983 αναμένεται να πραγματοποιήσει τζίρο 30 εκατομμυρίων δραχμών και κέρδη γύρω στα 4 εκατομύρια.

2. ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΚ ΕΠΕ: Εταιρεία παροχής υπηρεσιών ENGINEERING δηλαδή επιλύει ειδικά προβλήματα με μικροϋπολογιστές που κατασκευάζει η ίδια. Έχει αναλάβει πετυχημένα ενα πρόγραμμα του ΟΤΕ και την τηλεμετρική σύνδεση των συσκεύων ΒΑΝ. Το 1983 προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών γύρω στα 10 εκατομμύρια δραχμές και κέρδη περί τα τρία εκατομμύρια. Απασχολεί πέντε άτομα.

3. ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΑΦΙΚ ΕΠΕ: Κατασκευάζει φωτοστοιχειοθετικά μηχανήματα και έχει εξοπλίσει με χαμηλό κόστος μεταξύ των άλλων, δύο ημερήσιες εφημερίδες (μια αθηναϊκή και μια θεσσαλική). Ο τζίρος της όσον αφορά τα δικά της μηχανήματα για το 1983 θα κυμανθεί γύρω στα 15 εκατομμύρια δραχμές και τα κερδη της θα κυμανθούν περί τα τρία εκατομμύρια δραχμές. Απασχολεί 10 άτομα.

4. ΜΠΛΑ ΕΛΕΚΤΡΟΝΙΚΣ Ο.Ε.:Ασχολείται με τον αυτόματο έλεγχο μέσω δικών της μικροϋπολογιστών και έχει αναλάβει έργα σε γνωστές βιομηχανίες.

5. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ο.Ε.: Ασχολείται με βιομηχανικά ηλεκτρονικά, μονάδες ελέγχου φωτισμού μέσω μικροϋπολογιστή για εξοικονόμηση ενέργειας και με φωτοβολταϊκά συστήματα. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες μονάδες στην αγορά, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν ακόμα βιώσιμο τζίρο.

Ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζουν στη χώρα μας οι οίκοι παροχής υπηρεσιών «λογικού» (SOFTWARE HOUSES), που τροφοδοτούν τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με τα αναγκαία προγράμματα. Οι επίσημες εταιρείες «λογικού» στη χώρα μας είναι πάρα πολλές ξεπερνούν τις 25.Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές άλλες «ανεπίσημες» αρκετοί «προγραμματιστές αναλυτές» χωρίς να έχουν ιδιαίτερο γραφείο, δέχονται παραγγελίες προγραμμάτων.

Πράγματι παρόλο που υπάρχει εισαγόμενο «λογικό», οι ελληνικές εταιρείες παρουσιάζουν ανταγωνιστικά προϊόντα σε ορισμένους τομείς εφαρμογής (διαχειριστικές, διοικητικοοικονομικές εφαρμογές). Και αυτό γιατί από συγκεκριμένο προϊόν προϋποθέτει κυρίως μυαλό και όχι μεγάλα κεφάλαια ή δυναμική ερευνητική βιομηχανική παράδοση. Και επίσης, γιατί το κόστος εργασίας, που είναι βασικό στοιχείο κόστους παραγωγής του «λογικού», παρουσιάζεται σημαντικά μικρότερο στη χώρα μας.

Στελέχη μηχανογράφησης υποστηρίζουν ότι γενικά οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες λογικού εκτός από τις επιτυχίες τους, παρουσιάζουν και ορισμένα προβλήματα:

α) Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υψηλές τιμές σε σχέση με την ποιότητα των προσφερομένων προϊόντων.

β) Δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σύνθετα έργα είτε λόγω μικρής εμπειρίας, είτε λόγω ελλείψεως στελεχών. Παρόλα αυτά όμως δεν φαίνονται πρόθυμες να συνενωθούν σε κοινοπραξίες, ώστε να αντεπεξέλθουν τις απαιτήσεις δυσκολότερων εφαρμογών. (Εξαίρεση σ' αυτό τον χανόνα αποτέλεσε η κοινοπραξία τριών γνωστών εταιρειών «λογικού» για ένα διαγωνισμό της ΔΕΗ).

γ) Σε ορισμένες, αλλά χαρακτηριστικές, περιπτώσεις παρουσιάστηκαν φαινόμενα ανξιοπιστίας.

δ) Δεν φροντίζουν όσο πρέπει για την χρησιμοποίηση τυποποιημένων μεθόδων και κριτηρίων λειτουργάς ούτε για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας του στελεχειακού δυναμικού τους.

Οι κυριότερες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες «λογικού», εκτός από αυτές που έχουν σα βασική τους δραστηριότητα την αντιπροσώπευση υπολογιστών, είναι οι παρακάτω:

1) ABC: Απασχολεί 45 άτομα και αναμένεται ότι ο κύκλος εργασιών της — όπως μας πληροφορούν τα στελέχη της — θα φθάσει τα 50 εκατομμύρια για το 1983. Είναι ειδικευμένη στον Τραπεζικό τομέα, στις βιομηχανικές εφαρμογές (προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγής), στην Οικονομική Διαχείριση (Γενική Λογιστική κλπ.). Επίσης έχει δουλειές στη Μέση Ανατολή.

2) ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΛΟΤΖΙΚ: Τον Ιούνιο του 1983 μετατράπηκε σε ανώνυμη Εταιρεία με κεφάλαιο 27 εκατομμυρίων δραχμών. Απασχολεί μόνιμα 10 άτομα και απευθύνεται κυρίως στην εμπορική και βιομηχανική Μικρομεσαία Επιχείρηση. Εφαρμογές: Γενική Λογιστική, Αποθήκες, Πελατολόγια. Αυτόματη τιμολόγηση. Λιανικές Πωλήσεις, Σχεδιασμός και Εναλλακτικά πλάνα παραγωγής κλπ.

3) ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε.: Απασχολεί 140 άτομα και έχει μετοχικό κεφάλαιο πέντε εκατομμύρια δραχμές που πρόκειται να αυξηθεί. Πριν ένα χρόνο η Ιονική Τράπεζα — που είχε ιδρύσει την Πυραμίδα — αγόρασε μέσω κάποιας θυγατρικής της εταιρείας μεγάλο ποσοστό μετοχών, και έτσι ελέγχει περίπου το 85%. Έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο έργο για την αυτοματοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, έχει υλοποιήσει την τηλεπεξεργασία για την Τράπεζα Κρήτης και έχει εργαστεί σε σειρά εφαρμογών για μεγάλη Ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτων. Στοχεύει να ειδικευτεί σε εφαρμογες για τράπεζες και το Δημόσιο.

4) ΣΟΦΡΑΖΕΜ: Απασχολεί 12 άτομα σε μόνιμη βάση και οκτώ με μερική απασχόληση. Ειδικεύεται, σε συστήματα Δυναμικής Διαχείρισης Προσωπικού, σε ποκίλες εφαρμογές του Δημοσίου τομέα (π.χ. Δανειστική Βιβλιοθήκη ΟΤΕ, Υπολογισμός Σύνταξης του ΤΕΒΕ).

5) ΣΤΕΠ ΕΠΕ: Απασχολεί 19 έμπειρους ειδικούς σε μόνιμη βάση. Ειδικεύεται σε Τραπεζικές, Εμπορικές και Βιομηχανικές εφαρμογές. Λειτουργεί μόλις 14 μήνες αλλά παρουσίασε γοργή ανάπτυξη. Το 1983 παρουσίασε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια δραχμές. Πραγματοποιεί εξαγωγές υπηρεσιών στον Μεσανατολικό χώρο, οι οποίες της απέφεραν φέτος 50.000 δολάρια. Πρόκειται για την μηχανοργάνωση της Σάουντι Αμέρικαν Μπανκ (θυγατρικής της Σίτι Μπανκ).

Ο Τεχνικός
H ΣΟΦΡΑΖΕΜ υπαρχει, η Computer Logic νομιζω συγχωνευτηκε με την Singular...

Ας ψαξει οποιος τα καταφερει και για τις υπολοιπες...
 
Δυστυχώς Wally επιβεβαίωσα(μέσω των τλεφώνων) την υποψία που μου κίνησε στα δεξιά ο πίνακας ανακοινώσεων. Η σοφραζεμ έχει κλείσει.
 
Πολυ καλο και κατατοπιστικο αρθρο!Ερωτηση:Η Δοξιαδης computers που αναφεροταν-αν δεν κανω λαθος-στις τηλεοπτικες μεταδοσεις των εκλογων στα 80s,κατασκευαζε και software ή απλα αναφεροταν επειδη παρειχε τους υπολογιστες?Γιατι στην ιστοσελιδα της http://www.doxiadis.gr/profile.htm δεν αναφερεται κατι..
 
Το 1964, κάνει ένα ακόμη πρωτοποριακό βήμα ιδρύοντας την «Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη Α.Ε.» (Doxiadis Associates Computer Center), η οποία φέρνει στην Ελλάδα το 1969 τον πρώτο Η/Υ UNIVAC 1107.
Δεν θυμαμαι τα περι εκλογων...δεν ξερω ομως αν ειναι τυχαιο αλλα θυμαμαι οτι τα κεντρικα της Δελτα Πληροφορικης στεγαζοντουσαν σε κτηριο που ειχε σχεδιασει ο Δοξιαδης στο Λυκαβητο...

Πεθανε το 1975 οποτε μαλλον η εταιρια συνεχισε χωρις αυτον
 
οπως εχω αναφερει ξανα ενα στενο κατω απο το σπιτι μου βρισκεται η εταιρια αμυ α.ε. που κατασκευαζει υπολογιστες ομως δεν εχω βρει ποτε υπολογιστη της να πωλειται στην αγορα http://www.amy.gr/
 
Ενα αρθρο απο το Βημα 15 Απριλη 1984

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει δύο κρατικές τράπεζες για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο χώρο της μικροηλεκτρονικής και της πληροφορικής. Στόχος, η αξιοποίηση της εγχώριας τεχνολογίας. Μεταξύ του Διοικητή της ΕΤΒΑ κ.Κ.Σοφούλη και του προέδρου του ΕΛΚΕΠΑ κ. Γ. Χρυσοχού συμφωνήθηκαν πρόσφατα τα εξής:* Η ΕΤΒΑ θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη από το ΕΛΚΕΠΑ συσκευών και συστημάτων, τόσο ειδικής εφαρμογής, όσο και πλατιάς εφαρμογής που θα συμφωνηθούν από κοινού.

* Η ΕΤΒΑ θα αναλάβει την προώθηση της βιομηχανικής παραγωγής και διάθεσης των συσκευών και συστημάτων που θ' αναπτυχούν από το ΕΛΚΕΠΑ, μέσω των εποπτευομένων και θυγατρικών της εταιρειών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

* Επίσης, θα χρηματοδοτήσει κατά προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τη βιομηχανική παραγωγή των συσκευών και συστημάτων που θα αναπτυχθούν από το ΕΛΚΕΠΑ εφόσον μια τέτοια χρηματοδότηση κριθεί αναγκαία.

Ας σημειωθεί ότι η νέα Διοίκηση της ΕΤΒΑ έχει δημιουργήσει αισιοδοξία σε κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη της πληροφορικής, που θεωρούν πλέον δεδομένη την ενεργοποίηση της Τράπεζας στον χώρο της νέας τεχνολογίας. Οπως μας είπε ο κ. Σοφούλης, η ΕΤΒΑ είναι πλέον ανοιχτή σε προτάσεις και επενδύσεις που αφορούν δραστηριότητες στον τομέα αυτό. «Δεν έχουμε ακόμα διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την ανάπτυξη της πληροφορικής, συνέχισε ο Διοικητής της ΕΤΒΑ, αλλά σε πρώτη φάση διερευνούμε τα περιθώρια επαναδραστηριοποίησης της ΑΛΦΑ και της ΕΛΒΗΛ».

Υπάρχει όμως και μια άλλη τράπεζα που αθόρυβα έχει αρχίσει διερευνήσεις για την αξιοποίηση της ελληνικής τεχνολογίας στον χώρο αυτό.

Πρόκειται για την Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως (ΤΕΠ) — θυγατρική της Εθνικής — που κρίθηκε ότι διέθετε δραστήρια διευθυντικά στελέχη για την προώθηση μιας τέτοιας προσπάθειας. Αναμένονται τα πορίσματα των τεχνοοικονομικών μελετών, για να αποφασιστεί ποιές προτάσεις ελληνικών επιχειρήσεων ή μεμονωμένων επιστημόνων θα χρηματοδοτηθούν.
Παραθετω τις πληροφοριες που λαβαμε οσο αφορα την ΑΛΦΑ

Η ΑΛΦΑ ήταν στη Καλλιθέα, μεγάλη εταιρεία. Σε κάποια επίσκεψή μου είχα δει anechoic chamber για μέτρηση λοβού κεραίας καθώς επίσης και ένα ακριβό πρόγραμμα για σχεδίαση τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB). Την είχε ο Κος Κουτσός. Τώρα είναι στην MILTECH
Επισης οσο αφορα την ΤΕΠ

Η ΤΕΠ μετεξελίχθηκε αργότερα Τράπεζα Αθηνών. Το 1984 είχε προχωρήσει σε παραγγελία Η/Υ από Γιγατρονικς το οποίο απέσυρε τον Ιούλιο του 1993.
Για την ΕΤΒΑ δεν θα κανω σχολιο διοτι θα παρασυρθουμε σε πολιτικες συζητησεις...
 
Wally είπε:
Μου απεσταλει απο καποιον φιλο του φορουμ ενα αρθρο απο το Βημα (19 Φλεβαρη 1984) το οποιο περιεχει αρκετα ονοματα απο Ελληνικες εταιριες software και hardware της εποχης. Δινει και το κλιμα που επικρατουσε τοτε...
Hταν κομμενο σε 2 pdf σε 4-στηλο και προτιμησα να το περασω απο OCR και να το παραθεσω στο φορουμ ωστε να ειναι αναζητησιμα τα δεδομενα.

vima1984b.jpg

...............
 
angel_grig είπε:
Πολυ καλο και κατατοπιστικο αρθρο!Ερωτηση:Η Δοξιαδης computers που αναφεροταν-αν δεν κανω λαθος-στις τηλεοπτικες μεταδοσεις των εκλογων στα 80s,κατασκευαζε και software ή απλα αναφεροταν επειδη παρειχε τους υπολογιστες?Γιατι στην ιστοσελιδα της http://www.doxiadis.gr/profile.htm δεν αναφερεται κατι..

Wally είπε:
Δεν θυμαμαι τα περι εκλογων...δεν ξερω ομως αν ειναι τυχαιο αλλα θυμαμαι οτι τα κεντρικα της Δελτα Πληροφορικης στεγαζοντουσαν σε κτηριο που ειχε σχεδιασει ο Δοξιαδης στο Λυκαβητο...Πεθανε το 1975 οποτε μαλλον η εταιρια συνεχισε χωρις αυτον

doxiadis.jpg

-Tο 1964 ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη εταιρεία με την επωνυμία «Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη» -με την μορφή ΕΠΕ. (αντιπροσωπεύοντας την SPERRY UNIVAC στην Ελλάδα).

 


-Το 1965 πρώτος μικρής υπολογιστικής ισχύος Η/Υ στην νεοσύστατη εταιρεία ήταν ο Univac-1004


 


-Το 1969 φέρνει στην Ελλάδα τον πρώτο Η/Υ UNIVAC 1107 (το κόστος έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων.)



(Το χρονικό/παρασκήνιο πίσω από την αγορά του UNIVAC 1107 αποτυπώνετε στο άρθρο του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ / Η συμβολή του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στην πληροφορική)

http://www.kathimerini.gr/756215/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-h-symvolh-toy-k-a-do3iadh-sthn-plhroforikh'>http://www.kathimerini.gr/756215/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-h-symvolh-toy-k-a-do3iadh-sthn-plhroforikh


"...θυμάμαι ότι υπολογιστές τότε (1967), θυμάμαι ότι υπολογιστές τότε είχαν η Εθνική Τράπεζα, η Πειραϊκή Πατραϊκή και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.



..........



Ο «D» (Δοξιάδης) αμέσως κατάλαβε ότι η χρήση των υπολογιστών έδινε άλλη διάσταση και προστιθέμενη αξία στις μελέτες μας. Εδώ όμως αρχίζει και η πραγματική παρέμβαση του «D» στην ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα. Με μια κίνηση από αυτές που ονομάζονται επιχειρηματικά «game changer», ο «D» αποφάσισε την εγκατάσταση ενός συστήματος Univac 1107 στους χώρους της εταιρείας. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του εγχειρήματος, αρκεί να αναφερθεί ότι παρόμοια συστήματα υπήρχαν μόνο 3 ή 4 στην Ευρώπη και καμιά δεκαριά στις ΗΠΑ, κυρίως σε μεγάλα πανεπιστήμια ή πολύ μεγάλες εταιρείες. Φυσικά, το κόστος της επένδυσης ήταν επίσης δυσθεώρητο για την εποχή εκείνη. Στο ισόγειο του κτιρίου διαμορφώθηκε ειδική αίθουσα περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων με κλιματισμό και ψευδοπάτωμα για να στεγάσει το «θηρίο». Είναι χαρακτηριστικό της προνοητικότητας του «D», ότι στον χώρο τοποθέτησε αλεξίσφαιρα τζάμια ειδικών προδιαγραφών, παρʼ όλο που την εποχή εκείνη (δικτατορία) δεν υπήρχε καμία υποψία ταραχών ή διαδηλώσεων.
"


-Το 1970 η εταιρεία "Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη" μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία


-Το 1974 η εταιρεία "Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη" αρχίζει την μείζωνα στρατηγική της συνεργασία με την Alpha Bank.

 

 


-Τα 3 τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κ.. Α. Δοξιάδης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, κτυπημένος από πολύ σπάνια αρρώστια [πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση ] .Πέθανε στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 1975.





Το 1977

1977 univac .jpg

"Doxiadis Associates Computer Center

Στην κονσόλα του πρώτου μεγάλου Η/Υ U-1107 * του Κέντρου (1977) ο κατόπιν G.M. Ανδρέας Δρυμιώτης με τον Μηχανικό Θανάση Κωστάρα "

Προέλευση

(https://www.facebook.com/groups/60935769427/'>https://www.facebook.com/groups/60935769427/'>https://www.facebook.com/groups/60935769427/

-Το 1981 οι "Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη Α. Ε." , αναλαμβάνει μετά από σχετικό διαγγωνισμό την πρώτη μέσω υπολογιστών επεξεργασία και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων .


(
είχε γίνει απόπειρα να γίνει πρώτη φορά το 1977 μετά από προτροπή του Παύλου Μπακογιάννη και χρησιμοποιώντας του το υπολογιστικό σύστημα της ΚΥΠ - το μόνο τότε ικανό υπολογιστικό σύστημα του δημοσίου να φέρει σε πέρας το εγχείρημα-η οποία απόπειρα στέφθηκε με αποτυχία)

 


-Το 1984 η εταιρεία "Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη" και η Alpha Bank ιδρύουν την ΔΕΛΤΑ Πληροφορική



(η οποία η ΔΕΛΤΑ Πληροφορική- Το 2001 συγχωνεύεται με την εταιρεία Singular δημιουργήται η Delta Singular μέχρι την απορρόφηση της από την Alpha Bank το 2005)


 

 




1986

1986doxiadis.jpg

Προέλευση εικόνας(https://www.facebook.com/groups/60935769427/
-Το 1988 οι "Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη" μετονομάζεται σε "UNISYS Ελλάς A.E."


και δέκα χρόνια αργότερα σε "Unisystems,



Παράλληλα με την συγγώνευση της μητρικής SPERRY(UNIVAC) και της BURROUGHS γίνεται και η συγχώνευση της Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη με την BURROUGHS Hellas και προκύπτει η "UNISYS Ελλάς A.E."


 


-Αργότερα η "UNISYS Ελλάς A.E." μετονομάζεται σε "Unisystems A.E."


- το 1999, η "Unisystems A.E." εισάγεται στο ΧΑΑ.

......

Η μετεξέλιξη της εταιρείας όπως απεικονίζεται στο site της Unisystems www.unisystems.gr

 


milestones_2013.jpg

Προέλευση /Πηγή των πληροφοριών

https://www.facebook.com/groups/60935769427/

http://www.kathimerini.gr/491429/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-ert-apo-mia-allh-optikh

http://antikleidi.com/2012/05/05/ekloges-30-xronia/

http://www.kathimerini.gr/756215/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-h-symvolh-toy-k-a-do3iadh-sthn-plhroforikh

ftp://216.68.93.35/Applications/extranet.hsr.com/vce/vce.com_rnd3/partners/profiles/unisystems-information-systems.htm

που απλώς σταχυολόγησα και "συναρμολόγησα" σήμερα-(χθες πλέον)- το βράδυ (οπότε ασφαλώς θα υπάρχουν ανακρίβειες/ελλείψεις).

Υ.Γ. 1

Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση από την οποία χτυπήθηκε ο κ.Κωνσταντίνος Δοξιάδης είναι η ALS, ασθένεια στα πλαίσια της αντιμετώπισής της οποίας γίνεται το "ALS Ice Bucket Challenge".

 


Y.Γ. 2






Η SingularLogic αποτελεί για το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιόπιστο συνεργάτη σε έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για περισσότερα από 30 χρόνια.



......................


 


Η SingularLogic συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από το 1981 μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Εσωτερικών στο έργο της συλλογής, επεξεργασίας και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Εκλογών (Εθνικών, Δημοτικών και Ευρωεκλογών).



http://portal.singularlogic.eu/case-study/337/syllogi-epexergasia-kai-paroysiasi-eklogikon-apotelesmaton






Η Singular logic δηλώνει το παραπάνω ακριβώς εξαιτίας της κληρονομική σχέση της με την
"Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη" μέσω της "ΔΕΛΤΑ Πληροφορικής" και της "Delta Singular" .


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εψαξες και σταχιολογησες αλλο ενα ποστ-κοσμημα
 
Κάτι τέτοια ποστ σαν του Nemo, τα οποία είναι συχνά, επιβεβαιώνουν την επιλογή μου να συμμετέχω στο φόρουμ.
 
Eξαιρετικο ποστ Nemo!!! :bow: :bow::bow:Respect!!
 
Wally είπε:
Μου απεσταλει απο καποιον φιλο του φορουμ ενα αρθρο απο το Βημα (19 Φλεβαρη 1984) το οποιο περιεχει αρκετα ονοματα απο Ελληνικες εταιριες software και hardware της εποχης. Δινει και το κλιμα που επικρατουσε τοτε...........

Οι πρωτοπόροι Έλληνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

........

Κομπιούτερ Made In Greece με λίγα μέσα και πολύ μεράκι

........

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι κυριότερες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρίες, που έχουν ρίξει το βάρος τους στο υλικό (HARDWARE):

..................

3. ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΑΦΙΚ ΕΠΕ: Κατασκευάζει φωτοστοιχειοθετικά μηχανήματα και έχει εξοπλίσει με χαμηλό κόστος μεταξύ των άλλων, δύο ημερήσιες εφημερίδες (μια αθηναϊκή και μια θεσσαλική). Ο τζίρος της όσον αφορά τα δικά της μηχανήματα για το 1983 θα κυμανθεί γύρω στα 15 εκατομμύρια δραχμές και τα κερδη της θα κυμανθούν περί τα τρία εκατομμύρια δραχμές. Απασχολεί 10 άτομα.

.............................

Ας ψαξει οποιος τα καταφερει και για τις υπολοιπες...

Babyset (Nanotronics-Eurografic): ένα μικρό ελληνικό θαύμα υψηλής τεχνολογίας 


Στα 1980, η αγορά στη φωτοστοιχειοθεσία κυριαρχείτο από 3 κυρίως εταιρείες: τις AM Varityper, Compugraphic και Linotype. Οι μηχανές ήταν ογκώδεις (περίπου όσο ένα γραφείο) και ακριβές (γύρω στο 1.500.000 δρχ.).

Ο Νίκος Λαγός, σπουδαγμένος φυσικός στη Σουηδία, αλλά και εξαίρετος ηλεκτρονικός, μηχανολόγος και εν γένει εφευρέτης, συλλαμβάνει ένα σχέδιο που μικραίνει τις διαστάσεις των τότε μηχανών στο 1/10 (στο μέγεθος ενός σημερινού επιτραπέζιου υπολογιστή) και το κόστος τους στο 1/5. Χρειάζεται ένα «κομπιουτερά», που τον βρίσκει στο πρόσωπό μου. Σε δύο χρόνια οι πρώτες Babyset διατίθενται και λειτουργούν στην ελληνική αγορά, χειροποίητες από το εργαστήριο μας στην Ηλιούπολη. Είτε σε εκδοτικούς οίκους (Βαβούρης, Λεονταράκος), είτε σε γραφικές τέχνες (Χατζηπέρης) είτε ακόμη σε εφημερίδες (Αυριανή) η «ελληνική υψηλή τεχνολογία» γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό αλλά και σκεπτικισμό, ενίοτε δε και με πλήρη άρνηση.

image008.jpg

Η εταιρεία μας καινοτόμησε σε όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής φωτοστοιχειοθεσίας. Προσέφερε ένα πλήρες, χαμηλού κόστους, σύστημα που περιελάμβανε:

· Τη φωτοστοιχειοθετική μονάδα.

· Μονάδες πληκτρολόγησης με ή χωρίς οθόνη και τα πρώτα στικάκια «USB».

· Λογισμικό νέας ελληνικής και καθαρεύουσας.

· Πρωτότυπες ελληνικές γραμματοσειρές.

image010.jpg

Κάθε μία από τις παραπάνω ενότητες ήταν καινοτομική από μόνη της:

· Η φωτοστοιχειοθετική μονάδα ήταν ένας συνδυασμός οπτικής, ηλεκτρονικής, μηχανολογίας και λογισμικού. Όλη η μηχανή συναρμολογήθηκε στο εργαστήριο, όλα τα μηχανικά μέρη β ακόμη και οι βίδες - κατασκευάστηκαν εκεί, ενώ απαραίτητα επιμέρους ανταλλακτικά (πρίσματα, συρματόσχοινο, φλας, βηματικός κινητήρας κλπ) εισήχθησαν από το εξωτερικό.

· Οι μονάδες πληκτρολόγησης ήταν είτε τροποποιημένες ηλεκτρονικές γραφομηχανές με δυνατότητα μετακινούμενης αποθήκευσης σε stick είτε επιτραπέζιοι υπολογιστές με πληκτρολόγιο και οθόνη και εύκαμπτο μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο, ένας εκ των οποίων οδηγούσε και το φωτοστοιχειοθετικό. Τα στικάκια ήταν 4 μνήμες RAM των 2 MB σε τοπολογία «piggy-back», δηλαδή η μία πάνω στην άλλη έτσι ώστε να ακουμπάνε τα «ποδαράκια» τους. Μια μπαταρία κρατούσε τα δεδομένα, ενώ όλη η κατασκευή ήταν μέσα σε κουτάκι από πλεξιγκλάς. Όλες οι πλακέτες σχεδιάστηκαν στο εργαστήριο και κατασκευάστηκαν στην εταιρεία Χουρδάκης ΑΕΒΕ.

· Το λογισμικό περιελάμβανε εκτός από τις τυπικές λειτουργίες ενός φωτοστοιχειοθετικού προγράμματος τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών κανόνων συλλαβισμού (νέα ελληνική β καθαρεύουσα) καθώς επίσης και την αυτόματη μετατροπή πολυτονικών κειμένων σε μονοτονικά, κάτι πολύ χρήσιμο τότε αφού όλα τα κείμενα των βιβλίων ήταν αποθηκευμένα σε πολυτονικό σύστημα. Εξ όσων γνωρίζω, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες σε επεξεργαστές κειμένου. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η σύνδεση των πληκτρολογίων με εκτυπωτές ακίδων έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος αφού αλλιώς όλα τα προσχέδια έπρεπε να τυπωθούν σε φωτοευαίσθητο χαρτί. Όλο το λογισμικό ήταν γραμμένο σε γλώσσα μηχανής του οκτάμπιτου Intel 8008.

· Η κατασκευή γραμματοσειράς ήταν (και εν πολλοίς ακόμη είναι) μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Περιλαμβάνει την αρχική σχεδίαση από εξειδικευμένο γραφίστα, τη κατασκευή του πρωτότυπου δίσκου (μήτρα) με ειδική φωτογραφική διάταξη και τη κατασκευή των αντιγράφων (πάλι μέσω φωτογράφισης). Η ομάδα μας, έχοντας όλη τη τεχνογνωσία όλων των σταδίων, ήταν σε θέση να κατασκευάσει γραμματοσειρές επί παραγγελία, εμπλουτίζοντας έτσι τη φτωχή, τότε, βιβλιοθήκη ελληνικών γραμματοσειρών (Optima, Souvenir κλπ).

Επιπλέον, το λογισμικό και το υλικό είναι συμβατά με τα συστήματα της ΑΜ Varityper, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα.

..........
Δεν νομιζω να εξεπλαγει κανεις με την καταληξη ...

Η εταιρεία αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για συνεχή έρευνα αλλά και ανάπτυξη σε τομέα υψηλής τεχνολογίας, πετυχαίνει ερευνητική χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 δρχ. για την ανάπτυξη ενός φωτοστοιχειοθετικού εκτυπωτή σε κοινό χαρτί (πρόδρομο των εκτυπωτών laser) και εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο 1262/82 για επένδυση ύψους 65.000.000 δρχ. στα Χανιά. Δυστυχώς, η αδυναμία χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος δεν αντιλαμβανόταν τι σημαίνει venture capital, ματαιώνει την επένδυση αυτή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εγκαταλείψει το ερευνητικό της κομμάτι, να στραφεί στην εμπορία εισαγομένων μηχανών, και γω να ξεκινήσω την ακαδημαϊκή μου καρριέρα.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
copy -paste απο την σελίδα του κύριου Ανάστασιου Πουλιέζου Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης,

>>> http://pouliezos.dpem.tuc.gr/babyset/babyset.htm

(οπου θα βρειτε περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία )

Υ.Γ. ειχα την εντυπωση οτι ισως καπου να εχει ξαναγινει αναφορα για την Nanotronics-Eurografic στο forum ααλλα δεν μπορεσα να βρω κατι με την αναζητηση ....

image015.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να σαι καλα βρε Nemo.

Επειδη εδω δεν μπορουμε να πολιτικολογησουμε...σκεφτομαι μεγαλοφωνως...παραξενο που ολες αυτες οι Ελληνικες εταιριες πεθαναν με σχεδον τον ιδιο τροπο, την ιδια σχεδον περιοδο...

Τροφη για σκεψη και δυστυχως οχι για συζητηση εδω μεσα.
 
Στο Compu-Data 87 (μετα το Compu-Data 87)την δευτερη εκδοση της αποτυπωσης της Ελληνικης Αγορας πληροφορικης σε ενα οδηγο 308 σελιδων που ψηφιοποιηθηκε και ανεβηκε στο Iamretro.gr και τους οποιους ευχαριστουμε γιατι περαν των αλλων αποτελουν και"εξαιρετικη πηγη για διασταυρωσεις που αφορουν την Ηλεκτρονικη Διαφυλαξη" ,βλεπουμε μερικα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια που εχουν αμεση σχεση με το θεμα μας .

Στα παρουσιαζομενα PC (στις σελιδες 98 και 100)

βλεπουμε 2 ελληνικης κατασκευης συμβατους (ενα γνωστο κι ενα μαλλον λιγοτερο γνωστο)

pcmadeingreece2.jpg

pcmadeingreece1.jpg

(συνεχιζοντας σε νεο reply λογω του περιορισμου των 6 φωτογραφιων ανα ποστ)

Εξισου ενδιαφερουσες ειναι οι 5 σελιδες(αντιστοιχα οι σελιδες 286-290 του Compu-Data 87 οδηγου) με τα ελληνικα Software Houses και τα κυρια προιοντα τους την στιγμη της κυκλοφοριας του οδηγου .

Στις σελιδες (276-285) που προηγουνται αυτων στον οδηγο υπαρχει μια ποιο λεπτομερης παρουσιαση των εφαρμογων των ελληνικων Software Houses.

sh1b.jpg

sh2c.jpg

sh3.jpg

sh4b.jpg

sh5b.jpg

(επελεξα να τονισω χρωματικα τις εταιριες, που αναφερονται στο αρχικο εναρκτηριο θεματικα thread μια και ισως εχει καποιο ενδιαφερον η εξελιξη/πορεια τους απο το 1984 στο 1987)

Wally είπε:
Μου απεσταλει απο καποιον φιλο του φορουμ ενα αρθρο απο το Βημα (19 Φλεβαρη 1984) το οποιο περιεχει αρκετα ονοματα απο Ελληνικες εταιριες software και hardware της εποχης.
Οι πρωτοπόροι Έλληνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

..........

.........

Οι κυριότερες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες «λογικού», εκτός από αυτές που έχουν σα βασική τους δραστηριότητα την αντιπροσώπευση υπολογιστών, είναι οι παρακάτω:

1) ABC

2) ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΛΟΤΖΙΚ

3) ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε

4) ΣΟΦΡΑΖΕΜ:

5) ΣΤΕΠ ΕΠΕ

....
Ο Τεχνικός
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo είπε:
Στο Compu-Data 87 (μετα το Compu-Data 87)την δευτερη εκδοση της αποτυπωσης της Ελληνικης Αγορας πληροφορικης σε ενα οδηγο 308 σελιδων που ψηφιοποιηθηκε και ανεβηκε στο Iamretro.gr και τους οποιους ευχαριστουμε γιατι περαν των αλλων αποτελουν και"εξαιρετικη πηγη για διασταυρωσεις που αφορουν την Ηλεκτρονικη Διαφυλαξη" ,βλεπουμε μερικα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια που εχουν αμεση σχεση με το θεμα μας .
Στα παρουσιαζομενα PC (στις σελιδες 98 και 100)

βλεπουμε 2 ελληνικης κατασκευης συμβατους (ενα γνωστο κι ενα μαλλον λιγοτερο γνωστο)
Aφου ευχαριστησω και απο εδω τα παιδια που κανουν φανταστικη δουλεια,παρ'ολο που αναφερονται οι παραπανω υπολογιστες ως Ελληνικης κατασκευης πιστευω οτι μαλλον ηταν απλα Ελληνικης συναρμολογησεως....
 
angel_grig είπε:
Aφου ευχαριστησω και απο εδω τα παιδια που κανουν φανταστικη δουλεια,παρ'ολο που αναφερονται οι παραπανω υπολογιστες ως Ελληνικης κατασκευης πιστευω οτι μαλλον ηταν απλα Ελληνικης συναρμολογησεως....

Καλως το εθιξες (κι εγω αυτο υπεθεσα .)

BTW Παντως υπαρχουν κι αλλες με ελληνοφανη/ελληνικα ονοματα και ομωνυμους με την εταιρια υπολογιστες που ,ενω παρουσιαζονται και δεν αναφερεται κατι τετοιο στην παρουσιαση τους ,οπως (AΠΗΞ PC/XT , KRONOS PC/XT ....)

Υ.Γ.1 Στον Compu-Data 87 οδηγο επισης αναφερεται οτι- η Formore E.Π.Ε. το Computer Service boreaux /θυγατρικη της Gigatronics -αντιπροσωπευε την ANDERSON-JACKOBSOSON

formore.jpg

Y.Γ.2 Τον οδηγο απλα τον ξεφυλλισσα δεν τον διαβασα διεξοδικα ,οποτε μπορει να μου ξεφυγαν πραγματα .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Μου απεσταλει απο καποιον φιλο του φορουμ ενα αρθρο απο το Βημα (19 Φλεβαρη 1984) το οποιο περιεχει αρκετα ονοματα απο Ελληνικες εταιριες software και hardware της εποχης. Δινει και το κλιμα που επικρατουσε τοτε...
Οι πρωτοπόροι Έλληνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

.........

Οι κυριότερες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες «λογικού», εκτός από αυτές που έχουν σα βασική τους δραστηριότητα την αντιπροσώπευση υπολογιστών, είναι οι παρακάτω:

......

1) ABC

....

3) ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε

...

Ο Τεχνικός
H ΣΟΦΡΑΖΕΜ υπαρχει, η Computer Logic νομιζω συγχωνευτηκε με την Singular...

Ας ψαξει οποιος τα καταφερει και για τις υπολοιπες...


Η ABC (ABC PROFESSIONAL SERVICES A.E. /ABC SYSTEMS AND SOFTWARE A.E )

εξαγοραστηκε πληρως το 1999 απο την τραπεζα Πειραιως

http://www.euro2day.gr/dm_documents/peiraeus_enimerwtiko.pdf

http://web.archive.org/web/20010402010856/http://www.abc.gr/

Για την ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε

(που BTW ειναι η μονη που δεν αναφερεται στη λιστα με τα Software Ηouse του Compu-Data 87 οδηγου ποιο

πανω )

γνωριζουμε απο τα επετειακο τεύχος της ΕΠΥ

Σημαντικό θέμα εκείνης της επο-χής ήταν η εταιρία ΠΥΡΑΜΙΣ, η οποία ήταν θυγατρική της Ιονικής και Λαϊκής τράπεζας (είχε αγοράσει τις μετοχές της στις αρχέςτου 1983) και είχε αντικείμενο την παροχή μηχανογραφικών υπηρεσιών. Στόχος, σύμφωνα και με το Βασίλη Λαοπόδη, ήταν να μετεξελιχθεί σε ένα εθνικό software house (***),κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, στα τέλη του 1984 η ΕΠΥ αγωνίζεται μαζί για να μην συγχωνευτεί η εταιρία με την τράπεζα και να συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της ανάπτυξης της πληροφορικής στη χώρα. Δυστυχώς , όμως, σε αυτήν την προσπάθειά της δεν είχε σύμμαχο το σύνολο του προσωπικού της Πυραμίδας, καθώς μία μερίδα του (προσωπικού )έβλεπε τη συγχώνευση με την τράπεζα ως διέξοδο μονιμοποίησης σε ένα φορέα του δημοσίουβ¦ Τελικά, η Πυραμίδα κλείνει οριστικά, η διοίκησή της πειθαναγκά-ζεται να εκχωρήσει όλα τα περιουσιακάτης στοιχεία στην τράπεζα, ενώ το προσωπικό που επέλεξε να παραμείνει στην εταιρία και να μην πάει στην τράπεζα , απολύθηκε!!!.
Όλα αυτά καταγράφονταιστο άρθρο του Β. Λαοπόδη «Ρέκβιεμ γιατην Πυραμίδα» στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 1985 του ΕΔ.

(***) Η αναφορα για την πιθανολογουμενη μετεξελιξη της ΠΥΡΑΜΙΣ σε εθνικο software house εχει τις ριζες της σε καποια μελετη ,που ειχε κανει για το Υπουργειο Εθν.Οικονομιας η ομαδα του καθηγητη Σαρρη και οποια προτεινε την δημιουργια τριων κρατικων εταιριων/πυλωνων την "Ήφαιστος" για hardware, την "Αθηνα" για λογισμικό και την "Ερμης" για τις τηλεπικοινωνίες.

Η Πυραμις ευελπιστουνταν να αποτελεσει την "Αθηνα" του αρχικου σχεδιασμου.

Tελικα μαλλον τον ρολο αυτο ενσαρκωσε η Intrasoft ...

Υ.Γ.

Τωρα αν η "Πυραμις oργανωση και αναπτυξη συστηματων Α.Ε. " που αναφερεται στα Service boreaux σχετιζεται και ενδεχομενως να ειναι οτι απεμεινε ,αυτο δεν μπορω να το γνωριζω .

pyramida.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
...ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε.: Απασχολεί 140 άτομα και έχει μετοχικό κεφάλαιο πέντε εκατομμύρια δραχμές που πρόκειται να αυξηθεί. Πριν ένα χρόνο η Ιονική Τράπεζα — που είχε ιδρύσει την Πυραμίδα — αγόρασε μέσω κάποιας θυγατρικής της εταιρείας μεγάλο ποσοστό μετοχών, και έτσι ελέγχει περίπου το 85%. Έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο έργο για την αυτοματοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, έχει υλοποιήσει την τηλεπεξεργασία για την Τράπεζα Κρήτης και έχει εργαστεί σε σειρά εφαρμογών για μεγάλη Ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτων. Στοχεύει να ειδικευτεί σε εφαρμογες για τράπεζες και το Δημόσιο...

Για την "Πυραμίδα", υπάρχουν πληροφορίες και στο Computer για Όλους, σε τεύχος του 1984.

Pyr1.jpg

Pyr2.jpg

Pyr3.jpg

Pyr5.jpg

Pyr4.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα