Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν στην Κύπρο από το ΡΙΚ

Εγώ:

Θα ηθελα να σας παρακαλεσω θερμα εαν τυχον καποια στιγμη βρειτε καποια επεισοδια απο αυτες τις σειρες στα αρχεια σας,αν σας ειναι ευκολο να τα δωσετε στην ΕΡΤ,διοτι ειμαστε παρα πολλοι αυτοι στην Ελλαδα οι οποιοι νοσταλγουμε αυτες τις σειρες και επιθυμουμε να τις ξαναδουμε

ΡΙΚ:

Αγαπητέ φίλε

Έχει γίνει παλαιότερα αυτή η έρευνα για λογαριασμό της ΕΡΤ αλλά δυστυχώς δεν κρατήσαμε τότε τίποτε, επιστρέφαμε τις ταινίες στην ΕΡΤ μετά τη μετάδοση τους
 
Λοιπόν ακούστε αναλυτικά πως έχουν τα πράγματα..

Πριν αρκετά χρονια είχα έναν γνωστό-φίλο που εργαζόταν στο πρώτο ραδιοφωνικό κανάλι του ΡΙΚ ως μουσικός παραγωγος..

Επειδή παλιά έβλεπα την εκπομπή <το σίριαλ τον σίριαλ> και άκουσα ότι πολλές σειρές έχουν σβηστεί.. σκέφτηκα να τον ρωτήσω αν μπορεί και αν έχει πρόσβαση καθόλου στα αρχεία του ΡΙΚ..μήπως και ξέμεινε καμια σειρά εκεί.Τελικά και αφού τον παρακάλεσα αρκετά και τον πίεσα και λίγο μετά από έρευνες που έκανε(σχεδόν ένα μηνα ερευνούσε)..Μου είχε πει ότι όντως υπάρχουν κάποιες σειρές.Από την δεκαετία του 70' σώζονται κάποια επεισόδια από διαφορες σειρές..Περισσότερο όμως υλικό είναι από την δεκαετία του 80'(Προσωπική μου άποψη είναι ότι πολύ πιθανόν να έχουν τα <λιονταράκια του κυρ ηλία>!!

Από όμως μου είχε εκμυστηρευτεί ο γνωστός μου..Κανένας από το ΡΙΚ(από τα μεγάλα κεφαλια..) δεν είναι πρόθυμος να <πειράζει> αυτό το υλικό..Είναι κάπως ξεχασμένο.Επίσημα δηλώνουν ότι είναι ανύπαρκο.Ευτυχώς όμως στο ΡΙΚ δεν ακολουθούσαν την μέθοδο την ΕΡΤ να σβήνει τα αρχεία τους για εγγραφη αγώνων και τέτοια.Και ίδιος Μετά από το 1979 και μετά το ΡΙΚ κρατούσε απόλυτα ακέραιο το αρχείο του..

Δυστυχώς το γνωστός μου για οικογενειακούς του λόγους έφυγε μόνιμα στο εξωτερικό και τώρα πλέον δεν έχω καμια πρόσβαση..

Όμως δέστε το λογικά..Υπήρχε περίπτωση να έχουν αυτό το πολύτιμο αρχειακό υλικό και να το παραδεχτούν σε ένα απλό e-mail κάποιου αγνωστου που ενδιαφέρεται να τις έχει και αυτός..Φυσικά όχι...
 
Ναι έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες, δεν παραδέχονται σε οποιονδήποτε ότι κάτι έχουν (αυτό πρέπει να το πάρουμε μάλλον ως δεδομένο). Το θέμα μας είναι πλέον πως μπορούμε επίσημα να πληροφορηθούμε για το τι υπάρχει στο αρχείο του ΡΙΚ.
 
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ το ΡΙΚ κρατούσε αρχεία για σειρές από την ελλάδα(ΕΡΤ) από το 1983 και ως σήμερα δεν του επιτρέπεται να μετάδοση ούτε μια από την ελληνικές ταινίες της ΦIΝΟΣ FILMS.Έχει 26 ολόκληρα χρονια να παίχτη οποιαδήποτε ταινία της ΦIΝΟΣ από οποιοδήποτε κανάλι τις κύπρου.Μονο ταινίες ΚΑΡΑΓΙΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΌΠΟΥΛΟΣ paizinte και άλλον ανεξαρτητων παραγωγων...

Όταν δε τηλεφώνησα πριν κάμποσα χρονια στην ΦΊΝΟΣ FILMS για να ρωτήσω για πιο λόγο δεν παίζονται ταινίες τους στην κύπρο,και τους είπα ότι τηλεφωνώ από κύπρο,Με σκυλοβρίσαν μου μίλησαν πολύ άσχημα και μου το έκλεισαν κατάμουτρα.Aρα κάτι πρέπει να συμβαίνει..
 
Φιλε HarisGR και παλι σε ευχαριστουμε πολυ για τις αυτες λεπτομεριες. Ειναι παρηγορο οτι υπαρχουν καποια επεισοδια απο τις θρυλικες σειρες της δεκαετιας του 70 στο ΡΙΚ. Μια σειρα που σιγουρα θα ειναι μεσα σε αυτες ειναι και το Ταξιδι, το οποιο ειχε υποτιτλιστει στα τουρκικα οταν παιζοταν απο το ΡΙΚ. Ισως καποτε να ξαναδουμε αυτο το υλικο. Οσο για τα Λιονταρακια ημουν σιγουρος, μια και η επιτυχια της σειρας εκει ηταν απιστευτη. Δυστυχως η ΕΡΤ δεν ενδιαφερεται πραγματικα να μαζεψει αυτο το αρχειακο υλικο. Ειμαι απολυτα σιγουρος για αυτο. Αν ηθελαν, πολυ υλικο θα ειχαν συγκεντρωσει και απο την Κυπρο αλλα και απο τα ελληνοφωνα καναλια της Αμερικης και της Αυστραλιας, καθως και απο ιδιωτικα αρχεια.
 
ChristosM είπε:
Αν ηθελαν, πολυ υλικο θα ειχαν συγκεντρωσει και απο την Κυπρο αλλα και απο τα ελληνοφωνα καναλια της Αμερικης και της Αυστραλιας, καθως και απο ιδιωτικα αρχεια.
Η μόνη περίπτωση να ενδιαφερθεί η ΕΡΤ για το αρχείο της είναι να αναλάβει σε καποι υπεύθυνο πόστο άνθρωπος της γενιάς μας με αναμνήσεις και θέληση να βρεθούν όλα αυτ΄λα τα πρ΄σγματα που είναι από δω και από κει (δεν βρήκα το αρχικό μου post για το θέμα για αυτό το ξαναλέω και από εδώ)

Πάντως οι πληροφορίες του φίλου Harisgr είναι πολύ σημαντικές και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Τουλάχιστον μάθαμε και κάτι καινούργιο για την τύχη των σειρών.
 
tsalk είπε:
Ναι έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες, δεν παραδέχονται σε οποιονδήποτε ότι κάτι έχουν (αυτό πρέπει να το πάρουμε μάλλον ως δεδομένο). Το θέμα μας είναι πλέον πως μπορούμε επίσημα να πληροφορηθούμε για το τι υπάρχει στο αρχείο του ΡΙΚ.
Οντως λογικα πρεπει να υπαρχει αρκετο υλικο μιας και τα κυπριακα καναλια εχουν πολυ αυτουσιο ελληνικο προγραμμα, ομως για να αρνουνται την υπαρξη του σημαινει πως υπαρχει καποιο θεμα. Μπορει να ειναι απο θεμα βαρεμαρας απλης να ξεψαχνισουν το αρχειο, ως γραφειοκρατικα κολληματα ή ακομη και το να εχουν αντιγραφα χωρις αδεια. Πραγματικα μπορει να εχει γινει το οτιδηποτε. Πχ να ειχαν κακη επικοινωνια οι ελληνικες και κυπριακες υπηρεσιες οποτε στην κυπρο να εκαναν αντιγραφα ωστε να παιζουν πιο αμεσα αυτα που ηθελαν αντι να περιμενουν αιωνια εγκρισεις και αποστολες.

Ισως αν σαν ρετρομανιαξ επισημα σταλει ενα email να υπαρχει καλυτερη αποκριση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
joe είπε:
Οντως λογικα πρεπει να υπαρχει αρκετο υλικο μιας και τα κυπριακα καναλια εχουν πολυ αυτουσιο ελληνικο προγραμμα, ομως για να αρνουνται την υπαρξη του σημαινει πως υπαρχει καποιο θεμα. Μπορει να ειναι απο θεμα βαρεμαρας απλης να ξεψαχνισουν το αρχειο, ως γραφειοκρατικα κολληματα ή ακομη και το να εχουν αντιγραφα χωρις αδεια. Πραγματικα μπορει να εχει γινει το οτιδηποτε. Πχ να ειχαν κακη επικοινωνια οι ελληνικες και κυπριακες υπηρεσιες οποτε στην κυπρο να εκαναν αντιγραφα ωστε να παιζουν πιο αμεσα αυτα που ηθελαν αντι να περιμενουν αιωνια εγκρισεις και αποστολες. Ισως αν σαν ρετρομανιαξ επισημα σταλει ενα email να υπαρχει καλυτερη αποκριση.

Απο την ΕΡΤ δεν περιμενω η αληθεια ειναι. Οι τυποι απλα δεν ενδιαφερονται, αλλιως θα εκαναν ενα καλεσμα προς ολους οσους τυχον εχουν αρχειο απο παλιες σειρες να την βοηθησουν στην αποκατασταση του αρχειου. Αποκλειεται τοσοι ηθοποιοι και συντελεστες (αφηνω τελευταιο το κοινο) να μην εχουν υλικο στα χερια τους. Η μαγκια και η οργανωση φαινεται αφου εχει γινει ενα λαθος (γιατι λαθη παντα θα γινονται) τι κανεις για να το διορθωσεις οσο ειναι εφικτο και τι κανεις για να μην ξανασυμβει. Παω στοιχημα οτι αν δεν ηταν τα ευρωπαικα προγραμματα για την διασωση πολιτιστικου υλικου και σαφεστατα και οι μασες που θα εχουν ριξει καποιοι εκει μεσα, τιποτα δεν θα γινοταν, ουτε καν οι κινησεις που γινονται.
Μιλησες πολυ σωστα Joe.
 
Παιδιά καλησπέρα,

μετά από αρκετό καιρό επανέρχομαι με νέες πληροφορίες σχετικά με το ΡΙΚ και μια παλιά απορία που δεν έχει λυθεί και αφορά τις ελληνικές σειρές της ΕΡΤ...

Δυστυχώς δεν έχω και τόσο καλά νέα. Ισχύει πως το ΡΙΚ έχει μεταδώσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος της ΕΡΤ από τη δεκαετία του 70 μέχρι και σήμερα (από σειρές μέχρι εκπομπές). Υπάρχει και μια διακρατική συμφωνία ανταλλαγής προγράμματος εξάλλου που ισχύει μέχρι σήμερα.

Και παρόλο που έχουν μεταδοθεί σχεδόν όλες οι σειρές της ΕΡΤ, η ΕΡΤ έστελνε σε κασέτες τις σειρές της για τη μετάδοση τους στην Κύπρο και το ΡΙΚ τις επέστρεφε πίσω χωρίς να γράφονται καθόλου για λογαριασμό της κυπριακής τηλεόρασης.

Κι αυτή είναι επίσημη πληροφορία από το ΡΙΚ.
 
Η Βασίλισσα Αμαλία είναι άλλη μία από τις σειρές που είχαν προβληθεί στο ΡΙΚ
 
johnalepou είπε:
Η Βασίλισσα Αμαλία είναι άλλη μία από τις σειρές που είχαν προβληθεί στο ΡΙΚ
Πολύ σωστά! Κάποιες από τις Ελληνικές σειρές που προβλήθηκαν από το ΡΙΚ τις δεκαετίες '70 και '80 είναι οι:

Η γειτονιά μας

Λούνα Παρκ

Βασίλισσα Αμαλία

Γιούγκερμαν (1976)

Εκείνες κι εγώ (1976)

Το Ταξίδι

Αφροδίτη

Ο δρόμος (1977)

Η Αναδυομένη

Μυστικοί αρραβώνες

Τυχεροί και άτυχοι

Λάουρα (1980)

Η Απερίγραπτη

Η Κραυγή των λύκων

Ο κόσμος και ο Κοσμάς (1981)

Τα λιονταράκια του κυρ' Ηλία
 
Αχ βρε παιδιά!! Έστω κι ένας απο μας να δούλευε στο σωστό πόστο,έστω κι ένας........ θα είχαμε ξεθάψει θησαυρούς και από την ΕΡΤ και απο το ΡΙΚ
 
Από το ΡΙΚ είχε μεταδοθεί και ο θρυλικός "Άγνωστος πόλεμος" των Νίκου Φώσκολου - Κώστα Κουτσομύτη και μάλιστα ήταν η αγαπημένη σειρά του Μακαρίου.
 
Πίσω
Μπλουζα