Επίκαιρα

ήδη από τότε σκέφτονταν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια;να δω πότε θα αξιοποιήσουμε τη σκοτεινή ενέργεια. :p .γιατί κανείς δεν αναφέρει ποτέ τα ηλιακά θερμοσίφωνα που είναι ώριμη και αξιόπιστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αλλά τα αμφίβολου αποτελέσματος και εν μέρει ευκαιρία αρπαχτής για πολλούς, φωτοβολταϊκά;
 
Διότι το ζέσταμα του νερού είναι μια ποσοτικά ασήμαντη χρήση της ηλιακής ενέργειας συγκριτικά με τα τεράστια ποσά που χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους και η θερμοκρασία του νερού τους δεν είναι τόσο ψηλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας για άλλες χρήσεις. Όπως άλλωστε αναφέρεις, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ώριμη τεχνολογία, οπότε τι υπάρχει να γραφτεί σχετικά?

Όταν λες "κανείς δεν αναφέρει ποτέ" ποιους εννοείς? Τα ΜΜΕ (όταν τους περισσεύει χρόνος από τα σκανδαλοθηρικά και κουτσομπολίστικα θέματα)? Αυτά, μπορεί. Αλλά δεν είναι σωστό κριτήριο. Διότι μπορεί μεν τα φωτοβολταϊκά διάφορων μορφών να είναι προς το παρόν ο κύριος (διότι φτηνότερος) τρόπος άμεσης χρήσης της ηλιακής ενέργειας, δεν είναι όμως η μόνη τεχνολογία που υπάρχει και μελετάται. Μπορεί να συζητιούνται κι άλλες (δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέμα) αλλά ξέρω τουλάχιστον άλλη μία, τη χρήση κατόπτρων που εστιάζουν τις ακτίνες ώστε να πετυχαίνουν ψηλές θερμοκρασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται μετά για παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω θερμικών μηχανών διάφορων τύπων.

https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power

Ε, τώρα, όπου υπάρχουν μπόλικα λεφτά θα υπάρξουν και αρπαχτές. Προφανώς. Αλλά γιατί τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι "αμφιβόλου αποτελέσματος"? Μπορεί να μη συμφέρουν οικονομικά, αν κι αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά ενέργεια παράγουν (καλά, μετατρέπουν, για να μην παραβιάσω τον Πρώτο Θερμοδυναμικό νόμο :) )
 
γιατί φίλε μου Ελέφαντα η ενέργεια (ειδικά το τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα δεν αποθηκεύεται και πρέπει να παραχθεί "on the fly" δηλ. τη στιγμή που χρειάζεται. αυτή χωρίζεται σε μονάδες βάσης και αιχμής. οι βάσης δουλεύουν 24/7 και συνήθως για ενάμιση χρόνο συνέχεια μέχρι να βγουν εκτός για συντήρηση. οι αιχμής δουλεύουν στις αιχμές πχ. τα μεσημέρια που μαγειρεύει ο κόσμος το βράδυ που ανάβουν φώτα και τηλεοράσεις κλπ. μιλάμε για κλασσικές μονάδες με ορυκτό καύσιμο (λιγνίτη στην Ελλάδα, πυρηνικές σε άλλες χώρες, πετρέλαιο στην Κρήτη κλπ) για βάση και υδροηλεκτρικές κλπ. για αιχμές.Τώρα τα φωτοβολταϊκά παράγουν οπότε έχει ήλιο, άρα βασικά πιο πολύ το καλοκαίρι και φυσικά, μόνο την μέρα.Αρά δεν είναι βάσης. Δεν δουλεύουν 24/7. Είναι όμως αιχμής;Πάλι όχι, γιατί δεν είναι "σίγουρη ισχύς" δηλ. δεν μπορεί να τις βάλει μπρος ο διαχειριστής του δικτύου (η ΔΕΗ!) οπότε υπάρχει ανάγκη, γιατί όπως είπαμε μπαίνουν μόνο όταν υπάρχει ήλιος!Το ίδιο ισχύει με τις ανεμογεννήτριες.Φοβάμαι ότι δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα απ όσα λύνουν γιατί υπάρχει η ανάγκη στρεφόμενης εφεδρείας δηλ. μονάδες αιχμής που έχουν συγχρονίσει και περιστρέφονται, αλλά δεν έχουν αναλάβει φορτία (δηλ. δεν παράγουν ρεύμα). Επίσης δημιουργούνται καταστροφικές υπερτάσεις όταν μπαίνουν ξαφνικά οι μονάδες αυτές σε ανύποπτο χρόνο, και τρεμόσβημα φώτων (flickering) για τον ίδιο λόγο μιας και συχνά πέφτει ο αέρας και σταματάνε να δίνουν.
 
131.jpg
 
Για να καταλάβω, αν εσείς βλέπατε κάποιον με ραπανάκια στο μαλλί και πηρουνιασμένα αγγούρια στο μάτι (άρα δεν είναι μάσκα ομορφιάς) θα λέγατε "Να ένας άνθρωπος που τον άλλαξε η φύση" ή θα παίρνατε τηλέφωνο το Δρομοκαΐτειο να τους πείτε πού θα βρουν τον ασθενή που δραπέτευσε?
 
Χρησιμη η αναδρομή στο παρελθόν... δεν θυμόμουνα πόσο υστερικά αντισοβιετικό ήταν το περιοδικό τότε (πότε έχαψε την Ελλάδα ο Μπρέζνιεφ και δεν το πήραμε χαμπάρι?)
 
Πίσω
Μπλουζα