Εργαστήριο GNU/Linux στην Πυλαια Θεσσαλονίκης

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.695
Αντιδράσεις
1.173
Στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην Πυλαία εδρεύει πλέον το εργαστήριο της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών και Φίλων.Πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση ποy ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό – λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΑΚ) και με ό,τι σχετίζεται με αυτό.

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παραχώρησε έναν χώρο στην Ένωση, στην οδό Εγνατία 96 στην Πυλαία. Η ιδέα, στο πλαίσιο πρότασης που υποβλήθηκε στον δήμο, έγινε αποδεκτή, δεδομένου ότι τα μέλη της ένωσης προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον δήμο για το ελεύθερο λογισμικό και τις νέες τεχνολογίες.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον χώρο και να μάθει τι είναι το ελεύθερο λογισμικό, το λειτουργικό του σύστημα και βέβαια πώς μπορεί να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
http://www.greeklug.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=69&lang=el

Πηγη

http://www.thestival.gr/ngos/item/10672-zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcf83zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcf84zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwceb7zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcebdzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiw-zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcf80zrhhrdkwoownvnxzfj
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
Μπράβο στους ανθρώπους του δήμου για την καλή τους θέληση και ακόμα μεγαλύτερο μπράβο στα παιδιά της Ένωσης Ελλ. Χρηστών & Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ. Μακάρι να είναι γεμάτες οι αίθουσές τους και μακάρι δις να αρχίσει ο κόσμος να ενημερώνεται για Open Source εναλλακτικές... Δεν είναι ανάγκη να πληρώνουμε σα χάνοι τα πάντα! :)

Αυτά τα ολίγα - ας μην ξεφύγω! :)
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.695
Αντιδράσεις
1.173
τελικά (όπως λέεει και η κρητική παροιμία)

λέγε λέγε το κοπέλι ....

 


greeklug_ellak-intro_20120318 (1).jpg

 


κάνει την κυρά να θέλει .....

 

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαθιστά LibreOffice

 

 


Η "
Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)" με τον διακριτικό τίτλο GreekLUG, συγχαίρει το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο προχωρά στην εγκατάσταση του LibreOffice σε 147 θέσεις.


 
 
 

 

 

 

 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
Τα νέα είναι εξαιρετικά! Μπράβο στις δημοτικές αρχές που κάναν το μεγάλο βήμα.

Ειδικά το Libre Office νομίζω ότι είναι η πιο ώριμη open-source λύση, από τότε που θυμάμαι αντίστοιχες σουΐτες γραφείου. Πουθενά δεν έχω εγκατεστημένο M$ office πλέον (και ειδικά από την έκδοση 2007 που την κάναν, να μην πω κι εγώ πως...) εκτός από τη δουλειά, όπου χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ όσες έχουν αγοραστεί και δεν επενδύονται χρήματα σε νέες. Κι εδώ έχει μπει το Libre Office και είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Αυτές τις 2 Κυριακές έχω μια υποχρέωση εκτός Θεσσαλονίκης - θα δω αν μπορώ να την καθυστερήσω ή να την αναβάλλω. Θα μ' ενδιέφερε πολύ να παρευρεθώ!
 

gapan

RetroActive
Joined
1 Ιον 2008
Μηνύματα
437
Αντιδράσεις
30
Τα παιδιά στο GreekLUG έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Έχω επισκεφτεί το χώρο τους δυο φορές και ειδικά την πρώτη φορά που πήγα χωρίς να ξέρω τι θα βρω, εντυπωσιάστηκα με την οργάνωσή τους και την όρεξή τους. Πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια. Αν κατάφερνα να μείνω και κανένα Σαββατοκύριακο παραπάνω στη Θεσσαλονίκη θα τους είχα επισκεφτεί περισσότερες φορές.

D@redevil, για να πας στη συγκεκριμένη εκδήλωση. εκτός από το να καθυστερήσεις ή να αναβάλλεις την υποχρέωσή σου, θα πρέπει να εφεύρεις και το ταξίδι στο χρόνο. :p Ούτε κι εγώ κατάφερα να πάω πάντως. Φαντάζομαι πως κι αυτο το Σαββατοκύριακο κάποιον θα βρεις εκεί, αλλά δεν θα έχει τον κόσμο που είχε στις 18.
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
gapan είπε:
D@redevil, για να πας στη συγκεκριμένη εκδήλωση. εκτός από το να καθυστερήσεις ή να αναβάλλεις την υποχρέωσή σου, θα πρέπει να εφεύρεις και το ταξίδι στο χρόνο. :p Ούτε κι εγώ κατάφερα να πάω πάντως. Φαντάζομαι πως κι αυτο το Σαββατοκύριακο κάποιον θα βρεις εκεί, αλλά δεν θα έχει τον κόσμο που είχε στις 18.
E, μια χαρά! Προλαβαίνω! Και μόλις το εφεύρω τι θέλετε να κάνουμε? :biglaugh:

(To πώς εγώ τα σύνδεσα τώρα και κατάλαβα ότι είναι αυτή την Κυριακή, μη ρωτήσεις!) Τουλάχιστον δε θα χρειαστεί να αναβάλλω την υποχρέωση που έχω! :)

Γενικά πάντως η προσπάθεια που γίνεται (σε κανονικό χρόνο! :p ) είναι εξαιρετική. Και κρίμα, που δεν προβάλλεται όσο της αξίζει.
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.695
Αντιδράσεις
1.173
 

 


greeklug_t.jpg

 


21 Ιουλίου 2012 - Θεσσαλονίκη


 


Προς:

 

 • [*=left]Γραφείο Πρωθυπουργού


  [*=left]Υπουργό Οικονομικών


  [*=left]Υπουργούς & Μέλη της Ελληνικής ΚυβερνήσεωςΚοινοποίηση:


 

 • [*=left]Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα


  [*=left]FSFE


  [*=left]FSF


  [*=left]TDF


  [*=left]Βουλευτές όλων των κομμάτων


Θέμα: Δημόσια Πρόταση για σημαντική εξοικονόμηση δαπανών


 


Δημόσια έκκληση προς τον κο. Πρωθυπουργό και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου άλλα και Έλληνες Βουλευτές:


 


Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης,


 


Χωρίς αμφιβολία, η πατρίδα μας περνά μία από τις πιο δραματικές στιγμές της σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και από την άποψη των κοινωνικών επιπτώσεων σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Παρακολουθούμε τις συσκέψεις του Υπουργικού σας Συμβουλίου και τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων και περικοπής δαπανών.


 


Ο GreekLUG, μία ΜΚΟ της οποίας μέλη είναι όλοι οι Έλληνες υποστηρικτές της διάδοσης του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), ειδικά στον Δημόσιο Τομέα, σας καταθέτει μερικές πολύτιμες πληροφορίες και υποδείξεις, με την πεποίθηση ότι έτσι συνεισφέρουμε στην επίτευξη μίας σοβαρότατης εξοικονόμησης δαπανών από το Ελληνικό Κράτος.


 


Παρακαλούμε διαβάστε με προσοχή το συνημμένο αρχείο κειμένου .PDF


 


Η χρήση Ελεύθερου Λογισμικού, μπορεί να δώσει μία πολύτιμη “χείρα βοηθείας” στην πατρίδα μας, για να πετύχουμε πολλά περισσότερα από την, ούτως ή άλλως πολυπόθητη, περιστολή δαπανών. Ευελπιστούμε αυτή η έκκληση να βρει σε εσάς την απαραίτητη διορατικότητα και τον ορθολογισμό, που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις για το δημόσιο χρήμα.


 


Για τονGreekLUG(Ένωση Ελλήνων φίλων & χρηστών ΕΛ/ΛΑΚ)


 


Πρόεδρος,


Ιωακείμ Τελλίδης

 


Διαβάστε το κείμενο της έκκλησης σε pdf.

 

 

 

 


http://www.greeklug.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=212%3Aactivity-appeal-floss-adoption&catid=1%3Aannouncementsnews&Itemid=65&lang=el

Υ.Γ.

Οσοι μπουν στο κοπο να σχολιασουν ,παρακαλω να μην ξεχασουν να λαβουν υποψη τους ,τα πλαισια στα οποια κινηται το φορουμ :) .

"Το GRM δεν είναι σε καμμία περίπτωση πολιτικοθρησκευτικό forum."
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
Εξαιρετική κίνηση! Ειδικά το LibreOffice είναι από τις καλύτερες σουίτες που έχω δουλέψει και -ειλικρινά- το προτιμάω σε σχέση με το MS Office.

Στη δουλειά μου, παίζει πολύ το Librάκι και ο κόσμος είναι μια χαρά (μη σας πω ότι μου λένε πώς είναι και πιο γρήγορο! ;) )

Μπράβο στα παιδιά για την πρωτοβουλία! Αναμένουμε κι ελπίζουμε! :)

Nemo είπε:
Υ.Γ.Οσοι μπουν στο κοπο να σχολιασουν ,παρακαλω να μην ξεχασουν να λαβουν υποψη τους ,τα σ πλαισια στα οποια κινηται το φορουμ :) .

"Το GRM δεν είναι σε καμμία περίπτωση πολιτικοθρησκευτικό forum."
:thumbup:
 

ChrisTOS

RetroJunkie™
Joined
5 Ιολ 2007
Μηνύματα
2.209
Αντιδράσεις
37
Νομίζω ότι δεν ενδιαφέρει και πολλούς η εξοικονόμηση χρημάτων...
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
92
Εξοικονόμιση χρημάτων; Από τι; Από το λογισμικό;

Πόσο θα κοστίσει η εκπαίδευση του προσωπικού; Ποιός και με ποιό κόστος θα κάνει την συντήρηση - υποστήριξη; Για τους printers που δεν έχουν "οδηγούς" ποιός θα κάτσει να γράψει; Τα προγράμματα της κάθε υπηρεσίας που τρέχουν σε "παράθυρα" ποιός θα τα "μεταφράσει" για Linux; Και με ποιό κόστος; Και πάνω από όλα:

ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ έχει; :p

Μη παρεξηγηθώ, εκπληκτική κίνηση από τα παιδιά, αλλά στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν είδα καμία έκθεση σχετικά με κόστος μετάβασης - συντήρησης.

Ελέυθερο λογισμικό δεν ισσούται με "τσάμπα" λογισμικό. Μερικές φορές το "δωρεάν" κοστίζει παραπάνω από το "πληρωμένο" (Ισχύει και στο sex) .

Και λήγω: Αν δεν έχει μίζες, μπροστά δεν παίρνει. Είτε είναι αυτοκίνητο, είτε μπουλτόζα, είτε ανάθεση στο δημόσιο. Και έννοιες "δωρεάν" και "ελέυθερο" δεν έχουν καμία σχέση με μίζες.....
 

bspus

RetroMaNiaC
Joined
24 Αύγ 2008
Μηνύματα
602
Αντιδράσεις
13
Οσο ευγενη κινητρα και να εχουν τα παιδια, μια τετοια κινηση ειναι απλα καταδικασμενη να αποτυχει και να χαρακτηριστει γραφικη. Δεν λενε τιποτα που δεν εχει αναφερθει σε παλαιοτερες παρομοιες επιστολες, η ακομα και απο βουλευτες μεσα στη Βουλη.

Ακομα και η μεταβαση στο libre office (δεν συζηματμε καν για αλλαγη λειτουργικου) ειναι τεραστια αποφαση για να παρθει καθολικα για ολο το δημοσιο. Σιγουρα θα υπαρχουν μεγαλες αντιδρασεις, κυριως παθητικης μορφης αλλα και πραγματικα προβληματα (πολλες εφαρμογες σε access, ολα τα γραφεια γενικως γραμματεων, υπουργων με outlook που το λατρευουν κλπ)

Μεταβαση σε μεμονομενους φορεις με την πρωτοβουλια του ΙΤ προσωπικου θα ηταν πιο ευκολη, αλλα παλι σε ενα τομεα οπως το ΙΤ που η γκρινια και το παραπονο ειναι στην ημερησια διαταξη, ποιος παλαβος θα ηθελε να την αυξησει για κατι που δεν θα βελτιωσει την παραγωγικοτητα και θα δημιουργει προβληματα διαλειτουργικοτητας με τους αλλους τομεις?

Τα μονα που πραγματικα δεν αποτελουν προβλημα ειναι οι μιζες. Μια χαρα θα προκηρυσσονταν εργα για μεταβαση σε ελευθερες πλατφορμες, εκπαιδευση, συντηρηση κλπ με μεγαλα κοστη να φαν και οι κοτες. Ας μην ξεχναμε τα πορταλ του 1 εκ ευρω που αναπτυσσονταν με ελευθερο λογισμικο

Και η πασιεντζα δεν θα μας ελειπε

http://sleepless.com/solitaire/
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
pooky(1) είπε:
Εξοικονόμιση χρημάτων; Από τι; Από το λογισμικό;
Πόσο θα κοστίσει η εκπαίδευση του προσωπικού; Ποιός και με ποιό κόστος θα κάνει την συντήρηση - υποστήριξη; Για τους printers που δεν έχουν "οδηγούς" ποιός θα κάτσει να γράψει; Τα προγράμματα της κάθε υπηρεσίας που τρέχουν σε "παράθυρα" ποιός θα τα "μεταφράσει" για Linux; Και με ποιό κόστος; Και πάνω από όλα:

ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ έχει; :p

Μη παρεξηγηθώ, εκπληκτική κίνηση από τα παιδιά, αλλά στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν είδα καμία έκθεση σχετικά με κόστος μετάβασης - συντήρησης.

Ελέυθερο λογισμικό δεν ισσούται με "τσάμπα" λογισμικό. Μερικές φορές το "δωρεάν" κοστίζει παραπάνω από το "πληρωμένο" (Ισχύει και στο sex) .

Και λήγω: Αν δεν έχει μίζες, μπροστά δεν παίρνει. Είτε είναι αυτοκίνητο, είτε μπουλτόζα, είτε ανάθεση στο δημόσιο. Και έννοιες "δωρεάν" και "ελέυθερο" δεν έχουν καμία σχέση με μίζες.....
Μην προτρέχεις και μην περιμένεις θαύματα! :D

Είπαμε: Ένα Libre Office θα βάλουμε - δε θα γυρίσει όλο το δημόσιο σε Red Hat! ;)

Baby steps!...

ChrisTOS είπε:
Νομίζω ότι δεν ενδιαφέρει και πολλούς η εξοικονόμηση χρημάτων...
Δυστυχώς, θα συμφωνήσω....
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.262
Αντιδράσεις
2.552
Μια οικονομια μπορει να γινει ετσι αλλα μικρη. Αλλωστε μην ξεχναμε οτι τεραστια κομματια του Δημοσιου εχουν ακομα μηχανογραφηση σε DOS. Εμαθα απο φιλο δημοσιο υπαλληλο οτι πολλες μισθοδοσιες βγαινουν ακομα σε Cobol.

Αυτο που θα μπορουσαν να κανουν οι απιθανοι τυποι που μας κυβερνουν ειναι να ψωνιζαν 80 χιλιαδες RaspberryPi (θα τους κοστισει οσο μια (παλια ποτε) "Γιορτη Δημοκρατιας") με ελευθερο λογισμικο και να τα δωσουν στα σχολεια...Εκει θα πιασουν τοπο τουλαχιστον!
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
92
Πάνο μέσα σε μια εβδομάδα πάω στοίχημα πως όλα τα μηχανάκια θα είχαν κλαπεί ή καταστραφεί. Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι.

Κάποτε στο παρών φόρουμ είχα ανοίξει ένα thread με τίτλο "Μετάβαση εταιρείας σε Linux" και είχαν ειπωθεί αρκετά ως προς τα προβλήματα που θα ήταν μπροστά. Τότε είχα στήσει ένα φορητό με Ubuntu και με λίγη εκπαίδευση (μαζί με τους υπόλοιπους κι εγώ) ακόμα και με το open office τα καταφέρμαμε περίφημα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το πρόγραμμα του ασφαλιστικού πρακτορείου που έτρεχε κάτω από XP, ούτε καν σε 7άρια. Το κόστος για να βγει σε 7άρια ήταν δυσθεώρητο, μάλιστα μου είχαν πει ήταν πρακτικώς αδύνατο να βγει σε Linux μια και θα κόστιζε 5ψήφιο νούμερο το όλο εγχείρημα να στηθεί όπως θέλαμε. Οπότε εγκαταλείψαμε την ιδέα.

Αυτά κάπου 2 χρόνια πριν αν θυμάμαι καλά.

Καλό το Linux αλλά, πιστεύω, για άλλες χρήσεις, όχι για εταιρικό περιβάλλον, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.262
Αντιδράσεις
2.552
Με την ολο και μεγαλυτερη "χαλαροτητα" που διεπει τα σχολεια, φοβαμαι οτι εχεις δικιο Γιωργο. Ποιος θα ενδιαφερθει...
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
92
Δυστυχώς Πάνο, εν έτη 2012 στο δήμο της περιοχής μου, η μισθοδοσία γίνεται ακόμα με δισκέτα την οποία κάθε μήνα την παίρνει άτομο για εξωτερικές δουλειές με μηχανάκι και τη μεταφέρει στα κεντρικά..... Αυτά το 2012. Οι ιθύνοντες του οικονομικού τμήματος κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και δεκαετίες με μόνη αλλαγή τη δισκέτα από 5,25'' σε 3,5'' . Μάλιστα φίλος που εργάζεται στο τμήμα εδώ και 10 χρόνια μου είπε πως η αλλαγή από 5,25 έγινε όταν πρωτοπήγε αυτός, το 2002 γιατί δεν έβρισκαν πια δισκέτες 5,25 και δεν υπήρχαν drives σε λειτουργία. Μάλιστα την ώρα της "μετάβασης" ο οικονομικός διευθυντής έμοιαζε να είχε χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, τι libre office και open source λέμε τώρα.

Μια δουλειά που μπορεί αν γίνει με μια απλή αποστολή mail! Ο ίδιος μάλιστα διευθυντής ακόμα και σήμερα αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε αλλαγή με το σκεπτικό "έτσι τα βρήκαμε, το σύστημα λειτουργεί, έτσι θα μείνει" !
 

ChrisTOS

RetroJunkie™
Joined
5 Ιολ 2007
Μηνύματα
2.209
Αντιδράσεις
37
Απο την άλλη είναι και ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς δεδομένων! Είμαι σίγουρος ότι το μόνο κράτος που θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά από έναν ΗΜΠ που θα ρίξει όλα τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά συστήματα είναι το δικό μας!
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
92
Έχεις απόλυτο δίκιο! :)
 
Μπλουζα