Ερωτήσεις για Vertical καμπίνα

Καλημέρα σας και πάλι! :)

Έτσι όπως τα έχω στο μυαλό μου, έχω σκοπό να βάλω ένα ζεύγος ηχείων κάτω από την μαρκίζα. Να σημειώσω εδώ ότι η μαρκίζα θα κοντύνει αρκετά γιατί την θεωρώ τεράστια και το monitor θα μπει πιο ξάπλα από την αρχική του θέση. Γνωρίζω βέβαια ότι σε οθόνες (tube) αν τα ηχεία είναι κοντά θα υπάρχουν παρεμβολές και ίσως και καταστροφή της οθόνης. Ένας λόγος που θα σηκώσω την μαρκίζα και θα ξαπλώσω την οθόνη είναι αυτός. Για να δημιουργήσω όσο μπορώ μια απόσταση ασφαλείας. Την απόσταση αυτή με ένα πρόχειρο μέτρημα την έχω υπολογίσει κοντά στα 28cm(+-). Αλλά δεν θα μείνω μόνο εδώ. Θα προχωρήσω και σε shieling. Θα θωρακίσω δηλαδή τους μαγνήτες των ηχείων για να μειώσω όσο μπορώ το μαγνητικό πεδίο. Και όταν λέω ηχεία... μην φανταστείτε τίποτα γαϊδούρια! Αλλά κάποια αξιόλογα "pc speakers" που έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή και φυσικά ρύθμιση volume. Όπου το volume ποτενσιόμετρο θα το "φέρω" σε ένα κρυφό σημείο κάτω από το control pad, για να μπορώ να αυξομειώνω την ένταση την ώρα του παιχνιδιού και όχι να ανοίγω την καμπίνα κάθε λίγο και λιγάκι όταν μεταβαίνω από παιχνιδι σε παιχνίδι που οι εντάσεις ήχου διαφέρουν.

Ένας λόγος που τα γράφω όλα αυτά είναι για να μοιραστώ τις σκέψεις μου, αλλά και για να τις θυμάμαι όταν ξεκινήσω! :D

Πιστεύετε ότι θα έχω πρόβλημα με τα ηχεία έτσι όπως το σκέφτομαι;

Ευχαριστώ!
 
Έχεις δίκιο να ανυσηχείς με τα ηχεία και την απόστασή τους από την οθόνη crt. Μπορείς να βρείς πολύ αξιόλογα pc speakers τα οποία είναι θωρακισμένα και διαθέτουν και ρυθμιστή έντασης ξεχωριστό από τα ηχεία. Θεωρώ απαραίτητο αξεσουάρ τον ρυθμιστή έντασης ήχου ο οποίος θα είναι προσβάσιμος κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Αν μπορέσεις λίγο με μια πρόχειρη εικόνα να μας δείξεις που θα είναι τα ηχεία σε σχέση με το Monitor θα βοηθούσε αρκετά.

Καλή συνέχεια στον σχεδιασμό του project.
 
Καλημέρα! Θα προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις, γιατί στο σχέδιο είμαι για κλάματα. :flower:

Αν δεις τις αρχικές φωτογραφίες της καμπίνας, η μαρκίζα είναι αρκετά μεγάλη. Ξεκινάει από την κορυφή και καταλήγει στην ανοξείδωτη λάμα.

Εγώ σου έφτιαξα ένα... ο θεός να το πει σχέδιο, που έχω ανεβάσει (μικρύνει) την μαρκίζα μου. Κάτω από την μακρίζα (κίτρινο χρώμα) σκέψου ένα ξύλο που θα ξεκινάει από το κάτω μέρος της μαρκίζας και θα καταλήγει με κλίση 30 μοιρών περίπου, στην εσωτερική πλάτη της καμπίνας. Σε αυτό το ξύλο είναι που θα μπουν και τα ηχεία. Στα έχω σχεδιάσει με μαύρο/μπλε χρώμα. Το κάτω κίτρινο περίγραμμα που βλέπεις (ξέχασα να το σημειώσω στην φωτογραφία), είναι κατά προσέγγιση η θέση του arcade monitor. Και η απόσταση που έχω σημειώσει (28cm), είναι η απόσταση των ηχείων από το κρύσταλλο του monitor.



Επίσης, αν μπορείς εσύ η κάποιος άλλος να με βοηθήσει και στις απορίες μου εδω, θα το εκτιμούσα πολύ γιατί αυτό είναι που με καίει πιο πολύ στην παρούσα φάση. Η λειτουργικότητα του monitor. Θέλω να γδύσω την καμπίνα και δεν μπορώ.

Σας ευχαριστώ!

image_131235.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ερώτηση πρώτη:

Λόγο του ότι δεν διαθέτω ένα οποιοδήποτε Jamma PCB για να δοκιμάσω την λειτουργικότητα του monitor, αν απλά το συνδέσω στην πλακέτα του monitor, χωρίς PCB και και ανοίξω το ρεύμα, δεν θα έχω ένα δείγμα της λειτουργικότητας του; Μια ένδειξη...κάτι.

Όχι απλά θα παίρνει ρεύμα η οθόνη, αλλά εφόσον δεν δέχεται σήμα από κάποια πηγή δεν θα φένεται κάτι σε αυτή.

Ερώτηση δεύτερη:

Όταν πήρα την καμπίνα από τον φίλο, το monitor ήταν εκτός καμπίνας. To monitor διαθέτει δυο connections που κουμπώνουν στην πλακέτα, όμως η πλακέτα διαθέτει ζεύγος και των δυο. Που θα πρέπει να τα συνδέσω;

Δεν έχω ιδέα αλλά γιατί δεν ρωτάς τον φίλο σου που την αγόρασες μήπως γνωρίζει; Αυτός δεν την αποσύνδεσε;

Ερώτηση τρίτη:

Τώρα, η δεύτερη πλακέτα έχει εν ανεμιστηράκι που εύκολα μπορώ να το αφαιρέσω και να το βάλω στην main πλακέτα μου, με ένα μικρο κόλλημα στην πλακέτα, εκεί που είναι το πορτοκαλί καλώδιο. Να το κάνω; Είναι ένα καλό upgrade για την δική μου πλακέτα ή δεν προσφέρει και πολλά πράγματα;

Kάντο αν θέλεις καλό θα κάνει αν και δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα η nanao οθόνη στο sega rally, έχει ένα μικρό κενό στο πίσω μέρος της καμπίνας και ανεμιστήρα δεν έχει.

Ερώτηση τέταρτη:

Από arcade buttons πόσα θα χρειαστώ; Έτσι όπως τα υπολογίζω μου βγαίνουν πέντε σε αριθμό. Δυο για το gaming, αφού θα μπούνε μόνο vertical παιχνίδια. (υπάρχει κανένα που χρειάζεται παραπάνω από δυο κουμπιά; ) Και αλλά τρία οπού ένα θα είναι το credit, ένα το start game και ένα για το pause game. Για να ανάψω το pc hardware μετά από την 220volt τροφοδοσία δεν θα χρησιμοποιήσω έξτρα button, αλλά θα ρυθμίσω το bios να ανάβει ο υπολογιστής "αυτόματα" με την κύρια τροφοδοσία 220volt.

Λίγο απίθανο να βρεις κάποιον που να έχει δοκιμάσει όλα τα vertical παιχνίδια. Τρέξε τα περισσότερα στο mame και δες αν χρησιμοποιούν 3ο κουμπί. Αν και δεν νομίζω, αφού το σύνηθες από όσο θυμάμαι ήταν fire και bomb ή jump. Θα πρέπει να βάλεις και ένα κουμπί για esc (να βγαίνεις από ένα παιχνίδι στο root) εκτός και αν ορίσεις συνδιασμό joystick με κάποιο κουμπί για αυτή τη λειτουργία.
 
Βαλε 3 Μαριε. Πχ το Radiant Silvergun καποια στιγμη δεν θα θελει το PC της NASA για να τρεξει...
 
Σωστός ο Πάνος, ένα τρίτο κουμπί δεν πιστεύω να χαλάσει το overlay του Muttley.

Περιέργως το mame μου δείχνει πως το radiant silvergun τρέχει με 100% χωρίς να χάνει frames. Βέβαια δεν έχω δει πως τρέχει το παιχνίδι κανονικά για να έχω άποψη. Μου φένεται λίγο αργό (για παράδειγμα το doonpachi πάει πιο γρήγορα) για αυτό μπορεί το mame να αναφέρει εικονικά στοιχεία.
 
Πρέπει να είναι λογικά. Στο pc μου αφήνει δεξιά και αριστερά της οθόνης μικρά κενά μαύρα, μικρά μεν αλλά υπάρχουν. Προφανώς γίνεται streching λόγο 16:9 οθόνης.
 
Ρώτησα γιατί το MAME το έχει στην κατηγόρια "Horizontal". Εγώ που το δοκίμασα δεν μου αφήνει καθόλου κενά στις άκρες.

Edit: Horizontal ειναι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mea Culpa! Δεν ξερω πως μου ηρθε
 
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το ευγενικότατο μέλος telonio που ήρθε στο σπίτι μου για να δοκιμάσουμε την λειτουργικότητα της οθόνης! Να σημειώσω επίσης ότι όταν προσφέρθηκα να του δώσω κάτι για τον κόπο του ήταν κατηγορηματικός! Μάριε σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Να είσαι καλά! Εύχομαι να σου φανώ και εγώ κάπου χρήσιμος σε κάτι που θα χρειαστείς.

Το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε όταν κουμπώσαμε πάνω την jamma πλακέτα (Ms Pacman) ήταν μια "μωβ" εικόνα που αχνά μπορούσες να διακρίνεις το demo του παιχνιδιού. Αποφασίσαμε να "παίξουμε" λίγο με τις ρυθμίσεις της πλακέτας του μόνιτορ, μπας και καταφέρουμε κάτι καλύτερο.

Ομολογώ ότι κάναμε άλματα προόδου σε σχέση με την αρχική απεικόνιση της οθόνης. Ποτέ όμως δεν φθάσαμε στο επιθυμητό- ικανοποιητικό αποτέλεσμα ώστε να πούμε ότι η οθόνη είναι πλήρως λειτουργική. Φθάσαμε σε ένα επίπεδο που τα χρώματα ήταν λίγο θαμπά, το κίτρινο ζωηρό χρώμα που έπρεπε να είχε ο χαρακτήρας pacman να είναι κόκκινο και γραμμές κάθετες να είναι εμφανές στην οθόνη.

Φθάσαμε σε ενα σημείο να αναρωτιόμαστε αν το πρόβλημα είναι της οθόνης, της πλακέτας που ρυθμίζεις την οθόνη ή του ms pacman pcb λόγο παλαιότητας.



Το δυσάρεστο τώρα! Εκεί που καθόμασταν και συζητούσαμε για το τι μπορεί να φταίει, βλέπουμε στην οθόνη να χάνεται το pacman και να μας μοστράρει το παρακάτω!



Εκεί είναι που μείναμε παγωτό να κοιτάμε την οθόνη. Και εμένα να με πλημμυρίζει ένα συναίσθημα ευθύνης ότι κατέστρεψα την πλακέτα του Μάριου...

Ήρθε ο άνθρωπος με την καλή του την καρδιά να με βοηθήσει και τελικά έγινε ζημιά. Από εκείνη την στιγμή η καμπίνα μπουτάρει σε αυτή την εικόνα...

Παιδιά κάθε βοήθεια δεκτή. Να πάρει τουλάχιστον ο άνθρωπος την πλακέτα του πίσω όπως την έφερε... Είμαι να σκάσω!
 
Το έφτιαξα! Δηλαδή έφτιαξα την πλακέτα του Μάριου. Αναζητώντας πληροφορίες για το PAC-1 PCB, διαπίστωσα ότι η πλακέτα αγνοούσε μια τροφοδοσία 12v στο pin 19 της πλακέτας. Έβαλα μπρος το κολλητήρι και τροφοδότησα την πλακέτα με την επιπλέον τάση 12v βάση σχεδίου. Φυσικά όλα αυτά τα έκανα με την άδεια του Μάριου πριν φύγει από το σπίτι. Τον είχα ρωτήσει αν μπορούσα να το ψάξω έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει την πολυαγαπημένη του πλακέτα πίσω στο σπίτι στην κατάσταση που την έφερε.



Αφού έκανα την κόλληση (μαζί με τον σταυρό μου για να έχω ένα καλό αποτέλεσμα) κούμπωσα την πλακέτα στην υποδοχή jamma και άνοιξα τον διακόπτη της καμπίνας. Όχι μόνο μπουταρε κανονικά, αλλά με μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της εικόνας! Οχι στα χρώματα (αυτά παραμένουν ίδια), αλλά στην απόδοση τον γραφικών. Μάριε για να καταλάβεις εννοώ για τα "κοψίματα" που συζητάγαμε. Δεν φαντάζεστε τι χαρά πήρα! Δική μου να ήταν η πλακέτα, έτσι δεν θα έκανα!

Ιδού τα αποτελέσματα!



Αφού του πήρα τον αέρα δεν έμεινα εκεί. Σύνδεσα και το ηχείο βάση σχεδίου, φόρτωσα και 1-2 credits και ξεκίνησα το παιχνίδι. Όλα μια χαρά με την πλακέτα!

Τώρα για την οθόνη έκανα μια διαπίστωση. Μέτα από κάποια ώρα, αρχίζει και εμφανίζει τις γραμμές από το πιο πάνω ποστ. Όσο περνάει η ώρα, γίνονται και πιο έντονες. Οπότε παραμένει το θέμα "Οθόνη" και ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν εχω καταλαβει που οφείλεται. Στην οθόνη; Στην πλακέτα της οθόνης; Στην πλακέτα Pacman;

Το ευχάριστο είναι ότι η πλακέτα "ξεκόλλησε"... γιατί είχα σκάσει!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγχαρητήρια για το "ξεκόλλημα" ! Καταλαβαίνω το άγχος σου...το έχω περάσει κι εγώ κάμποσες φορές....

Οι γραμμές 99% οφείλονται στην πλακέτα της οθόνης και συγκεκριμένα από την "γειτονιά" του μετασχηματιστή υψηλής ή από το κάθετο...Κάποιος πυκνωτής (?) δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά ;-)

Λουκ @ δε λινκ πλιζ ! :)

http://www.electronicsrepairmadeasy.com/2011/02/causes-of-retrace-lines-on-crt.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Geoanas ευχαριστώ πολύ για το Link. Θα το μελετήσω. Εμφανισιακά τουλάχιστον οι πυκνωτές είναι μια χαρά. Τώρα καπασιόμετρο δυστυχώς δεν έχω, μακάρι να είχα. Θα έλεγα όμως, ότι με μερικές ρυθμίσεις που έκανα κατάφερα να ελαττώσω κατά πολύ τις γραμμές. Όχι όμως και την επανεμφάνισή τους, μετά από κάποια ώρα λειτουργίας. Τουλάχιστον διόρθωσα και το contrast. Εκανα και κατι...

Ένα θέμα που έχω και δεν μπορώ να διορθώσω με τίποτα είναι τα χρώματα. Αυτό το αναθεματισμένο το κίτρινο δεν λέει να μου κάνει την χάρη! Αφού διάβασα αρκετά για το θέμα, άρχισα να "πειράζω" την πλακέτα που κουμπώνει στο πυροβόλο. Καλά το λέω; :p Αυτό που παρατήρησα είναι ότι το green gain & green cut off δεν αντιδρούν σε καμία μου ρύθμιση. Τα χρώματα παραμένουν ανέπαφα στην οθόνη όσο και αν τα περιστρέφω. Νομίζω ότι εδώ οφείλετε και η έλλειψη του κίτρινου χρώματος. Τώρα... δεν λειτουργούν αυτά τα δυο ποτενσιόμετρα;;; Δεν ανταποκρίνεται το πυροβόλο στις ρυθμίσεις;;; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι όλη την μέρα αγκαλιά με την καμπίνα. Αλλά χαλάλι της, δεν το βάζω κάτω!

Να και μια φωτογραφία:



Αυτό που σκέφτομαι, είναι να αλλάξω αυτά τα δυο ποτενσιόμετρα, με αυτά της πλακέτας που έχω spare.

Και ο θεός βοηθός... :)
 
Χαίρομαι που αρχίζει να βγαίνει μια άκρη σιγά σιγά - έστω που φένεται να υπάρχουν πιθανότητες να είναι επισκευάσιμη η οθόνη και όχι για τα σκουπίδια.

Πάντως και ένα recapping - αντικατάσταση πυκνωτών καλό θα της κάνει. Δεν είναι απαραίτητο πάντα ένας πυκνωτής να έχει ανοίξει για να τα έχει τινάξει. Μου έχει τύχει σε πλακέτες άλλων συστημάτων να φταίει πυκντωτής που μέχρι να τον αλλάξω, λύσσαξα να βρω τι φταίει και δεν λειτουργεί σωστά το κύκλωμα.
 
Muttley Black είπε:
Αυτό που σκέφτομαι, είναι να αλλάξω αυτά τα δυο ποτενσιόμετρα, με αυτά της πλακέτας που έχω spare.

Και ο θεός βοηθός... :)
02:00 η ώρα και εγώ εκεί... ακόμα παλεύω. Εκανα την αλλαγή, αλλά το πράσινο επιμένει να μην ανταποκρίνεται... Οθόνη;

Νομίζω ότι τα νέα δεν είναι ευχάριστα...

Παω για ύπνο... χωρίς την καμπίνα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Muttley Black είπε:
Παω για ύπνο... χωρίς την καμπίνα.
Άντε ! Σήκω ! Ώρα για δουλειά !


To recap, κρίνω ότι είναι απαραίτητο και νομίζω ότι δεν θα το αποφύγεις....Όσο για το χρώμα,, πραγματικά ελπίζω να μην χάθηκε οριστικά το πυροβόλο του πράσινου ....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Geoanas σε ευχαριστώ πολύ για τα videos. Το πρώτο το είχα δει χθες και βάση αυτού έφτιαξα το focus και brightness από το Flyback. Που όπως είχα αναφέρει ακόμα και αν τα έφερνα στα ίσα τους και εξαφάνιζα τις γραμμές με το brightness, αυτές έκαναν πάλι την επανεμφάνιση τους. Οπότε θα ακολουθούσα την συμβουλή σου και θα άλλαζα πυκνωτές.

Τώρα, γιατί λέω "Θα άλλαζα" και δεν λέω "Θα αλλάξω"

Γιατί με βάση τα λεγόμενα και το test του δεύτερου video η οθόνη είναι άχρηστη. Δίνοντας ground στο neck board στις επαφές (ποδαράκια) που κουμπώνει η οθόνη, τα νέα δεν ήταν χαρμόσυνα. Δίνοντας ground στην επαφή "KR" λάμβανα ένα δυνατό κόκκινο στην οθόνη. Στην επαφή "KB" ένα ζωηρό μπλε. Αλλά στην επαφή "KG", δυστυχώς... τίποτα.

Κρίμα. Στεναχωρήθηκα πολύ.

Μάριε θα σε πάρω τηλέφωνο να σου επιστρέψω την πλακέτα pacman.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας και την βοήθειά σας.

Το project θα συνεχιστεί με άλλη οθόνη... όχι arcade. :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα