Εύρεση δουλειάς στα 80s και 90s

karapiperim

RetroNuts
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
1.579
Αντιδράσεις
2.923
Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφτηκαν σ αυτό το θέμα. Προσωπική εμπειρία δεν έχω. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση είναι πως πρόσφατα για άλλο λόγο έψαχνα εβδομαδιαία περιοδικά του ΄80 και του ΄90 και διαρκώς έπεφτα πάνω σε εργατικά ατυχήματα ανηλίκων, κι όχι σπάνια αυτοκτονίες μικρών βιοπαλαιστών. Μια περίπτωση που μου έκανε κατάπληξη ήταν η ιστορία ενός 14χρονου που συντηρούσε τον στρατιώτη αδερφό του κι αυτοκτόνησε όταν ο πατέρας του του έγραψε πως χρειαζόταν χρήματα. Μια άλλη νεαρή ιερόδουλη δολοφονήθηκε στις αρχές του '80 στην Αθήνα, που πήγε σε ηλικία μόλις 10 (!!!) ετών για να εργαστεί ως υπηρέτρια.. Μόλις ενηλικιώθηκε βγήκε στο πεζοδρόμιο..
Δεκάδες τέτοιες ιστορίες στα περιοδικά της εποχής.. Ιστορίες πραγματικά απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα, πάντως πραγματικότητα του τότε.. Είναι κι αυτή μια παράμετρος του θέματος χωρίς ασφαλώς να χαρακτηρίζει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, αλλά νομίζω κι οι ιστορίες αυτές παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.090
Αντιδράσεις
617
Δουλειά υπήρχε πολύ περισσότερο από τώρα. Εγώ στο χωριό που ημουν ζούσες άνετα και σαν αγρότης εκτός αν ήσουνα τίποτα ρεμπελος και τα έτρωγες όλα στην ταβέρνα. Τα πτυχία είχαν μεγαλύτερη αξία και τα έπαιρνες πιο δύσκολα και γενικά έμπαινες πιο δύσκολα σε σχολές. Υπήρχε και χρήμα στην αγορά αναλογικά τουλάχιστον επί 10 σχετικά με σήμερα. Θέλει ανάλυση μεγάλη και δεν ξέρω αν είναι το σωστό φόρουμ να εξηγήσεις κάποια πράγματα
 

laura ingalls

RetroWannaBe
Joined
19 Απρ 2016
Μηνύματα
1.671
Αντιδράσεις
4.178
Ναι πράγματι οι γραμμές μεταξύ δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης είναι θολές ιδίως όταν μιλάμε για τις ευαίσθητες ψυχολογίες παιδιών. Ενώ παλιά δεν υπήρχαν θεσμοθετημένα δικαιώματα ανήλικων εργαζομένων σήμερα υπάρχουν και μάλιστα πολύ σωστά. Από τη στιγμή όμως που ένας 16αρης είναι ώριμος να βγαίνει τα βράδια σε κλαμπ και να έχει σεξουαλική ζωή ή ένας 17αρης ψηφίζει και οδηγεί γιατί όχι να μην έχει το δικαίωμα σε τετράωρη εργασία και ασφάλιση; Εξάλλου υπάρχει το βιβλιάριο εργασίας για ανηλίκους.
 

spectrum198296gr

RetroWannaBe
Joined
27 Δεκ 2019
Μηνύματα
86
Αντιδράσεις
70
καλησπέρα,
και εγω ξεκίνησα να δουλεύω το 1996 και τα πράγματα ηταν διαφορετικά υπήρχαν πάρα πολλές αγγελίες στις εφημερίδες σε σχέση με τώρα και είχες την ελπίδα να βρείς εργασία σε αυτό που σπούδασες(έστω και για μικρό χρονικό διάστημα). Αυτο που μου έκανε τότε εντύπωση ηταν οι επαναλαμβανόμενες αγγελίες απο τις ίδιες εταιρίες αλλα μου λύθηκε η απορία διαβάζοντας οτι αυτό γίνοταν για διαφήμηση -δεν μπορούσα τοτε να το φανταστώ αλλα ουτε και τώρα -
 

ntsmrtz

RetroMaNiaC
Joined
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
724
Αντιδράσεις
300
Ξεκίνησα να δουλεύω την άνοιξη του '94. Ήμουν από τους τυχερούς λόγω ειδικότητας.
Δεν πέρασα συνέντευξη, απλά υπήρχε ζήτηση για μηχανικούς και μέσω γνωστών ξεκίνησα σε ένα τεχνικό γραφείο στο οποίο έμεινα 2 χρόνια.
Η εποχή εκείνη -για τους μηχανικούς- ήταν διαφορετική! Δεν θυμάμαι συμφοιτητή μου που να μην έπιασε αμέσως καλοπληρωμένη δουλειά.
Οι κοπέλες ιδίως, άλλαζαν τα γραφεία "σαν τα πουκάμισα" και από νωρίς έβλεπα σε αρκετούς γνωστούς μία αίσθηση... έπαρσης...
Η πρώτη μου δουλειά το '95 (ολοκληρωμένη μελέτη) ήταν ένας δρόμος σε ένα νησάκι του αιγαίου, που είχε μόνο χωματόδρομους και γαϊδουράκια.
Είχα πάει για μελέτη και χάραξη μένοντας 10 μέρες. Δεν ξαναπήγα αλλά πλέον μου λένε ότι ο δρόμος (ο ένας από τους 2) έχει φτιαχτεί :)
Το 2001 είχα βάλει αγγελία στο περιοδικό του ΤΕΕ, μου τηλεφώνησαν αμέσως από ένα μελετητικό γραφείο να πάω για συνέντευξη/έναρξη λόγω εμπειρίας. Δεν είχα πάει στη συνέντευξη, είχα αφοσιωθεί τόσο πολύ στο πως να μπαίνω με τη μηχανή στις στροφές στα λιμανάκια που είχα ξεχάσει το ραντεβού. Δεν με είχε πειράξει καθόλου. Τις επόμενες μέρες ήρθε άλλο τηλέφωνο. Θυμάμαι ότι είχα δουλειά και με καλούσαν από άλλα γραφεία για να μιλήσουμε λέγοντάς μου ότι θα μου δώσουν περισσότερα χρήματα.
Αντιλαμβάνομαι ότι σε κάποιους μπορεί να ακούγονται τραβηγμένα αλλά δεν είναι. Τα 90ς ήταν super για τους μηχανικούς.

Δεν ήταν όλα ρόδινα φυσικά, η αδελφή μου ως φιλόλογος ζορίστηκε πάρα πολύ και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε μία κανονικότητα.
 

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.653
Αντιδράσεις
966
Χμ....μα το διευκρίνισες...για τους μηχανικούς. Η αδελφή σου ειναι φιλόλογος....
 

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.653
Αντιδράσεις
966
Αν και ανήλικος, θυμάμαι ότι τέλη της δεκαετίας του 80 αρχές 90, υπήρχε μια γενική ευφορία Στο θέμα της εύρεσης εργασίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ξαδέρφια μου ο ένας διορίστηκε ως καθηγητής και ο άλλος σε μεγάλη τράπεζα. Ο ένας μέσω επετηρίδας και ο άλλος λόγω υψηλών προσόντων. Ο τελευταίος τα κατάφερε χωρίς βύσμα ακριβώς γιατί έψαχναν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Επίσης αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι αγορά την περίοδο εκείνη έψαχνε ανθρώπους που σχετίζονται με την πληροφορική ακούμε ακόμα και απλούς χειριστές εισαγωγής δεδομένων (Ήταν μια επίπονη διαδικασία αυτή τότε...).

@ntsmrtz προσπάθησα, μάλλον ανεπιτυχώς, να αστειευτώ. Αυτό που λέμε άλλο η αμεσότητα του προφορικού και άλλο του γραπτού λόγου...
 

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
1.670
Αντιδράσεις
2.207
Γύρω στο 1998 φοιτητής εγώ βρίσκω μια αγγελία που ζητούσε άτομο για μια βιοτεχνία. Η αγγελία έλεγε ξεκάθαρα ζητούνται υπάλληλοι άνω των 18 ετών ανεξαρτήτως φύλου. Πάω και εγώ μου λέει η γραμματέας περίμενε και θα σε φωνάξει ο διευθυντής. Εντωμεταξυ εκεί που περίμενα ακούω κάτι βήματα από τακούνια,μπαίνει μέσα μια εντυπωσιακή παρουσία κοντά στο 1.80 και μπαίνει κατευθείαν στο γραφείο. "Ωχ κατάλαβα" λέω από μέσα μου "τζιφος η δουλειά". Ε σε 2 λεπτά η γραμματέας σηκώνει το υπηρεσιακό τηλέφωνο κάτι λέει με τον διευθυντή και αμέσως μου απευθύνεται λέγοντας "δυστυχώς κύριε η θέση έκλεισε θα σας έχουμε υπόψιν βέβαια για μια άλλη φορά ,το τηλέφωνο σας το έχουμε ευχαριστούμε".
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα