1. Διακοπές με την κολλητή μου που ο πατέρας της ήταν διοικητής κάπου στη Δυτική Μακεδονία. Ήμασταν 16 χρονών. Με χιλιοπαρακαλούσε τρεις μήνες να μην την αφήσω μόνη αυγουστιάτικα στην Καστοριά. Πέρασα τέ-λει-α!!!! Και ψωνίστηκα αφόρητα
Η πρώτη μου επαφή ήταν η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο όπου ο κύριος διοικητής έπρεπε να παραστεί με όλας τας τιμάς. Σκάμε μύτη με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο κι αρχίζουν να παιανίζουν οι μπάντες! Μπροστά ο στρατάρχης με το χέρι στο πηλίκιο να χαιρετά δεξιά κι αριστερά, δίπλα του η στραταρχίνα (η φίλη μου είχε εξαφανιστεί στο πλήθος γιατί παρόμοια σκηνικά τα σιχαινόταν σαν τις αμαρτίες της), από πίσω ν' ακολουθώ εγώ έκθαμβη. Σε μια κατάμεστη εκκλησία ανοίχτηκε διάδρομος ως δια μαγείας για να περάσουμε και καρέκλες μάς περίμεναν δίπλα στον μητροπολιτικό θρόνο. Ένιωθα τουλάχιστον σαν τη βασίλισσα Ελισσάβετ στον χρυσό της ιωβηλαίο
Απ' όπου περνούσε το αυτοκίνητο με τη σημαιούλα (ήταν δεν ήταν μέσα ο στρατάρχης), οι σκοπιές βαρούσανε προσοχή. Είχαμε οδηγό έναν στρατιώτη ονόματι Σταύρο που τον χαλβαδιάζαμε και η φίλη μου και εγώ (πολύ ωραίο παιδί!) αλλά σκεφτόμασταν ότι ήμασταν "κόρη διοικητού και φίλη αυτής" και δεν κάναμε τίποτα
. Στρατιωτικό φουσκωτό στις Πρέσπες που μας έκανε βόλτα στη λίμνη και μας πήγε μέχρι το Τριεθνές, ίσως και λίγο παρά μέσα από τα υδάτινα σύνορα γιατί ήθελα να κόψω ένα νούφαρο (και ψωνάρα και χωρίς οικολογική συνείδηση
)
Α! Κι ένας δουλικότατος φαντάρος - σερβιτόρος στην λέσχη αξιωματικών που κάθε φορά που μας έβλεπε έτρεχε καταπάνω στη μητέρα της φίλης μου (τη στραταρχίνα) "και τι θέλετε σήμερα;" "κι είπα να φτιάξουν αυτό το γλυκό ειδικά για σας" "και μην ανησυχείτε κύριε Διοικητά, ένα βράδυ που θα έχω άδεια (
δώσε μου άδεια τώρα! δώσε μου άδεια τώρα!) θα τις πάρω εγώ τις δεσποινίδες (sic
) να πάμε σ' ένα πολύ προσεγμένο μπαράκι, να μην είναι όλο μέσα και θα τις προσέχω σαν τα μάτια μου, σας δίνω τον λόγο της τιμής μου". Με την κολλητή τον φωνάζαμε "γλειφτάκο" και προτιμούσαμε να μένουμε μέσα τα βράδια και να κοιτάμε τη λίμνη.
Περιττό να πω ότι η συνέχεια των διακοπών με γονείς κι αδελφή σ' ένα απλό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, μου φάνηκε τουλάχιστον σαν εκθρόνιση
.
2. Λόγω συνέχισης των σπουδών στο εξωτερικό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοριών που γνώριζα και σχετίστηκα ή δεν κάνανε καθόλου θητεία (σπουδές και κόντρα σπουδές μέχρι να φτάσουν τα 30 ή 35 που κάτι γίνεται κι εξαγοράζεις, απαλλάσσεσαι ή κάπως έτσι) ή υπηρέτησαν ένα γελοία μικρό διάστημα σε εύκολες μονάδες (οι περισσότεροι είχαν και τρελό βύσμα). Θυμάμαι όμως τον θρήνο ενός φίλου στη Γαλλία που έπρεπε να επιστρέψει Ελλάδα για να κάνει τη θητεία του (ω θυσία ανυπέρβλητη!) στο ναυτικό. Έβριζε τον πατέρα του που δεν κινιόταν αρκετά ικανοποιητικά κατά τη γνώμη του και θα κατέληγε "αρμενιστής στον Τομπάζη" (τότε έμαθα και τι σημαίνει αρμενιστής και τι είναι ο Τομπάζης, το πλοίο, όχι ο ναύμαχος
). Τελικά βέβαια ο μπαμπάς κινήθηκε κι ο γιος κατέληξε, μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση στον Πόρο, στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, να "φυλάς τα σύνορα Περάματος - Αργοσαρωνικού" όπως του είπα πειρακτικά στην αποχαιρετιστήρια βραδιά που του οργανώσαμε (κι από μέσα μου σκεφτόμουν "
Παναγίτσα μου μην κάνουν κανένα ντου οι Τούρκοι, Παναγίτσα μου μην κάνουν κανένα ντου οι Τούρκοι"
)