Η Δίκη των Δικαστών (1974)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
23.868
Αντιδράσεις
32.456
276.jpg
276.jpg
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
13.554
Αντιδράσεις
35.122
Χάρις στις φωτογραφίες του Tonytony, βλέπουμε τον ηθοποιό που έκανε ( πιθανόν ) τον Άρμανσμπεργκ. Στην ταινία δείχνει τους Βαυαρούς στο γραφείο τους, μόνο σε μακρινό πλάνο.
 

joe

RetroMasteR
Joined
28 Απρ 2008
Μηνύματα
1.441
Αντιδράσεις
231
O Kατρακης ηταν εξαιρετικος ως Κολοκοτρωνης. Εβγαλε μια αυθεντικοτητα χωρις υπερβολες σε αντιθεση με τον Ιωακειμιδη στον ιδιο ρολο στην ταινια ''Παπαφλεσσας'' που ηταν στα ορια της καρικατουρας. Και μονο το καδρο του Κατρακη να καθεται απογοητευμενος, σου δινει ολες τις πληροφοριες που χρειαζεσαι για να καταλαβεις την σκηνη.
 

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.000
Αντιδράσεις
2.669
Οι αληθινοί ήρωες και οι πρωταγωνιστές της ταινίας...


1. Αναστάσιος Πολυζωίδης (Νίκος Κούρκουλος)
Διορίστηκε πρόεδρος του πενταμελούς δικαστηρίου στη δίκη των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα. Επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο, κυνηγήθηκε από την Αντιβασιλεία, παραπέμθηκε σε δίκη κι φυλακίστηκε.
2.jpg


2. Γεώργιος Τερτσέτης (Νικηφόρος Νανέρης)
Διορίστηκε μέλος του πενταμελούς δικαστηρίου στη δίκη των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα. Μαζί με τον Πολυζωίδη αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης των κατηγορουμένων σε θάνατο. Παραπέμθηκε σε δίκη κι φυλακίστηκε απο την Αντιβασιλεία.
4.jpg


3. Θόδωρος Κολοκοτρώνης (Μάνος Κατράκης)
Φυλακίστηκε και δικάστηκε με στημένη (από την Αντιβασιλεία) κατηγορία για εθνική προδοσία και ανατροπή πολιτεύματος. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού αλλά έλαβε χάρη με την ενηλικίωση του Όθωνα.
1.jpg


4. Δημήτρης Πλαπούτας (Χρήστος Καλαβρούζος)
Συμπολεμιστής του Θ.Κολοκοτρώνη. Φυλακίστηκε και δικάστηκε με στημένη (από την Αντιβασιλεία) κατηγορία για εθνική προδοσία, μαζί με τον Κολοκοτρώνη. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Αποφυλακίστηκε όταν δόθηκε γενική αμνηστία.
10.JPG


5. Εδουάρδος Μέισον-Edward Masson (Χρήστος Τσάγκας)
Πολέμιος του Θ.Κολοκοτρώνη. Βασιλικός επίτροπος κι δημόσιος κατήγορος στη δίκη των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα. Απαίτησε τη θανατική τους καταδίκη δια απαγχονισμού. Έστησε την κατηγορία, παρουσίασε ψευδομάρτυρες, προσπάθησε να διαστρέψει τις καταθέσεις μαρτύρων κι εξαγόρασε τους 3 εκ των 5 δικαστών, για να πετύχει την καταδίκη των κατηγορομένων.
5.jpg


6. Η Αντιβασιλεία:
Α) Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσμπεργκ-Joseph Ludwig von Armansperg,
Β) Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ-Georg Ludwig von Maurer
Γ) Κάρολος Γουλιέλμος φον Χέιντεκ-Karl Wilhelm von Heideck

Τριμελές διοικητικό όργανο Βαυαρών που διοικούσε την Ελλάδα μέχρι την ενηλικίωσή του βασιλιά Όθωνα.
Κυβέρνησαν απολυταρχικά κι στράφηκαν εναντίον αγωνιστών της Επανάστασης που διαφωνούσαν με την πολιτική τους. Απαίτησαν την εξόντωση των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα, φυλακίζοντας τους και οδηγώντας τους σε σκηνοθετημένη δίκη. Εν συνεχεία παρέπεμψαν σε δίκη τους δικαστές Πολυζωίδη & Τερτσέτη για την ανυπακοή τους να υπογράψουν την καταδίκη των οπλαρχηγών.
8.jpg
Αριστερά ο Μάουερ, στο κέντρο ο Άρμανσμπεργκ και δεξιά ο Χέιντεκ


7. Κωνσταντίνος Σχινάς (Σπύρος Καλογήρου)
Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μαυροκορδάτου, διορισμένος από την Αντιβασιλεία. Απείλησε τους δικαστές Πολυζωίδη & Τερτσέτη να υπογράψουν την καταδίκη των κατηγορουμένων, κι επειδή δεν κατάφερε να τους πείσει, τους παρέπεμψε σε δίκη. Διορίστηκε πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
9.JPG


8. Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (Δημήτρης Τσούτσης)
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο της δίκης των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα, διορισμένος από την Αντιβασιλεία.
7.jpg


9. Ιωάννης Καποδίστριας (Δημήτρης Μυράτ)
Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε από τον γιο και τον αδερφό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από την πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, είπε στους αστυνομικούς: «Δεν φταίω εγώ, άλλοι με έβαλαν». Ο έτερος εκτελεστής, Γιώργιος Μαυρομιχάλης, κατέφυγε στο σπίτι του πρέσβη της Γαλλίας ο οποίος αρνήθηκε να τον παραδώσει, αλλά υπό την απειλή του εξεγερμένου λαού που είχε περικυκλώσει την πρεσβεία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις αρχές. Το 1840, ο ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης είπε: «Ανάθεμα στους Αγγλό-Γάλλους! Αυτοί ήσαν η αιτία! Εγώ έχασα τους δικούς μου, αλλά το Έθνος έχασε έναν άξιο κυβερνήτη που δε θα τον ματαβρεί ποτέ! Το αίμα του με παιδεύει ως τώρα».
6.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.000
Αντιδράσεις
2.669
10. Χριστόδουλος Κλωνάρης (Γιώργος Μοσχίδης)
Π.Βαλσαμάκης (Μάκης Ρευματάς)

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα.
1.jpg

11. Δ.Σούτσος (Γιώργος Παληός)
Α.Βούλγαρης (Κώστας Μεσάρης)
Φωκάς Φραγκούλης (Στέλιος Λιονάκης)

Διορίστηκαν μέλη του πενταμελούς δικαστηρίου στη δίκη των Κολοκοτρώνη & Πλαπούτα. Ήταν οι 3 εκ των 5, οι οποίοι ψήφισαν την εις θάνατον καταδίκη των οπλαρχηγών δια απαγχονισμού.
Τα λόγια του Αναστάσιου Πολυζωίδη προς τους εν λόγω τρεις, τους οποίους κατηγόρησε ευθέως οτι εξαγοράστηκαν για να ψηφίσουν την καταδίκη:
"Εσείς κύριε Σούτσο έχετε παντρευτεί την αδερφή του υπουργού κ.Σχοινά, είστε γαμπρός του..."
"Εσείς κύριε Βούλγαρη απο γραφεύς του υπουργείου βρεθήκατε δικαστής χωρίς να έχετε ιδέα απο νομικά!"
"Εσείς κύριε Φραγκούλη πήρατε μετάθεση απο την Χαλκίδα για να έρθετε εδώ στην πρωτεύουσα, για μια μετάθεση λοιπόν..."


4.jpg3.jpg2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα