Η Κάθοδος

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tsalk
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

tsalk

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
962
Η Κάθοδος (1983), ΕΡΤ

Πρεμιέρα: Τρίτη 4/1/1983

RetroDB: https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Η_κάθοδος

Κοινωνική σειρά του Γιώργου Μιχαηλίδη (η δεύτερή του μετά τα Λαυρεωτικά) δεν είχε την επυτυχία της πρώτης λόγω φυσικά του θέματος της σειράς.

Το θέμα της σειράς ήταν η ζωή δύο νέων που επέλεξαν να ζήσουν στα περιθώριο. Η σειρά προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από όλους,από τα 13 επεισόδια που είχαν προγραμματιστεί να μεταδωθούν, τελικά μετά από μοντάζ προβλήθηκαν 8. Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου η σειρά μετακόμισε στην μεταμεσονύκτια ζώνη.Η ειρωνική και σαρκαστική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στα πρόσωπα και τις πράξεις τους τονίζεται και από την επιθετική σκηνοθεσία με τις βίαιες κινήσεις της μηχανής.

Όλο σχεδόν το σήριαλ είναι γυρισμένο με την μηχανή στον ώμο.

Υπερβολικά τολμηρό σήριαλ για τα δεδομένα της εποχής (και ας μην ξεχνάμε προβλήθηκε και από κρατικό κανάλι). Φυσικά δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ και ούτε πρόκειται να προβληθεί ποτέ στο μέλλον.

Δεν έχω καταφέρει να το παρακολουθήσω ΠΟΤΕ ολόκληρο (δεν αντέχετε) εξαιτίας της υπερβολικής βίας και της όλης ατμόσφαιρας της σειράς.

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να ανεβάσω ένα απόσμασμα της σειράς αλλά, τελικά το έκανα καθαρά και μόνο για λόγους ιστορικούς για να δείτε ίσως την πιο κακή σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης (εκ των λεγομένων του κυρίου Βασιλικού ο οποίος τελικά επέτρεψε την σειρά αυτή να βγεί στον αέρα στις 4 Ιανουαρίου του 1983)

[edit] 

Μη διαθέσιμο βίντεο

"Η ΚΑΘΟΔΟΣ..." Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit]

Η σκηνή στην οποία η Πέγκυ Σταθακοπούλου ετοιμάζεται να πάρει την δόση της, την οποία και τελικά παίρνει δεν την έχω βάλει στα πλάνα σκόπιμα

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστουμε πολυ για το αποσπασμα. Ουτε εγω εχω καταφερει να το δω ποτέ ολοκληρο. Εντυπωση μου εκανε η μεγαλη διαρκεια των τιτλων αρχης. Σχεδον 2 λεπτα! Αραγε να το εχουν κρατησει στην ΕΡΤ?

Φαντάζομαι ότι από την στιγμή που τελείωσα η προβολή του (τα 8 επεισόδια, αντί των 13) το τριπλοκλείδωσαν στο αρχείο προσπαθόντας να ξεχάσουν την ύπαρξή του όπου προφανώς παραμένει ως τώρα. Την ίδια τύχη πρέπει να είχε και η Κυρία Αρσενία.

Είχε διαγραφεί απ'τη μνήμη μου...

Να'σαι καλά tsalk!

Η κάθοδος της ΕΡΤ!

Η χειρότερη σειρή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης! Το κ.Βασιλικό τον συμπαθώ σαν συγγραφέα μιας και έχει γράψει το Ζήτα και όχι μόνο, αλλά σαν διευθυντής της τότε ΕΡΤ θα σέρνει για πάντα πίσω του την ευθύνη για τη μετάδοση αυτής της ΄΄σοσιαλιστικής΄΄ ηλιθιότητας! Μετέδιδαν αθλιότητες σαν την Κάθοδο και έκοβαν αριστούργηματα όταν ανέλαβαν διακυβέρνηση όπως τον Κίτρινο Φάκελο, τους Φρουρούς της Αχαϊας και οι Σκλάβοι στα δεσμά τους.

Εκεί που το έβγαλα το καπέλο του κυρίου Βασιλικού ήταν όταν 10 χρόνια μετά απο την θητεία του στην ΕΡΤ παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του η τηλεόραση έμεινε στάσιμη αν δεν πήγε πίσω (παρόλα τα μέσα, την ελευθερία και τις καινούργιες ιδέες που είχαν οι δημιουργοί στην διάθεση τους), και ότι επί της προηγούμενης διοίκησης γίναν θαύματα στην ελληνική τηλεόραση.

Τουλάχιστον έίχε το θάρος να παραδεχτεί την ανικανότητα της διοίκησης της ΕΡΤ μετά το 1981.

Αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας που δεν την είχαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν και η κάθοδος. (Βέβαια η λέξη ελευθερία στην Κάθοδο μεταφράστηκε σε ασιδοσία, και φυσικά η οργή των τηλεθεατών των κριτικών και τελικά και της διοίκησης της ΕΡΤ ήταν απολύτως δικαιολογημένη)

tsalk είπε:
Εκεί που το έβγαλα το καπέλο του κυρίου Βασιλικού ήταν όταν 10 χρόνια μετά απο την θητεία του στην ΕΡΤ παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του η τηλεόραση έμεινε στάσιμη αν δεν πήγε πίσω (παρόλα τα μέσα, την ελευθερία και τις καινούργιες ιδέες που είχαν οι δημιουργοί στην διάθεση τους), και ότι επί της προηγούμενης διοίκησης γίναν θαύματα στην ελληνική τηλεόραση.Τουλάχιστον έίχε το θάρος να παραδεχτεί την ανικανότητα της διοίκησης της ΕΡΤ μετά το 1981.

Αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας που δεν την είχαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν και η κάθοδος. (Βέβαια η λέξη ελευθερία στην Κάθοδο μεταφράστηκε σε ασιδοσία, και φυσικά η οργή των τηλεθεατών των κριτικών και τελικά και της διοίκησης της ΕΡΤ ήταν απολύτως δικαιολογημένη)
Μην ξεχναμε και το γεγονος οτι επι της δικης του δοιηκησης αρχισαν να σβηνουν τα παλια θρυλικα ασπρομαυρα σηριαλ.

Πάντως ομολογώ ότι τα γραφόμενα του tsalk μου κέντρισαν το ενδιαφέρον για τη σειρά αυτή !!!

Μα πόσο -αξιοπρόσεκτα- κακή να είναι τέλος πάντων ;; :P

ΚΑΘΟΔΟΣ

ΗΤΑΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΣΕΙΡΑ

Από την συνένευξη του Βασίλη Βασιλικού

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=HtXGMe8LKX4]YouTube - ΞΞΞ£ΞΞΞΞ£ ΞΞΞ£ΞΞΞΞΞΞ£

Τα σχόλια δικά σας

Εμένα να δεις πόσο μου κεντρίζει το ενδιαφέρον να τη δώ....

Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για αυτή τη σειρά, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω πουθενά τα ίχνη της.

παιδιά την έχω τη σειρά αλλά...δε βλέπεται!!!σαν βιντεοταινία είναι τα γυρίσματά της...

Ξαναλέω παιδιά δεν βλέπετε η σειρά (από όλες τις απόψεις θεματολογία, σκηνές βιας, τρόπος γυρίσματος.....θέλετε και άλλα). Βέβαια είναι λογικό να σας εξάπτει την φαντασία....έχει γίνει πολύς ντόρος γύρω από αυτήν.

tsalk είπε:
Ξαναλέω παιδιά δεν βλέπετε η σειρά (από όλες τις απόψεις θεματολογία, σκηνές βιας, τρόπος γυρίσματος.....θέλετε και άλλα). Βέβαια είναι λογικό να σας εξάπτει την φαντασία....έχει γίνει πολύς ντόρος γύρω από αυτήν.

Ρε παιδιά που την βρήκατε?????

Πως την έχετε???

Είχε κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτα?

Από όσο ξέρω δεν έχει ξαναπαιχτεί ποτέ...

Μη μιλάτε με τόόσο ενδιαφέρον για τη σειρά, γιατί τη βλέπω να είναι η επόμενη προσφορά της Ραδιοτηλεόρασης ...χαχαχα :D :D:D:D:D

Θέλουμε "ΚΑΘΟΔΟ",θέλουμε "ΚΑΘΟΔΟ" !!! :headbangdude: :acoustic: :acoustic: :headbangdude:

Ακούτε εκεί εσείς,κύριοι της Ραδιοτηλεόρασης ;;;; :rofl: :rofl:

και εμενα μου φανηκε ενδιαφερουσα η σειρα,θυμιζει λιγο βιντεοταινια βεβαια, αλλα θα θελα να τη δω...

Αφού βρε παιδιά σας άρεσε τόσο πολύ (δεν είπα ότι είναι αδιάφορη σειρά) να σας βάλω και την σκηνή την κυρία Σταθακοπούλου.

Μην μου πείτε μετά όμως ότι είναι πολύ σκληρή η σκηνή.

tsalk είπε:
Αφού βρε παιδιά σας άρεσε τόσο πολύ (δεν είπα ότι είναι αδιάφορη σειρά) να σας βάλω και την σκηνή την κυρία Σταθακοπούλου.
Μην μου πείτε μετά όμως ότι είναι πολύ σκληρή η σκηνή.
Δώσε πράγμα στο λαό!!!!

Έχω ακούσει ότι όταν πρωτοέπαιξε η σειρά...είχε τόσες μεγάλες αντιδράσεις...ώστε είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πρώτα "πόγκρομ" με μαζικές συλλήψεις αναρχικών και πάνκιδων στα εξάρχεια....

Πραγματικά αν κάποιος την έχει και μπορεί να τη μοιραστεί θα το εκτιμούσα πάρα πολύ!!!!

tonytony πραγματικά αν την έχεις σε βιντεοκασέτες θα ήμουν πολύ χαρούμενος να σε βοηθούσα να το ψηφιοποιήσουμε... ;)

Πίσω
Μπλουζα