Η Παλιά Αθήνα

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Αθηνών (νυν Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων) σε φωτογραφία της στις 20 Δεκεμβρίου 1909.
10659266_700473253368977_2890302270771332029_n.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγώ σκεφτόμουνα ότι ο νεαρός φέρνει σε μένα, στρογγυλομούρης με μαλλί που του κάνει αντιπαθέστατη μπούκλα πάνω από το κούτελο (ακόμη υπάρχει αλλά κουρεύομαι κοντά και δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί). Την εποχή εκείνη κάπως έτσι ντυνόμουνα κι εγώ. Και στα 25 μου ήμουν πλαδαρούτσικος αλλά χωρίς πολλά πάχητα. Όχι, δεν είμαι εγώ, απλώς είχαμε παρόμοιο στυλ :)
 
Ε, ναι είναι η πλατεία Κυψέλης. Εδώ βλέπουμε την γωνία πλατεία Κυψέλης με την Φαιδριάδων. Το βενζινάδικο δεν σώζεται, για την ακρίβεια όλη η γωνία δεν υπάρχει όπως την βλέπουμε εδώ. Στην θέση της υπάρχει μια πολυκατοικία των μέσων της δεκαετίας του εβδομήντα (εκεί που είναι η Eurobank). Πίσω όμως βλέπουμε την αρχή της οδού Φαιδριάδων και το σπίτι στο νούμερο 3 σώζεται αυτούσιο.
 
Αντιπαθέστατο κτήριο έξω από το οποίο πέρναγα κάθε φορά που το λεωφορείο πήγαινε "μέσω Παν/πόλεως". Με το δίκιο του το γειτονικό Χίλτον το κοίταζε αφ' υψηλού μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού το Holiday Ιnn ήταν χτισμένο σε γούβα.
 
Αντιπαθέστατο κτήριο έξω από το οποίο πέρναγα κάθε φορά που το λεωφορείο πήγαινε "μέσω Παν/πόλεως". Με το δίκιο του το γειτονικό Χίλτον το κοίταζε αφ' υψηλού μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού το Holiday Ιnn ήταν χτισμένο σε γούβα.
Έχω την εντύπωση ότι συγχέεις το ξενοδοχείο Κάραβελ με το Holiday Ιnn αφού η διαδρομή "μέσω Παν/πόλεως" διέρχεται από την Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου όπου βρίσκεται το πρώτο. Εκτός αν εννοείς ότι η διαδρομή "μέσω Παν/πόλεως" δεν σε εξυπηρετούσε οπότε κατέβαινες στην στάση Κάραβελ (ή όπως αλλιώς λεγόταν τότε) και πήγαινες με τα πόδια από την Μιχαλακοπούλου.
 
Ουπς έχεις απόλυτο δίκιο. Το Κάραβελ σκεφτόμουνα . Όχι ότι και το Holiday Inn είναι κομψότερο κτήριο, αλλά τουλάχιστον είναι μικρότερο και όχι σε τόσο περίοπτη θέση. Και τα δυό βέβαια τα έβλεπα πολύ συχνά, ανάλογα ποια διαδρομή ακολουθούσε το λεωφορείο (με βόλευαν και οι δύο)
 
Το Κάραβελ σκεφτόμουνα . Όχι ότι και το Holiday Inn είναι κομψότερο κτήριο, αλλά τουλάχιστον είναι μικρότερο και όχι σε τόσο περίοπτη θέση.
Το αγαπούσα το Holiday Inn. Σαν κτήριο εξωτερικά δεν ήταν όμορφο αλλά ήταν το σήμα κατατεθέν της τότε γειτονιάς μου και με βόλευε όταν περιέγραφα στους φίλους που ήθελαν να έρθουν σπίτι, πού περίπου έμενα. Και το εσωτερικό του μου άρεσε. Είχαμε κάνει κάμποσες χοροεσπερίδες με το σύλλογο της ιδιαίτερης πατρίδας μου εκεί καθώς και με το χορευτικό όμιλο που συμμετείχα τότε. 'Αλλαξε όνομα και φάτσα λίγα χρόνια αφότου έφυγα από τη γειτονιά, όμως για τους περισσότερους ντόπιους πάντα θα είναι το Holiday Inn, η προσιτή (σε σχέση με το Hilton) πολυτέλεια της Μιχαλακοπούλου.
 
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φωτογραφία ήταν από 1-20 Φεβρουαρίου? Βλέπω μια ταμπέλα "Εκπτώσεις" κι όταν ήμουν νέος η περίοδος των εκπτώσεων ήταν αυστηρά καθορισμένη, 1-20 Φεβρουαρίου και 1-20 Αυγούστου, και προφανώς η φωτό δεν είναι αυγουστιάτικη. Αλλά το στυλ της κυρίας παραπέμπει σε εποχή πριν γεννηθώ ή έστω όταν ήμουν μικροσκοπικός, και δεν ξέρω τι ίσχυε τότε.
 
Μερικές ακόμα φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα. Όλες οι φωτό και οι λέζάντες είναι από τη λίφο.

1670921861199.png
Σύνταγμα. Φωτ.: Harrison Forman/University of Wisconsin

1670921886867.png
Στο κέντρο. Φωτ.: Harrison Forman/University of Wisconsin

1670921906295.png
Στην παραλιακή. Φωτ.: Harrison Forman/University of Wisconsin
 
Πίσω
Μπλουζα