Η Παλιά Αθήνα

Κανονικός τροχονόμος ή ο Κώστας Παπαχρήστος?
papaxristos.jpg
 
Κανονικός τροχονόμος ή ο Κώστας Παπαχρήστος?
papaxristos.jpg
Ο Κώστας Παπαχρήστος (Βόλος, 1916 - Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 1995) διέθετε μεγάλη συλλογή από στολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και πολλά παραδοσιακά κουστούμια απο όλον τον κόσμο.
 
Ανεβαίνανε σ' αυτές τις σκαλωσιές οι οικοδόμοι?
 
Από τον λογαριασμό του Χάρη Κων. Λαζαρόπουλου (δημοσιογράφου - συλλέκτη παλαιών ελληνικών λεωφορείων) στο facebook παρατίθεται το παρακάτω σχόλιο μετά της αντίστοιχης φωτογραφίας:

Αθήναι, πλατεία Καρύτση: Άρτι περατωθείσα η έκδοσις εκτάκτου παραρτήματος. Άπαντες οι εφημεριδοπώλαι ήρχισαν την διανομήν και την πώλησιν διά την ενημέρωσιν της κοινής γνώμης.

Σχόλιο Χ.Κ.Λ.: Η μαγεία της δημοσιογραφίας στην εφημερίδα, ο παλμός, η αγωνία, η επιβεβαίωση. Πόσο μου λείπουν στις απρόσωπες εποχές που βιώνουμε.
Στη Χρήστου Λαδά τυπώνονταν τα "Νέα" και το "Βήμα". Λίγο παραπάνω ήταν η "Εστία" στην Ανθίμου Γαζή και παρακάτω η "Αθηναϊκή"...
11009961_10153387471263758_6057284961815435061_n.jpg

 
Λόφος Στρέφη
Διακρίνονται:
-πάνω δεξιά οι παρυφές του λόφου Λυκαβηττού
-αριστερά η Λεωφόρος Αλεξάνδρας
-στο βάθος ο Υμηττός
-στο βάθος στους πρόποδες του Υμηττού, ο οικισμός Παπάγου (βλ. λωρίδα με τα άσπρα σπίτια)

Ακολουθεί πρόσφατη φωτογραφία όπου απεικονίζονται τα βράχια στα οποία στέκεται ο άνδρας της αρχικής φωτογραφίας
1673530280657.png
 
Τα Τουρκοβούνια ήταν τόσο χτισμένα από τότε? Ελάχιστη διαφορά υπάρχει στα κτήρια μεταξύ τότε και τώρα. Βέβαια είναι οι νότιοι πρόποδές τους, τα οπίσθια του Γηροκομείου, Νέα Φιλοθέη / Άνω Αμπελόκηποι, που ήταν σχετικά πυκνοδομημένη περιοχή από νωρίς, αλλά τόσο πολύ? Αναρωτιέμαι του πότε είναι η φωτό.
 
Έχω μία ένσταση όσον αφορά την χρονολογία. Στην φωτογραφία στο βάθος απεικονίζεται μπλε λεωφορείο από τα μισθωμένα οχήματα των ιδιωτών των ΕΚΤΕΛ τα οποία υποχρεωτικά με την κρατικοποίηση και την ίδρυση της ΕΑΣ ανήκαν πλέον στον στόλο της και έφεραν το χαρακτηριστικό έμβλημα ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΕΑΣ. Αν δεν κάνω λάθος τα τελευταία από αυτά αποσύρθηκαν το 1986.
 
Πίσω
Μπλουζα