Η Παλιά Αθήνα

Τα προπύλαια του Πανεπιστημίου είναι παραπάνω;
Τι άλλο μπορεί να είναι? Με μπέρδεψε το μεγάλο κτήριο και η ανύπαρκτη Πλατεία Κλαυθμώνος. Αλλά πρέπει να ήταν το Υπουργείο Οικονομικών, πρώην Νομισματοκοπείο, που ήταν στη βόρεια πλευρά της πλατείας και κατεδαφίστηκε το 1940. Από αυτό πήρε το κοροϊδευτικό κοινό όνομά της η πλατεία.
Ναι οκ, μάλλον θα εννοεί "θα κατεβώ στην αγορά/εμπορικό τρίγωνο" αλλά το να βάζει ο σενάριος τους χαρακτήρες να μένουν σ'αυτές τις περιοχές και να πετάνε τέτοια ατάκα, είναι νομίζω λίγουλάκι άκυρο.
Όπως έχω γράψει νωρίτερα εδώ, η σημασία της λέξης "Αθήνα", ή μάλλον η έκτασή της, εξαρτάται από την απόσταση από το κέντρο. Κι εμείς από τα Άνω Ιλίσια κατεβαίναμε Αθήνα. Πολύ νωρίς το πρωί (μιλάμε για 5 πμ) που δεν είχε κίνηση το λεωφορείο έκανε σκάρτα 10 λεπτά να φτάσει στην αφετηρία (στα πισινά της Ακαδημίας), αλλά δεν είχε σημασία. Από τα Άνω Ιλίσια η "Αθήνα" ήταν μικροσκοπική. Αλλά τα Εξάρχεια ήταν Αθήνα για μένα. Οπότε για τους Εξαρχειωμένους η Αθήνα ήταν ακόμη μικρότερη :)
 
Η Anna Wich (1949-1998) γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας . Αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι και τελικά επέλεξε να ζει στην Αθήνα όπου εργαζόταν ως φωτογράφος σε περιοδικά και στον κινηματογράφο και επίσης ως μοντέρ.
Απεβίωσε το 1998 στην Αθήνα από καρκίνο.
πηγή
 
Post 4122: Η αρχή της Βασ. Σοφίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Δεξιά τα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινή Βουλή) και αριστερά, διακρίνονται το Μέγαρο Νικόλαου Ψύχα (από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, στεγάζει την πρεσβεία της Αιγύπτου) και το Μέγαρο Συγγρού στην αρχική μορφή του (σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών).

Vas Sofias.jpg
 
#4127

Αν κρίνω από το μπροστά λεωφορείο (ο λεωφορειογκουρού του φόρουμ μπορεί να μας πει μάρκα, ημερομηνία κατασκευής και το ονοματεπώνυμο του οδηγού, του εισπράκτορα και των συζύγων τους :) ) το πίσω θα πρέπει να ήταν υπερσύγχρονο όταν βγήκε η φωτό.
 
#4127

Αν κρίνω από το μπροστά λεωφορείο (ο λεωφορειογκουρού του φόρουμ μπορεί να μας πει μάρκα, ημερομηνία κατασκευής και το ονοματεπώνυμο του οδηγού, του εισπράκτορα και των συζύγων τους :) ) το πίσω θα πρέπει να ήταν υπερσύγχρονο όταν βγήκε η φωτό.
Υπερβάλλετε κύριε...
 
Πώς τον λεν πώς τον λεν τον ποταμό?
 
Η λήψη έχει γίνει από την Άνω Γλυφάδα λίγο πιο πάνω από την σημερινή οδό Συνταγματάρχου Δαβάκη (ο χωματόδρομος σε πρώτο πλάνο στην αρχική φωτογραφία)
Επισημαίνονται παρακάτω :
1682539077724.png
-με πράσινη γραμμή, η σημερινή οδός Καρύστου
-με κόκκινη γραμμή, η Λεωφόρος Βουλιαγμένης
-με πορτοκαλί κύκλο, το συγκρότημα επί των οδών Μιλτιάδου, Γρ. Λαμπράκη, Δασκαρόλη και Ζήνωνος
-με γαλάζιο κύκλο, το κτήριο επί της οδού Ιτέας αρ.6
-με κίτρινο κύκλο, το κτήριο επί της οδού Δημ. Γούναρη αρ. 221
-με γαλάζιο ορθογώνιο, η θέση όπου εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια υπάρχει εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Γλυφάδας
 
Η χρονολογία της φωτογραφίας είναι στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

"Το 1946 εγκαινιάστηκε ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Αθηνών-Πελοποννήσου. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Ομόνοια, στην οδό Βηλαρά γωνία με πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, δίπλα στο ξενοδοχείο Δελφοί.Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα του ξενοδοχείου Δελφοί, η είσοδος του μπαρ και η είσοδός του ξενοδοχείου από την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Το ξενοδοχείο βρισκόταν και βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου διαγωνίως απέναντι από το Εθνικό Θέατρο, λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα όμορφα κτίρια της Αθήνας."
πηγή

1682618390651.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα