Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται αστικό λεωφορείο της ΕΑΣ τύπου MAGIRUS DEUTZ M230E120 με αριθμό κυκλοφορίας ΥΝ-6616 και κωδικό αμαξοστασίου 10 (10ο κλιμάκιο Π. Ράλλη) /116, σε δρομολόγιο της γραμμής 213 : Αθήνα-Γουδί επί της Λεωφ.Βασ.Σοφίας κατευθυνόμενο προς Ακαδημία.

1726318535739.png
 
Για πείτε οι ειδήμονες. Σ' αυτές τις δύο φωτογραφίες βλέπουμε το ίδιο σημείο από διαφορετική λήψη, σωστά; Μοναστηράκι, το παλιό τζαμί, στην πρώτη φωτό ειδωμένο από τα νότια (ή δυτικά είναι; τέλος πάντων από το κάτω μέρος της Ερμού), στη δεύτερη κατεβαίνοντας από τον βράχο της Ακρόπολης. Επίσης η πρώτη φωτογραφία πρέπει να είναι λίγο μεταγενέστερη της δεύτερης (βάσει ντυσιμάτων μάλλον 30' με 40΄ η πρώτη και τέλη 10΄ με 20΄ η δεύτερη.
Δηλαδή καταμεσής της πλατείας, εκεί που φαίνεται η πιάτσα για τα αμαξάκια, υπήρχε μαγαζί; Δηλαδή η πλατεία μπροστά στο τζαμί ήταν μεταγενέστερη παρέμβαση στο αστικό τοπίο; Ενδιαφέρον....
Ήξερα ότι στον χώρο της παλιάς αγοράς υπήρχε συνοικία (Βλασαρού) και ότι οι ιδιοκτησίες απαλλοτριώθηκαν με χρήματα της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής για να γίνουν οι ανασκαφές. Για κάποιον λόγο όμως θεωρούσα ότι η πλατεία Μοναστηρακίου (ως κατάληξη της Ερμού) υπήρχε από τα μέσα του 19ου αιώνα, στον ίδιο χρόνο που φτιάχτηκε και η πλατεία Συντάγματος, ως "αντίστιξη" αυτής.
 
Πίσω
Μπλουζα