Η Παλιά Αθήνα

Τώρα που τα ξαναβλέπω υποψιάζομαι πως η φώτο έχει τραβηχτεί επάνω από την κολώνα της δεη (το δικτύωμα) πίσω από τον τροχονόμο.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Ναι ! Σωστή άποψη ! Πρώτον γιατί δε θα υπήρχε κάποιο τόσο ψηλό κτήριο (και θα ήταν δύσκολη και μια αεροφωτογραφία), και δεύτερον, από τις καμπύλες στην ίδια την πλατεία αλλά και στη νησίδα της αριστερής στροφής προς Ελπίδος, το σημείο λήψης επιβεβαιώνεται. Ίσως όμως να είμαστε λίγο πριν, αφού η πλατεία δεν είναι έτοιμη, και το περίπτερο της δεύτερης φωτογραφίας (που...διατηρείται μέχρι σήμερα, όπωςδείχνει το google) δεν έχει στηθεί. Να και το σημερινό Google Earth.Προβολή συνημμένου 110557
Πολλές φορές οι χρονολογίες είναι στο "περίπου". Όντως πρέπει να πρόκειται για εργασίες στη πλατεία και δεν αφορούν την εκκλησία. Η συγκεκριμένη είναι σίγουρα μετά το 1960 (+) και όχι το 1960.
 
Το πανέμορφο έθιμο της προσφοράς δώρων στα βαρέλια των τροχονόμων, τις μέρες των Χριστουγέννων...

Θα μου πεις, κάποτε και οι εταιρίες δίναν μια γαλοπούλα στους υπαλλήλους τους, ή τους στέλναν να ράψουν ένα κοστούμι...

Τα ακούμε σήμερα, και "γελάει ο πλανήτης", που θα έλεγε και ο Αλέφαντος...
 
Athens Stadiou 50s.jpg

Στις 8 Μαρτίου 1945 η οδός Σταδίου μετονομάστηκε σε οδό Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η τελετή έγινε με κάθε επισημότητα. Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρέσβης, Βρετανοί αξιωματικοί, αντιπρόσωποι της Α.Μ. του Αντιβασιλέως, υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ο νομάρχης και φυσικά ο δήμαρχος Αθηναίων Αριστείδης Σκληρός.

Εκείνη την εποχή ο συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Πάντως, παρά το βαρύ όνομα του Βρετανού πρωθυπουργού, η μετονομασία αυτή δεν έμελλε να έχει επιτυχία. Έως σήμερα η κεντρική αυτή οδός της Αθήνας έχει καθιερωθεί ως οδός Σταδίου.

 


(αρχείο prisma)
 
Αθήνα 1961

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γλυφάδα 1977


Athens Glyfada April 1977 by Reinhard Clasen 2.jpg

[photo by Reinhard Clasen]

 


Σύνταγμα Αύγ. 1977


Athens Syntagma 22-8-1977 by Joel Katckoff.jpg

[photo by Seymour Katkcoff]

 


(αρχείο prisma)
 
Αθηνα 1977

Athens Plaka April 1977 by Reinhard Clasen.jpg

Πλάκα

Athens Syntagma Vas. Sofias April 1977 by Reinhard Clasen.jpg

Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας (ανθοπωλεία)

Athens Lycavittos April 1977 by Reinhard Clasen.jpg

Λυκαβηττός

(photos by Reinhard Clasen/αρχείο prisma)
 
Athens Parthenon Souvenir 1976 by Giovanni Picuti.jpg

Πλανόδιος φωτογράφος στην Ακρόπολη. 1976 (photo by Giovanni Picuti)
 
τα "πρωτα" της Αθηνας : "Από το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι το πρώτο παγωτό ξυλάκι και το πρώτο μποέμ καφενείο στην Αθήνα

Και νερό και δεξιώσεις και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο....Στην οικία Παπαρηγοπούλου στην οδό Κυδαθηναίων. Στην τριώροφη οικία και ένα από τα πρώτα σπίτια της Αθήνας δόθηκε μια από τις πρώτες δεξιώσεις της πόλης προς τιμήν της βαυαρικής φρουράς το 1833. Ήταν μια από τις δυο πρώτες εκδηλώσεις κοσμικής ζωής στην Αθήνα (Η άλλη έγινε στην οικία Βλαχούτση). Προσφέρθηκε σουπέ από ψητούς τράγους εξαιρετικής σκληρότητας, ισπανικός άρτος και λεμονάδα. Όμως πολλοί Αθηναίοι δυσανασχέτησαν και καμία άλλη κοσμική συγκέντρωση δεν οργανώθηκε μέχρι να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα. Επίσης ήταν ένα από τα πρώτα σπίτια της Αθήνας με δικαίωμα ύδρευσης. Στο σπίτι αυτό διέμενε ο Όθων όταν έκανε την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1834. Τα Χριστούγεννα του 1843, εδώ, στήθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια από τη Ρωσία.

Το πρώτο ξενοδοχείο, έργο του Κλεάνθη

Το ξενοδοχείον Αίολος στην Αιόλου και Αδριανού, ήταν το πρώτο κτίριο στην Αθήνα που χτίστηκε ως ξενοδοχείο το 1835. Σώζεται χωρίς ιδιαίτερες αλλοιώσεις.

Στο ξενοδοχείον προφέρονταν δωμάτια με «κρεββάτους και έπιπλα ευρωπαϊκά». Ας σημειωθεί ότι η ύπαρξη κρεβατιών στα δωμάτια πανδοχείων και χανιών δεν ήταν μέχρι τότε δεδομένη. Πρόγευμα, ευρωπαϊκά κρασιά και άλλα οινοπνευματώδη, ενώ στο εστιατόριο παρήχετο ευρωπαϊκό αλλά και τούρκικο μενού.

Η πρώτη πολυκατοικία της Αθήνας

Στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου 18 εκεί όπου είναι σήμερα το ξενοδοχείο Electra Ρalace, υπήρξε η πρώτη πολυκατοικία της Αθήνας, από το 1841, έργο του Κλεάνθη. Είχε τέσσερα διαμερίσματα, δυο σε κάθε όροφο. Ανήκε στην οικογένεια Σκουζέ. Στην πολυκατοικία αυτή έμενε και ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

711824_logophotocolor.jpg

Το πρώτο ιδιωτικό σχολείο και η πρώτη κουνιστή πολυθρόνα σε ένα σπίτι που έχει τζάμια και σόμπα

Η σχολή Χιλλ, Θουκιδίδου και Ναυάρχου Νικοδήμου ήταν κτίριο του 1835 και το παλαιότερο ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα που λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρί διακοπή. Ιδρύθηκε από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Τζον Χιλλ και τη σύζυγό του Φανί Χιλλ, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα το 1830 προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο ελληνικό κράτος στο χώρο της γυναικείας εκπαίδευσης. Εκεί ιδρύθηκε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης για κορίτσια. Τα θρανία ήταν φτιαγμένα από τα κιβώτια με τα οποία οι Χιλλ είχαν μεταφέρει τα πράγματά τους. Οι οικογένειες αγωνιστών του 21 Μιαούλη, Μπότσαρη, Μαυρομιχάλη, Κριεζή έστελναν τα κορίτσια τους στο σχολείο των Χιλλ.

Εκεί δόθηκε η λαμπρότερη χοροεσπερίδα από όσες δόθηκαν προς τιμήν του Όθωνα. Με τη σχολή Χιλλ είναι συνδεδεμένη η εμφάνιση της πρώτης κουνιστής πολυθρόνας στην Αθήνα, την οποία έφεραν οι αδερφές της Φανί Χιλλ. Το αξιοπερίεργο απόκτημα του σχολίου προκάλεσε θαυμασμό. Επίσης ήταν το πρώτο σπίτι που είχε τζάμια στα παράθυρα και σόμπα.

711825_assets_LARGE_t_420_54249264.jpg τυπογραφειο του Εμπρος

Τυπογραφείο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη, στου Ψυρρή

Εδώ εκδιδόταν η εφημερίδα Εμπρός, την οποία ίδρυσε το 1896 ο Δημήτριος Καλαποθάκης, πρωτοπόρος του αθηναϊκού τύπου. Αυτός έφερε και τις πρώτες λινοτυπικές μηχανές στην Ελλάδα. Επί εικοσιπέντε χρόνια διατηρούσε την πρωτιά της κυκλοφορίας.

711827_72823579.jpg κτιριο Βάιλερ,το 1ο νοσοκομειο της Αθηνας

Κτίριο Βάιλερ, Μακρυγιάννη, το πρώτο νοσοκομείο

Επί της οδού Μακρυγιάννη 2-4 βρίσκεται ένα από τα πρώτα επιβλητικά κτίσματα της Αθήνας. Χτίστηκε το 1834-36 και είναι έργο του μηχανικού Βίλχεμ φον Βάϊλερ.

Συνδυάζει βυζαντινά με νεοκλασικά στοιχεία. Ανεγέρθηκε για να στεγάσει το πρώτο νοσοκομείο της Αθήνας και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Επικρατούσε κυριολεκτικά συνωστισμός.

711829_GennadiosOraiaEllas-600x361.jpg

Το καφενείο Ωραία Ελλάς, το πιο διάσημο καφενείο.

Στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ερμού. Ήταν το ισόγειο της οικίας Βρυζάκη και το πιο ονομαστό καφενείο, κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης. Ιδρύθηκε το 1836 από τον Ιταλό Μπρινταρέλι. Πέρασε στην ιδιοκτησία του Παναγή Βενετσάνου και ήταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο αθηναϊκό καφενείο. Η κύρια αίθουσα ήταν γεμάτη μαρμάρινα τραπέζια και μαύρους καναπέδες και κάθονταν αναπαυτικά όσοι κάπνιζαν ναργιλέ ή τα μακριά τσιμπούκια. Στους τοίχους υπήρχαν λιθογραφίες με πορτραίτα του Μπάιρον, των αγωνιστών του 21, αναρτημένα καρυοφύλλια, σπάθες και μπαρουτοθήκες.

Ζαχαροπλαστείο Παυλίδης, η πρώτη σοκολάτα.

Αιόλου και Βύσσης. Το 1841 ο Σπυρίδων Παυλίδης ίδρυσε στην οδό Αιόλου και Βύσσης «γλυκισματοποιείον». Πρόκειται για την αρχή της επιχείρησης σοκολατοποιίας Παυλίδης, η οποία αργότερα στεγάστηκε στο μεγάλο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς. Εδώ παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1861 σοκολάτα στην Ελλάδα.

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας και το Βατερλό των παγωτών

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας δίπλα στην Χρυσοσπηλιώτισσα στην οδό Αιόλου. Άνοιξε περί το 1835 και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, το ζαχαροπλαστείο Λερίου. Εκτός από την ποικιλία των αγνώστων για τους Αθηναίους γλυκισμάτων είχε πολύ εντυπωσιάσει το καινοφανές της περιτύλιξης τους με χρυσόχαρτο. Η φήμη του όμως επλήγη ανεπανόρθωτα όταν ανέλαβε την παραγωγή παγωτών για το χορό του αντιβασιλέα Άρμανσπεργκ. Η κατάχρησις χρωστικών ουσιών στα παγωτά αυτά είχε ως αποτέλεσμα οι καλεσμένοι να καταληφθούν από γαστραλγία και η εκδήλωση να λήξει άδοξα καθώς όλοι αποχώρησαν.

Ο πρώτος υποβολέας, η πρώτη ανήλικη πρωταγωνίστρια και οι απαγωγές ηθοποιών

Στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους, Ευριπίδου και Αγίου Μάρκου βρισκόταν το θέατρο Μeli, που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Γκαετάνο Μέλι, το οποίο ήταν το δεύτερο θέατρο στην Αθήνα μετά από αυτό του Σκοντζόπουλου. Ήταν ξύλινο και ήταν το πρώτο θέατρο στην Αθήνα, στο οποίο υπήρχε υποβολέας. Η πρώτη γυναίκα ηθοποιός ήταν ένα κοριτσάκι γύρω στα 12 το οποίο αν και ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις των ρόλων της εγκατέλειψε το θέατρο αφού αποδέχτηκε πρόταση γάμου και η καριέρα της έληξε σύντομα. Την ίδια τύχη είχε και η καριέρα της δεύτερης πρωταγωνίστρια μιας ωραιοτάτης εργάτριας του μεταξουργείου του Σκιν που βρισκόταν στην περιοχή των αμπελοκήπων. Ατυχή συμβάντα θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του θεάτρου. Ο αέρας πήρε την σκεπή του και Αθηναίοι απήγαγαν τις γυναίκες ηθοποιούς.

Το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας

Στην οδό Αιόλου βρισκόταν το Ξενοδοχείο της Ευρώπης. Το πρώτο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1832 ή το 1834 από τον Ιταλό Καζάλι και την Μαλτέζα ή Βιενέζα σύζυγό του. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο ήταν μονόφθαλμοι. Ήταν ο καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης τη δεκαετία του 1830. Οι Καζάλι αποθρασύνθηκαν και ανέβασαν πολύ τις τιμές με αποτέλεσμα να καταχρεωθούν, να καταχραστούν χρήματα και να αυτοκτονήσει ο άντρας, η δε γυναίκα του να πεθάνει στη φυλακή.

Το πρώτο βιβλιοπωλείο της Αθήνας

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου της Ευρώπης, στεγάστηκε από το 1837 το πρώτο βιβλιοπωλείο της Αθήνας επιχείρηση του Γερμανού Βικέντιου Ριτς. Ίσως αρχικά στεγαζόταν στην οδό Ερμού. Πουλούσε κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία. Τα περισσότερα ήτα εισαγόμενα από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Υπήρχαν και ελληνικά βιβλία τυπωμένα στο εξωτερικό. Υπήρξε στέκι της οθωνικής Αθήνας.

Το θέατρο του Σκοντζόπουλου

Ήταν το πρώτο θέατρο της Αθήνας. Το ίδρυσε ο επτανήσιος Αθανάσιος Σκοντζόπουλος το 1836. Ήταν μια ασκεπής ξύλινη κατασκευή, ένα τετράπλευρο σανίδωμα. Είχε είσοδο στην οδό Αιόλου. Το θέατρο φιλοξένησε τις πρώτες παραστάσεις της πρωτεύουσας που ήταν κυρίως νούμερα γελωτοποιών ακροβατών και ερασιτεχνών ηθοποιών. Οι άνδρες του θιάσου έπαιζαν και τους γυναικείους ρόλους. Οι Αθηναίοι ενημερώνονταν για το πρόγραμμα του θεάτρου από τον ντελάλη της αγοράς. Οι θεατές παρακολουθούσαν καθισμένοι σε ξύλινα καθίσματα ή και όρθιοι. Οι επίσημοι είχαν θεωρεία. Η αυλαία ήταν ένα χονδρόπανο και παραστάσεις δίνονταν μόνο Κυριακές και γιορτές. Από τις ιστορικές στιγμές του επί μακρόν μοναδικού χειμερινού θεάτρου των Αθηνών ήταν η εμφάνιση του περίφημου Έλληνα ηθοποιού Αριστία και της πρώτης Ελληνίδας ηθοποιού Αικατερίνης Παναγιώτου. Η ντελάληδες διαλαλούσαν το νέο στις γειτονιές. «Τρέξατε, τρέξατε. Απόψε στο θέατρο τη γυναίκα θα παίξει αληθινή γυναίκα».

Καφενείο Μαύρος Γάτος, το πρώτο μποέμ καφενείο.

Στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού στο υπόγειο δίπλα στο σπίτι του Παλαμά ήταν ο Μαύρος Γάτος, το φιλολογικό καφενείο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1917 από τον Κερκυραίο Ιωάννη Σπαταλά. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του το 1918-19. Ταυτίστηκε με τον αθηναϊκό μποεμισμός ενώ το 1922 αλλάζοντας διεύθυνση έχασε τη φυσιογνωμία του.

Οι πρώτες προεκλογικές φωτογραφίες υποψηφίων

Στην οδό Ιπποκράτους 13 στεγαζόταν το πρώτο καλλιτεχνικό τυπογραφείο. Ιδρύθηκε το 1892. Ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν σε τσιγκογραφία προεκλογικά πορτραίτα των Τρικούπη και Δηλιγιάννη. Και έτσι καθιερώθηκε η κυκλοφορία εικόνων των υποψηφίων στις εκλογές. Πρώτοι επίσης αυτοί τύπωσαν το 1901 το μικρό εγκόλπιο ημερολόγιο, το οποίο αποτέλεσε εντυπωσιακή καινοτομία και από τότε διαδόθηκε.

Τα πρώτα Ξυλάκια

Στην Ιερά Οδό ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο παγωτών, το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ (Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος Αθηνών) που ιδρύθηκε το 1934. Επρόκειτο για την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα. Το 1935 κυκλοφόρησαν τα πρώτα συσκευασμένα προϊόντα της. Το 1936 εμφανίστηκαν τα πρώτα παγωτά ξυλάκια, χωνάκια και κυπελλάκια.

Η πρώτη μπυραρία με μπύρα από το Μόναχο

Λεγόταν «Πράσινο Δενδρί» και ήταν η πρώτη μπυραρία στην Ελλάδα, κοντά στο ναό της Αγίας τριάδας, στην Πειραιώς. Ιδρύθηκε το 1834. Σύχναζαν σε αυτό Βαυαροί αξιωματικοί, ξένοι διπλωμάτες ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς. Υπήρχε εστιατόριο, αναγνωστήριο και κήπος. Στο κέντρο αυτό οι Αθηναίοι πρωτάκουσαν κλασική μουσική και όπερα. Εκεί γνώρισαν τη μπύρα που εισαγόταν από το Μόναχο. Τη διατηρούσαν παγωμένη με χιόνι που έφερναν από την Πάρνηθα. Κάθε Κυριακή απόγευμα με συνοδεία Βαυαρικής ορχήστρας οι θαμώνες χόρευαν ευρωπαϊκούς χορούς μέχρι τα μεσάνυχτα προκαλώντας έτσι τους συντηρητικούς Αθηναίους.

711831_15_8_013.jpg

Το πρώτο χαρτοπωλείο της Αθήνας, ο Πάλλης

Στην Ερμού 8 το χαρτοπωλείο Πάλλης υπήρξε το παλαιότερο χαρτοπωλείο της Αθήνας. Ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πάλλη και λειτούργησε στην ίδια θέση από την ίδρυσή του το 1870 μέχρι το 2007 που έκλεισε. Η επιχείρηση γνώρισε μεγάλη ακμή. Εισήγαγε στην Αθήνα την παραγωγή φακέλων, καταστίχων και εμπορικών βιβλίων. Το κατάστημα υπήρξε και τόπος συνάντησης κοσμικών Αθηναίων.

__________

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη «Αθήνα, ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Εστία" ".

πηγη
 
Εγώ είχα ακούσει για πρώτο θέατρο της Αθήνας (σε μορφή τσίρκου με τέντα) κάποιο "Θέατρο Μπούκουρα", στην αρχή της Σίνα, δίπλα από το Οφθαλμιατρείο.
 
Τελικά το "Αίολος" (1835) πρέπει να ήταν το δεύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, αφού πιο κάτω λέει ότι το "Ξενοδοχείο της Ευρώπης" ήταν το πρώτο, και από ημερομηνίες φαίνεται να προηγείται (1932 ή 34). Εκτός αν το Αίολος ήταν το πρώτο που ΧΤΙΣΤΗΚΕ για ξενοδοχείο, αν της Ευρώπης ήταν σε κτήριο που είχε χτιστεί για άλλο σκοπό αρχικά, διότι η διατύπωση επιτρέπει κι αυτή την ερμηνεία.
 
Αυτό με τη ''Φανί'' Χιλλ πολύ με άρεσε. Πώς το ξέρουν ότι τονιζόταν στη λήγουσα πολύ θα ήθελα να μάθω!
 
Το 1963, ο νεαρός Ματ Μπάρετ ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα λόγω της δουλειάς του πατέρα του, Νίκου Οικονομόπουλου, καθηγητή στο επάγγελμα, που έπρεπε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορεί να έμειναν για ένα χρόνο, αλλά ξαναγύρισαν το 1968. Όλον αυτόν τον καιρό, ο πατέρας του Μπάρετ τραβούσε φωτογραφίες και αποτύπωσε τη ζωή στην πρωτεύουσα, την Πελοπόννησο αλλά και τα νησιά της χώρας μας. Φτάνοντας στο 2005, ο υιός αποφάσισε να “καθαρίσει” τις φωτογραφίες του πατέρα του από το βάρος της ηλικίας τους και της διαμονής τους για καιρό στο υπόγειο, θέλοντας να τον τιμήσει μʼαυτόν τον τρόπο και να τις παρουσιάσει οργανωμένες σε άλμπουμ. Ο ίδιος ο Μπάρετ, διατηρεί ένα site που προωθεί την Ελλάδα γενικότερα στο www.greecetravel.com. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν της χώρας μας μέσα από τις αναμνήσεις μιας απλής, φυσιολογικής οικογένειας.

Αθήνα

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την πρώτη χρονιά της οικογένειας στη χώρα μας και την Αθήνα. Το διαμέρισμά τους βρισκόταν στο Γουδί, αλλά το άλμπουμ περιέχει και εικόνες και από την επιστροφή τους το 1968. Η ζωή της πρωτεύουσας πριν από 40 χρόνια εμφανίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες. Μοναστηράκι, Ομόνοια, Σύνταγμα, η Αμερικανική Πρεσβεία, το σπίτι της οικογένειας και φυσικά όλος ο αρχαίος πλούτος της πόλης βρίσκεται εδώ. Η Αθήνα έχει υποστεί αλλαγές, αλλά όλα κάτι μας θυμίζουν.


014.jpg Το διαμέρισμα της οικογένειας στην οδό Μικράς Ασίας 55


037.jpg Πλατεία Ομονοίας


040.jpg Μοναστηράκι, η οδός Ηφαίστου


0422.jpg Λόφος του Φιλοπάππου. Στο βάθος φαίνεται το Φάληρο και η θάλασσα


042b.jpg Πλατεία Μοναστηρακίου


Ambelokipi024.jpg Η Βασ. Όλγας


athens.jpg Στρατιώτες του Ιππικού στη Μιχαλακοπούλου


athens003.jpg Λαϊκή αγορά. Ο “αυγουλάς


athens005b.jpg “Πωλούνται ελιές”. Από τη λαϊκή αγορά


athens012.jpg Η θέα από το Λυκαβηττό, προς Περιστέρι και Πετρούπολη, που έμοιαζαν με ξεχωριστά χωριά


athens019.jpg Ο σταθμός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά


athens021.jpg Πρόβατα στους Αμπελόκηπους! Η θέα από το διαμέρισμα της Μικράς Ασίας


athens024b.jpg Άποψη της Ακρόπολης




athens029.jpg Οδός Πανδρόσου στο Μοναστηράκι


athens030.jpg Πλατεία Κλαυθμώνος, Άγιοι Θεόδωροι


Προβολή συνημμένου 113810 Καλλιμάρμαρο



athens044.jpg Οδός Μητροπόλεως


athens047b.jpg Τροχονόμος στην Ηρώδου Αττικού


athens048.jpg Αμερικανική Πρεσβεία


athens054.jpg Μοναστηράκι, στην Οδό Πανδρόσου


athens055.jpg Η Πλατεία Συντάγματος όπως φαίνεται από τη μεριά της Βουλής


athens060.jpg Η Οδός Αθηνάς


Προβολή συνημμένου 113817 Η Καραγιώργη Σερβίας και στο βάθος η Βουλή



athens066.jpg Πλατεία Κάνιγγος


athensb.jpg Τανκς στο Ζάππειο, υπό το έμβλημα της 21ης Απριλίου


easter2.jpg

 


historical-athens006.jpg Ο Λυκαβηττός, όπως φαίνεται από την Ακρόπολη


KingPaulFuneral011.jpg Από την κηδεία του Βασιλιά Παύλου, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία


KingPaulFuneral017.jpg


lycavettus008.jpg Η θέα του Λυκαβηττού


mikras-asias012.jpg Η πλατεία στην οδό Μικράς Ασίας. Η εκκλησία είναι ο Αγ. Θωμάς


misc020.jpg Η αγορά της Αθήνας, ημέρα Κυριακή. Αθηνάς και Ευριπίδου γωνία


Seventies006.jpg Η θέα του Λυκαβηττού, κοιτώντας προς Κυψέλη




Η αρχαία κληρονομιά της Αθήνας

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι τη χρονιά 1963-64. Εντύπωση είχε κάνει στον μικρό Μπάρετ τότε, το γεγονός ότι μπορούσε να περιδιαβαίνει ελεύθερα ανάμεσα στα αρχαία μνημεία.


athens-1.jpgΗ Ακρόπολη, όπως φαίνεται από το Λυκαβηττό και στο βάθος, στο Φάληρο, πλέει το USS Forrestal


historical-athens004.jpg


historical-athens035.jpgΗ Ρωμαϊκή Αγορά στην Πλάκα


historical-athens036.jpgΗ Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το θέατρο Ηρώδου του Αττικού


historical-athens037.jpgΗ θέα από το λόφο του Φιλοπάππου


Historical-Athens054.jpgΗ Πύλη του Ανδριανού και ο ναός του Ολυμπίου Διός


Historical-Athens066.jpgΚορινθιακή κεφαλή


Historical-Athens074.jpgΤο σπίτι του Ερρίκου Σλήμαν στην Πανεπιστημίου, το σημερινό Νομισματικό Μουσείο


Historical-Athens082.jpgΟ ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο


πηγη




athens041.jpg

athens061.jpg
 
Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά εκπληκτικές και από τις ελάχιστες έγχρωμες που υπάρχουν από εκείνη τη δεκαετία.

Η καλύτερη και πιο νοσταλγική είναι η πρώτη φωτο με τα παιδάκια στην αλάνα με φόντο την μοναχική πολυκατοικία...

Μας θυμίζει λίγο από τα δικά μας παιδικά χρόνια...
 
Πίσω
Μπλουζα