Η Παλιά Αθήνα

Χε χε το θυμάμαι το ΑΛΑΣΚΑ. Έπαιζε ταινίες από αυτές που κανένας δεν παραδεχόταν ότι έβλεπε. Ε, δίπλα στην Ομόνοια, τι να έπαιζε? Αγγελόπουλο?

Δεν ήξερα ότι υπήρχαν απο τότε τέτοιου είδους σινεμά... :)
 
Το Αλάσκα το θυμήθηκα και εγώ μέχρι το 1995 περίπου. Η αρχική του χρηση δεν ήταν τσοντοσινεμά όμως. Απλά όπως και το παρακείμενο Ροζικλαίρ έπαιζε φτηνές παραγωγές και β προβολής ταινίες. Τριτοκλασάτα καουμπόυκα όπως έλεγε τα γουέστερν ο παππούς μου, και περιπέτειες της κακιάς ώρας. Το εισιτήριο ήταν φτηνό και πελάτες του ήταν λουστράκια, φτωχοί μεροκαματιάρηδες και εργάτες. Έ όταν τελειώσαν οι πολλές παραγωγές του κινηματογράφου στη δεκαετία του 80 ήρθε η εποχή του "2 έργα σεξ" για να πέσει κι άλλο το επίπεδο. (Προφανώς πρέπει να δείχνανε δύο ερωτικά έργα μαζί επειδή δεν είχαν μεγάλη διάρκεια το καθένα λόγω έλλειψης υπόθεσης φαντάζομαι).
 
Πρίν τη δεκαετία του 80, αφού το θυμάμαι εγώ να παίζει τσόντες πριν φύγω από Ελλάδα. Όσο για το όνομα, το "Αλάσκα" ήταν αρκετά μπροστά στις αλφαβητικές λίστες των σινεμά (θυμάστε το "Ααβόρα" που ήταν πάντα πρώτο κι είχε διαλέξει το όνομα ακριβώς γι' αυτό?). Επίσης μπορεί να έδειχνε ότι "η αίθουσα κλιματίζεται" πράγμα αρκετά σπάνιο τω καιρώ εκείνω.
 
το Ροζικλαίρ το αναφέρει ο Τσίφορος στα παιδιά της πιάτσας, για κάτι παιδιά που πουλούσαν τα σχολικά τους βιβλία να πάνε σινεμά. και έφταναν τα λεφτά τους μόνο για πλατεία και οι αποπάνω του εξώστη...ουρούσαν, φτύνανε, πετούσαν ρεγκοκέφαλα κλπ.! άλλες εποχές αυτές!
 
Υπαίθριο 'βιβλιοπωλείο' έξω απο την Εθνική βιβλιοθήκη,δεκαετία '50. (φωτογραφία Περικλής Παπαχατζιδάκης)

Εθνικη βιβλιοθηκη Φωτο Περικλής Παπαχατζιδάκης.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για Λεωφόρο Βουλιαγμένης την κόβω. Σημαντική οδική αρτηρία - 3 λωρίδες ανα κατεύθυνση -, αραιοχτισμένη, και με διαφήμιση αεροπορικής εταιρείας. Αν ναι, πρέπει να είναι κάπου σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο.

(Τώρα θα βγουν οι πραγματικά επαΐοντες και θα βρουν ότι είναι κάποιος τελείως διαφορετικός δρόμος, π.χ Αχαρνών 1234 και θα γράψουν και λεπτομέρειες για το σπίτι με τις τρεις καμάρες)

Και πριν προλάβω να το γράψω, συνέβη. Σκέφτηκα και Συγγρού, αλλά δεν θυμόμουνα σημείο που να είχε τόσο ψηλά πρανή, νόμιζα ότι παντού είναι σε επίπεδο έδαφος.

Πήρα λοιπόν τη Συγγρού στο Street View από το Φάληρο μέχρι την Αθήνα και βρήκα ένα σημείο που τα πλαϊνά είναι ψηλότερα, στη Νέα Σμύρνη. Φυσικά δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του τότε και του τώρα, μην ξεχνάμε ότι πέρα από τη συνηθισμένη "πρόοδο" μεσολάβησε και η αναμόρφωση της λεωφόρου το 1980 που θα ερχόταν ο φίλος μας ο μακαρίτης ο Ζισκάρ κι οι άλλοι ευρωπαίοι.
Κύριε elephadas το σήμειο αυτό είναι στην συγγρού στο ρεύμα προς φάληρο αμέσως μετά το Πάντειο . Βρίσκεται δηλαδή στην πλευρά της Καλλιθέας μεταξύ του Παντείου κ της Χαροκόπου . Στην απένταντι πλευρά βρίσκεται το πρώην leedra marriot. Σήμερα το πράνες αυτό είναι ουσιαστικά ένας υπερυψωμένος τοίχος με σκαλοπάτια (καταλήγει ένας αδιέξοδος δρόμος εκεί η οδός γεμιστού). Το πράνες που αναφέρετε εσείς είναι στην Νέα σμύρνη και εκεί βρίσκεται το Ιωσηφόγλειο (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι βέβαια )
 
Κύριε elephadas το σήμειο αυτό είναι στην συγγρού στο ρεύμα προς φάληρο αμέσως μετά το Πάντειο . Βρίσκεται δηλαδή στην πλευρά της Καλλιθέας μεταξύ του Παντείου κ της Χαροκόπου
Ναι, το καταλαβα αυτό όταν η bambinella έγραψε "στο ύψος της Λεοντίου", ξαναέβαλα μπροστά το Street View, πήγα εκει και έπεσα στον τοίχο που αναφέρεις. Απορώ πώς βρίσκω το δρόμο για τη δουλειά μου κάθε πρωί έτσι αγεωγράφητος και απροσανατόλιστος που είμαι. Και να πω δεν έχω περάσει άπειρες φορές απο αυτά τα μέρη της Συγγρού? Και δεν οδηγώ ο ίδιος, να έχω τη δικαιολογία "κοιτάω το δρόμο όχι τα γύρω μέρη".

Για Ιωσηφόγλειο (πρώτη φορά το άκουσα) διάβασα εδώ:
 
Κουραμπιέδες 80 δρχ, κάπου στο Κέντρο...Δεκαετία '60 (φωτογραφία Βούλα Παπαϊωάννου).
80 δρχ. η οκα και εκτεθειμενοι στον αερα, στη σκονη και....στους περαστικους. :)
 
Σλουρπ! εκείνο το ανοιχτό κουτί με τους πολλους κουραμπιεδες θα τσιμπαγα... πωπωπωπω... σλουρπ.. σλουρπ...

KOURAMPIES STOXOS.jpeg

(Αυτό ακριβώς στο στόχο!!!!)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μήπως είναι πριν το 60? Διότι οι οκάδες καταργήθηκαν δεκαετία 50.
 
Πίσω
Μπλουζα