Η Παλιά Αθήνα

Και αυτή ωραία φωτογραφία...ξερεις χρονολογία; Εικάζω 50-55

η Wikipedia έλεγε 1935, αλλά σίγουρα είναι λάθος. Όπως είπες μοιάζει περισσότερο για μέσα δεκαετίας του '50.
 
η Wikipedia έλεγε 1935, αλλά σίγουρα είναι λάθος. Όπως είπες μοιάζει περισσότερο για μέσα δεκαετίας του '50.
Είναι σίγουρα τη δεκαετία του '50. Κοιτώντας τα ρούχα των ανθρώπων και το αυτοκίνητο στο βάθος, είναι σίγουρα τότε.
 
Στην άκρη δεξιά φαίνεται μια αφίσα για την ταινία "Τραγούδι των Ινδιών". Νόμισα ότι θα ήταν καμιά ινδική ταινία από αυτές με Ναργκίς, αλλά ήταν Χολλυγουντιανή του 1949. Άρα πάμε αρχές '50. Η αμερικάνικη αφίσα είχε πολλές ομοιότητες.

1615632293997.png
 
Τι γυρεύει η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας στην μπλούζα του τέρατος?
 
Ίσως να είναι η ( τότε ) Ιαπωνική. Μπορεί να έχει κάνει, με την επιθετικότητα της Ιαπωνίας εκείνα τα χρόνια. Ίσως να λέω και βλακείες...:fafoutis:
 
Μπα; Είχε η Ερμού δέντρα;
 
Γιατί να μην είχε? Βλέπουμε το κομμάτι της κοντά στο Σύνταγμα που ακόμη και τώρα έχει, δεν ξέρω βέβαια πόσο παλιά (μερικά λυμφατικά δενδρύλλια είναι προφανώς καινούργια).

Πω πω κέφι τρελό που είχαν οι μασκαράδες του 1920! Αν είχαν τέτοια μούτρα σε αποκριάτικη φωτογραφία, πώς έμοιαζαν σε αναμνηστικές κηδειών?
 
Δεν έχει να κάνει με το κέφι. Έχει να κάνει με την αντίληψη που είχαν τότε οι άνθρωποι για το χαμόγελο και τη διαδικασία της φωτογράφισης.

Έχω την εντύπωση ότι στις φωτογραφίσεις πριν τον β΄π.π., ίσως και για καιρό μετά από αυτόν, οι άνθρωποι σπάνια χαμογελούσαν. Άμα δούμε φωτογραφίες παλιών προγόνων μας, βικτοριανές ή απλά στημένες φωτογραφίες ανθρώπων από τότε, σπάνια χαμογελούσαν. Σε κάποιους πολιτισμούς ακόμα δεν πολυχαμογελούν έτσι εύκολα ακόμα και σε φωτογραφίσεις, όπως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ας πούμε.

Νομίζω αυτό το ψεύτικο χαμόγελο μας ήρθε κι αυτό από την Αμερική.
 
Σε ποια γειτονιά να είναι άραγε τραβηγμένη η φωτογραφία;
 
Σύμφωνα με την σελίδα Η Αθήνα από τον 19ο αιώνα " Η οδός Πλούταρχου στη συμβολή της με την Πατριάρχης Ιωακείμ στο Κολονάκι το 1932 ".
 
(έχω ένα déjà vu) έχει να κάνει και με το χρόνο έκθεσης των τότε φιλμ, τότε τα φωτοευαίσθητα υλικά ήταν πολύ αργά, και οι μηχανές δεν είχαν φωτεινούς φακούς και φυσικά ούτε μικρούς χρόνους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπαστακώνονται αρκετά λεπτά για να βγουν φώτο, και έτσι δεν βγαίναν και χαμογελαστοί. εγώ ακόμη θυμάμαι που μας έβγαλε ένας πλανόδιος στο λιμάνι αρχές του '80, και πάλι ήταν η έκθεση αρκετά λεπτά, και μας είπε αυτός και η δασκάλα μας να μην κουνιόμαστε. ακόμη θυμάμαι πόσο τρομερή εφεύρεση ήταν αρχές του '90 το περίφημο αρνητικό 3200 της Kodak. σούπερ ντρούπερ.
 
Πίσω
Μπλουζα