Η Παλιά Αθήνα

Η φωτό είναι με τηλεφακό (γι' αυτό κι ο Λυκαβηττός φαίνεται τόσο τεράστιος) οπότε το βάθος είναι συμπιεσμένο και η απόσταση μεταξύ οφθαλμιατρείου και του απέναντι κτηρίου (το τέρας της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είχε χτιστει ακόμη, προφανώς) φαίνεται πολύ μικρότερη από το φάρδος της Παν/μίου, πράγμα που βοηθιέται και από το ότι δεν βλέπουμε τον δρόμο.

Εκτός αν κάναμε το ίδιο λάθος. Όταν πρωτοείδα τη φωτό δεν χωρούσε ο Λυκαβηττός στην οθόνη μου και νόμιζα ότι ο δρόμος που βλέπουμε είναι η Παν/μίου και σκέφτηκα "Η Πανεπιστημίου δεν φαίνεται πολύ στενή ή ειναι εντύπωσή μου?" Μετά πρόσεξα ότι ο προσανατολισμός του οφθαλμιατρείου ήταν λάθος για Παν/μίου. Και όταν είδα όλη τη φωτο σε μια οθόνη είδα και τον Λυκαβηττό και κατάλαβα ότι βλέπουμε τη Σίνα (προέκταση της Εδ. Λω, για όσους δεν ξέρουν την περιοχή).
 
Μήπως παίζει να είναι και κατοπτρική η φωτό;
 
Όχι κατάλαβα ότι είναι η Σίνα. Μπορεί να φταίει όντως η προοπτική της λήψης. Παρόλα ταύτα βρήκα μια φωτογραφία όπου η Πανεπιστημίου μοιάζει να είναι πιο στενή. Ή τα πεζοδρόμια τουλάχιστον. Ίσως πήραν από τις πρασιές και τους κήπους των παλιών κατοικιών και το κάναν πεζοδρόμιο.
PanepistimiouOfthalmiatrioCatholicChurchuc1865-67_zpse824b3d0.jpg
 
Όχι κατάλαβα ότι είναι η Σίνα. Μπορεί να φταίει όντως η προοπτική της λήψης. Παρόλα ταύτα βρήκα μια φωτογραφία όπου η Πανεπιστημίου μοιάζει να είναι πιο στενή. Ή τα πεζοδρόμια τουλάχιστον. Ίσως πήραν από τις πρασιές και τους κήπους των παλιών κατοικιών και το κάναν πεζοδρόμιο.
Αυτό μου μοιάζει πολύ λογικό. Η παλιά φωτό είναι σίγουρα πριν το 1865 που εγκαινιάστηκε ο Άγιος Διονύσιος και υπήρχαν κήποι / περιβόλια / στάνες / λαγκαδιές στην περιοχή, οπότε είναι πολύ πιθανό να φάρδυναν τον δρόμο αργότερα σε βάρος τους. Άλλωστε το 65 από τα άλλα γνωστά κτήρια της Παν/μίου μόνο το Πανεπιστήμιο υπήρχε, και η Ακαδημία ήταν στην καλύτερη περίπτωση γιαπί. Οπότε τότε μια τέτοια φαρδιά λεωφόρος θα ήταν "άχρηστη" (με τη στενομυαλιά που ακύρωσε τα φιλόδοξα αρχικά σχέδια των Κλεάνθη-Schaubert).
 
Από πού είναι η προηγούμενη φωτό? Το ξενοδοχείο "Grand Hotel d'A....." μ' έκανε να σκεφτώ "Grand Hotel d' Athenes" (Σταδίου και Κοραή) αλλά δεν είναι αυτό. Βρήκα φωτό του 1913 και τωρινή (πολύ όμορφα ανακαινισμένο) και δεν μοιάζουν. Το ρολόι θα πρέπει να ήταν χαρακτηριστικό τότε αλλά δεν μου λέει τίποτε. Έτσι που το βλέπω μου έρχεται Σύνταγμα και Ερμού αλλά δεν ξέρω γιατί.
 
Το ρολόι θα πρέπει να ήταν χαρακτηριστικό τότε αλλά δεν μου λέει τίποτε. Έτσι που το βλέπω μου έρχεται Σύνταγμα και Ερμού αλλά δεν ξέρω γιατί.
Νομίζω ότι σωστό είναι αυτό που λες. Υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες της πλατείας Συντάγματος από τις δεκαετίες '10 και '20 και φαίνονται καθαρά οι μεταλλικές αψίδες που ενώνουν τους φανούς περιμετρικά της πλατείας. Μια τέτοια φωτογραφία του 1913 είναι και αυτή (μπορεί να την έχουμε αναρτήσει ξανά).

syntagma_2_0.jpg
 
Ενώ εγώ την αγνοώ. Πριν λίγα χρόνια (2015?) είχα πάει σε κάτι φίλους στην Κυψέλη και πήγαμε να καθίσουμε κάπου και νομίζω ήταν Φωκ. Ν. αλλά δεν παίρνω όρκο. Αλλιώς για μένα ήταν ένας θρυλικός δρόμος λόγω κυρίως του τραγουδιού με τον Βογιατζή αλλά για κάποιο λόγο δεν είχα βρεθεί εκεί ποτέ.

 
Πίσω
Μπλουζα